Χίλιοι συγγραφείς για τα 166 σχολικά βιβλία-Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες συγγραφικές ομάδες τα μέλη των οποίων είναι εκπαιδευτικοί Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων- Το ΙΕΠ δεν δίνει στοιχεία σε ποιους ιδιωτικούς φορείς και συγγραφικές ομάδες ενέκρινε να γράψουν τα νέα βιβλία

21/07/2024

Ενημερώθηκε: 21/07/2024, 23:15

Άκουσε το άρθρο

Τα νέα σχολικά βιβλία του νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Α΄Λυκείου που θα παραδοθούν στους μαθητές τον Σεπτέμβρη του 2026 θα τα συγγράψουν πάνω από χίλιοι εκπαιδευτικοί, ως μέλη εκδοτικών οίκων, Φροντιστηρίων  και  ομάδων  που διδάσκουν σε Ιδιωτικά  και δημόσια Σχολεία ή Φροντιστήρια.

Για δε τη Β΄Λυκείου τα νέα βιβλία θα εκδοθούν το σχ. έτος   2027-28 και τη Γ' Λυκείου το 2028-29.

Το ΙΕΠ αποφεύγει να δώσει τα στοιχεία των φορέων  και των συγγραφικών ομάδων που θα γράψουν τα νέα βιβλία. 

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Σπύρος Δουκάκης δήλωσε στο esos ότι "Δεν πρέπει  να δοθούν ονόματα και φορείς διότι δεν υπάρχει  καμία σύμβαση με αυτούς που  γράφουν τα νέα βιβλία αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διδακτικών βιβλίων".

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos το ΙΕΠ ενέκρινε να συγγράψουν  τα 166 νέα σχολικά βιβλία (διδακτικά πακέτα):

  • Έναν όμιλο  Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία. Τα βιβλία θα φέρουν την ταυτότητα του ομίλου Φροντιστηρίων (πχ. Εκδόσεις ...).
  • Συγγραφικές ομάδες , μέλη των οποίων είναι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε Ιδιωτικά Σχολεία και Φροντιστήρια.
  • Συγγραφικές ομάδες Δημοσίων Σχολείων 
  • Μεμονομένους συγγραφείς.

Κατατέθηκαν συνολικά 636 προτάσεις από 73 συγγραφικές ομάδες, που ήταν είτε φυσικά πρόσωπα, είτε ενώσεις φυσικών προσώπων, είτε νομικά πρόσωπα είτε ενώσεις νομικών προσώπων, για τη συγγραφή 187 διδακτικών πακέτων για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση. 

Το κάθε διδακτικό πακέτο περιλαμβάνει το Βιβλίο Μαθητή, το Τετράδιο Εργασιών καθώς και το Βιβλίο Αναφοράς κατά περίπτωση της Γενικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, με βάση τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών.

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, εγκρίθηκαν 590 για τη συγγραφή αντίστοιχων διδακτικών πακέτων.

Οι συγγραφικές ομάδες ήταν 60 ενώ οι εμπλεκόμενοι συγγραφείς πάνω από χίλιοι.

30 εκ. για αμοιβές συγγραφικού έργου κλπ

Στο μεταξύ   η απόφαση  ένταξης της Πράξης «Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων»   στο «ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2021-2025», προβλέπει  προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποδέκτης της απόφασης είναι το ΙΕΠ.

Η δημιουργία νέων διδακτικών πακέτων περιλαμβάνει :

  •             Βιβλίο μαθητή/μαθήτριας,
  •             Τετράδιο Εργασιών,
  •             Βιβλίο Αναφοράς κατά περίπτωση της Γενικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) με βάση τα νέα και επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών (188 Προγράμματα Σπουδών Γενικής Εκπαίδευσης: 166 νέα ΠΣ και 22 υφιστάμενα).

Τα Διδακτικά πακέτα, που περιλαμβάνουν τα προβλεπόμενα διδακτικά βιβλία, εντάσσονται μετά από αξιολόγηση στο εν λόγω Μητρώο και θα  είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή τους μορφή μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης,  από τον Σεπτέμβρη του 2025, προκειμένου να υπάρχει πληθώρα πηγών και πόρων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι σχολικές μονάδες επιλέγουν το διδακτικό πακέτο που επιθυμούν προκειμένου να λάβουν σε έντυπη μορφή τα διδακτικά βιβλία. 

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, οι δικαιούχοι των διδακτικών πακέτων που εντάσσονται στο Μητρώο λαμβάνουν εφάπαξ μία εύλογη αποζημίωση και στη συνέχεια λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση χρήσης, ανάλογα με τα διδακτικά πακέτα που διανέμονται στις σχολικές μονάδες.

Δεν κατατέθηκε καμία πρόταση για  17 διδακτικά βιβλία: Στο πλαίσιο της  Πρόσκλησης που εξέδωσε το ΙΕΠ τον Απίλη του 2023, δεν κατατέθηκε καμία πρόταση για δέκα επτά (17) διδακτικά βιβλία (διδακτικά πακέτα) και μόνο μία πρόταση για είκοσι πέντε (25) διδακτικά βιβλία ( εγχειρίδιο και βιβλίο ασκήσεων).

Μηδέν: (Μουσική Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων Δημοτικού, Γερμανικά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γερμανικά Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Ιταλικά Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Γερμανικά Α΄, Β΄ Λυκείου, Γραμμικό Σχέδιο Γ΄ Λυκείου και Ελεύθερο Σχέδιο Γ΄ Λυκείου).

Μία (1) μόνο πρόταση: (Φυσικής Αγωγής Α έως ΣΤ΄ Δημοτικού, Μουσική Α΄ και Β΄ Δημοτικού, Αγγλικά Α’ έως ΣΤ’ Δημοτικού, Μουσική Α, Β, Γ, Γυμνασίου, Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, Εργαστηριακός Οδηγός Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Μουσικής για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, Αγγλικά Α’, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Γαλλικά Β΄,Γ΄ Γυμνασίου, Αγγλικά Β΄ Λυκείου].

Θα εκδοθεί νά Πρόσκληση: Για όλα αυτά τα βιβλία, συνολικά σαράντα δύο (42) στον αριθμό θα εκδοθεί νέα Πρόσκληση κατάθεσης προτάσεων από το ΙΕΠ μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2024.

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία για την συγγραφή διδακτικών βιβλίων (διδακτικών πακέτων), σύμφωνα με όσα ορίζονταν στην Πρόσκληση, είχαν τα φυσικά πρόσωπα, οι ενώσεις φυσικών προσώπων, τα νομικά πρόσωπα και οι ενώσεις νομικών προσώπων (εταιρειών).

Συμμετοχή Συμβούλων ΙΕΠ σε συγγραφικές ομάδες: Δεν απαγορεύεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4823/2021 (Α΄136) και την εκδοθείσα υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν 160159/ΓΔ4/2022 (ΦΕΚ Β΄6712) για το πολλαπλό βιβλίο η συμμετοχή σε επιτροπές αξιολόγησης συμβούλων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Ε.Π, με  την υπ’ αριθμόν 60/28.09.2023 απόφασή του και στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης σε σχέση με τους λοιπούς συμμετέχοντες,  εξαίρεσε  το προσωπικό του Ι.Ε.Π. την συμμετοχή ή στην με οποιονδήποτε τρόπο εμπλοκή τους στις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Επίσης, εξαίρεσε την πρόσβαση του προσωπικού από οποιαδήποτε πληροφορία ή άλλη διαδικασία και ενέργεια διενεργηθεί εκ μέρους του Ι.Ε.Π.

Επιλογή βιβλίων από  τους εκπαιδευτικούς:   Όπως προβλέπει το άρθρο 85 παρ.2 του Ν. 4823/2021 (Α΄136), η επιλογή των διδακτικών βιβλίων που χρησιμοποιούνται από την κάθε σχολική μονάδα πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα στην σχολική μονάδα. Δηλαδή, από όλους τους μαθηματικούς, από όλους τους φιλολόγους της σχολικής μονάδας.

Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία επιλογής από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα, η επιλογή, γίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Σε  περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης ή καμίας επιλογής, η επιλογή γίνεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

Η επιλογή του βιβλίου γίνεται μεταξύ των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων που εντάσσονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων.

Ο εκπαιδευτικός επίσης μπορεί κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, να χρησιμοποιήσει από το ψηφιακό αποθετήριο και άλλα βιβλία για το αντίστοιχο μάθημα και άλλα ψηφιακά αντικείμενα τα οποία είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων.

Ο εκπαιδευτικός, καλείται να επιλέξει το βιβλίο που θα δοθεί στους μαθητές ως μια πρόσθετη πηγή μελέτης, από  το σύνολο των υλικών που θα έχουν διαθέσιμα οι μαθητές τα επόμενα χρόνια στο σχολείο.

Δεν καλείται απλώς να διδάξει το βιβλίο,   αλλά να αξιοποιήσει το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να διευκολύνει τους μαθητές να επιτύχουν τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. 

Τράπεζα Θεμάτων: Η Τράπεζα Θεμάτων μέχρι και τώρα επικαιροποιείτο κάθε έτος, με την πρόσθεση ή την αφαίρεση θεμάτων. Τώρα, με τα νέα προγράμματα σπουδών και το πολλαπλό βιβλίο, το προσεχές διάστημα, με ένα νέο έργο ΕΣΠΑ, που έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προχωρά τόσο  η ανανέωση το περιεχομένου της Τράπεζας Θεμάτων όσο και η αντιστοίχιση των θεμάτων με τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Σχόλια (31)

Γι.Α.
|

Κάπου παρακάτω:
'Καλή τη πίστη '
Αν μας αρέσουν οι λόγιες εκφράσεις με δοτικές κλπ ας μην τις γράφουμε όπως κάποιοι χωροφύλακες το 1950.
πίστη > πίστει (είναι δοτική)

Κυριακή
|

Μιλάμε για σχολικά βιβλία και φτάνουμε πάλι σε κομματικά. Η ουσία είναι ότι τα υπάρχοντα βιβλία είναι για κλάματα, όποιος έχει παιδί στο σχολείο μπορεί να το διαπιστώσει αν τα ανοίξει. Τουλάχιστον στο δημοτικό του παιδιού μου (δημόσιο) οι δάσκαλοι κάνουν το μάθημα με φωτοτυπίες από το διαδίκτυο (μια καταπληκτική ιστοσελίδα φτιαγμένη από δασκάλα στην διάρκεια της καραντίνας). Οπότε ουσιαστικά διδασκαλία με επιλογή βιβλίου. Ας ευχηθούμε μόνο να γίνει σωστή δουλειά αυτή την φορά και να μην χαθεί δημόσιο χρήμα χωρίς αντίκρισμα και καταφύγουμε πάλι σε φωτοτυπίες.

The godfather
|

@Για τον τυπικό που έγραψε

"Δηλαδή αν το 50% αδιαφορεί δε θα υπάρξει ποτέ κυβέρνηση που "νομιμοποιείται" κατ' εσε."

Εν ολίγοις, για τα διαλυμένα εργατικά και κάθε είδους σωματεία απαιτείται 50+1 για θεωρείται έγκυρη η ψηφοφορία αλλά για τις εθνικές εκλογές μπορεί να αποφασίσει το 11%;

Τι μπορεί να γίνει; Διοικητικό πρόστιμο 500€ στα πρότυπα των ανεμβολίαστων άνω των 60 στην περίοδο του κορονοίου. Όπως διαπίστωσες και εσύ μαζί με όλους μας, τη λύση την ξέρουν αλλά μάλλον δεν βολεύει. Για αυτό και μόνο το λόγο οι εκλογές ήταν και θα είναι παρωδία χωρίς καμία νομιμοποίηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|

1996-97-98 Τέσσερα βιβλία φυσικής για πανελλήνιες .Κάθε σχολείο επιλέγει το δικό του .Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου .Επιλέγει και τα τέσσερα βιβλία σημειώνει τη διδακτέα ύλη που ταυτίζεται και στα τέσσερα και πιάνει όλα τα θέματα .Πραγματική ιστορία εγώ το έκανα.Γεια σας

λκ
|

Για μία ακόμη φορά τα βιβλία θα έρθουν στις σχολικές αίθουσες δίχως να έχουν δοκιμαστεί, βελτιωθεί, αξιολογηθεί από τα Πειραματικά σχολεία, αν και κάτι τέτοιο είχε εξαγγελθεί. Αναρωτιέμαι, αν τα Πειραματικά δεν είναι αρμόδια για αυτόν το ρόλο, γιατί πρέπει να υπάρχουν!!!

Major
|

Δημοκρατία του Μητσοτακη

Απορία
|

Αφού δεν υπάρχουν συμβάσεις πώς γνωρίζει ο πρόεδρος ποιοι σύμβουλοι συμμετέχουν σε ομάδες φροντιστηρίων για να τους εξαιρέσει από τις επιτροπές αξιολόγησης; Καλή τη πίστη;

@Χαχα
|

Να σηκώνονταν από τον καναπέ να ψήφιζαν. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αν εσύ προτιμάς να κάτσεις σπίτι και να μην ψηφίζεις, θα αποφασίσουν αυτοί που ψήφισαν. Και ναι, το ποσοστό μπορεί να είναι 24% επί όλου του εκλογικού σώματος (και αυτών που δεν ψήφισαν). Αυτο σημαίνει ότι η αντιπολίτευση πήρε πόσο; 10%; Αυτά τα φληναφήματα περι "νομιμοποίησης" είναι για θεωρητικές συζητήσεις στο Γυμνάσιο. Δηλαδή αν το 50% αδιαφορεί δε θα υπάρξει ποτέ κυβέρνηση που "νομιμοποιείται" κατ' εσε.

@Spiros
|

Αν κρίνουμε από το πως γράφεις τη λέξη φροντιστήριο και από την όλη σύνταξη τότε ναι προφανως άλλες σχολές τελειώσαμε.

Παλαμίδας Ν
|

Αφαίρεση ύλης και βιωματική μάθηση.

Π.Μ
|

30 εκ ευρώ για 166 βιβλία. Πολλά λεφτά θα έλεγε κάποιος με την πρώτη ανάγνωση. Για να το δούμε όμως το πράγμα λίγο πιο αναλυτικά.
1. Το κάθε βιβλίο στοιχίσει περίπου 180.000 ευρώ
2. Ένας εκδοτικός οίκος αποδίδει στη συγγραφική ομάδα 4% περίπου 8000 ευρώ.
3. Αν η ομάδα είναι πενταμελής τότε ο κάθε συγγραφέας θα πάρει 1600 ευρώ μικτά για εργασία τουλάχιστον ενός έτους.

Σημειωτέο ότι επειδή το Υπουργείο παίρνει και τα πνευματικά δικαιώματα, αυτά τα χρήματα είναι και τα μοναδικά που θα εισπράξει ο συγγραφέας. Εκτός αν είναι υπάλληλος του εκδοτικού οίκου που μπορεί να είναι είτε κάποιο φροντιστήριο είτε κάποιο ιδιωτικό σχολείο.

Αριστεία Αξιοκρατία Διαφάνεια (λέμε τώρα)
|

@Spiros 22 Ιουλ 2024 00:45
Γιατί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δύο τρεις παρατηρήσεις
|

Το ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα δεν λέει και πολλά. Σύντομα θα ξέρουμε όλοι.
Το ζήτημα με την συγγραφή των βιβλίων είναι αν το όφελος των συγγραφικών ομίλων είναι αποκλειστικά από την συγγραφή και τον περαιτέρω εμπλουτισμό της, ή τελικά επεκτείνεται και στην αποκομιδή κέρδους και από την ίδια την διδασκαλία των βιβλίων αυτών.
Με απλά λόγια ο φροντιστηριακος όμιλος που γράφει τα βιβλία έχει σίγουρα εναν άσσο στο μανίκι έναντι των ανταγωνιστών του την στιγμή που θα βγεί στο σεργιάνι για πελάτες.
Ας μην μιλήσω για το επίπεδο της μαγείας που πρέπει να ασκήσει ένας εκπαιδευτικός τάξης στους μαθητές του ώστε να τους πείσει ότι στο σχολείο μπορεί να γίνει καλύτερο μάθημα σε μια τάξη 25 μαθητών, απ'ότι σε ένα επταμελές τμήμα φροντιστηρίου που επιπλέον έχει επιμεληθεί και την συγγραφή του βιβλίου που διδάσκεται. Κόβω φλέβες

Χαχα | 22 Ιουλ 2024 02:21@
|

κανενα 41%, 41% πηρε επι του ποσοστού που ψήφισαν... και τωρα να παρει 41% με 60% αποχη ειναι 24%, πήραν ευρωεκλογες περιπου 11% επι του συνολου των εγγργαμένων Η κυβερνηση αυτη δεν εχει νομιμότητα στην πράξη

Αγγελος
|

Πολύ καλές κινήσεις. Ομως η ύλη και τα μαθήματα πρέπει να εμπλουτίστουν και να γινουν πιο ενδιαφερον και χρησιμα. Γυμναστική καθε μερα όμως με πιθανη αυξηση ωρων στους γυμναστες.Να διδάσκονται αρχαία αλλά όχι απέξω και όχι εξετασεις στα αρχαία. Να διδάσκονται στο γυμνάσιο ένα γενικό μάθημα από όλες τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Μαθήματα ειδικότητας κσι στα γενικά σε Α και Β λυκειου.
Η δεύτερη ξένη να καταργηθεί δεν την παρακολουθούν, η πλειοψηφία.

Στους συγγραφείς...
|

...περιλαμβάνονται και αυτοί που αντί "διοξείδιο του άνθρακα" γράφουν "άνθρακας διοξείδιο";

Χαχα
|

Να τους χαίρεστε όσοι τους ψηφίσατε 41τοις εκατό πηρε η ΝΔ όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα ουτε ονόματα ουτε διαφάνεια ουτε τιποτα παπαγαλια στη γ λυκείου για να περασει ο μαθητής στα αει κι ολοι ευτυχισμένοι α ρε Ελλάδα το χαλι σου.

Ανθή
|

Από πυροτεχνήματα, πειραματισμούς, προχειρότητες και αυτοσχεδιασμούς στην παιδεία έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια. Τα αποτελέσματα κάθε φορά δείχνουν ότι το επίπεδο σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντί να ανεβαίνει εκεί που μπορούν να φτάσουν οι λίγοι καλοί, κατεβαίνει εκεί που φτάνουν οι πολλοί κακοί ...

Spiros
|

με την έγκριση των βιβλίων θα μάθετε και τους συγγραφείς.
Ψυχραιμία μη στεναχωριέστε.
Γιατί οι εκπαιδευτικοί των φροντηστηρίων άλλες σχολές τελειώσανε ;
Δεν πήγανε στα ίδια Πανεπιστήμαι με εμάς ;
Θέλετε να πείτε ότι ένας που διδάσκει στο δημόσιο σχολείο είναι καλύτερος συγγραφέας από έναν που διδάσκει στα ιδιωτικά ;
Έλεος με τα κομματικά στερεότυπα.

Γεωργία
|

Νομίζω, αυτό που έγραψε ο Γιάννης έχει ένα σημαντικό παράγοντα που πιθανόν ΔΕΝ τηρηθεί. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις η ουσία στα Φροντιστήρια είναι συγκεκριμένη ασκησιολογία, χωρίς να επικεντρώνεται και σήμερα μια μεγάλη μερίδα (τα παρακολουθώ...) στα Νέα Προγράμματα Σπουδών και στην φιλοσοφία τους για συνεργατική μάθηση, για συμπερίληψη, για διαφοροποίηση. Το ΙΕΠ θα βάλει τέτοιες παραμέτρους και θα υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν αν ικανοποιούνται; Πάντως είναι σίγουρο ότι τα βιβλία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα πιστά σε αυτά που ορίζουν τα Νέα Προγράμματα Σπουδών!

@Γιάννης
|

Αγαπητέ Γιάννη, οι φροντιστές απλά ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται στα ζητούμενα του Δημόσιου σχολείου. Αν αλλάξουν αυτά ως δια μαγείας και αύριο δοθεί έμφαση στην κριτική ανάγνωση, δημιουργική γραφή, κριτική σκέψη, εφαρμογές των μαθηματικών στην καθημερινότητα, και άλλα τέτοια ωραία, να είσαι 100% σίγουρος ότι τα φροντιστήρια θα διδάσκουν ακριβώς αυτά.

@ΠΡΟΣ ΔΕΠ
|

Συμφωνώ απόλυτα, αρκεί η "αντίδραση" να μην καταπατά τα δικαιώματα των υπόλοιπων. Κατά τ'άλλα στη Δημοκρατία είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να υπακούμε στους νόμους ακόμα και αν δεν ψηφίσαμε την κυβερνηση, μην το ξεχνάμε αυτό. Και αν διαφωνούμε, ο δρόμος είναι η Δικαιοσύνη, όχι "κλείνω σχολείο", "κλείνω ΔΕΗ", "κλείνω νερό", "κλείνω δρόμο". Αυτά.

Προσωπικά
|

βρίσκω θετικό να γράφουν τα φροντιστήρια τα βιβλία. Χρόνια τώρα τα φροντιστήρια εστιάζουν στα ουσιαστικά κομμάτια της ύλης και στα λυμένα παραδείγματα κλιμακούμενης δυσκολίας πράγμα που βοηθά το μαθητή και έλειπε πάντα από τα σχολικά βιβλία.
Σε πολλές σελίδες των σχολικών βιβλίων η ουσία είναι 3 γραμμές η οποία πλαισιώνεται από δεκάδες γραμμές από ανούσια σχόλια και επανάληψη δήλωσης του ίδιου πράγματος....
βαρετό και αποκρουστικό...
Άσκηση 1 επιπέδου απλού ίσως και σε επίπεδο απλής παρατήρησης. Άσκηση 2 γεμάτη άγνωστες έννοιες που δεν υπάρχουν στο βιβλίο και απαιτεί να έχουν λυθεί ασκήσεις πάνω σε άλλες έννοιες για να φτάσεις να τη λύσεις..
Δηλαδή άσκηση 1 του σχολικού βιβλίου βαθμός δυσκολίας μηδέν, επόμενη άσκηση επίπεδο δυσκολίας 7!!!!! (και βάλε) Απογοήτευση του μαθητή και σπρώξιμο ή να τα παρατήσει ή να πάει φροντιστήριο....
το ζήτημα βέβαια είναι και μετά την έλευση των νέων καλύτερων βιβλίων κατά πόσο οι καθηγητές και οι μαθητές θα κοπιάσουν να γίνει σωστό μάθημα και να επωφεληθούν..
(ναι και οι καθηγητές , δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι κάνουν προσπάθεια στη δουλειά τους)

ΠΡΟΣ ΔΕΠ
|

Δεν ξέρω με το "όπως τα κάναμε" εννοείτε "αυτούς που ψηφίσατε" αλλά κάποιοι από μας ούτε τους ψηφίσαμε ούτε δεχόμαστε τα πάντα με κατεβασμένα τα χέρια. Αντιδράμε ανατρέποντας τη διάλυση της παιδείας. Και να σου πω κ κάτι; η αντίσταση κ η αντίδραση χρέος σου είναι κ σένα κ ας τους έχεις ψηφίσει.

Μαρία Μάρκου
|

Π...ς θα λέτε και θα κλαίτε.

Άσχετα από τα παραπάνω η ιστορία με το πολλαπλό βιβλίο είναι ανεφάρμοστη και θα καταλήξει σε επικό fail.

Γιάννης
|

Οι καθηγητές φροντιστηρίων, και όσοι κάνουν ιδιαίτερα, είναι οι κατεξοχήν προπονητές της παπαγαλίας και λάτρεις της ασκησιολογίας και της παραδοσιακής διδασκαλίας. Τι σχέση έχουν με τα νέα προγράμματα σπουδών που ευαγγελίζονται συνεργατικές και μαθητοκεντρικες μεθόδους διδασκαλίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων; Εκτός και αν και το Υπουργείο δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει.

Νίκος
|

Είναι εκπαιδευτικοί και αυτοί που διδάσκουν στην ιδιωτικη εκπαίδευση και αυτοί στα φροντιστήρια που πάνε όλοι οι μαθητές και απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο. Όχι άλλος λαϊκισμός.

Κωνσταντίνος
|

Πραγματικά ντροπή και αίσχος.

Καλέστε το 166ΒΙΒΛΙΑ
|

χίλιοι συγγραφείς θα σας επιμορφώσουν με πλήρη εχεμύθεια των προσωπικών τους δεδομένων.

Βκ
|

41%...περαστικά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ