Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ: Απροθυμία φοιτητών και καθηγητών να επιστρέψουν στη διά ζώσης διδασκαλία

Από τα 883 μεταπτυχιακά του 2018 έχουμε φτάσει τα 1.462 σήμερα

08/07/2024

Ενημερώθηκε: 08/07/2024, 09:07

Άκουσε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, παρατηρείται μια απροθυμία φοιτητών και καθηγητών να επιστρέψουν στη διά ζώσης διδασκαλία . 

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας, σε άρθρο του στην Καθημερινή, ενώ σημειώνει τα εξής: 

  • Η έμφαση στις μεταπτυχιακές σπουδές τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα την ανάγκη διαρκούς ανανέωσης των προπτυχιακών προγραμμάτων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε ΑΕΙ. 
  • Η εύρεση στέγης για φοιτητές που σπουδάζουν σε τουριστικές πόλεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. 
  • Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. 
  • Η μεγάλη ζήτηση για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών καλύπτεται με ανάλογα εντυπωσιακή αύξηση των προγραμμάτων που προσφέρονται. 
  • Από τα 883 μεταπτυχιακά του 2018 έχουμε φτάσει τα 1.462 σήμερα, ενώ ιδρύθηκαν ήδη τα πρώτα επαγγελματικά μεταπτυχιακά με τη σύμπραξη ΑΕΙ και με γάλων εταιρειών

Σχόλια (21)

Εξ αποστάσεως και κριτική ικανότητα
|

Όταν γίνεται λόγος για αποτελεσματικότητα, απρόσκοπτη παρακολούθηση και ποσοστά ικανοποίησης των φοιτητών, η εξ αποστάσεως καταφανώς υπερέχει για πολλούς και διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους έχουν αναφερθεί ήδη. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ωστόσο, και η αυτομάθηση την οποία ευνοεί η εξ αποστάσεως, δηλαδή η ικανότητα ο φοιτητής να αρχίσει να σκέπτεται από μόνος του λύσεις σε προβλήματα και να μην αρκείται σε έτοιμες απαντήσεις από διδάσκοντες, τις οποίες απλά αποστηθίζει, μην έχοντας την ικανότητα να δίνει λύσεις σε απρόβλεπτα προβλήματα και υποθέσεις. Ενδυναμώνεται, επομένως, και η ερευνητική και κριτική, αυτόνομη σκέψη των φοιτητών, από το προπτυχιακό ακόμα επίπεδο. Βέβαια, δεν είναι εφικτό να αντικατασταθεί μονομιάς η διά ζώσης διδασκαλία για λόγους που έχουν να κάνουν με ένα παλαιό θεσμικό πλαίσιο που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο της τεχνολογίας και κάποιες κατεστημένες νοοτροπίες, κυρίως μεγαλύτερων σε ηλικία εμπλεκόμενων στην μαθησιακή διαδικασία οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο παράδοσης μαθημάτων.

@ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Συγνώμη αλλά η διδασκαλία δια ζώσης απέχει πολύ από την εξ'αποστάσεως. Για 100 λόγους τους οποίους δεν μπορώ να αναλύσω στα σχόλια του esos. Δεν είναι ίδια η ποιότητα, δεν είναι ίδια η εμπειρία του διδασκόμενου, δεν είναι ίδιο το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το να κοιτάς την οθόνη μουγκός στα εξ'αποστάσεως μαθήματα, σα να παρακολουθείς βίντεο στο YT δεν είναι "διδασκαλία". Αλλιώς φεύγουν απ'τη μέση όλοι οι καθηγητές, παρακολουθείς τα βιντεο και στο τέλος δίνεις εξετάσεις. Υπάρχει και αυτό, βεβαίως. Αλλά δεν έχει σχέση με πανεπιστημιακού επιπέδου διδασκαλία και εκπαίδευση. Αυτά που γράφω ισχύουν γενικά, για την ευρεία πλειοψηφία των φοιτητών. Περιπτωσιολογία του τύπου "ναι αλλά εγώ ξέρω έναν που έμαθε μαθηματικά απο το youtube και πήρε Fields medal" δε μας ενδιαφέρει.

Προσωπική εμπειρία
|

Από προσωπική εμπειρία, καθώς έχω διδάξει σε ΠΜΣ σε αντικείμενο μηχανικού.
Σαφώς η διδασκαλία είναι διαφορετική όταν γίνεται σε μικρότερο ακροατήριο φοιτητών, όπως ένα ΠΜΣ, σε σχέση με ένα προπτυχιακό μάθημα.
Κατά τη διδασκαλία με φυσική παρουσία υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη αμεσότητα, δυνατότητα αλληλεπίδρασης, συζητήσεων, μεταφοράς εμπειριών καθώς αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι στο αντικείμενο, ευκολότερης παρέμβασης των φοιτητών κτλ. Και βεβαίως αύξηση της μεταδοτικότητας που μπορεί μέσα στην τάξη να επιτευχθεί με χρήση πολλών μέσων (και ηλεκτρονικών), σε σχέση με την εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση. Στο παραπάνω συμφώνουν και οι φοιτητές που έτυχε στο πλαίσιο του ίδιου ΠΜΣ να διδαχθούν ένα μέρος των μαθημάτων με φυσική παρουσία και στη συνέχεια εξ αποστάσεως.
Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως συνήθως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα ένα μουγγό και "αόρατο" ακροατήριο (κλειστά μικρόφωνα και κάμερες), μικρή διάθεση από πλευράς φοιτητών για ερωτήσεις, ελάχιστη για δημιουργικά σχόλια και παρεμβάσεις, πολλοί παράγοντες για διάσπαση προσοχής όταν οι φοιτητές ακούν από το σπίτι τους μια αγόρευση από μια οθόνη για πάνω από 20 λεπτά (στον καθένα μας συμβαίνει).
Για να μπορέσει η τηλεδιδασκαλία έστω να πλησιάσει την διδασκαλία με φυσική παρουσία, θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικά δομημένη και οργανωμένη, και βεβαίως δεν εννοούμε τη μεταφορά των παραδόσεων σε Powerpoint και αγόρευση επί ενός παθητικού ακροατηρίου. Απαιτείται κατ' ελάχιστον η προσέγγιση της ανεστραμμένης τάξης, η διδασκαλία δηλαδή σε ένα έτοιμο και διαβασμένο ακροατήριο, ώστε να γίνει εμπέδωση της γνώσης κρατώντας παράλληλα την προσοχή των φοιτητών που έχουν ήδη μελετήσει το αντικείμενο του μαθήματος, απαιτούνται πολλές εργασίες, και βεβαίως ακόμη περισσότερα που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ..

Αλλαγή Προέδρου
|

Μήπως έφτασε η ώρα για μία ανανέωση στην ΕΘΑΑΕ; Έκλεισε ο κύκλος του κ. Μήτκα. Να μην φτάσουμε στις γνωστές παθογένειες. Ελπίζω βέβαια να μην έχουμε φτάσει ήδη..

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

ΙΩΑΝΝΗ, τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να γίνουν εξ αποστασεως.
Το ίδιο πράγμα είναι με το να είσαι από κοντά στο πανεπιστήμιο. Μονο τα εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν εξ
αποστασεως, διότι θα πρέπει να ασχοληθείς με τα ίδια τα μηχανήματα του εργαστηρίου. Τον εξοπλισμό.

Φιλόλογος απών
|

@Εμπειρική παρατήρηση | 8 Ιουλ 2024 14:24
Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι όλη αυτή η αντίληψη δεν είναι και τόσο αθώα, αλλά μοιάζει να υπηρετεί συγκεκριμένες και όχι και τόσο έντιμες σκοπιμότητες. Πάντως θεωρώ εντελώς κοντόφθαλμη την όποια επιχειρηματολογία υπέρ της εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογίας μαθησιακής διαδικασίας. Όσα μικροπλεονεκτήματα κι αν παραθέσει κανείς, πάντα θα του διαφεύγει η τεράστια σημασία της ζωντανής επαφής με το μάθημα και το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Γιατί είναι εντελώς λανθασμένο να μιλάμε για μονοδιάσταση σημασία την εκπαιδευτικής διαδικασίας περιορίζοντάς την μόνο στο γνωστικό πεδίο. Υπάρχουν κι άλλα πιο σοβαρά ζητούμενα από αυτό, τα οποία ακυρώνονται με την αποκλειστική χρήση της τεχνολογίας και την απρόσωπη πρόσκτηση μιας τυποποιημένης και στεγνής γνώσης και τα οποία, αν χαθούν, ανατρέπονται οι σταθερές του κοινωνικού οικοδομήματος.
Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η ύποπτη και πάντως επικίνδυνη συνηγορία σε ανομολόγητες μεθοδεύσεις που οδηγούν στο καιροσκοπικό κυνήγι της ευκολίας και της ανέξοδης παροχής κοινωνικών αγαθών που προσπαθεί να επιβάλει η άφρων πολιτεία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν τους οικονομικούς πόρους που προσφέρει η φορολόγηση όλων μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ
|

Τα πανεπιστήμια δεν είναι online ούτε εξ αποστάσεως ούτε open (ανοιχτά) πανεπιστήμια. Όποιος/όποια θέλει να γραφτεί και να σπουδάσει σε εξ αποστάσεως ανοιχτά πανεπιστήμια... Πλέον έχουμε χάσει κάθε είδους έννοια και λογική τι σημαίνει δια ζώσης διδασκαλία και πόση ιερή και μυσταγωγική είναι και δεν αντικαθίσταται με τηλεοπτικά παράθυρα, εκτός αν είσαι συνηθισμένος/νη στους τηλεοπτικούς αστέρες.

@Θετική η αύξηση μεταπτυχιακών
|

Είμαι εργοδότης και σας λέω από προσωπική εμπειρία ότι πολλά μεταπτυχιακά δεν προσφέρουν αυτά που ισχυρίζονται. Το θέτω όσο πιο ευγενικά μπορώ.... Δεν είναι όλα ίδια και η προσωπική μου άποψη είναι ότι μάλλον δε χρειάζονται τόσα πολλά.

ΔΕΠ
|

Και η ΕΘΑΑΕ τι κάνει γι'αυτό; Συνεχίζει να εγκρίνει και να πιστοποιεί όλα τα ΠΜΣ αυτά. Υπάρχει ΠΜΣ που έχει "κοπεί"; Έστω και 1;

Μανώλης
|

Πριν πολλά πολλά χρόνια, ήμουν επιτηρητής στον ΑΣΕΠ σε εξετάσεις για τραπεζικούς υπαλλήλους
Αν και ζητούσαν απολυτήριο Λυκείου, όλοι οι εξεταζόμενοι είχαν πτυχίο Πανεπιστημίου. Τώρα, για να μπεις στο ταξί, ρωτάς αν ο ταξιτζής έχει μεταπτυχιακό.

Εμπειρική παρατήρηση
|

Στο τμήμα μου παρατηρώ ότι τα παιδιά προτιμούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ανεμπόδιστη διδασκαλία χωρίς θορύβους, περισπασμούς, φασαρία κλπ. Επίσης, δεν χάνεται χρόνος και χρήμα σε άσκοπες μετακινήσεις από/προς τη σχολή. Μια μειοψηφία που τάσσεται υπέρ των διά ζώσης μαθημάτων εμπειρικά έχουμε παρατηρήσει πως δεν είναι τακτικοί στα μαθήματα και κυρίως έρχονται, όταν έρχονται, για καφεδάκια και κοινωνικές συναναστροφές, κάτι φυσικά που δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να πραγματοποιηθεί, καθώς το Πανεπιστήμιο είναι πρωτίστως χώρος μάθησης και έρευνας.

Και εγώ το ίδιο...
|

Και γω είμαι ψιλό απρόθυμος για πολλά πράγματα αλλά δεν με ρώτησε κανείς. Να απαριθμήσω ή δεν σας ενδιαφέρει;

Θετική η αύξηση μεταπτυχιακών
|

Όσα και να γίνουν τα μεταπτυχιακά πάντα θα έχουν την ξεχωριστή αξία τους και λόγω της ειδίκευσης σε ένα επιστημονικό αντικείμενο που προσφέρουν, αλλά και λόγω του ότι οι κάτοχοι απλού πτυχίου θα είναι πάντα πολύ περισσότεροι. Οι εργοδότες, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα προτιμούν πάντα τα πιο εξειδικευμένα στελέχη για τις υπηρεσίες τους. Τα απλά-σκέτα πτυχία, είτε ως integrated master, είτε ως ατόφια, δεν έχουν κάτι εξειδικευμένο και δεν λένε κάτι ιδιαίτερο στους εργοδότες.

Όταν η εκπαίδευση γίνεται εμπόρευμα
|

Όταν η εκπαίδευση γίνεται εμπόρευμα αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Και όπου να είναι θα φέρουν το ίδιο "μοντέλο" και στα προπτυχιακά.

Polar_Fish
|

Εξαρτάται που κάνεις το μεταπτυχικο σου. Εισαι φυσικός και κανεις μεταπτυχιακο στην πληροφορική. Αλλάζεις κατευθυνση.

ΠΟΛΙΤΕΣ
|

Η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση( σε όποια αντικείμενα , μπορεί να γίνει) και πρωτίστως στα μεταπτυχιακά είναι αναγκαιότητα και μεγάλη εκπαιδευτική τομή.
Η τεχνολογία βοηθάει να μην χάνεται , σχεδόν , τίποτα από τη δια ζώσης διαδικασία ενώ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ( κόστος, πλήρη ενασχόληση με την επαγγελματική,κοινωνική και οικογενειακή ζωή των φοιτητών, κ.ά.).
Το να σπουδάζεις παράδειγμα , στις επιστήμες που δεν έχουν εργαστήρια από απόσταση , λίγα πράγματα χάνεις σε σχέση μες την δια ζώσης διαδικασία. Ιδιαίτερα σήμερα που οι σπουδές δεν τελειώνουν στα 20+ αλλά συνεχίζονται σε όλη τη ζωή.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε και να φοβίζουμε για την εξ΄αποστάσεως ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ. Όσοι την έχουν ζήσει , πέραν της πανδημίας, 'έγιναν θιασώτες της διαδικασίας αφού έχει πολλά πλεονεκτήματα και πολύ λίγα μειονεκτήματα σε σχέση με τη δια ζώσης μάθηση.
Απλά θέλει διαφορετική νοοτροπία, άλλες διαδικασίες , μεγαλύτερη οργάνωση των σπουδών και των μαθησιακών διαδικασιών και έχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα.

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Το τραγικό είναι η αύξηση των μεταπτυχιακων. Μα δεν καταλαβαίνουν ότι όσο πιο πολλοί το έχουν τόσο πιο αχρηστο είναι στην αγορά εργασίας και τόσο πιο πολύ θα αγνοείται από τις εταιρίες;

Ελπίδα
|

Εφόσον η λογική του "πληρώνω - μου δίνουν χαρτιά" φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δελεαστική τόσο για διδάσκοντες όσο και για διδασκόμενους, είναι λογικό να αυξάνεται η απροθυμία για κάθε είδους διδασκαλία.

γιαννης
|

Αυτο δεν ειναι καθολου καλο... ουτε οι καθηγητες εχουν βγαλει την παραστατικων τεχνων..ουτε οι φοιτητες μπορουν να προσηλωθουν.. Η οσμη της κιμωλιας μαθαινει

σουπας
|

'Λαγος' ?
Να περιορισουμε τις συνολικες δαπανες για την 'διά ζώσης διδασκαλία'?
Τετοια γραμμη πηραμε?

Γιατι εγω στα αμφιθεατρα εχω αλλη αποψη...
Να το τελειωσουμε μια και καλη..
Η 'τηλεκπευδευση' (ο Θεος να την πει ετσι..) ηταν μια αναγκη για ειδικες συνθηκες.
Μονο εκπαυδευση δεν εγινε και ΑΝ σχεδον ολοι περνουσαν απο κανονοκες εξερασεις τα αποτελεσματα θα ηταν τραγικα.
Ας τελειωνουμε λοιπον με το 'καλαμπουρακι' αυτο...

Πλαφόν
|

είναι λογικό, αφού οι αμοιβές από αυτοχρηματοδοτούμενα είναι εκτός πλαφόν (δηλαδή χωρίς όριο), να αξιοποιήσουμε χωρίς επιμόρφωση την τηλεδιδασκαλία ή τηλεαπαγγελία...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ