Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εφαρμόζει το σύστημα διαδικτυακής επιτήρησης (online proctoring)

09/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, πρωτοπόρο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καινοτομεί για άλλη μία φορά εισάγοντας τη χρήση συστήματος διαδικτυακής επιτήρησης (online proctoring) στη διαδικασία αξιολόγησης φοιτητών/τριών μέσω εξ αποστάσεως εξετάσεων, ως επιπρόσθετη  λειτουργία στην ήδη υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα των εξ αποστάσεως εξετάσεων του.

Σκοπός του είναι η ανίχνευση/υπόδειξη τυχόν απόκλισης ή μη τήρησης των προκαθορισμένων κανόνων και περιορισμών που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξ αποστάσεως εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο. 

Η χρήση του συστήματος εφαρμόστηκε την τρέχουσα εξεταστική περίοδο σε μικρή  κλίμακα και η ανατροφοδότηση που ελήφθη από τα εμπλεκόμενα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές/τριες και Καθηγητές/τριες – Σύμβουλοι) θα ληφθεί υπόψη για τη βελτίωση της διαδικασίας και την εφαρμογή του συστήματος σε μεγάλη κλίμακα (ή σε όλες τις εξ αποστάσεως εξετάσεις) το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

Μπριτζετ Τζοουνς
|

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος να ανοίγουνε σελίδες. Είναι έτσι τα θέματα διατυπωμένα που με το ζόρι τελειώνουμε τις εξετάσεις. Επίσης ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος από ότι αν θα ήταν διαζωσης, Δε θα κάτσει να ασχοληθεί ο μαθητής με αλλες οθόνες γιατί είναι επικεντρωμένος στο γραπτό που ο χρόνος είναι ελάχιστος ώστε να διατυπώσει όλες τις απαντήσεις. Οποίος δε το έχει βιώσει δε γνωρίζει και μη διαβάζω σχόλια ανεπαίσθητα και αβασημα έλεος

@Polar_Fish
|

Όσο και να κοστίζει, χωρίς αυτό οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι διαβλητότατες. Επίσης, το χρησιμοποιούν και όλοι στο εξωτερικό, όχι τις δικές μας "πατέντες" σε απλά zoom και meet που είναι για κλάματα.

Polar_Fish
|

Πόσο κοστίζει αυτό ετησίως στο ΕΑΠ?

Digital
|

Δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με τα ίδια credentials από άλλον υπολογιστή καθώς αν γίνει αυτό κλείνει το αρχικό session. Επίσης ο διαμοιρασμός οθόνης είναι από τα βασικά που ελέγχονται και εφόσον διαπιστωθεί διαμοιρασμός με τρίτο ή σύνδεση παραπάνω από μιας οθόνης ο χρήστης "κλειδώνεται" και δεν βλέπει τα θέματα.

@Ειρήνη Σιδ.
|

Και που ξέρουν αν α) εγω που μου έλεγξαν την ταυτότητα παίζω τρίλιζα στην οθόνη μου, ενώ ένας φίλος μου με τα credentials μου έχει μπει από άλλο υπολογιστή και συμπληρώνει τις απαντήσεις, ή β) τρέχει πρόγραμμα διαμοιρασμού της οθόνης μου με τρίτο από άλλη τοποθεσία ο οποίος βλεπει/ελέγχει τον υπολογιστή μου και εξετάζεται αντι εμου;

Ειρήνη Σιδ.
|

Εξάλλου επειδή το βίωσα, σου ελέγχουν την ταυτότητα την αστυνομική κι το φοιτητικό πάσο πριν την εξέταση.

SEP
|

Επιτέλους! Έτσι, μάλιστα. Γιατί χωρίς αυτό δεν είχες ιδέα αν αυτός που εξετάζεις είναι αυτός που βλέπεις στην κάμερα ή ένας φίλος από οπουδήποτε αλλού!

Θύμιος
|

Ο επιτηρήτης βλέπει όλη την οθόνη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, και ελέγχει το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

Lena
|

Και πώς λειτουργεί αυτό;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ