Διάταξη για την Αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων

10/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Διάταξη για την Αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων , περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. 

Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019 (Α’ 70), περί Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων, προστίθεται η φράση «ώστε να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων από τα Τμήματα των Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας τους» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ύστερα από πρόταση της επιτροπής της παραγράφου 3, καθορίζεται η αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, για τα οποία έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), ώστε να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων από τα Τμήματα των Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας τους. 

Ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων». 

Σχόλια (18)

Φανης
|

@Δημοσθενης
"ο Αύγουστος είναι νεκρός μήνας στην Ελλάδα"

Γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα η αναμονή των -υποτίθεται- βέβαιων εξελίξεων έχει εξαιρετικά μακρά διάρκεια. Κι όμως μαθαίνουμε από έτερο σχολιαστή (ο οποίος μάλιστα γνωρίζει τη φράση που ΘΑ προστεθεί στο υπό διαβούλευση κείμενο) ότι προωθείται εν μέσω θέρους "Διάταξη για την Αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων" --κουβέντα κι εδώ για ΚΥΑ. Το συμπέρασμα για εμάς τους κινδυνολογούντες είναι ότι η θερινή ραστώνη ευθύνεται για πολλά αλλά όχι για όλα.

Θωμάς Πασχάλης
|

@ Φανης
Καλά τι δεν καταλαβαίνεις? Η κοινή υπουργική απόφαση υπογράφηκε και είναι προς δημοσίευση. Μόλις δημοσιευτεί τα συγκεκριμένα τμήματα θα είναι αντίστοιχα με πολυτεχνικές σχολές. Από τη στιγμή που υπογράφηκε το θέμα έχει τελειώσει. Η δημοσίευση του ΦΕΚ είναι απλά τυπική διαδικασία. Η μόνη εκκρεμότητα αφορά πλέον στους πτυχιούχους ΤΕΙ που η πολιτεία, από τη στιγμή που κατάργησε τα ιδρύματα, οφείλει να θεσμοθετήσει διαδικασίες αντιστοίχισης των πτυχίων, όπως ακριβώς έγινε και στο παρελθόν σε ανάλογες πανεπιστημιοποιήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Κωνσταντίνος
|

@Δημοσθενης όσο εγώ βλέπω ότι οι φοιτητές π.χ. μηχανολόγοι μηχανικοί του Διεθνούς Πανεπιστημίου δε μπορούν να πάρουν μεταγραφή στις αντίστοιχες Πολυτεχνικές σχολές, τόσο δεν πιστεύω ότι θα λύσουν το θέμα των Ε.Δ. των πτυχιούχων τους (καλά για τους Τ.Ε. δεν το συζητάμε καν, αυτοί ας πάνε σε κάνα δικηγόρο μπας και πάρουν τουλάχιστον κάποια αποζημίωση για ηθική βλάβη κ.λπ.) και τόσο θεωρώ ότι πιο πιθανό είναι να γίνει αυτό που λέει ο Φάνης (στις καλένδες κ.λπ.) παρά το αυτονόητο (για ένα σοβαρό κράτος, όχι για το Ελληνικό)...

Δημοσθενης
|

@Φανης
Καθόλου αυθαίρετα! Ασφαλώς και μπορεί να γίνει και νωρίτερα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σχεδόν μέσα Ιουλίου και ο Αύγουστος είναι νεκρός μήνας στην Ελλάδα,πόσο μάλλον για διατάξεις της Βουλής και μάλιστα στην Ελλάδα. Όπως έχουν αναφέρει και κάποιοι,είχε γίνει λάθος στην αφετηρία ισχύος της διάταξης για τα επαγγελματικά δικαιώματα Το 2020 ήταν λάθος γιατί έπιανε και φοιτητές ΤΕΙ που είχαν σχεδόν ολοκληρώσει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από εκείνο των φοιτητών του ΠΑΔΑ ,από το 2018 και μετά Αυτό θα πρέπει να περάσει στις νέες ΚΥΑ και στη συνέχεια να εκδοθούν τα ΦΕΚ.Ας μην κινδυνολογουμε λοιπόν,και ας περιμένουμε τις αναμενόμενες εξελίξεις

Αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών
|

Σύμφωνα με τη Διάταξη για την Αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων και με την φράση που θα προστεθεί (...ώστε να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων από τα Τμήματα των Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας τους), αποσαφηνίζεται ξεκάθαρα ότι απευθείνεται στο σύνολο των φοιτητών που παρακολούθησαν τμήματα σχολών μηχανικών από το έτος 2018-2019 και έπειτα. Ανατρέξτε οι ενδιαφερόμενοι και βρείτε στα τμήματα που σας ενδιαφέρουν το έτος ίδρυσης και το έτος λειτουργίας των αντίστοιχω σχολών σχολών. Σύμφωνα με τα παραπάνω η ισχύ της αντιστοίχισης θα ξεκινάει για απόφοιτους από το έτος 2022-2023 και μετά.

Φανης
|

@ Παναγιώτης
Eρώτηση: Ο απόφοιτος των νέων τμημάτων εγγράφεται στο ΤΕΕ; Παρά τη γνωμοδότηση, παρά τη δυνατότητα μετεγγραφής , παρά την υπό διαβούλευση ρύθμιση, η απάντηση είναι ΟΧΙ. Κάποιοι σχολιαστές έχουν θέσει αυθαίρετα το όριο του Σεπτεμβρίου αναφορικά με τη δημοσίευση ΦΕΚ. Αναρωτιέμαι γιατί όχι τον επόμενο μήνα, γιατί όχι αύριο, γιατί όχι σε 10 χρόνια. Οι σχολιαστές που διατυμπανίζουν ότι διαθέτουν εσωτερική πληροφόρηση υποθέτω ότι γνωρίζουν την απάντηση.

Παναγιώτης
|

Προς @Φάνης:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν κοθοριστεί με το Π.Δ.99/2018 (googlαρε το) όλων των αποφοίτων μηχανικών (είτε είναι απόφοιτοι ΠΑΔΑ πλέον είτε Ε.Μ.Π., Α.Π.θ. κλπ.). Μην λέτε αρλούμπες λοιπόν, όλοι οι απόφοιτοι των Σχολών Μηχανικών που γίνονται πλέον Πολυτεχνικές Σχολές θα αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα με το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα

Εκ των έσω..
|

Ισχύει ότι ακριβώς λέει ο M. R. Περνάει η εν λόγω ρύθμιση για να βγει το ΦΕΚ. με τα επαγγελματικά δικαιώματα αμέσως μετά. Τίποτα άλλο.

Φανης
|

@Σπύρος
"Νομικα δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο ούτε να το καθυστερήσουν πολύ"

Συμφωνώ με την άποψη σας, διαφωνώ με την παραπάνω κατακλείδα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των νέων τμημάτων θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί ΧΘΕΣ. Θεωρώ α) ότι η καθυστέρηση είναι σκόπιμη και β) ότι είναι αναιτιολόγητη η επιθετική αντίδραση εναντίον κάθε άποψης που δεν αποδέχεται βολικά ότι όλα βαίνουν καλώς --ιδίως μάλιστα όταν όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Κράτους. Καλύτερα καχύποπτος, παρά εθελότυφλος. Αντεύχομαι!

M.R.
|

Αυτό που κάνουν ειναι να μην διαχωρίζουν αποφοίτους ανάλογα με τον τρόπο εισαγωγής τους ουσιαστικά! Κάποιοι έλεγαν άλλο οι απόφοιτοι που μπήκαν τει και βγηκαν με πανεπιστημιακο χαρτι και αλλο αυτοι που μπηκαν με πανελλήνιες ή κατατακτηριες όπως εγώ! Το αυτονόητο λενε! οποίος παρει το διπλωμα μηχανικου, ανεξαρτητα πως μπηκε και ποτε θα εχει τα επαγγελματικα δικαιωματα Διπλωματουχου μηχανικου.

GHJ
|

Αφού είναι σε δημόσια διαβούλευση να προτείνει ο σύλλογος αποφοίτων του ΠΑΔΑ αυτό που πρέπει ρωτώντας πρώτα κάποιον νομικό σύμβουλο ώστε να μην την πατήσουν

@Φανης
|

Μην σκορπάς σύγχυση. Δεν πρόκειται για κανέναν πτυχιούχο ΤΕΙ. Αφορά μόνο όσους πήραν πτυχίο "από τα Τμήματα των Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας τους" δηλαδή είτε από το 2018 είτε από το 2019 και μετά, όπως λέει η προσθήκη στο νόμο.
Δηλαδή για φοιτητές που ήταν εν ενεργεία αυτές τις χρονίες και παρακολούθησαν στην πορεία το νέο 5ετες πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχίζοντας παράλληλα τα μαθήματα που είχαν παρακολουθήσει με το 4ετες και μπορούσαν να αντιστοιχηθούν.

Takis
|

Για οποίων αδύνατει να καταλάβει και έχει κολλήσει στο 1983.
Ανωτατοποίηση. επαγγελματικά δικαιώματα, σύγκρουση παλαιών με νέων αποφοίτων απλά δεν υφίσταται.
Τα ΤΕΙ Α/ΤΕΙ όπως αλλιώς λέγονταν απλά ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ το 2019.
Ξεχάστε επαγγελματικά δικαιώματα. Μιλάμε για άλλες σχολες με άλλο πρόγραμμα σπουδών και άλλο αντικείμενο .
Δεν γίνεται καμία εξομοίωση και μην τρώτε το παπά διαφόρων άσχετων.
Η μόνη λύση που έχετε είναι να πάτε να δώσετε κατατακτήριες όσοι απομεινάται και έχετε όρεξη.. Σας δούλεψαν και κορόιδεψαν όλη την κοινωνία.
Το μόνο που μείνει να διεκδικήσετε είναι να μπείτε στα καινουρια τμηματα με ευνοϊκές διαδικασίες και να κάθεται το υπόλοιπο.
Τελείωσε και πάρτε το αποφαση

Σπύρος
|

@Φάνης
Δεν καταλαβαίνω τι σκοπό έχετε με το να περιφέρεστε σε κάθε ανάρτηση του ESOS που έχει να κάνει με τις σχολές μηχανικών και να σπέρνετε την αμφιβολία και να εκφράζετε τις ισοπεδωτικες σας απόψεις που δεν έχουν καμία βάση και βασίζονται σε αυθαίρετα συμπεράσματα Οι πρώην σχολές ΤΕΙ ,δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα τμήματα ΠΑΔΑ.Εκεινα ήταν τετραετή,αυτά είναι πενταετή με εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και integrated master που εξ ορισμού τους δίνει επαγγελματικά δικαιώματα.Νομικα δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο ούτε να το καθυστερήσουν πολύ.Σταματηστε λοιπόν να ανανασατε την ίδια καραμέλα γιατί έχουμε κουραστεί με την αναπαραγωγή της άποψης σας .Την έχουμε εμπεδώσει και βλέπετε ότι δε συμφωνούμε οι περισσότεροι,οπότε κάντε ένα καλοκαιρινό διάλειμμα και περιμένετε μεχρι τον Σεπτεμβριο.Καλό καλοκαίρι!

Μόνο Ένας
|

Μόνο Ένας ο κ. "Φανης 11 Ιουλ 2024 07:32" θεωρεί ότι δημιουργείται σύγχυση για να μας συγχίσει. Δεν υπάρχει καμία σύγχυση οι απόφιτοι ΤΕΙ είναι απόφοιτοι ΤΕΙ με ότι επαγγελματικά δικαιώματα υπάρχουν θεσμοθετημένα και οι απόφοιτοι ΠαΔΑ (μιλάω για το ΠαΔΑ) είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου. Τα ΤΕΙ πλέον δεν υπάρχουν, βεβαίως υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ, αυτό είναι κάτι άλλο.
Οι απόφοιτοι όμως από τις Σχολές Μηχανικών θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στο επάγγελμα, αυτό υλοποιείεται μέσω αυτής της διαδικασίας και πολύ σωστά μάλιστα.

Φανης
|

@Aννα

Γιατί πιστεύετε ότι θα εκδοθούν; Δημιουργούν σκόπιμα σύγχυση μεταξύ των αποφοίτων ΤΕΙ και των αποφοίτων των νέων τμημάτων ώστε η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων να καταστεί χρονιζουσα και ουσιαστικά ατελέσφορη. Κοινως, ο ισχυρισμός θα είναι ότι η Κυβέρνηση θέλησε να λύσει το θέμα αλλά δυστυχώς αυτό "σκοντάφτει" νομικά. Γνωστό, χιλιοπαιγμενο έργο...

Aννα
|

Με τα επαγγελματικά δικαιώματα δε μας είπαν τι γίνεται.Τις αντιστοιχίσεις τις είδαμε αλλά πρέπει να δούμε και τα ΦΕΚ με τα επαγγελματικά δικαιώματα Πόσο χρειάζεται πια για να εκδοθούν;;

Έρχεται ..
|

Για όσους δεν κατάλαβαν, γίνεται πράξη η Πολυτεχνειοποίηση των Σχολών Μηχανικών.. Σε όποιον δεν αρέσει ας διαβάζει παλαιά μηνύματα στο esos περί ίδρυσης Τεχνολογικών πανεπιστημίων και άλλα αστεία που λέγοταν κάποτε στα σοβαρά..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ