Διάταξη για την Παιδαγωγική ευθύνη Συμβούλων Εκπαίδευσης

10/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Διάταξη για την Παιδαγωγική ευθύνη Συμβούλων Εκπαίδευσης, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

Στο πρώτο εδάφιο της περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι λέξεις «και εντός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η θέση αυτή» διαγράφονται και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:

«δ) Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης, πέραν της επιστημονικής ευθύνης, έχει και την παιδαγωγική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων και Ε.Κ. της βαθμίδας εκπαίδευσης, στην οποία έχει κατανεμηθεί η θέση που καταλαμβάνει.

 Η ανάθεση της παιδαγωγικής ευθύνης γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

 Οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης δεν αναλαμβάνουν την παιδαγωγική ευθύνη σχολικών μονάδων.

 Με αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης δύναται να ανατίθεται στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης η παιδαγωγική ευθύνη σχολικών μονάδων σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατάτις οποίες αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες λειτουργίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Αν ανατίθεται παιδαγωγική ευθύνη σε Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, η παιδαγωγική ευθύνη των λοιπών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. ανατίθεται σε Συμβούλους Εκπαίδευσης ομοίως με απόφασητου ΠεριφερειακούΔιευθυντήΕκπαίδευσης.

Με την επιφύλαξη της παρ.6, δύναται, με απόφαση του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, να ανατίθεται σε Σύμβουλο Εκπαίδευσης επιπλέον η παιδαγωγική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων της έτερης βαθμίδας από εκείνη, στην οποία υπάγεται η θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης, την οποία καταλαμβάνει. 

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των μελών του Ε.Ε.Π. δεν αναλαμβάνουν την παιδαγωγική ευθύνη σχολικών μονάδων.».

Σχόλια (4)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά το σχόλιό μου, θα καταλάβετε το λάθος σας.
Για την Πρωτοβάθμια ομιλώ. Δάσκαλος είμαι.

@ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

@ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ:
Μην συγχέεις ανόμοια πράγματα.
Άλλο η επιστημονική και άλλο η παιδαγωγική ευθύνη.
Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης έχει την επιστημονική ευθύνη όλων των εκπαιδευτικών της ειδικότητάς του στα σχολεία της περιοχής τοποθέτησής του.
Μπορεί να είναι και 1000 εκπαιδευτικοί.
Όμως έχει την παιδαγωγική ευθύνη για έναν συγκεκριμένο αριθμό σχολείων (και όχι εκπαιδευτικών) στην περιοχή τοποθέτησής του. Μπορεί να είναι 5 σχολεία, μπορεί να είναι και 15. Εξαρτάται.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Αν θέλουμε να δούμε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, η διάταξη πρέπει να έχει την εξής διατύπωση:
Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης έχει την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη όλων των σχολικών μονάδων συνολικά και των τάξεων τους ειδικά, όπως ακριβώς περιγράφονται στην απόφαση τοποθέτησής του.
Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, να το αξιολογεί και να σχεδιάζει μαζί με τους δασκάλους τα κατάλληλα σεμινάρια.

Χ.Ψ.
|

Πριν συντάξουν διατάξεις, καλό θα ήταν να ορίσουν Επόπτες και Περιφερειακούς Επόπτες.
Και να καταργήσουν ΕΝΤΕΛΩΣ τα παλιά ΠΕΚΕΣ (τα οποία υποτίθεται ότι καταργούνται με τον Ν.4823/21).
Οι παρατάσεις επί παρατάσεων μόνο σύγχυση δημιουργούν.
Ο νόμος πρέπει να αφορά όλους, τους πάντες.
Όχι να εξαιρεί του "ημετέρους" και τους αρεστούς και να τους παρατείνει επ' αόριστον.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ