Η νέα διάταξη για τις αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου σε απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές

10/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Διάταξη για αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου σε απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές , περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. 

Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

Στο άρθρο 5 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί Γυμνασίων, μετά από την παρ. 4 προστίθενται παρ. 4Α, 4Β και 4Γ ως εξής:

«4Α. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται, σε απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές, όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης Γυμνασίου, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 1966/1991 (Α’ 147), να λειτουργεί αυτόνομη τάξη, η οποία υπάγεται στο πλησιέστερο προς αυτό Γυμνάσιο.

Στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου τοποθετούνται κατ’ ελάχιστον τρεις (3) εκπαιδευτικοί από τους κλάδους/τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ86, οι οποίοι διδάσκουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, τα οποία ανατίθενται με βάση τον κλάδο/ειδικότητά τους. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί ασκούν και τις διοικητικές εργασίες λειτουργίας της αυτόνομης τάξης. Η αυτόνομη τάξη του δεύτερου εδαφίου κατατάσσεται σε αξιολογική κατηγορία δυσπρόσιτης σχολικής μονάδας αντίστοιχης με την κατηγορία, στην οποία κατατάσσεται το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο, που λειτουργεί στην ίδια περιοχή, άλλως στην αξιολογική κατηγορία ΙΓ, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (Α ́ 45).

Οι εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων, που διδάσκουν στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό στην απομακρυσμένη – ορεινή περιοχή, όπου λειτουργεί η αυτόνομη τάξη, δύνανται να συμπληρώνουν ωράριο στις σχολικές μονάδες της τάξης του Γυμνασίου, ύστερα από απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο χρόνος διδασκαλίας των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου στη βαθμίδα εκπαίδευσης, που ανήκει ο εκπαιδευτικός.

Οι εκπαιδευτικοί της αυτόνομης τάξης του Γυμνασίου θεωρείται ότι συμπληρώνουν το νόμιμο ωράριο με την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων, που τους έχουν ανατεθεί. 4Β. Με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να προβλέπεται συμπληρωματική διδασκαλία, μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς του πλησιέστερου Γυμνασίου, στο οποίο υπάγεται η αυτόνομη τάξη, για τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, που δεν δύνανται να διδαχθούν από τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου ή τους εκπαιδευτικούς των κοινών ειδικοτήτων/κλάδων του δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου στην ίδια απομακρυσμένη – ορεινή περιοχή. Με όμοια απόφαση προβλέπονται οι διοικητικές εργασίες λειτουργίας της αυτόνομης τάξης, στις οποίες προβαίνουν οι εκπαιδευτικοί της παρ. 4Α.

Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία στο Γυμνάσιο, στο οποίο υπάγεται η αυτόνομη τάξη, και σε μαθητές της αυτόνομης τάξης, οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως, δεν επιτρέπεται.

4Γ. Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθορίζονται οι κλάδοι/ειδικότητες των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου της παρ. 4Α, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με τη στελέχωση αυτής.».

 

Σχόλια (1)

Α
|

Από την επόμενη χρονιά ξεκινάει; Τι γίνεται με τις υπάρχουσες τάξεις Γυμνασίου Λυκείου σε απομακρυσμένες περιοχές; Πώς θα λειτουργήσουν;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ