Δίμηνη αμειβόμενη πρακτική για 500 φοιτητές του ΑΠΘ

05/07/2024

Ενημερώθηκε: 05/07/2024, 08:27

Άκουσε το άρθρο

Πεντακόσιοι  φοιτητές του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  θα πραγματοποιήσουν δίμηνη πρακτική άσκηση το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους 2024 (κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) στο Αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς, σε Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα , με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο χρόνος της πρακτικής άσκησης ορίστηκε σε δύο (2) μήνες, η δε αποζημίωση ορίζεται σε πενήντα εννέα Ευρώ (59 €) μηνιαίως ανά φοιτητή.

Η δαπάνη που προκαλείται συνολικά ανέρχεται στο ποσό των  70.220,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (5)

Γεωπονία σε αστικά κέντρα?
|

Τί γυρεύουν πανεπιστημιακά τμήματα με σπουδές γεωπόνου (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, κ.λπ.), και μάλιστα 5,5 ετών διαβάζω, παλαιόθεν, σε αστικά κέντρα τύπου Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Επειδή πια ζούμε στο 2024, εξυπηρετούν κάτι το κοινωνικό σύνολο εκεί που βρίσκονται εδώ και ένα αιώνα (ναι, οκ... τότε λίγο πιο πέρα από την Ομόνοια ήταν ύπαιθρος εκεί) υπό το πρίσμα να υφίσταται σύνδεση με την αγροτική παραγωγή; Μήπως εκεί πρέπει να τα κλείσουμε;

Έριξα και μια ματιά στο τρέχον μηχανογραφικό και έκπληκτος διαπίστωσα πάνω από 30 τμήματα ΑΕΙ σχετικά με σπουδές στη γεωπονία! Το καθένα να δέχεται π.χ. 150-200 άτομα... συγγνώμη, τί τους κάνουμε 5000-6000 γεωπόνους το χρόνο ήθελα να ήξερα με σπουδές τόσο πανάκριβες (όλο εργαστήρια με εξοπλισμό λογικά) ως κοινωνία, η οποία κιόλας δεν νομίζω να είχε εδώ και πολλά έτη προτεραιότητα για επενδύσεις σοβαρές στον αγροτικό χώρο, και με τόσο "βαρύ" προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών; Μήπως λοιπόν έφθασε η ώρα να συγχωνευθούν αρκετά γεωπονικά τμήματα ή/και ιδρύματα μεταξύ τους;

Τέλος, έχουν τα μέλη ΔΕΠ που πρέπει σε όλα αυτά τα τμήματα ή αν τα ψάξουμε θα διαπιστώσουμε τύπου 5-10 καθηγητές σε κάθε τμήμα με πρόγραμμα 60+ μαθήματα (με θεωρία και εργαστήριο, άρα καμιά 100-120 μαθήματα συνολικά) και 150-200 φοιτητές ανά έτος;

Γεωπόνος ΓΠΑ 90ς
|

Για την 4μηνη συνολικά πρακτική άσκηση θυμάμαι λάμβανα 95 χιλιάδες δραχμές (=279 ευρώ) καθαρά στο δίμηνο ως και κάτοχος κάρτας σίτισης (δεν υπήρχαν ΕΣΠΑ τότε).

Μετά από 30 έτη, χαχαχαχα κοροϊδία!

Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για τους γεωπόνους (π.χ. ΓΠΑ), η οποία γίνεται τους 2 μήνες του καλοκαιριού 3ουνκαι 4ου έτους σπουδών η, εναλλακτικά, το 11ο εξάμηνο σπουδών (άρα, ουσιαστικά 5,5 έτη για τη λήψη πτυχίου).

Ταλαιπωρος γεωπονος
|

Καταρχάς, η πρακτική μας γίνεται 66% σε ιδιωτικούς φορείς και κατά 33% σε δημόσιους. Δεύτερον, είμαστε γύρω στα 250 άτομα και οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουμε μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δίνει 280 ευρω μεικτά και ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να τα πληρωθούμε στο τέλος της πρακτικής μας. Τρίτον το αγρόκτημα του ΑΠΘ έχει πουληθεί σε ιδιώτη οπότε κάνεις δεν μπορεί να κάνει πρακτική εκεί.

NN
|

Πενήντα εννέα Ευρώ (59 €) μηνιαίως ανά φοιτητή πριν ή μετά τις κρατήσεις;

Polar_Fish
|

59 ευρώ μηνιαιώς? Αυτο το ποσό ειναι τα εισητηριά τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ