Πανεπιστημιακή Σχολή Παραστατικών Τεχνών χωρίς Πανεπιστημιακούς;

09/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά την συνδρομή Πανεπιστημιακών στελεχών για την ίδρυση μίας Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα για την ίδρυση μίας Ανώτατης Σχολής τους αγνοεί. Το Υπουργείο Παιδείας συναινεί.

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου, η Υπουργός Πολιτισμού αναθέτει το έργο της ίδρυσης Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου σε καθηγητές ΑΕΙ συναφών αντικειμένων. Συγκεκριμένα, εμπιστεύεται "ερευνητική ομάδα καθηγητών/τριών, που θεραπεύουν συναφή γνωστικά αντικείμενα σε ΑΕΙ της Ελλάδας, αλλά και σε αντίστοιχες σχολές εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού" και σχηματίζει επιτροπή για την σύνταξη προγραμμάτων σπουδών "υπό την εποπτεία επταμελούς ερευνητικής ομάδας αποτελούμενης από επτά μέλη ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ .... ώστε τα προγράμματα σπουδών να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις διεθνείς τάσεις ..."

Στον αντίποδα της παραπάνω επιστημονικά και δεοντολογικά ορθής επιλογής, όταν πρόκειται για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, συγκροτούνται επιτροπές, στη σύνθεση των οποίων κατά ανεξήγητο τρόπο αγνοούνται τα ελληνικά ΑΕΙ συναφούς αντικειμένου, και οι οποίες διαβουλεύονται ερήμην των πανεπιστημιακών εκείνων φορέων που εντούτοις εδώ και δεκαετίες θεραπεύουν στην Ελλάδα ταυτόσημα αντικείμενα με εκείνα της νέας Σχολής (για παράδειγμα, στη μουσική εκτέλεση, το ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ και το ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου).

Το γεγονός ότι, στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας, καλούνται 19 Πρόεδροι και Κοσμήτορες Τμημάτων Τεχνών των Ελληνικών ΑΕΙ -ύστερα από δικά τους επισταμένα διαβήματα προς το ΥΠΑΙΘΑ-  την Τετάρτη 10/7 να εκφράσουν τις απόψεις τους για εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα ενώπιον της τελικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, χωρίς να τους έχει χορηγηθεί έως τώρα κανένα γραπτό πόρισμα, φαντάζει μάλλον προσχηματικό.

Το ΥΠΠΟ δηλώνει ότι η ίδρυση Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου “αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού" και ότι  “το Υπουργείο Πολιτισμού εμπιστεύεται στο σημαντικό αυτό έργο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης". Διερωτόμαστε τι συμπεράσματα μπορεί κανείς να βγάλει από τους χειρισμούς που αφορούν την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ως προς το βαθμό προτεραιότητας του εγχειρήματος ή και την εμπιστοσύνη (ή την έλλειψή της) προς τα υπάρχοντα, πλήρως πιστοποιημένα ΑΕΙ της χώρας, το έργο τους και τους/τις καθηγητές/τριές τους, τόσο από το ΥΠΠΟ όσο (και αυτό είναι πιο εντυπωσιακό) και από το ΥΠΑΙΘΑ.

Σιώψη Αναστασία
(Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου)

Κυριακάκης Γεώργιος
(Πρόεδρος Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ΠΑΜΑΚ)

Δημητριάδης Δήμος
(Κοσμήτορας Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών Ιονίου Πανεπιστημίου)

Τηλιγάδης Κωνσταντίνος
(Αν. Πρόεδρος Τμήματος Ήχου & Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου)

Λεοντάρης Ιωάννης 
(Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

Κοτζαμάνη Μαρίνα
(Πρόεδρος Τμήματος Παραστατικών & Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

Τρικούπης Αθανάσιος
(Κοσμήτορας Σχολής Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Σκοπετέας Ιωάννης
(Πρόεδρος Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου Ε.Κ.Π.Α.)

Καρακώστα Λίλα
(Πρόεδρος Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.)

Γκόκας Ευάγγελος
(Πρόεδρος Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Πεφάνης Γεώργιος
(Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.)

Γεωργάκη Αναστασία
(Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.)

Αλεξάνδρου Μαρία
(Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.)

Παπαγεωργίου Ιωάννα
(Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών)

Σχόλια (3)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
|

Η Σχολή αυτή να έρθει στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Δεν πληρώνω
|

Όχι αλλά ΑΕΙ! Δεν πληρώνουμε άλλο!

ΔΕΠ
|

Στην Ελλάδα ζούμε, τι πιο "λογικό";

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ