Κολλέγια: Σε ψηφιακή πλατφόρμα «e-PROFESSIONAL» οι αποφάσεις αναγνώριση των πτυχίων

10/07/2024

Ενημερώθηκε: 10/07/2024, 15:50

Άκουσε το άρθρο

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-PROFESSIONAL» σ για την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και της απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης,προβλέπει  το νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

Στο π.δ. 38/2010 (Α’ 78) μετά από το άρθρο 57Α, προστίθεται άρθρο 57Β ως εξής: «Άρθρο 57Β
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών

1. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-PROFESSIONAL» στη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), για την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και της απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής
ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 4, 57 και 57Α.

2. Κάθε φυσικό πρόσωπο υποβάλλει στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση της σχετικής απόφασης, αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1, η διάρθρωση αυτής και τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την επεξεργασία τους και καθορίζονται οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες, ο τρόπος πρόσβασης και τα μέσα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της παρ. 1, οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των οργανωτικών και τεχνικών μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση ορίζονται ο υπεύθυνος επεξεργασίας, ο εκτελών την επεξεργασία, το είδος των δεδομένων που καταχωρούνται.».

Στοιχεία αίτησης Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων - Προσθήκη παρ. 10 άρθρου 57 στο π.δ. 38/2010

Στο άρθρο 57 του π.δ. 38/2010 (Α’ 78), προστίθεται παρ. 10 ως εξής:

«10. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται τα αναγκαία στοιχεία για την έκδοση απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, τα οποία κατ’ ελάχιστον είναι τα εξής: 

α) το επάγγελμα που άσκησε στη χώρα προέλευσης,

 β) ο τίτλος σπουδών ή εκπαίδευσης ή κατάρτισης, 

γ) η άδεια αρμόδιας αρχής του κράτους προέλευσης, 

δ) βεβαίωση εργασίας στο έτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

 ε) παράβολο υπέρ Δημοσίου εκατό (100) ευρώ, στ) αντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. 

Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα αναγκαία στοιχεία για την έκδοση απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, τα οποία είναι κατ’ ελάχιστον τα εξής:

 α) ο τίτλος σπουδών ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής (χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας) επίσημα επικυρωμένος και μεταφρασμένος,

 β) η αναλυτική βαθμολογία με το σύνολο των επιστημονικών αντικειμένων, επίσημα επικυρωμένη και μεταφρασμένη,

 γ) παράβολο υπέρ Δημοσίου εκατό (100) ευρώ, ε) αντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.».

Σχόλια (1)

ΤΕΕ
|

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ, ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ; ΘΑ ΜΑΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥΝ ΠΟΤΕ; ΗΜΟΥΝΑ ΝΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ