ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ : Ξεπέρασαν τα 100 τα άρθρα του νόμου Κεραμέως που τροποποίησε ο κ. Πιερρακάκης: αυτή είναι η εκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ.!

22/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Δεύτερη φορά ο ίδιος υπουργός παιδείας φέρνει προς τροποποίηση άρθρα του νόμου Κεραμέως του 2022, και συνολικά έχουν τροποποιηθεί πάνω από 100! 

Προφανώς, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη α) εθνικής  στρατηγικής για την εκπαίδευση και β) διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς, αφού δεν υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται μ’ αυτό τον τρόπο οι θεσμοί και οι δημοκρατικές διαδικασίες, αφού το κοινοβούλιο επανέρχεται στα ίδια πράγματα. 

Στο μεταξύ όμως τα προηγούμενα νομοθετήματα έχουν προκαλέσει πολλαπλά  προβλήματα και δυσλειτουργίες, με σοβαρές επιπτώσεις.  Και ενώ, δεν κάνουν καμιά αυτοκριτική συνεχίζουν να  προκαλούν πρόσθετα προβλήματα! Στο νέο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη κλπ», ο υπουργός και πάλι δεν λαμβάνει υπόψη του τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Για παράδειγμα, η αλαζονεία του υπουργού δεν του επιτρέπει να δει τις δυσλειτουργίες του νέου συστήματος διοίκησης των ΑΕΙ που έφερε ο νόμος Κεραμέως. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί χρησιμοποιώντας παραπλανητικούς τίτλους στα ΜΜΕ με σκοπό την απλή προπαγάνδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πολυδιαφημισμένου Ψηφιακού Φροντιστηρίου: στην  πραγματικότητα, στην πρόσκληση υπάρχουν μόνο τέσσερις θέσεις μαθηματικών και τέσσερις θέσεις φυσικών για  την υποστήριξη των μαθητών της Γ λυκείου όλης της χώρας!

Αλλά και στο ζήτημα του Ψηφιακού μετασχηματισμού κυριαρχεί μια πρακτική απόλυτης γραφειοκρατίας: φορτώνει τους εκπαιδευτικούς με «χαρτιά» και με γραφειοκρατικές λειτουργίες. Αντί να απελευθερώνονται οι εκπαιδευτικοί για να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο βασικό παιδαγωγικό και μορφωτικό έργο τους, υπαλληλοποιούνται με ζητήματα γραμματειακής υποστήριξης.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ομολογείται και από τους ίδιους η αποτυχία της πολιτικής τους! Προχειρότητα, ασχετοσύνη και αντιεκπαιδευτική πρακτική, στο προσκήνιο. Και το πιο σημαντικό, έχουμε μπαλώματα επί μπαλωμάτων, που υπονομεύουν τη λειτουργία της εκπαίδευσης! 

Σχόλια (6)

@ Άσπρη Κιμωλία
|

Συμφωνώ! Όλα τα άλλα: τριαλαρί τριαλαρό Υπουργοί και υφυπουργίνες. Ασχετοσύνης το ανάγνωσμα.

Δήμος
|

1) Φαίνεται μη προφανές αλλά για τη μοριοδότηση για είσοδο σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα πολλές φορές προστίθενται μόρια αν έχει κάποιος ήδη διδακτορικό... Οπότε αν δεν έχει κάποιος κάτι καλύτερο να κάνει βρίσκει...
2) Η πιο φυσιολογική πορεία τώρα για κάποιον που έχει ήδη διδακτορικό φαίνεται να είναι να ζητήσει να απόσπαση σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα, μετά να μπει ως διοικητικός, και με μετάταξη να βρεθεί στο περιβάλλον/εργαστήριο που του αρέσει (αν του αρέσει). Αν όμως θέλει μόνο να διδάσκει λίγες ώρες για το παραδάκι και τον τίτλο, χωρίς αφοσίωση στην έρευνα (όπως συνήθως) δεν είναι σωστό, αφού η πίτα είναι μικρή και οι νέοι διδάκτορες χωρίς μονιμότητα πρέπει να έχουν προτεραιότητα αλλιώς θα είναι και ένας παραπάνω λόγος να φύγουν οι καλοί έξω.

ΗΛΙΑΣ ΤΣ
|

Όταν δεν ακούς κανέναν και ψηφίζεις νόμους-εκτρώματα που δεν μπορείς να εφαρμόσεις, αυτά παθαίνεις..

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Θέμα: Άρση και τροποποίηση της παραγράφου 9 του άρθρου 173 του ν. (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ. Α’)
Οι εκπαιδευτικοί με διδακτορικές σπουδές όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση στα ΑΕΙ προκειμένου να διδάξουν ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας ή σαν εντεταλμένοι διδάσκοντες διότι η παράγραφος 9 του άρθρου 173 του ν. (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ. Α’) τους αποκλείει και γενικά αποκλείει οριζόντια όλους τους δημόσιους υπαλλήλους με διδακτορικές σπουδές να καταθέσουν αίτηση και να διδάξουν σε ΑΕΙ.
Έτσι το διδακτορικό καθίσταται ένα απαξιωμένο δίπλωμα για τον μόνιμο εκπαιδευτικό με διδακτορικές σπουδές και τον δημόσιο υπάλληλο .
Θα πρέπει άμεσα η αδικία να αποκατασταθεί και να υπάρξει νομοθετική αλλαγή ώστε να μην χαθεί ξανά η ευκαιρία και το δικαίωμα των διδακτόρων εκπαιδευτικών ή και των διδακτόρων δημοσίων υπαλλήλων ώστε με νέο νομοθέτημα ίσων ευκαιριών να έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για διδασκαλία σε ΑΕΙ για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας και ειδικά οι νέοι επιστήμονες διδάκτορες ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι όπως μέχρι τη ψήφιση του νόμου 4957/2022.
Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η παράγραφος 9 του άρθρου 173 του ν. (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ. Α’) στην οποία ορίζεται:
« 9. Δεν επιτρέπεται η απασχόληση ως εντεταλμένων διδασκόντων φυσικών προσώπων που έχουν την ιδιότητα υπαλλήλου με σχέση δημοσίου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 »
Το θέμα είναι επείγον διότι χάθηκε ήδη το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και οδεύει να χαθεί και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 διότι όλες οι ανακοινώσεις για εντεταλμένους ή ακαδημαϊκούς υποτρόφους σύμφωνα με την παράγραφος 9 του άρθρου 173 του ν. (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ. Α’) απαγορεύουν στους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να διδάξουν σε ΑΕΙ ακαδημαϊκά ακάλυπτα μαθήματα και ειδικά στα περιφερειακά ΑΕΙ.
Η απόκτηση διδακτορικού στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι χαμένος κόπος για τους δημόσιους υπαλλήλους σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 173 του ν. (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ. Α’) που συνεχίζει να απαγορεύει την κατάθεση αίτησης στα ΑΕΙ για διδασκαλία και απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας.

Α.Ω.
|

Και στα επόμενα χρόνια θα τροποποιηθούν και τα υπόλοιπα άρθρα που ψηφίστηκαν επί Παρατάσεως....
Και ακόμα περιμένουμε τοποθετήσεις στελεχών (Επόπτες, Περιφερειακοί Επόπτες, Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Συντονιστές Εξωτερικού, κλπ., κλπ.).
Και μόνο το γεγονός ότι ενάμισι χρόνο μετά την τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης εξακολουθούν και υφίστανται τα ΠΕΚΕΣ (του Σύριζα και των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου) ενώ ο Ν. 4823/21 τα καταργούσε, είναι μια πολύ σοβαρή ανακολουθία (για να το πω κομψά).
Ασάφειες στο θεσμικό πλαίσιο, παρερμηνείες, αυθαιρεσίες, και πάει λέγοντας.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Έτσι είναι. Τα ίδια κάνατε κι εσείς από τη δεκαετία του 80, τα ίδια έκανε και η επηρμένη «Αριστερά» που είχε μια ευκαιρία και την έκαψε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ