Δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Ανάπτυξης σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές

01/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Τη δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Ανάπτυξης σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές, ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και αναβάθμισης του νευραλγικού για την ελληνική οικονομία κλάδου του Τουρισμού.

Με διάταξη στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων», δίνεται μια δίκαιη λύση στο ζήτημα του επιπέδου σπουδών των αποφοίτων ΑΣΤΕ και μια νέα προοπτική για το σπουδαίο αυτό ανθρώπινο κεφάλαιο που επανδρώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις με όραμα, θέληση και εξειδικευμένη κατάρτιση.

Το όφελος αυτής της εξέλιξης είναι διττό. Αφενός επιτρέπει τη διατήρηση του επαγγελματικού χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών των ΑΣΤΕ, οι απόφοιτοι των οποίων, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν μεγάλη ζήτηση και απορρόφηση από την τουριστική αγορά εργασίας, ενώ αφετέρου αποκτούν όλα τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ.

Για τη μεταρρυθμιστική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν:

Ο υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,   Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

«Πάγια προτεραιότητα του Υπουργείου μας αποτελεί η μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων αλλά και η υψηλότερη δυνατή κατάρτιση του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα μας και για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Οι μελλοντικές προκλήσεις μας καλούν να επιταχύνουμε τομές σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε. Συνεχίζουμε!».

Η υπουργός Τουρισμού,   Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε:

«Ο νέος κύκλος που ανοίγουμε στον ελληνικό Τουρισμό εστιάζει στην ποιοτική ανάπτυξή του. Στο κέντρο της αναπτυξιακής αυτής πολιτικής βρίσκεται το ανθρώπινο κεφάλαιο. Στρατηγικός στόχος μας λοιπόν αποτελεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της τουριστικής εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις. Η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθούμε ενδυναμώνει συνολικά τον τομέα, λύνοντας προβλήματα και διευρύνοντας τις προοπτικές των στελεχών της τουριστικής αγοράς».

 

Σχόλια (3)

Θα ισχύσει το ίδιο και τους Διπλωματουχους ΣΑΕΚ/ΙΕΚ;
|

@ το ξέρουμε ότι είναι το ίδιο, για αυτό και το αρχικό μήνυμα... δεν μάς είπες κάτι που δεν ξέρουμε.

Από τη στιγμή που ο πτυχιούχος ΕΠΑΛ με μόλις 11 μήνες μαθητεία φθάνει στο επίπεδο 5 και, επίσης, άλλες κατηγορίες πτυχιούχων ανωτέρων σπουδών έχουν με διάφορους τρόπους "πάει στο 6" (όπως τώρα οι πτυχιούχοι ΑΣΤΕ με ένα έξτρα έτος σπουδές σε ΑΕΙ)... εμείς έχουμε απομείνει μόνο ως διολωματουχοι ανωτέρων σπουδών χωρίς "αναβάθμιση" επαγγελματικά και ακαδημαϊκά! Γιατί αυτή η διάκριση εις βάρος μας και μόνο σε εμάς;

Θα ισχύσει το ίδιο και τους Διπλωματούχους ΣΑΕΚ/ΙΕΚ@
|

Μάλλον εχεις μπερδευτεί με τις "αλλαγες" Πιερακκάκη και νομίζεις οτι εχει αλλάξει κατι απο τα ΙΕΚ της δεκαετιας του 90 σε ακαδημαικο και επαγγελματικό επίπεδο. Οντας γνωστης της σημερινής κατάστασης σε πληροφορώ οτι ακαδημαικα και επαγγελματικα τα ΙΕΚ βρισκονται στο ίδιο καθεστως που ισχυε το 1997.

Θα ισχύσει το ίδιο και τους Διπλωματούχους ΣΑΕΚ/ΙΕΚ;
|

Δεδομένου ότι αμφότεροι είμαστε ισότιμοι (επίπεδο 5, ανώτερες σπουδές)? (και πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης!)

Τα χρόνια φοίτησης στο ΣΑΕΚ (3,5 έτη) να "μετρήσουν" και για εμάς δηλαδή μετά στο Πανεπιστήμιο και να εγγραφόμαστε, αν το επιθυμούμε, στο 4ο έτος κατευθείαν (επίσης, χωρίς κατατακτήριες), ώστε να καρπωθούμε όλοι μας το "διττό όφελος" αυτής της εξέλιξης...

(Όπως αναφέρεται και στο άρθρο: αφενός να επιτρέπεται η διατήρηση του επαγγελματικού χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών ΣΑΕΚ, αφετέρου να αποκτούμε όλα τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ