Διάταξη για τη θητεία στελεχών εκπαίδευσης

10/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Διάταξη για τη  θητεία των στελεχών εκπαίδευσης , περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

Στην παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί θητείας στελεχών και ανάληψης υπηρεσίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση, β) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Όσοι τοποθετούνται σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης διαγράφονται, μετά από την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, από τον αξιολογικό πίνακα επιλογής και θεωρείται ότι έχουν αυτοδικαίως παραιτηθεί από άλλη θέση στελέχους της εκπαίδευσης που κατέχουν. Όσοι κατατάσσονται τόσο στους πίνακες: α) των περ. στ) έως ιζ) όσο και β) των περ. ιη) έως κ) της παρ. 2 του άρθρου 30 και τοποθετούνται σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης διαγράφονται, μετά από την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, σωρευτικά από τους πίνακες επιλογής των περ. α) και β) της παρούσας. Το δεύτερο εδάφιο δεν ισχύει για όσους τοποθετούνται σε θέση στελέχους εκπαίδευσης των περ. δ) έως ιε) της παρ. 3 του άρθρου 30.».

Τροποποίηση άρθρου 36  του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού και ερευνητικού έργου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο μετά τη φράση «των υποψήφιων στελεχών εκπαίδευσης» προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη του πέμπτου εδαφίου του παρόντος» και β) προστίθεται πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 36
διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 36
Επιτροπές αποτίμησης του συγγραφικού και ερευνητικού έργου

Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης, με την επιφύλαξη του πέμπτου εδαφίου του παρόντος, δύναται να αποτιμάται από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και αποτελούνται από Συμβούλους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ή Επιστημονικούς Συμβούλους του Γραφείου Επιστημονικών Συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η επιτροπή αποτίμησης του συγγραφικού έργου εισηγείται στο αρμόδιο συμβούλιο επιλογής σχετικά με τις αξιολογικές μονάδες, που αντιστοιχούν στο κριτήριο της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 33. Με την απόφαση συγκρότησης των επιτροπών του πρώτου εδαφίου καθορίζεται το συμβούλιο ή τα συμβούλια επιλογής, τα οποία επικουρούν. Για τη λειτουργία των εν λόγω επιτροπών αποτίμησης του συγγραφικού έργου εφαρμόζονται οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’45). Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των υποψηφίων προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων, καθώς και διευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) αποτιμάται από το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της παρ. 9 του άρθρου 37 με τις αξιολογικές μονάδες, που αντιστοιχούν στο κριτήριο της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 33.».

Σχόλια (2)

Μετεκπαιδευόμενος
|

Το Διδασκαλείο Εκπαίδευσης να αφορά μόνο τη διοίκηση;;; Απίστευτο.... Καλό θα ήταν να εξεταστούν τα προγράμματα σπουδών των 7 διδασκαλείων για να διαπιστωθεί η φιλοσοφία και ο προσανατολσμός τους στα πεδία των επιστημών της αγωγής (Παιδαγωγική Ψυχολογία, Διδακτική Μεθοδολογία) και πρωτίστως η συνάφεια με τη διδακτική μεθοδοδολογία και τα γνωστικά αντικείμενα. Η οργάνωση της διοίκησης στην εκπαίδευση είναι ένα από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών και δεν μπορεί να επισκιάζει ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών! Δύο χρόνια σπουδών πολύπλευρης, επικαιροποιημένης γνώσης, ό,τι καλύτερο υπήρχε με τη Μετεκπαίδευση στα Διδασκαλεία πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων....λυπάμαι!

Ηρακλής
|

Ότι δεν μας βολεύει το αλλάζουμε ή το καταργούμε.... ότι δεν είναι προς το συμφέρον των δικών μας παιδιών, το τροποποιούμε... Τι είναι αυτά τα πράγματα; Καλά δεν σέβεστε τίποτα και κανέναν; Τις σπουδές και των κόπο τόσων αξιόλογων στελεχών, που μόνο κριτήριο τους είναι η προσφορά στην εκπαίδευση; Αυτή τη δημοκρατία επικαλείστε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ