Με απόφαση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης (3912/04.07.2024/τ.Β'), προβλέπεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).
Το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), στην υπό στοιχεία ΑΣΥ 65/29.04.2024 Συνεδρίασή του, διατύπωσε ομόφωνα θετική γνώμη για την υπαγωγή του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4957/2022.
Οταν είσαι 5ο εξάμηνο, πρέπει να επιλέξεις ανάλογα και με το τι διαθέσιμους κλάδους έχει η κάθε σχολή ένα από αυτούς! Η δική μου σχολή πχ είχε βιομηχανικό, κατασκευαστικό και ρομποτικής/μηχατρονικης! Όταν επιλέξεις τον κάθε κλάδο, παίρνεις τα αντίστοιχα μάθηματα κύκλου που είναι από 15-20 αναλογα. το integrated master λοιπόν αφορά μια εξειδίκευση σου πάνω σε αυτόν τον κλάδο, που όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικός, φυσικά μπορείς μετά να ασχοληθείς σαν μηχανικός σε οτιδήποτε θέλεις! Επίσης διπλωματική δεν υπάρχει περιορισμός! Μπορείς να πάρεις οτιδήποτε θεμα θέλεις,αλλά φυσικά επιλέγεις θέμα με καθηγητή από τον κύκλο σου συνήθως καθώς έχεις έρθει πιο κοντά και ενδεχομένως τα θέματα που προσφέρουν είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου! Η διπλωματική όμως δεν είναι δεσμευτικό να είναι από τον ίδιο κύκλο, δλδ μπορεί να πάρεις από ενεργειακό κύκλο και εσύ να είσαι βιομηχανικο. Τέλος αυτό που λέτε για τους μεταπτυχιακούς τίτλους ισχύει όταν κάνεις Msc. Υπάρχουν και μεταπτυχιακοί τίτλοι όπως το MBA όπου δεν είναι απόλυτα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό σε ένα θέμα!