10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας

5.000 στη Δευτεροβάθμια , πάνω από 2.800 στην Πρωτοβάθμια-Οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες

04/07/2024

Ενημερώθηκε: 04/07/2024, 11:07

Άκουσε το άρθρο

Δέκα χιλιάδες νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διαρθρώνονται ως ακολούθως:

Α) 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023).

Β) 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης  κενών. 

Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών. 

Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

 Στην κατεύθυνση αυτή θα διενεργηθούν διορισμοί με έμφαση:

  • στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
  • στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοίθα ξεπεράσουν τους 2.800.
  • στηνκάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 διορισμών σε όλες τις ειδικότητες.

Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του τονίζει:

  • Η μόνιμη κάλυψη 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω στοχευμένων επιμορφώσεων. 
  • Η αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνεκτικό πλαίσιο και ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών που εντοπίζονται οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση στη δημόσια Παιδεία αποτελεί την πιο επικερδή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος. Η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές το συντομότερο. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών δημιουργήσαμε τον χώρο για να προχωρήσουμε στον υψηλότερο αριθμό μόνιμων διορισμών των τελευταίων ετών και δεσμευόμαστε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε σχετικά: «Η δημόσια Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η στήριξη των σχολείων μας, με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ένα αυτονόητο βήμα για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά ταυτοχρόνως και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο διδακτικό τους έργο».

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε: «Η ανακοίνωση 10.000 διορισμών στην εκπαίδευση αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών μας απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες, τη νέα γενιά, τις νέες και τους νέους που αποτελούν το μέλλον του τόπου».

Σχόλια (96)

@
|

Να υπενθυμίσω απλά πως υπήρξε μνημόνιο και μνημόνιο. Στο ένα είχαμε μειώσεις (κυρίως των νεότερων κάτι που για μένα είναι ό,τι αηδιαστικότερο έχω δει στη ζωή μου και δεν συμβαίνει ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ), στασιμότητα (Ε2 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ - ΜΙΣΘΟΣ 9 ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΑ), αξιολόγηση με ποσοστά, διαθεσιμότητες και διαρκή απειλή για απολύσεις. Στο άλλο είχαμε συντάξεις και φόρους ελεύθερων επαγγελματιών ΚΥΡΙΩΣ. Νομίζω επίσης πως όποιος δεν αντιλήφθηκε τόσα χρόνια τώρα πως χωρίς υπερταμείο και συνταξιοδοτικό δεν θα προχωρούσε η κατάσταση ΠΟΤΕ λόγω των έξω, αυταπατάται. Η κυβέρνηση Σύριζα ωφέλησε το 90% των εκπαιδευτικών.

@@10 Ιουλ 2024 14:12
|

Πάμε πάλι: αν δεν είχαμε κλείσει τράπεζες και δεν κάναμε "περήφανη διαπραγμάτευση" τα χρωστούμενα θα ήταν λιγότερα. Με άλλα λόγια όπως ακριβώς οι προηγούμενοι έκαναν πολιτική υπέρ τους με τα λεφτά μας (δηλ δανειζονταν στο όνομά μας) έτσι και οι ροζ μαθητευόμενοι μάγειρες έκαναν πολιτική με τα λεφτά μας επίσης (δηλ με τις "αυταπάτες" τους ο λογαριασμός μεγάλωσε). Γι αυτό και κρίθηκαν και κρίνονται ακόμα. Συνεπώς, όλοι έχουν ευθύνες, δηλ όλοι φταίνε. Τα πράγματα είναι απλά.

Έλεν
|

@ Ευλαμπία
Μα ΕΙΝΑΙ έξυπνος ο πολυαγαπημένος σεφ! Είναι ένα θαυμάσιο , σπάνιο αγόρι……
Τυχερό το esos και εμείς που διαβάζουμε τα σχόλιά του.

Master chef ("για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε")
|

@Ευλαμπία
Εάν ξέρετε καλύτερη μπάλα και μαγειρική από εμένα, τότε ευχαρίστως να με πείτε μέχρι και κουτό. Εάν επίσης χρειαστούμε διαιτητή ποδοσφαίρου ή κριτή της νοημοσύνης μας εδώ στο esos, τότε πιστεύω ότι "θα σας ειδοποιήσουμε".
.
@Ερτ 10 Ιουλ 2024 15:24
Νομίζω ότι η διαχείριση κρίνεται από το τι παραλάβαμε και τι παραδώσαμε. Μπορεί να μην ξέρουμε καλά οικονομικά σύμφωνα με τον κ. ΠΘ μας αλλά εάν πχ παραλάβουμε χρέος 300δις και παραδώσουμε 500, δεν ξέρω εάν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι "η διαχείριση από τη ΝΔ στο οικονομικό κομμάτι είναι συγκριτικά καλύτερη από τις εναλλακτικές". Τα ρεκόρ των υπουργών-υφυπουργών και των μετακλητών υπαλλήλων, τα πάρτι των απευθείας αναθέσεων και οι πακτωλοί δημόσιου χρήματος προς ιδιώτες, δεν ξέρω επίσης εάν συνάδουν με ορθή διαχείριση ούτε κι αν είναι θέμα "νοοτροπίας" και ποιου?
.
@10 Ιουλ 2024 14:12
Πολλά πράγματα δεν καταλαβαίνω, τίποτα όμως με πρόθεση. Αυτό που πχ δεν καταλαβαίνω στο τελευταίο σας σχόλιο, είναι το πως απαντά στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσα στις 9 Ιουλ 2024 23:44. Και για να μην μου ξαναπείτε ότι δεν καταλαβαίνω, θα σας πω αυτό που καταλαβαίνω :
Εάν ο γαλάζιος και ο πράσινος μάγειρας έκαναν καλά τη δουλειά τους, ΔΕΝ θα φαλίριζαν το μαγαζί, ΔΕΝ θα τους κυνηγούσαν οι δανειστές και ΔΕΝ θα τους "έτρωγε τη δουλειά τους" ο ροζ μάγειρας. Όταν λοιπόν το μαγαζί έφτασε να χρωστά της Μιχαλούς εξαιτίας του γαλάζιου και του πράσινου μάγειρα.... τότε είτε ο ροζ μάγειρας έλεγε "όχι σε όλα" είτε "θα σκίσω τα μνημόνια" είτε "θα τυπώσω δραχμή" είτε "θα πάω στο Βλαδίμηρο και θα δείτε τι θα σας κάνει".... κανένας "σοβαρός" δανειστής δεν θα περιοριζόταν-αρκούνταν στα ασημικά του μαγαζιού. Θα ανάγκαζε ΚΑΙ τον ροζ μάγειρα (όπως ανάγκασε και τους προηγούμενους) να πει το "ναι σε όλα".... και να πάρει ολόκληρο το μαγαζί, μαζί με το οικόπεδο, τον αέρα και τη θάλασσα για 99 χρόνια. Εκτός κι αν πιστεύετε, ότι εάν ο ροζ μάγειρας ήταν "καλό παιδί" από την αρχή, τότε θα του έκαναν τίποτα εκπτώσεις λόγω καλής διαγωγής.
ΥΓ. Λυπάμαι που δεν σας αρέσουν οι "εστιατορικές μεταφορές" μου.... αλλά έχω περάσει πια στην ηλικία, που να γράφω όπως αρέσει σ' εμένα κι όχι στους άλλους.
.
@μπαρμπα-Μήτσος 10 Ιουλ 2024 10:10
Δική μου η ευθύνη για την παρανόηση αγαπητέ Δάσκαλε. Με δύο φράσεις, δεν ήταν εύκολο να είμαι όσο σαφής χρειαζόταν. Σ' εμάς που μισθοδοτούμαστε από το δημόσιο (και άρα καθόμαστε αναγκαστικά στο ίδιο τραπέζι με τους εργοδότες μας) αναφερόμουν, δανειζόμενος το "τσιμολογούσανε τις πετσούλες". Μην ξεχνάτε ότι ο τίμιος μισθός μας έγινε η βολική αφορμή για κάποιους να ισχυριστούν, ότι εξαιτίας μας "βούλιαξε το καράβι" και να τον πετσοκόψουν με ευκολία (όχι με το μαχαίρι του chef) αλλά με τον μπαλτά του χασάπη. Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, σχολικές καθαρίστριες και φύλακες πχ, ένοιωσαν δυστυχώς το μπαλτά στο πετσί τους.... κι ακόμα πιο βαθιά.

Ευλαμπία
|

Προς master chef
Αυτό που κανεις συνήθως είναι « η μπάλα στην εξέδρα» για να φέρεις τον όποιο διάλογο γίνεται εκεί που θες εσυ .Πετάς και κάτι μαγειρικές κουτάλες και κατσαρολικά και νομίζεις ότι είσαι ευφυής.

Ερτ
|

Σίγουρα η διαχείριση από τη ΝΔ στο οικονομικό κομμάτι είναι συγκριτικά καλύτερη από τις εναλλακτικές, αλλά δε φτάνει. Οι παθογένειες διορθώνονται με ρυθμό χελώνας. Η νοοτροπία χρεωκοπεί και είμαι βέβαιος ότι θα ξαναζήσουμε σκηνές 2010-2019 διότι ο ελληνάρας δεν αλλάζει εύκολα.

@ Master chef ("τι το θες το κουταλάκι") | 9 Ιουλ…
|

Μάλλον δεν καταλαβαίνετε ή, το πιθανότερο, δεν θέλετε να καταλάβετε: έγραψα ότι η "περήφανη διαπραγμάτευση" μεγάλωσε τη λυπητερή. Αυτό δεν τον αρνηθήκατε. Συνεπώς, ο λαϊκισμός της περήφανης διαπραγμάτευσης, βλέπε, kolotoumba, αλλά και αυτός που προηγήθηκε, είχε και έχει οικονομικό τίμημα για τη χώρα. Οπερ και ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει (αλλά λιγότερο από τους άλλους πιθανότατα). Αυτό όμως δεν αναιρεί το _όλοι_ φταίνε. Άλλοι λιγότεροι, άλλοι περισσότερο. Α και η φάση με τις εστιατορικές μεταφορές ήταν γλυκούλικη για λίγο, όμως έχει ξεβάψει.

μπαρμπα-Μήτσος
|

Αγαπητέ μου Chef,
Πρώτα θέλω να σου βάλω ένα «Άριστα» για το υπέροχο σχόλιο που έγραψες οψές το βράδυ.
Το αντιγράφω γιατί όλα τα ωραία πρέπει να προβάλλονται:
« Κανείς δεν χρεοκόπησε ποτέ από "ιδεολογία". Χρεοκόπησε γιατί έκανε ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ. Γιατί έβγαζε 1 και ξόδευε 10. Γιατί δεν παρήγαγε ούτε σπίρτα κι έκανε παραγγελίες στόλους από Cayenne και Lexus. Γιατί ήξερε ότι το ταμείο είναι μείον κι έλεγε στο λαό ότι η ομάδα πετάει.
ΥΓ. Ιδεολογία, παιδεία, κουλτούρα, καλλιέργεια, οικογένεια κλπ. Ας πάει κάποιος στη Γερμανία-Σουηδία-Ολλανδία, χωρίς να διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω.... κι ας δοκιμάσει να κάνει καμιά πατάτα λέγοντας ότι φταίει η ιδεολογία, να δούμε τι θα του απαντήσουν σε άψογα Γαλλικά....».

Μετά θα μου επιτρέψεις να προσθέσω κάτι σχετικό με όλους αυτούς που τσιμπολογούσαν τις πετσούλες από το ψητό. Λοιπόν, δεν με ενδιαφέρει που δεν τους άφηναν να φάνε και λίγο ψαχνί. Ούτε συγκινήθηκα πότε όταν κλαψούριζαν υποκριτικά ή διαμαρτύρονταν επειδή το κόκκαλο ήταν τελικά γυμνό... Στο ίδιο τραπέζι κάθονταν όλοι, τι σημασία έχει τι έβαζε ο καθένας στη μπούκα του;
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ενώ εμείς, οι πολλοί, μαγειρεύαμε στο τίμιο τσικάλι μας ό,τι μπορούσαμε να αγοράσουμε με τον τίμιο μισθό μας και ό,τι μας έδινε η γη μας εδώ στα όρη ή στους κάμπους, όταν βούλιαξε το καράβι βρεθήκαμε όλοι μεσοπέλαγα και μάλιστα πολλοί από εμάς ακόμη κολυμπάμε προς τη στεριά.
- Κι αν αυτό που αχνοφαίνεται δεν είναι στεριά;
- Ένα καπετάνιο, μωρέ, έναν καπετάνιο να...
- Σωπάτε, έρχεται η Αννούλα!

Master chef ("τι το θες το κουταλάκι")
|

@ Ερτ 9 Ιουλ 2024 19:21
Αν υποψιαστώ ότι μετά από 8 χρόνια αριστείας (με ανάπτυξη, επενδύσεις, οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πολιτική που πηγαίνει τρένο) θα ξαναδούμε μνημόνια εξαιτίας των διορισμών που αναφέρετε.... θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο(του τρένου πριν τρακάρει).
.
@ @Τι πήγε στραβά; 9 Ιουλ 2024 16:25
Δηλαδή εάν κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (που μας έβαλαν στα μνημόνια) θα είχαμε ξεχρεώσει και δεν θα μας επέβαλαν τρίτο μνημόνιο? Και γιατί δεν πρόλαβαν πέντε χρόνια ΓΑΠ-Βενιζέλος-Σαμαράς?
.
@ μπάρμπα Μήτσος 9 Ιουλ 2024 14:35
Οι "πετσούλες από το ψητό" ήταν ότι περίσσεψε από το βόδι που έφαγαν οι γνωστοί καλοφαγάδες του καταστήματος. Αυτοί είναι δυστυχώς αχόρταγοι και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να τρώνε το σκασμό, ενώ αυτοί που "τσιμολογούσανε τις πετσούλες" συνεχίζουν και να πεινάνε και να πληρώνουν ακόμα το λογαριασμό(των αχόρταγων).
.
@ Τα προβλήματα είναι βαθύτερα. 9 Ιουλ 2024 13:29
@ Τι πήγε στραβά; 9 Ιουλ 2024 03:19
Κανείς δεν χρεοκόπησε ποτέ από "ιδεολογία". Χρεοκόπησε γιατί έκανε ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ. Γιατί έβγαζε 1 και ξόδευε 10. Γιατί δεν παρήγαγε ούτε σπίρτα κι έκανε παραγγελίες στόλους από Cayenne και Lexus. Γιατί ήξερε ότι το ταμείο είναι μείον κι έλεγε στο λαό ότι η ομάδα πετάει.
ΥΓ. Ιδεολογία, παιδεία, κουλτούρα, καλλιέργεια, οικογένεια κλπ. Ας πάει κάποιος στη Γερμανία-Σουηδία-Ολλανδία, χωρίς να διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω.... κι ας δοκιμάσει να κάνει καμιά πατάτα λέγοντας ότι φταίει η ιδεολογία, να δούμε τι θα του απαντήσουν σε άψογα Γαλλικά....

Ερτ
|

Αχουτα μωρέ, τα δάνεισαν οι αγορές (ομολόγων) για να τους πάρουν την ελευθερία. Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα.....Βέβαια για τους διορισμούς υπεράριθμων και ειδικής αγωγής, ψυχολόγους και δε συμμαζεύεται φταίνε οι πολιτικοί έτσι; Εννοώ για τη χρεοκοπία που έρχεται σε μερικά χρόνια.

@ Τι πήγε στραβά; | 9 Ιουλ 2024 03:19
|

Το τρίτο μνημόνιο ήταν τόσο μεγάλο (και θα το πληρώνουμε κι αυτό μέχρι τα εγγόνια μας) γιατί κάποιοι λαϊκιστές με καλές προθέσεις έπρεπε να υποστηρίξουν τα λεγόμενά τους ως αντιπολίτευση "go back ms merkel", "με ένα νόμο και ένα άρθρο" και άλλες φαιδρότητες. Συνεπώς, όλοι φταίνε, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο.

μπάρμπα Μήτσος
|

Άλλοι με τη κουτάλα τη μεγάλη, άλλοι κρατούσαν τη κανονική, άλλοι είχαν κουτάλι της σούπας, άλλοι το κουταλάκι του γλυκού κι άλλοι τσιμπολογούσανε με το χέρι πετσούλες από το ψητό. Κι όλοι οι παραπάνω ευκολα χωρίζονταν σε κατηγορίες με κριτήριο την ταχύτητα της κουτάλας. Υπήρχαν κουτάλες που για να τις δεις έπρεπε το βίντεο να τρέχει σε slow motion, άλλες παλι είχαν μια σεμνότητα και αχνοφαίνονταν, κανείς δεν γνωρίζει για τις πολύ σεμνές που δεν φάνηκαν ποτέ. Χάθηκε ο λογαριασμός, ο τόπος δεν είχε ψηφιακές ευκολίες για να εκδίδονται τα παραστατικά, ήταν όλα φλου….
- Ναι, αλλά τώρα έρχεται η Αννούλα και θα πιάσει τα ηνία και θα…
- Αλήθεια;
- Κιαμέ!
- Ε, τότε αλλάζει!

Τα προβλήματα είναι βαθύτερα.
|

Μην ψάχνετε σε κόμματα το πρόβλημα είναι η ιδεολογία όπως αναφέρθηκε.
Η ιδεολογία ωστόσο καλλιεργείται στα σχολεία. Στην οικογένεια.
Όταν οι θεσμοί αυτοί δεν λειτουργούν καλά τότε υπάρχει διαφθορά και όλα τα κακά.
Άρα μην ονομάζεται ότι φταίει ένα κόμμα άλλα η ιδεολογία "βάζω τον εαυτό μου πάνω απο τους άλλους και τα χρήματα πάνω απο αξίες και ιδανικά", το ωφελιμιστικό πνεύμα.
Μήπως ωστόσο είναι και του αποτελέσματος ότι θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι χάσαμε τις ρίζες μας. Παλια υπήρχε το μεράκι λέγαμε Ελλάδα και Έλληνες που ξεχωρίζανε απο τους υπόλοιπους. Τώρα είμαστε αντίγραφα του δυτικού τρόπου.

Αλήθεια όταν το Βυζάντιο έπεσε στους σταυροφόρους , τότε τι έκαναν αυτοί στους θυσαυρούς που είχε η Κωσταντινούπολη;

Επίσης παλιά υπήρχε η έννοια της δικαιοσύνης και της τιμωρίας.
Μήπως όλα αυτά δεν καλλιεργούνται στα σχολεία και μαθαίνουν οι μαθητές να έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις;
Μήπως δεν λειτουργεί σωστά η οικογένεια; Όταν υπάρχουν πολλά διαζύγια στις ημέρες μας και υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ ανθρώπων μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένας νέος; Ποια πρότυπα έχει όταν οι γονείς δεν επικοινωνούν και ο καθένας κοιτάει το εαυτό του;

@ Master chef (μία και καθαρή την έχω) | 8 Ιουλ 2024 22:30
|

Συμφωνω ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έδωσαν δανεικά για να κρατήσουν κοινό και χρεωκόπησαν τη χώρα. Αναρρωτιέμαι λοιπόν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με το επαίσχυντο ΠΑΣΟΚ την παρούσα στιγμή.

Τι πήγε στραβά;
|

Πράγματι "Την χώρα δεν την χρεωκόπησε ένα κόμμα συγκεκριμένα, την χρεωκόπησε η ιδεολογία του λαϊκισμού η οποία διαπερνούσε όλα τα κόμματα"

Η χώρα χρεωκόπησε απο δύο παράγοντες:
Απο τον εσωτερικό διότι κυριάρχησε η ιδεολογία του ατομικού συμφέροντος πάνω απο το ομαδικό.
Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι και απο έξω δεν κινήσαν τα νήματα.
Λένε λοιπόν οι δανειστές.
Θα τους δανείσουμε παραπάνω απο ότι μπορούν ξέροντας ότι δεν θα τα πάρουμε πίσω μεν αλλά θα τους ελέγχουμε για όλη τους τη ζωή δε, άρα δεν θα είναι ελεύθεροι.

Πριν ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα είχαμε αναρχικούς που κάνανε υποκίνηση ταραξιών. Θεωρώ ότι υποκινήθηκαν όλα αυτά.
Όλα αυτά τα μαγαζιά για να φτιάξουν χρειάζονταν χρήματα και επιβάρυναν το γενικότερο κλίμα. Άρα σίγουρα υπήρχε και επέμβαση απο έξω.

Γενικά όλες οι χώρες τις Ευρώπης δεν μπορώ να πω ότι είναι ελεύθερες.
Υπάρχουν ομάδες που ενισχύονται με πολλά λεφτά και αυτές οι μειονότητες είναι οι ιερές αγελάδες.
Έχουν μόνο αυτές δικαιώματα. Είναι η δημοκρατία και η ελευθερία στα μέτρα μερικών.
Οτιδήποτε δεν συμφέρει τις ομάδες αυτές το βαφτίζουν με διάφορα κοσμητικά επίθετα.

Φιλόλογος απών
|

@Master chef (μία και καθαρή την έχω) | 8 Ιουλ 2024 22:30
Μπράβο! Ευστοχότατος, όπως πάντα! Λες και είσαι στο μυαλό μου. Ακριβώς αυτή τη συσχέτιση με την ανοησία Παγκάλου είχα κατά νου να γράψω μαζί με τα άλλα που επισημαίνω στα πρόσφατα σχόλιά μου, αλλά τελικά ...μου διέφυγε! Ε! Κλείσαμε πια τα 65...

Master chef (μία και καθαρή την έχω)
|

Προς @@@@ 8 Ιουλ 2024 14:01
Άδικα θα περιμένετε αγαπητέ/τή μου. Το ότι "Την χώρα δεν την χρεοκόπησε ένα κόμμα συγκεκριμένα, την χρεοκόπησε η ιδεολογία του λαϊκισμού η οποία διαπερνούσε όλα τα κόμματα" που διατύπωσε ο @Γιώργος 6 Ιουλ 2024 05:39.... είναι σαν το "Όλοι μαζί τα φάγαμε" που είχε πει κάποιος στο παρελθόν, για να διαμοιράσει-εξισώσει την ευθύνη σε 10 εκατομμύρια πολίτες.... και όχι σε αυτούς που παίρναν τις αποφάσεις και σε αυτούς που πραγματικά τα έφαγαν με την κουτάλα.

Ερτ
|

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι άφησαν 35 ΔΙΣ ταμείο για μοίρασμα, δεν έχω να σχολιάσω κάτι, απλά πρέπει τα οικονομικά να γίνουν υποχρεωτικά από το δημοτικό.

@@@@
|

"Τη χώρα τη χρεοκόπησε η λογική του λαϊκισμού" .
Ήθελα να ρωτήσω (ως παράδειγμα και τροφή για σκέψη), τώρα που τα εφάπαξ τείνουν να γίνουν μικρότερα απ' τις κρατήσεις σε μας ενώ υπάρχουν κλάδοι (άριστοι) του δημοσίου (με πολλούς υπαλλήλους) όπου ... υπολογίζονται διαφορετικά και κάθε χρόνο αυξάνονται (ναι! αυξάνονται!, κάποια είναι ήδη εξαψήφια) ώστε σε λίγο θα είναι εξαπλάσια από τα δικά μας, αν το ΓΕΓΟΝΟΣ αυτό έχει να κάνει με λαϊκισμό ή όχι. Ή με λεφτόδεντρα, ή πείτε το όπως θέλετε. Αν επίσης σε νέα χρεοκοπία της χώρας θα φταίνε εκείνα ή τα δικά μας των τριών κι εξήντα.
Ευχαριστώ και αναμένω.

@ΕΡΤ
|

Αν και αποφεύγω να απαντώ σε μηνύματα. Πρώτον μην μιλάτε έτσι απαξιωτικα εάν δεν ξέρετε. Ο κ Τσακαλωτος το δήλωσε απαντώντας στον κ Πολακη. Στην ερώτηση γιατί δεν κάνατε τίποτα με αυτά απάντησε πως τα αφήσαμε προίκα στον ελληνικό λαό. Δυστυχώς όμως τα άφησε προίκα στον κ. Μητσοτάκη που έπαιζε από εκεί και μετά μόνος του μπάλα. Έγιναν σημαντικά φάουλ, μιλώντας ποδοσφαιρικά, και αυτό δεν αλλάζει.

μπαρμπα-Μήτσος
|

Απαράδεκτα τα κριτήρια αξιολόγησης των υπουργών Παιδείας.
Πείτε μου έναν που το έργο του επέφερε μια βελτίωση στο εκπαιδευτικό έργο που παράγεται μέσα στις αίθουσες καθημερινά.

ΕΡΤ
|

Σταματήστε επιτέλους με αυτήν την ανοησία με τα 35 δις. Πρόκειται για αναγκαστικό ΔΑΝΕΙΟ που ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνον για το χρέος. Σιγά μην μάζεψε 35 δις (!!!!!!) ο Τσακαλώτος-έχετε συναίσθηση των αριθμών;

μπαρμπα-Μήτσος
|

Κι εγώ βοηθάω ακόμη. Με παίρνουν τηλέφωνο οι μισοί συνάδελφοι από το σχολείο και τους συμβουλεύω σε θέματα διδακτικής μεθόδου αλλά και σε παιδαγωγικά που έχουν να κάνουν με δύσκολους μαθητές. Η διευθύντρια, όταν έχει συνάντηση με δύστροπο γονέα, θα με πάρει αποβραδίς τηλέφωνο. Υποστηρίζω και μερικούς αδύναμους μαθητές της γειτονιάς. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι γονείς δεν έχουν λεφτά για φροντιστήρια και η ενισχυτική στην Πρωτοβάθμια δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Το χρέος μου εκπληρώνω, ο δάσκαλος, ο παπάς του χωριού και τρεις φοιτητές που γυρνούσαν τα καλοκαίρια μάς «διάβαζαν» τα απογεύματα, τότε που ήμασταν παιδιά.

Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους!
|

Διαβάζοντας κάποια από τα παρακάτω σχόλια έχω να κάνω κι εγώ μια τοποθέτηση. Για τον κ Φίλη π.χ. Ο αξιόλογος αυτός "κύριος " μέσα σε μια νύχτα έκοψε τον υπεύθυνο ολοημερου στερωντας πολλές θέσεις από εκπαιδευτικούς και αναγκάζοντας τους να γίνουν λειτουργικά υπεραριθμοι. Πολύ λίγος κατά την γνώμη μου. Δεύτερο και σημαντικότερο είναι πως φυσικά 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν είναι ίσα με άπειρα άλλων όμως στο θέμα των διορισμών μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από το τίποτα που έγινε. Τα 35 δισ του Τσακαλωτου δίνουν απάντηση που θα βρίσκαμε τα χρήματα. Άλλωστε ΟΙ ΆΛΛΟΙ τα βρήκαν.

Φιλόλογος απών
|

Προς > @Φιλόλογος απών | 7 Ιουλ 2024 13:38
Προς Θεού, μην παραποιείτε τα πάντα! Πουθενά δεν ονόμασα "μεταρρύθμιση" αυτό το σχέδιο με τους κληρικούς. Και φυσικά κανείς ποτέ δεν είπε να σταματήσουν να πληρώνονται οι κληρικοί! Μη γράφουμε τέτοια χονδροειδή πράγματα! Θα ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο. Είχαν σκεφτεί απλώς μια τεχνική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους (δε θυμάμαι ακριβώς), αλλά τελικά δεν προχώρησε αυτό το σχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών. Όσο κι αν κακοφαίνεται σε κάποιους να το ακούνε, ήταν μια χαμένη ευκαιρία λόγω στενοκέφαλων αντιδραστικών εμμονών.

Προς > DD | 7 Ιουλ 2024 21:03
Αρχίζει να με συγκινεί το ενδιαφέρον σου για μένα. Μου θυμίζει την απάντηση που πήρα από την τοπική διευθύντρια εκπαίδευσης, όταν αποχωρώντας από την υπηρεσία έθεσα στη διάθεσή της το χρόνο μου για αφιλοκερδή παροχή πάσης φύσεως υπηρεσίας στο χώρο της εκπαίδευσης, για να εισπράξω το ισοπεδωτικό: Αστειεύεστε; Αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο! Να είστε καλά και οι δύο!

DD
|

@Φιλόλογος απών 7 Ιουλ 2024 10:14

Αγαπητέ συνταξιούχε διευθυντή

Ότι ήταν να πάρεις το πήρες και ότι ήταν να δώσεις το έδωσες....
Ξεκίνα να βαδίζεις στο καινούργιο μονοπάτι που μπροστά σου ανοίχτηκε και μην μένεις στο παρελθόν
Απελευθερώσου...

Έλληνες Έλληνες
|

Παρακαλώ είναι κρίμα να μαλώνετε για τα πολιτικά.
Να ξέρετε ότι όλοι οι πολιτικοί ζητάνε το καλό του εαυτού τους.
Οι 10000 προσλήψεις ήταν εξαγγελία και του Γαβρόγλου που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.

Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι στην Ελλάδα μόνο οι Έλληνες δεν ελέγχουν τη χώρα. Αφού η Ελλάδα είναι χρεωμένη, είμαστε στην Ευρώπη και χρησιμοποιούμε το Ευρώ άρα για ποια κυριαρχία μιλάμε;
Μην στενοχωριέστε λοιπόν γιατί οι αποφάσεις δεν παίρνονται απο την Ελλάδα αλλά απο το εξωτερικό. Το μόνο που μαλώνουν όσοι ασχολούνται με τα πολιτικά είναι για μια Ελένη.
Απο αυτούς που λένε ότι ενδιαφέρονται τάχα για τη χώρα, πόσοι ασχολήθηκαν με το δημογραφικό;
Νομίζω ότι για αυτούς αυτό είναι στα ψηλά γράμματα.

Απο ότι ξέρετε οι η εργασία των εκπαιδευτικών εξαρτάται απο τους μαθητές. Αν δεν υπάρχουν μαθητές σε ένα σχολείο τότε δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να συνεχίσει να έχει θέση.
Είμαστε μια χώρα που συνεχώς γερνάει και που δεν υπάρχει ελπίδα για βελτίωση γιατί είμαστε και χρεωμένοι άρα ποτέ δεν θα σηκώσουμε κεφάλι.

@ τον λαϊκισμό
|

ένα σχόλιο μόνο : 5 χρόνια ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ λαϊκίστικα για αριστεία και εξορθολογισμός και ψηφιοποίηση και καμία κωδικοποίηση νομοθεσίας (απλό σε ένα μήνα και ανάρτηση ισχυουσών διατάξεων σε ιστοσελίδα , το έχουν κάνει ήδη κάπως πολλές διευθυνσεις με χαμένες εργατοώρες ξανά και ξανά και χωρίς την επιτυχια την καθολική), πρωτόκολλα ενεργειων ενιαία για διευθυντές (εκπαίδευσης και σχολείων) , ώστε όλα να γίνονται ενιαία - υπηρεσιακές μεταβολές, πλατφόρμες , στατιστικά, απολυτήρια κλπ κλπ- αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη, διαφάνεια σε υπηρεσιακές μεταβολές (δες μόνο : προσκλήσεις αποσπάσεων σε σχολεία και σδε αλλοπρόσαλλες, προβληματικές θητείες στελεχών - αν δεν υπάρχει παράταση που δίνει προώθηση σε αναπληρωτές με μόρια σε διάφορα πεδία), καμία δικαιοσύνη και απλοποίηση διαδικασιών, καμία σοβαρή υποστήριξη έργου (νέα σοβαρά βιβλία χωρίς ιδεοληψίες, ύλη και υλικό ασκήσεων σε επαφή με την πραγματικότητα) , καμία προνοιακή δομή για παραπομπή εκτός σχολείου για να λυθεί στη ρίζα άμεσα το πρόβλημα , άστοχη συμπερίληψη που δεν λύνει προβλήματα αλλά τα φέρνει στην τάξη , καμία σοβαρή ενισχυτική , καμία δομή ελληνομάθειας , σβήσιμο απουσιών και κουρελόχαρτα-απολυτήρια, καμία πειθαρχία , κανένας σεβασμός στον δημόσιο χώρο με ποινές, κανένα συμμάζεμα παρά νέες γραφειοκρατικές ιεραρχίες χωρίς ουσία με επιδοματάρες . για το πρώτο δείγμα γραφής αξιοκρατίας (αύγουστος 2020 σου λέει κάτι; με τον ΔΙΚΟ τους νόμο - τον έτοιμο προεκλογικά κιόλας που άργησε - αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο αξιοκρατικές , αφού δικά τους παιδιά δεν αρίστευσαν τελικά, αλλά με την προώθηση της διετίας της προσωρινής κάτι έπιασαν). αυτά δεν τα είδες ;;;;;; δεν είναι σανοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο; α, είναι από το άριστο και όχι το λαϊκό ; σε πολύ πόπολο το βλέπω να μοιράζεται όμως , το πληρώνετε κιόλας;

@Φιλόλογος απών
|

Δηλαδή είναι τέτοια η ιδεοληψία σας στον Συριζα που παρουσιάζεται ως μεταρρύθμιση και προσπάθεια παράκαμψης των μνημονίων, το να κοβόταν η μισθοδοσία των κληρικών για να γίνουν προσλήψεις; Είναι μεγάλη η συζήτηση για το εαν αυτό είναι διαχρονικά σωστό, όμως αφενός δεν είναι σωστό εν μια νυκτί να πεινάσουν τόσες οικογένειες και μάλιστα πολύτεκνες στην πλειοψηφία τους( ξέρετε, δεν υπάρχουν μόνο οι πάμπλουτοι ρασοφόροι που δείχνουν τα κανάλια, υπάρχουν και οι απλοί παπάδες στα χωριά) και αφετέρου λεφτά θα μπορούσαν να βρεθούν από αλλού, το πού ας το έβρισκε η κυβέρνηση αυτή που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και διάφορες τέτοιες γελοιότητες- ψέματα.
Και ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι κανείς θεοσεβούμενος, ούτε καν στην εκκλησία πάω, μιλώ όμως αντικειμενικά.
Ας ξεχάσουμε καλύτερα την περίοδο 2015-2019 γιατί μας πήγε πολύ πίσω.Και για να λέγονται όλα, όπως πλήρωσε τότε ο Σύριζα έτσι θα πληρώσει τώρα και η ΝΔ για όσα κάνει και κυρίως για όσα δεν κάνει

Καλυτερότερος και αξιολογότερος
|

@Πλατάρος Γιάννης
Είναι άξιο απορίας τότε, το γιατί έχει το esos 1000δες αναγνώστες και σχολιαστές?
Γιατί επίσης εσείς χάνετε άδικα τον πολύτιμο χρόνο σας, διαβάζοντάς το και σχολιάζοντας καθημερινά επί παντός επιστητού.... και επιστήμης?
Μήπως να διαβάζατε καλύτερα και να συμμετείχατε σε κομματικά φόρουμ, για να βρείτε "αξιόλογες γνώμες"?
ΥΓ. Για την ταμπακιέρα των στοιχείων έως το 2016 όμως.... μούγκα στη στρούγκα και εσείς και οι "αξιόλογες γνώμες".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ