Δεκτά τα πτυχία Κολλεγίων για την πιστοποίηση Συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού

Η τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση

01/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Δεκτά γίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΕΠ τα πτυχία Κολλεγίων για την πιστοποίηση Συμβούλων σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει:

Άρθρο 1

Την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 4, της υπό στοιχεία 13173/Κ6/07.02.2022 (Β’ 617) κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, «Σύστημα Πιστοποίησης επάρκειας Προσόντων Συμβούλων Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού προσανατολισμού», ως εξής:

2. Κάθε τίτλος σπουδών, δηλαδή τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος που προβλέπεται ως απαιτούμενο προσόν στο παρόν και έχει εκδοθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, πρέπει να έχει αναγνωριστεί ως ισότιμος προς τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή με αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).

Άρθρο 2
Την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 5, της υπό στοιχεία 13173/Κ6/07.02.2022 (Β’ 617) κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, «Σύστημα Πιστοποίησης επάρκειας Προσόντων Συμβούλων Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού προσανατολισμού», ως εξής:

2. Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του παρόντος έχει εκδοθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, πρέπει να έχει αναγνωριστεί ως ισότιμος προς τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή με αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).
Άρθρο 3

Την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 6, της υπό στοιχεία 13173/Κ6/07.02.2022 (Β’ 617) κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, «Σύστημα Πιστοποίησης επάρκειας Προσόντων Συμβούλων Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού προσανατολισμού», ως εξής:

2. Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, πρέπει να έχει αναγνωριστεί ως ισότιμος προς τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή με αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).
 

Σχόλια (10)

Βασω
|

Αν καποιο παιδι σπουδασει αγγλικη φιλολογια αναγνωριζετε τελικα σε κολλεγιο οπως το πανεπιστημιο?

Εναλλακτική το "El Dorado"?
|

@2 Ιουλ 2024 22:20
Είναι εναλλακτική για εσάς και αρέσουν σε εσάς.... αλλά όχι απαραίτητα σε όσους θεωρούν ότι οι σπουδές πρέπει να είναι στα πανεπιστήμια.... και όχι στα "σαν πανεπιστήμια" που στήσανε και θα στήσουν κι άλλα στην Αθήνα.
Μας αρέσει ή όχι επίσης, πληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε φόρους για οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό-υπηρεσία υπάρχει στην επαρχία (κι ας μη πάμε ποτέ).... όπως ακριβώς και οι κάτοικοι της επαρχίας πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους για οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό-υπηρεσία απολαμβάνουμε στην Αθήνα (κι ας μην έρθουν ποτέ).
Εναλλακτική σε αυτό δεν υπάρχει ακόμα νομίζω, με τα λίγα οικονομικά που έμαθα στο πανεπιστήμιο. Όπως επίσης έμαθα, ότι δεν υπάρχουν ΑΕΙ "σε ακριτικά νησιά".

@Εναλλακτική το "El Dorado"?
|

Σωστά, τα ΑΕΙ σε 'άκυρα" μέρη της χώρας δεν ξεφύτρωσαν μόνα τους, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις τα δημιούργησαν σε βάθος 10ετιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οποιος δε θέλει να πάει σε αυτά πρέπει να μην έχει άλλες επιλογές; Ότι αν δεν είναι ελκυστικά, και αφού πλήρωσα φόρους για να τα χτίζω και συντηρώ, επιθυμώ να δώσω τα δικά μου λεφτά για να σπουδάσω καπου που θεωρώ καλύτερο (και το πρόγραμμα σπουδών εκτιμώ ότι μπορεί να είναι εφάμιλο ή και καλύτερο από κάποια άλλα δημόσια ΑΕΙ) πρέπει να μην μπορώ γιατί έτσι "χάνουν" τα ΑΕΙ; Σορυ, όχι, δε θα τρελαθούμε.

Νικος
|

Εδώ έχουμε νόμο για ιδιωτικά πανεπιστήμια οι σύμβουλοι επαγγελματικου προσανατολισμού σας παραξενεψαν?

@Εναλλακτική το "El Dorado"?
|

Μας αρέσουν ή όχι ΕΙΝΑΙ εναλλακτική τα Κολλέγια, οι σπουδές στο εξωτερικό, ή στα επερχόμενα ιδιωτικά ΑΕΙ, μη-κρατικά, όπως θες πες τα. Αυτές οι εναλλακτικές ΔΕΝ ευθύνονται για το χάλι ή όχι των κρατικών ΑΕΙ. Αν είναι πιο οικονομικό ή ελκυστικό να σπουδάζω στην Αθήνα αντί σε ακριτικά νησιά δε φταίω εγώ που τα στήσανε εκεί τα ΑΕΙ και με ανάγκασαν να τους πληρώνω με τους φόρους μου. Νισάφι.

Εναλλακτική το "El Dorado"?
|

Προς @Πιτσιφλής 2 Ιουλ 2024 13:57
Η εναλλακτική είναι δηλαδή τα κολλέγια, για τα οποία ακόμη κι ο ίδιος ο κος Υπουργός τοποθετήθηκε αρνητικά? Εκτός κι αν άλλα λέει άλλα εννοεί άλλα σκέφτεται κι άλλα πράττει.
https://www.esos.gr/arthra/87203/k-pierrakakis-el-dorado-sti-metalykeia…
Τα ΑΕΙ "στο πουθενά" δεν φύτρωσαν μόνα τους μια καλοκαιρινή νύχτα. Στα ίδια θα καταλογίσουμε την ευθύνη ή στους "δημιουργούς" τους?
Μήπως λοιπόν πάμε να διορθώσουμε ένα λάθος, με άλλα μεγαλύτερα?

@Πιτσιφλής
|

Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν εξαιτίας των ομοιδεατών σου, που ζουν κ αναπνέουν για καταλήψεις και μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους ανομίας από άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την εκπαίδευση και τους φοιτητές.Κι αυτό όμως αλλάζει σιγά σιγά.Αφήστε λοιπόν τα κολλέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προστατέψτε τα δημόσια.Στο 2024 ζούμε, στην ευρωπαική Ελλάδα

@Πιτσιφλής
|

Γι'αυτό θα "κλείσουν τα πανεπιστήμια;" Επειδή κάποιος σπουδασε σε Κολλέγιο και έγινε "δεκτό" αυτό; Δε θα κλείσουν γιατί τα ίδρυσαν στο πουθενά, σε πόλεις και χωριά που κανείς δε θέλει να ζήσει αν έχει εναλλακτική; Δε θα κλείσουν γιατί θεραπεύουν αρκετές φορές "πρωτότυπα" αντικείμενα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο αλλού, και δεν οδηγούν σε ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα; Δε θα κλείσουν γιατί είναι πανάκριβο να στέλνεις το παιδί σου εκεί στη "δωρεάν" παιδεία, και χωρίς εστίες να πληρώνεις υπέρογκα νοίκια και λογαριαμούς;
Ο τρόπος να προκόψουν τα δημόσια ΑΕΙ αγαπητέ ΔΕΝ είναι να απαγορεύεις να υπάρχει εναλλακτική.

Θύμιος
|

Αυτό που ίσχυε για το ΔΟΑΤΑΠ ήταν ότι αν "ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι." Όμως αυτό δεν ισχύει για το ΣΑΕΠ, έτσι δεν είναι;

Πιτσιφλής
|

Μπράβο σας. Κλείστε τα πανεπιστήμια. Μπορείτε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ