Με τα πιο "μελανά" χρώματα περιέγραψε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γιώργος Παπαδόπουλος τη λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων, μιλώντας στη Σύνοδο Πρυτάνεων -Αντιπρυτάνεων, η οποία πραγματοποιείται στην Πάτρα.
"Το μόνο όργανο που παρουσιάζει δυσλειτουργία είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέματα στην καθημερινή λειτουργία του Πανεπιστημίου", τόνισε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και σημείωσε τα εξής:
Αντιπολιτεύονται: Τα εσωτερικά μέλη που δεν ψήφισαν το Πρύτανη στις συνεδριάσεις του οργάνου τον αντιπολιτεύονται αλλά και όσοι τον ψήφισαν συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη σε πολλές περιπτώσεις για την ανάδειξη του Πρύτανη της επόμενής τετραετίας.
«Εν δυνάμει Πρυτάνεις»: Στην ουσία όλα τα εσωτερικά μέλη είναι «εν δυνάμει Πρυτάνεις» και λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις σε βάρος των συμφερόντων του Πανεπιστημίου δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του οργάνου.
Δεν έχουν καθημερινή ενασχόληση : Είναι γεγονός ότι παρότι τα εσωτερικά μέλη εκλέγονται δεν έχουν καθημερινή ενασχόληση με τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και την αντιμετώπιση τους.
Έτσι «ζηλεύουν» τις αρμοδιότητες των Αντιπρυτάνεων που παρεμβαίνουν καθημερινά και έχουν ενεργεί δράση, έχουν διοικητική υποστήριξη και έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις Συνόδους των Πρυτάνεων.
Διεκπεραιωτικό όργανο: Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι επιτελικό όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου όπως προκύπτει από τις αρμοδιότητές του. Η αρμοδιότητα ζ της παρ. 1 όμως το καθιστούν διεκπεραιωτικό όργανο. Ο νομοθέτης κάνοντας αυτή την διαπίστωση έδωσε τη δυνατότητα στο Συμβούλιο Διοίκησης να μεταβιβάσει αυτήν την αρμοδιότητα στον Πρύτανη ή στον αρμόδιο Αντιπρύτανη. Όσα Συμβούλια Διοίκησης μεταβίβασαν αυτήν την αρμοδιότητα αρκέστηκαν στο επιτελικό τους έργο και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα διαχείρισης γιατί στην ουσία μεταβίβασαν το 90% των διαδικαστικών θεμάτων. Όπου δεν έγινε μεταβίβαση το Συμβούλιο Διοίκησης είναι αναγκασμένο να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσει για κάθε διαγωνισμό:
- την έγκριση διενέργειας του διαγωνισμού
- την έγκριση των όρων του διαγωνισμού
- την έγκριση του πρακτικού ελέγχου των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής
- την έγκριση του πρακτικού ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής
- την έγκριση του πρακτικού αξιολόγησης και βαθμολόγησης των τεχνικών προσφορών
- την έγκριση του πρακτικού αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών
- την έγκριση του πρακτικού αξιολόγησης των δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου
Η κάθε παραπάνω έγκριση απαιτεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης. Έτσι για την ολοκλήρωση μιας διαγωνιστικής διαδικασίας απαιτούνται επτά με οκτώ συνεδριάσεις εφ’ όσον δεν υπάρξουν ενστάσεις ή συμπληρώσεις πρακτικών.
Από τη θέση μου ως Εκτελεστικός Διευθυντής δεν μου επιτρέπεται να προτείνω τροποποιήσεις της νομοθεσίας σε ακαδημαϊκά θέματα για τα οποία ως άτομο έχω άποψη αφού υπηρετώ σε θέσεις ευθύνης εδώ και 38 χρόνια και έχω δει όλα τα μοντέλα διοίκησης των ΑΕΙ από το έτος 1987 μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια των καθηκόντων μου προτείνω την παρακάτω τροπολογία προκειμένου να αποκατασταθεί το επιτελικό έργο του Συμβουλίου Διοίκησης.
Προτεινόμενη Τροπολογία
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προτείνει την παρακάτω τροπολογία προκειμένου να αποκατασταθεί το επιτελικό έργο του Συμβουλίου Διοίκησης.
Τροποποίηση της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4957/2022 (Φ.Ε.Κ. 141/21-07-2022, τ. Α ́), ως ακολούθως:
Εγκρίνει, κατόπιν εισήγησης του Εκτελεστικού Διευθυντή, την εκτέλεση δαπανών που υπερβαίνουν το όριο της αξίας δαπανών που έχει ανατεθεί στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 15, εφόσον οι δαπάνες βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό. Η επιτροπή διαχείρισης
διαγνωστικών διαδικασιών, που συγκροτείται από τους Αντιπρυτάνεις και τον Εκτελεστικό Διευθυντή, έχει σαν έργο την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την ανακήρυξη του αναδόχου και λαμβάνει κάθε απόφαση που απαιτείται για τη διεξαγωγή κάθε είδους διαγωνιστικής διαδικασίας για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την προμήθεια ειδών, την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση έργων και μελετών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται μεταξύ των μελών της αμέσως μετά τη συγκρότησή της από τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. Σε περίπτωση ζυγού αριθμού μελών, η Επιτροπή συμπληρώνεται από έναν Κοσμήτορα του Α.Ε.Ι. με απόφαση της Συγκλήτου.
Η περίπτωση η της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν.4957 καταργείται.
Δεύτερη πρόταση: Ίδρυση Πρυτανικού Συμβουλίου που να αποτελείται από τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις με εισηγητή όλων των θεμάτων τον Εκτελεστικό Διευθυντή. Αρμοδιότητα του Πρυτανικού Συμβουλίου θα είναι αυτή της παρ. ζ του άρθρου 14 του Ν.4957/2022.
Οι αρμοδιότητες όλων των άλλων οργάνων παραμένουν ως έχουν πλην της περίπτωσης ζ της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4957 και της κατάργησης της περίπτωσης η της παρ. 1 του ίδιου άρθρου.
Σημειώνεται ότι, μετά από 2 χρόνια επιτέλους έρχεται νομοθετική ρύθμιση για ην καταβολή αποζημίωσης στα μέλη του ΣΔ, αναδρομικά από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης συγκρότησης του Συμβουλίου (άρθρο 92 του σχεδίου νόμου : «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού»).
β) Η Σύγκλητος: Η Σύγκλητος έχει αρμοδιότητες που σχετίζονται με ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα των Α.Ε.Ι. Ο νομοθέτης δεν ξεκαθαρίζει ποιο είναι το ανώτατο όργανο των Α.Ε.Ι. Από την σειρά αναφοράς τους στο άρθρο 7 του Ν. 4957/2022 φαίνεται να είναι το Συμβούλιο Διοίκησης χωρίς όμως να αναφέρεται ρητά στο νόμο. Η συγκρότηση της Συγκλήτου δε διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αν εξαιρέσουμε ότι δεν συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι Αντιπρυτάνεις και δεν συμμετέχει επίσης εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ όλες οι άλλες κατηγορίες προσωπικού και φοιτητών συμμετέχουν. Επίσης η Σύγκλητος έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάζει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της στον Πρύτανη.
γ) Πρύτανης: Οι αρμοδιότητες του Πρύτανη είναι αναβαθμισμένες σε σχέση με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο Πρύτανης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Θεμάτων και ο Εκτελεστικός Διευθυντής εισηγούνται στο Συμβούλιο Διοίκησης μια σειρά από σημαντικά θέματα. Η περίπτωση της αρμοδιότητας του Πρύτανη κθ) της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν.4957/2022, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητά της : «Λαμβάνει κάθε είδους μέτρα για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων, όταν τα αρμόδια όργανα διοίκησης του ΑΕΙ αδυνατούν να λειτουργήσουν και να λάβουν αποφάσεις». Επίσης το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν στον Πρύτανη αρκετές σημαντικές αρμοδιότητες. Στις αρμοδιότητες του Πρύτανη, με νέα νομοθετική ρύθμιση, προστίθεται και η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων σε μέλη ΔΕΠ του άμισθου συμβουλίου (άρθρο 31 του σχεδίου νόμου : «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού»).
δ) Αντιπρυτάνεις: Οι Αντιπρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο ΣΔ και στη Σύγκλητο, ενώ διαχειρίζονται και εισηγούνται σημαντικά θέματα και απέχουν από κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Α.Ε.Ι.
ε) Εκτελεστικός Διευθυντής : Μετά την μεταπολίτευση (Ν. 1268/1982) ο Προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου και των διοικητικών υπαλλήλων είχε την ονομασία κατά χρονολογική σειρά ως : « Προϊστάμενος Γραμματείας», « Γραμματέας Α.Ε.Ι.», « Εκτελεστικός Διευθυντής». Σαν Εκτελεστικός Διευθυντής έχει αυξημένες αρμοδιότητες μαζί με τον Πρύτανη. Εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης την εκτέλεση όλων των δαπανών, (Προμηθειών, Υπηρεσιών, Έργων και Μελετών) πάνω από το όριο των απευθείας αναθέσεων (σήμερα είναι 30.000 συν Φ.Π.Α.). Η αρμοδιότητα αυτή δεν μπορεί να ανατεθεί σε κανένα άλλο όργανο ή εισηγητή ακόμα και αν αυτός είναι ο Πρύτανης διότι ο ίδιος ο νόμος τον ορίζει ως εισηγητή.
Η σχεδόν 40 χρόνια εμπειρία του κου Παπαδόπουλου στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορες θέσεις Ευθύνης προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον λόγο του και τις απόψεις του. Αξιοθαύμαστο που μετά από 40 χρόνια ακόμα υπηρετεί με ζήλο την εκπαίδευση και δεν φοβάται να πει τγν αλήθεια όσο κι αν ενοχλεί κάποιους....