Έγγραφο -"τελεσίγραφο" με 4 οδηγίες για κενά εν όψει διορισμών και ποινές για την αξιολόγηση

Όσον αφορά τη διαδικασία ατομικής αξιολόγησης,ο ΠΔΕ Αττικής ζητά το αργότερο μέχρι τις 20/08/2024 να έχουν ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη από το Άρθρο 56 του Ν. 4823/2021 σε συνδυασμό με τους Ν. 3528/2007 και Ν. 2690/1999

05/08/2024

Άκουσε το άρθρο

"Τελεσίγραφο" προς τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και Προϊσταμένους ΚΕΔΑΣΥ, για τα κενά ενόψει των επικείμενων διορισμών και προσλήψεων, καθώς και η επιβολή των προβλεπόμενων ποινών σε όσους αρνήθηκαν ή έχουν παρακωλύσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, απέστειλε σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Αθανάσιος Νικολόπουλος.

Ειδικότερα , σύμφωνα με το έγγραφο -"τελεσίγραφο", ενόψει των επικείμενων διορισμών και προσλήψεων,  καλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι των ΚΕΔΑΣΥ,  για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω:

α)να προβούν στην καταχώριση λειτουργικών κενών για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Δασκάλων και Νηπιαγωγών για την α ́ φάση προσλήψεων από τις 6/8/2024 έως τις 8/8/2024 απαρέγκλιτα (με ενσωμάτωση εγκρίσεων Παράλληλης εκπαιδευτικών Π/θμιας) καθώς και στην καταχώριση λειτουργικών κενών της Δ/θμιας με τα σημερινά, πραγματικά αριθμητικά δεδομένα

β) εντός της ίδιας προθεσμίας να προβούν στην καταχώριση στο Μητρώο ΑΔ των διορισμών

γ) να ολοκληρώσουν  το αργότερο μέχρι τις 6/8/2024 την καταγραφή στο myschool των αδειών ανατροφής και άνευ αποδοχών.

Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία ατομικής αξιολόγησης,ο ΠΔΕ Αττικής ζητά το αργότερο μέχρι τις 20/08/2024 να έχουν  ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη από το Άρθρο 56 του Ν. 4823/2021 σε συνδυασμό με τους Ν. 3528/2007 και Ν. 2690/1999 διαδικασία και να κοινοποιήσουν  την έναρξη στην ΠΔΕ Αττικής.

Σχετικά με τις ποινές το Άρθρο 56 του Ν. 4823/2021, ορίζει:

Αν στέλεχος εκπαίδευσης αρνείται να υποβληθεί στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, ή την παρακωλύει με την εν γένει στάση του, πλέον των αναφερομένων στις παρ. 4 έως και 7, αντικαθίσταται, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 6 του άρθρου 60 και αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα οκτώ (8) έτη.

 

Σχόλια (93)

NN
|

@Μισές αλήθειες, 12 Αυγ 2024 12:32
Τελικά βλέπω ότι συμφωνείτε ότι μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τάξης και από κάποιον που δεν έχει αξιολογηθεί σαν εκπαιδευτικός τάξης, εφόσον υπάρχει οι κατάλληλη μεθοδολογία, βάζοντας δηλαδή έναν αστερίσκο στο "δεν μπορεί".
Ακριβώς αυτό σας έλεγα από την αρχή, τον αστερίσκο, αλλά αδυνατούσατε(;) να το δεχτείτε.

Master chef (μήπως και οι δάσκαλοι σας αποφεύγουν?)
|

@DD και @@DD
Το ότι "μια φορά στα 4 χρόνια ο λαός αξιολογεί και επιλέγει ποιος/α θα τον κυβερνήσει", σημαίνει ότι ο λαός δεν πρέπει να αντιδρά επί 4 χρόνια, εάν αυτός που επέλεξε να τον κυβερνήσει κάνει "πατάτες"? Στα μνημόνια δεν αντιδράσαμε? Στο δημοψήφισμα? Στο Μάτι? Στο Σκοπιανό? Στα Τέμπη? Στο Predator?
Προς ERT 10 Αυγ 2024 12:12
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται. Άνθρωποι αποφασίζουν και όχι ο Θεός με τις Δέκα Εντολές. Για την ίδια υπόθεση, αλλιώς μπορεί ν' αποφασίσει η Δικαιοσύνη σήμερα κι αλλιώς αύριο. Δικαστήρια έκριναν νόμιμες και συνταγματικές τις περικοπές μισθών και συντάξεων κατά την περίοδο των μνημονίων. Δικαστήρια έκριναν ότι δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα. Δικαστήρια έκριναν το Μάτι και θα κρίνουν και τα Τέμπη. Δικαστήρια σταύρωσαν και τον ίδιο το Χριστό αν θυμάστε.

Μισές αλήθειες
|

@NN 12 Αυγ 2024 10:49
Κάνουμε κύκλους και δεν βλέπω άλλες απορίες πλην των δικών σας για όσα διατύπωσα.
Σωστά καταλάβατε ότι κατά τη γνώμη μου "όποιος δεν έχει αξιολογηθεί ως εκπαιδευτικός τάξης, δεν μπορεί να αξιολογήσει εκπαιδευτικό τάξης" (το "δεν μπορεί", με την έννοια ότι μεθοδολογικά και δεοντολογικά νομίζω ότι είναι μη ορθό - μη δόκιμο).
Το "Πώς θα ξεκινήσει η ΠΡΩΤΗ εφαρμογή" λύνεται με τον τρόπο αξιολόγησης που πρότεινα (και στο πρώτο σκέλος στις 10 Αυγ 2024 12:06 και πιο αναλυτικά στο δεύτερο σκέλος στις 11 Αυγ 2024 15:53).

μπαρμπα-Μήτσος
|

Ο ΝΝ έχει δίκιο. Δε μπορούμε να συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη, δε θέλουμε να πατήσουμε στο πρώτο σκαλί της σκάλας. Σηκώνουμε το πόδι, το βάζουμε στο μεσαίο, τεντώνουμε τα χέρια και προσπαθούμε να πιάσουμε το προτελευταίο. Πολλά τα ατυχήματα εδώ και σαράντα χρόνια, σαν τα τροχαία της Κρήτης. Μυαλό δεν βάζουμε.

NN
|

@Μισές αλήθειες, 11 Αυγ 2024 15:53
Παραθέτω πάλι αυτό που γράψατε 9 Αυγ 2024 15:00:
«Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ κάποιον που αξιολογεί το έργο των άλλων, χωρίς να έχει αξιολογηθεί πρώτα ο ίδιος ως ικανός(τουλάχιστον) για το ίδιο έργο.»
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω, σύμφωνα με αυτό, είναι ότι όποιος δεν έχει αξιολογηθεί ως εκπαιδευτικός τάξης, δεν μπορεί να αξιολογήσει εκπαιδευτικό τάξης.
Ποια είναι η παρανόηση; Ή μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στη διατύπωσή σας;
Και συνεχίζω (ξανα)θέτοντας το ερώτημα:
Πώς θα ξεκινήσει η ΠΡΩΤΗ εφαρμογή – οποιασδήποτε αξιολόγησης (Κεραμέως ή μη) – αφού κανείς δεν έχει αξιολογηθεί ως εκπαιδευτικός τάξης;

Μισές αλήθειες
|

@NN 11 Αυγ 2024 07:32
Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο της παρανόησης όσων έγραψα.
*** Μία αξιολόγηση γίνεται από την κορυφή της πυραμίδας προς τα κάτω και όχι αντίστροφα. Πρώτα αξιολογείς τους στρατηγούς, μετά τους λοχαγούς και τελευταίους τους στρατιώτες. Γιατί από την ποιότητα των πρώτων εξαρτάται και επηρεάζεται η ποιότητα των τελευταίων. Γιατί ξεκινώντας από τους στρατιώτες, δεν θα φτάσεις ποτέ ως στους στρατηγούς. Γιατί εάν αξιολογεί τους στρατιώτες ένας λοχαγός που δεν έχει αξιολογηθεί πρώτα ο ίδιος ούτε ως λοχαγός ούτε ως στρατιώτης, τότε η αξιολόγησή του θα είναι τουλάχιστον επισφαλής. Όπως άλλωστε λέτε κι εσείς, αξιολογείτε τον ξενοδόχο και το μάστορα. Όχι τους υπαλλήλους τους.
*** Ως προς τον τρόπο της αξιολόγησης τώρα. Όπως κατατάσσονται με αξιολογική σειρά τα στελέχη εκπαίδευσης, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να κατατάσσονται με αξιολογική σειρά και οι εκπαιδευτικοί με προσαρμοσμένα κριτήρια ως προς την εκπαιδευτική τους ιδιότητα.
- Χρειάζεται ελάχιστος χρόνος γραφειοκρατία και έξοδα σε σχέση με την αξιολόγηση "Κεραμέως".
- Τα κριτήρια είναι κοινά, αντικειμενικά, μετρήσιμα και άρα μη αμφισβητήσιμα.
- Λύνεται το πρόβλημα, από ποιον ξεκινά η αξιολόγηση.
- Λύνεται το πρόβλημα της απασχόλησης με μύριες δυσκολίες των Σ.Ε. ως αξιολογητών-επιθεωρητών και όχι ως Συμβούλων Εκπαίδευσης που θα ήταν απείρως χρησιμότεροι και αποτελεσματικότεροι.
- Αποφεύγεται η αναστάτωση στην εκπαίδευση και η απασχόληση των εκπαιδευτικών με μη διδακτικά καθήκοντα.
*** Δεν αξιολογείται ένας δικαστής για το πως δικάζει την ώρα που δικάζει. Ούτε ένας χειρουργός για το πως χειρουργεί την ώρα που χειρουργεί. Δεν αντιλαμβάνομαι συνεπώς την "πρωτοτυπία" της συγκεκριμένης αξιολόγησης με τον παραπάνω τρόπο και μάλιστα αποκλειστικά και μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αξιολόγησης άλλωστε, μπορεί να ενημερωθεί κανείς από την εφαρμογή της σε ΗΠΑ και ΗΒ. Φανταστείτε τι θα γίνει σε μια χώρα όπως η δική μας.
ΥΓ. Σε τι ωφελήθηκαν-βελτιώθηκαν αλήθεια μέχρι σήμερα οι μαθητές και τα σχολεία, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της αξιολόγησης "Κεραμέως"?

Διευθυντής από το 2011
|

@Φιλόλογος απών, 11 Αυγ 2024 10:35
Σημειώνω το εξής από τα γραφόμενά σας:
"Αντιθέτως, ένα σώμα εκπαιδευτικών που συνιστά το σύλλογο διδασκόντων μιας σχολικής μονάδας είναι το μόνο όργανο που - αν θέλει - μπορεί να αξιολογήσει τα πραγματικά προσόντα κάποιου για τη θέση του διευθυντή, γιατί μόνο αυτό γνωρίζει άμεσα το κρινόμενο πρόσωπο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το "αν θέλει". Και θεωρώ ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων "θέλει"."
Και αν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ τι γίνεται; Τι θα γίνει στις υπόλοιπες περιπτώσεις (της μειονότητας) που κατά τα γραφόμενά σας θα υπάρξουν αφού η "πλειονότητα των περιπτώσεων" θα θέλει; (απλή απορία: Στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι Διευθυντές προέρχονται από άλλη σχολική μονάδα τι γίνεται; Αποκλείονται; Τους επιλέγει η άλλη σχολική μονάδα για άλλη σχολική μονάδα;)
Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση οι Σύλλογοι Διδασκόντων να είναι κύριος παράγοντας (έως και ο μοναδικός) που θα επιλέγει τον Διευθυντή και επιπλέον να λαμβάνει ο ΣΔ το σύνολο των σημαντικών αποφάσεων για τη λειτουργία της κάθε σχολικής μονάδας. Η συμμετοχική ηγεσία είναι αποτελεσματική.
Όμως πρέπει να ισχύσει ο βασικός κανόνας της διοίκησης ότι αρμοδιότητα - εξουσία, ευθύνη - λογοδοσία πηγαίνουν παρέα είτε στη μονοπρόσωπη είτε στη συλλογική μορφή διοίκησης του σχολείου. Εδώ νομίζω είναι το κλειδί της υπόθεσης.
Επιπλέον αυτές οι λειτουργίες πρέπει να έχουν σταθερή θεσμική υπόσταση και όχι κατά περίπτωση με τη δύναμη του φιλότιμου και της τύχης.
Ναι λοιπόν, αν είναι να λειτουργήσει ως ρυθμιστής και υπόλογος συνάμα ο ΣΔ, όχι αυτό που ζήσαμε το 2015....
ΥΓ Μήπως προβληματίζει η παγκόσμια πρωτοτυπία της επιλογής Διευθυντή σχολικής μονάδας από τους εκπαιδευτικούς; Σε όσα εκπαιδευτικά συστήματα έχω μελετήσει, δεν το έχω συναντήσει. Ενημερώστε αν γνωρίζετε κάποια περίπτωση....

NN
|

@Φιλόλογος απών, 11 Αυγ 2024 10:35
Με την επιφύλαξη της τελευταίας παργράφου:
Επομένως, γενικά, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να υπάρχει μια δομημένη αξιολόγηση (προσθέτω επιπλέον: με πολλά, μετρήσιμα και με διαφορετικής βαρύτητας, κριτήρια) του διευθυντή από τους εκπαιδευτικούς της μονάδας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται, όπως λέτε, η «αξιολόγηση των πραγματικών διευθυντικών του προσόντων».
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται και το παρόδοξο του τελευταίου σας εδαφίου, της ομάδας που αρέσκεται σε χατίρια.
.
Όμως, σίγουρα οι εκπαιδευτικοί της μονάδας δεν γνωρίζουν όλες τις εργασίες που έχει ο διευθυντής και σχετίζονται με ανώτερες αρχές ή άλλους φορείς. Άρα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και αυτό, με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια αξιολόγηση από τους προϊστάμενούς του. Προφανώς με παρόμοια μεθοδολογία με αυτήν της αξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς της μονάδας.
.
Διαφωνώ αρκετά με το «...όπου βλέπουμε το παράδοξο να μετέχουν ως μέλη πρόσωπα χαμηλότερου κύρους και προσόντων από τα κρινόμενα...», όπου προφανώς αναφέρεστε στη συνέντευξη, γιατί κατ' αρχάς βρίσκεται σε αντίφαση με την άποψη περί της μη αποδεικτικής αξίας της διευθυντικής ικανότητας λόγω "χαρτιών - προσόντων" (δεν ισχύει το ίδιο και για αυτά τα πρόσωπα;) και δεύτερο με την, μάλλον, αυθαίρετη διαβάθμιση του κύρους (πώς μετράτε ή αποδεικνύετε το κύρος;).
Αν και εφόσον, αυτά τα μέλη - πρόσωπα, λειτουργήσουν (η λέξη κλειδί) με επίσης δομημένο τρόπο, τότε η τελική τους κρίση θα πλησιάζει πολύ στην πραγματικότητα.
.
Τώρα, αν μαζέψουμε όλα τα παραπάνω, οδηγούμαστε και στη σκέψη ότι όχι μόνο οι διευθυντές θα πρέπει να αξιολογούνται αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση. Επομένως και οι εκπαιδευτικοί της μονάδας.
.
Τελευταία παράγραφος: Όλα τα παραπάνω βέβαια με την προϋπόθεση ότι ό,τι γίνεται θα πρέπει να εξυπηρετεί τον κεντρικό σκοπό: τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά και όλους τους επιμέρους στόχους.

Φιλόλογος απών
|

@NN | 10 Αυγ 2024 13:41
Λέτε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία διάβασα με προσοχή κι ευχαριστώ για τον κόπο σας.
Πάντως, αν υποστηρίζω ότι, εφόσον η βάση επιλέγει κοτζάμ κυβερνήσεις, αναλογικά θα είχε το δικαίωμα να επιλέγει και έναν απλό διευθυντή σχολικής μονάδας, δε λέω κάτι παράδοξο κι ούτε αποκλείω να υπεισέρχονται και τα κριτήρια που επισημάνατε, αλλά είναι προτιμότερο να πληρώνει κανείς άμεσα τα προσωπικά του λάθη για τις κακές του επιλογές, παρά να αποφασίζουν τρίτοι για κείνον, όπως συμβαίνει με τις απρόσωπες κι ενίοτε διαβλητής σκοπιμότητας επιτροπές κρίσης, όπου βλέπουμε το παράδοξο να μετέχουν ως μέλη πρόσωπα χαμηλότερου κύρους και προσόντων από τα κρινόμενα! Δε θα 'πρεπε, μ' άλλα λόγια, επεδή το σύνολο του εκλογικού σώματος έχει τα κριτήρια που αναφέρατε κι έτσι οδηγείται σε λανθασμένες επιλογές κυβερνήσεων, να φτάσουμε στη λογική ότι πρέπει οι κυβερνήσεις κάθε χώρας να επιλέγονται από κάποιο απρόσωπο ...διεθνές όργανο!
Συμφωνώ ασφαλώς ότι ένας άξιος διευθυντής δεν προκύπτει απαραιτήτως από "τα χαρτιά ή τις προϋπηρεσίες", αλλά ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ εννοώ με το όλο σκεπτικό μου. Γιατί όπως είναι τώρα τα πράγματα, μόνο αυτά τα κριτήρια λαμβάνονται υπόψιν για την επιλογή διευθυντών, μόνο δηλαδή τα τυπικά προσόντα που συνήθως είναι άσχετα και γιαυτό ανεπαρκέστατα για την άσκηση διευθυντικού έργου. Απολύτως καμία ουσιαστική αξιολόγηση των πραγματικών διευθυντικών του προσόντων δε γίνεται. Γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει με τη λογική αυτών των ολιγομελών επιτροπών που αξιολογούν φακέλους και όχι ενεργά πρόσωπα. Αντιθέτως, ένα σώμα εκπαιδευτικών που συνιστά το σύλλογο διδασκόντων μιας σχολικής μονάδας είναι το μόνο όργανο που - αν θέλει - μπορεί να αξιολογήσει τα πραγματικά προσόντα κάποιου για τη θέση του διευθυντή, γιατί μόνο αυτό γνωρίζει άμεσα το κρινόμενο πρόσωπο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το "αν θέλει". Και θεωρώ ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων "θέλει". Γιατί αυτός ο άνθρωπος θα καθορίζει την εργασιακή καθημερινότητά του και δε μπορώ εύκολα να φανταστώ ότι σε ένα σύνολο 15-20 ανθρώπων δεν είναι οι περισσότεροι αυτοί που θέλουν ένα αξιόπιστο και σοβαρό πρόσωπο ως διευθυντή παρά ένα πρόσωπο που θέλει απλώς να είναι αρεστό κάνοντας χατίρια σε κάποιους ευνοούμενούς του.

@DD
|

Τα είπες όπως ακριβώς είναι.Γκρίνια, μιζέρια και όχι σε όλα.Κι εγώ αποφεύγω τις πολλές συναναστροφές με δασκάλους γιατί δε βγαίνει άκρη.
Να εφαρμοστεί ο νόμος του κράτους τώρα για να δούμε μέχρι πού φτάνει ο καθένας

NN
|

@Μισές αλήθειες, 10 Αυγ 2024 12:06
Τώρα τα αλλάζετε γράφοντας:
«Φυσικά και μπορεί. Με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια»
Ενώ μέχρι και το προηγούμενο σχόλιό σας θέτατε σαν υποχρεωτική και απαραίτητη προϋπόθεση («Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ....») την προηγούμενη αξιολόγηση του αξιολογητή για την ίδια δουλειά.
Αποφασίστε!
Εδώ βέβαια προσθέσατε το "αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια", που είναι μέρος του "αλλού πάσχει" που σας έγραψα εγώ, και μετά συμφωνήσατε.
Όσο για τα υπόλοιπα, το έγραψα σαφώς "όχι ακριβώς αντίστοιχο". Το ότι είνα ανώνυμη δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει την πορεία-εξέλιξη της αξιολογούμενης επιχείρησης.

Φιλόλογος απών
|

@Αξιολόγηση / Εκλογή | 10 Αυγ 2024 12:09
Έχετε δίκιο. Δική μου η αβλεψία. Σας ζητώ ζυγνώμη. Αγνοήστε το συγκεκριμένο σχόλιό μου...

Φιλόλογος απών
|

@DD | 10 Αυγ 2024 15:17
Δεν πρόκειται για "σοφιστεία", αλλά για απλή πραγματικότητα και δε βλέπω το λόγο να προσπαθείς να μηδενίσεις ένα τόσο αυτονόητο σκεπτικό με αδιάφορες προεκτάσεις. Ξαναλέω λοιπόν ότι κάθε οργανωμένος χώρος, όπως μια σχολική μονάδα, είναι μια μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνικής οργάνωσης, δηλαδή του κράτους. Αν η επιλογή της ηγεσίας αυτού του ευρύτερου συνόλου γίνεται από τη βάση κι αυτό θεωρείται αυτονόητο και δημοκρατικό, γιατί δεν μπορεί αναλογικά το ίδιο να εφαρμοστεί και στα υποσύνολά του;

DD
|

Φιλόλογος απών 10 Αυγ 2024 10:10

Αγαπητέ συνταξιούχε διευθυντή

Τέτοια φτηνή σοφιστεία από εσένα πραγματικά δεν την περίμενα
ΝΑΙ μια φορά στα 4 χρόνια ο λαός αξιολογεί και επιλέγει ποιος/α θα τον κυβερνήσει
Αυτό είναι η δημοκρατία
Ξεχνάς όμως ότι μέσω αυτής της επιλογής ο κυρίαρχος λαός δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να φτιάξει τους νόμους μέσω των οποίων θα κυβερνηθεί.
Σταματάω εδώ, καλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Ξέρεις αγαπητέ συνταξιούχε διευθυντή γιατί δεν πάμε καλά;
Γιατί σαν κλάδος είμαστε μίζεροι.
Γκρίνια και μιζέρια
Το βλέπω όταν κουβεντιάζω με συναδέλφους και γι αυτό έχω κόψει τα πολλά πολλά...
Το βλέπω στα σχόλια που διαβάζω εδώ
Τίποτα δεν αρέσει
Τίποτα δεν είναι καλό
εκτός από αυτό που <<εγώ>> νομίζω ότι είναι το σωστό..

NN
|

@Φιλόλογος απών, 10 Αυγ 2024 10:10
Θα πρέπει γενικά να διαχωρίσουμε την ψήφιση κάποιου από την αξιολόγησή του έργου του.
Στο ερώτημά σας:
«Λησμονήσατε ότι η βάση, οι κάτω, το πλήθος είναι αυτό που αξιολογεί τους εκάστοτε επίδοξους κυβερνήτες του και αποφασίζει ποιοι θα τον κυβερνούν;»
Θα μπορούσα να πω, πιστεύω κι εσείς έχετε την ίδια άποψη αν κρίνω από άλλα σχόλιά σας όπου εκ του αποτελέσματος αμφισβητείτε την ορθότητα των επιλογών της πλειοψηφίας, ότι (δυστυχώς) τους επίδοξους κυβερνήτες τους κρίνει-επιλέγει (και όχι αξιολογεί) το "πλήθος" με κύριο και πιο συνηθισμένο γνώμονα τις υποσχέσεις τους, δηλαδή τα ΘΑ... ΘΑ... ΘΑ... από τα μπαλκόνια και τις οθόνες. Σπάνια και επιλεκτικά χρησιμοποιείται το έργο κάποιου - η αξιολόγησή του - σαν κριτήριο ψήφισης. Τρανή απόδειξη των προηγούμενων είναι οι συνεχείς και μαζικές μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και προς κόμματα για τα οποία δεν υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο για αξιολόγηση - πέραν των υποσχέσεων.
Ως ένα βαθμό, παρόμοια είναι και η περίπτωση της επιλογής διευθυντών/στελεχών με κριτήρια μόνον από τα χαρτιά τους ή τις προϋπηρεσίες τους (όλες τις προσμετρούμενες), όπου "ευελπιστεί" το σύστημα στις "υποσχέσεις" αυτών των χαρτιών και χρόνων. Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες που προσδίδουν ορισμένα, τουλάχιστον, χαρτιά ή κάποιες προϋπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να είναι τα μοναδικά κριτήρια.
Από την άλλη μεριά, η αξιολόγηση έχει να κάνει αποκλειστικά με τα επαγγελματικά/εργασιακά/διοικητικά/κυβερνητικά πεπραγμένα του αξιολογούμενου.
.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, και ο προϊστάμος θα πρέπει να αξιολογείται από τους υφισταμένους του (όχι να ψηφίζεται) με έναν δομημένο τρόπο και εφόσον (αναγκαία συνθήκη) το σύστημα αξιολόγησης (σκοπός, στόχοι, μέθοδοι, δικλείδες ασφαλείας κλπ) είναι κοινά αποδεκτό. Η επιλογή του προϊσταμένου έχει ακόμη αρκετές παραμέτρους, πχ την αξιολόγησή του από τους δικούς του προϊσταμένους.

ERT
|

"Κατά την ίδια λογική λοιπόν σας ερωτώ γιατί το βρίσκετε τόσο άτοπο το σύνολο των εκπαιδευτικών μιας σχολικής μονάδας να έχει τον κύριο λόγο για την επιλογή της ηγεσίας του;". ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ Σ.Τ.Ε.-Ανατρέξατε στο σκεπτικό του και θα καταλάβετε. Άλλη ερώτηση;

Αξιολόγηση / Εκλογή
|

@Φιλόλογος απών | 10 Αυγ 2024 10:10

Αγαπητέ Φιλόλογε ο λόγος που έθεσα το ρητορικό ερώτημα ήταν γιατί προηγούμενος σχολιαστής (αυτός στον οποίο απαντούσα) έλεγε ότι αυτό δηλαδή το να επιλέγει ο υφιστάμενος τον προϊστάμενο δεν συμβαίνει πουθενά στο δημόσιο και μέσα από το παράδειγμα των Πανεπιστημίων του είπα ότι συμβαίνει και αλλού.

Αν διαβάσετε το όλο το σχόλιό μου θα δείτε ότι δεν είμαι κατά της εκλογής/επιλογής του διευθυντή από τους καθηγητές/δασκάλους -και κυρίως δεν το συγκρίνω με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον διευθυντή-, απεναντίας προτιμώ αυτό από το να τους επιλέγει επιτροπή σοφών (διευρυμένο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής).

Μισές αλήθειες
|

@NN 10 Αυγ 2024 07:39
"Τότε, ποτέ δεν μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε αξιολόγηση". Φυσικά και μπορεί. Με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια-προσόντα και όχι με συμβούλους-επιθεωρητές εν ώρα υπηρεσίας. Σε ποιον άλλο κλάδο-επάγγελμα υπάρχει παρόμοια αξιολόγηση και όχι αξιολόγηση βασισμένη σε αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία?
.
Η αξιολόγησή μας για ένα ξενοδοχείο ή για ένα μάστορα :
- Είναι άτυπη, προσωπική, υποκειμενική και όχι επίσημη και θεσμική. Είναι σαν να αξιολογούμε με τα δικά μας κριτήρια και γούστα πχ ένα αυτοκίνητο.
- Αφορά μια ιδιωτική εμπορική υπηρεσία ή ένα εμπορικό προϊόν και όχι ένα δημόσιο αγαθό όπως η παιδεία, που δεν νομίζω ότι πρέπει-μπορεί να αξιολογείται ως τέτοιο-όμοιο.
- Δεν οδηγεί τον ξενοδόχο ή το μάστορα ούτε στην υποχρεωτική παρακολούθηση απογευματινών διαδικτυακών σεμιναρίων ούτε σε υποβιβασμό της επιχείρησής του ούτε σε απώλεια της επαγγελματικής του ιδιότητας.

Φιλόλογος απών
|

@Αξιολόγηση / Εκλογή | 7 Αυγ 2024 17:46
Στέκομαι στο ερώτημά σας: "Που αλλού συμβαίνει ο υφιστάμενος να ψηφίζει τον προϊστάμενο; ".
Σας επισημαίνω λοιπόν ως απάντηση στο ατυχές ρητορικό σας ερώτημα ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στην ύψιστη μορφή αξιολόγησης που εφαρμόζεται διαχρονικά σε μια οργανωμένη πολιτεία: Στις εκλογές! Λησμονήσατε ότι η βάση, οι κάτω, το πλήθος είναι αυτό που αξιολογεί τους εκάστοτε επίδοξους κυβερνήτες του και αποφασίζει ποιοι θα τον κυβερνούν;
Κατά την ίδια λογική λοιπόν σας ερωτώ γιατί το βρίσκετε τόσο άτοπο το σύνολο των εκπαιδευτικών μιας σχολικής μονάδας να έχει τον κύριο λόγο για την επιλογή της ηγεσίας του;

NN
|

@Μισές αλήθειες, 9 Αυγ 2024 15:00
Αν ακολουθήσουμε αυτό το σκεπτικό:
«Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ κάποιον που αξιολογεί το έργο των άλλων, χωρίς να έχει αξιολογηθεί πρώτα ο ίδιος ως ικανός(τουλάχιστον) για το ίδιο έργο. Κάθε αντίθετο παράδειγμα θα είχε ενδιαφέρον.»
Τότε, ποτέ δεν μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε αξιολόγηση.
.
Σας δίνω και ένα παράδειγμα, ίσως όχι ακριβώς αντίστοιχο, αλλά καθημερινό.
Εσείς σίγουρα "αξιολογείτε" τη δουλειά που σας έκανε ένας μάστορας στο σπίτι σας ή τις υπηρεσίες που σας πρόσφερε ένα ξενοδοχείο (βλέπουμε εκατομμύρια τέτοιες αξιολογήσεις στο διαδίκτυο), έστω και άτυπα. Πώς το κάνετε αυτό; Έχετε ποτέ αξιολογηθεί σαν ξενοδόχος ή σαν μάστορας;

Μισές αλήθειες
|

@enikos 9 Αυγ 2024 09:59
Ούτε ως εκπαιδευτικός ούτε ως διευθυντής δεν έχει αξιολογηθεί σήμερα. Ως διευθυντής επιλέχθηκε-τοποθετήθηκε βάσει μορίων. Δεν αξιολογήθηκε για το έργο του ως διευθυντής σύμφωνα με το νόμο.
Ενώ λοιπόν σήμερα αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους, ο ίδιος ΘΑ αξιολογηθεί για το δικό του έργο σε κάποιο άγνωστο-μακρινό μέλλον.... μπορεί και ποτέ.... όταν εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση των νεοδιόριστων.
@NN 9 Αυγ 2024 10:16
Σε πολλά πράγματα πάσχει προφανώς η αξιολόγηση και γι' αυτό άλλωστε παρουσιάζει τόσες δυσκολίες, καθυστερήσεις και αντιδράσεις. Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ κάποιον που αξιολογεί το έργο των άλλων, χωρίς να έχει αξιολογηθεί πρώτα ο ίδιος ως ικανός(τουλάχιστον) για το ίδιο έργο. Κάθε αντίθετο παράδειγμα θα είχε ενδιαφέρον.

NN
|

@Μισές αλήθειες, 9 Αυγ 2024 00:00
Το επιχείρημά σας φαίνεται να έχει κάποια βάση.
Όμως, αυτός που έπρεπε να είχε αξιολογήσει τον Διευθυντή σαν εκπαιδευτικό, θα είχε αξιολογηθεί προηγουμένως από κάποιον άλλο, ήδη αξιολογημένο σαν εκπαιδευτικό και ούτω καθ' εξής; Κάποτε θα έπρεπε να υπάρχει μια πρώτη εφαρμογή.
Αλλού πάσχει, κυρίως, όλη αυτή η αξιολόγηση και όχι μόνο στην πρώτη της εφαρμογή.

enikos
|

@ Μισές αλήθειες 9 Αυγ 2024 00:00

Προφανώς δεν έχει αξιολογηθεί ο διευθυντής ως εκπαιδευτικός ακόμα. Το υπουργείο έδωσε προτεραιότητα στους νεοδιόριστους που πρόκειται να μονιμοποιηθούν. Σε επόμενο χρόνο θα αξιολογηθεί και αυτός.
Εξάλλου δεν αξιολογεί με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, για να έχει προηγηθεί η αξιολόγησή του ως εκπαιδευτικός. Αξιολογεί με την ιδιότητα του διευθυντή για την οποία έχει αξιολογηθεί κατά τις κρίσεις στην επιλογή του.

Μισές αλήθειες
|

@Διευθυντής Γυμνασίου 8 Αυγ 2024 22:25
Γιατί άραγε δεν απαντάτε στην τόσο απλή ερώτηση που σας έθεσα?
Κι επειδή ίσως δεν έγινε κατανοητή, να την επαναδιατυπώσω : Εσείς που αξιολογείτε ΤΩΡΑ-ΣΗΜΕΡΑ-ΗΔΗ τους εκπαιδευτικούς.... έχετε αξιολογηθεί ΠΡΩΤΑ ο ίδιος ως εκπαιδευτικός σύμφωνα με το νόμο 4821/2021.... ή ΘΑ αξιολογηθείτε στο άγνωστο μέλλον?

Διευθυντής Γυμνασίου
|

@Μισές αλήθειες. Επειδή υπάρχει άγνοια παραθέτω τα τμήματα του τωρινου νόμου 4821/2021 για την αξιολόγηση των στελεχών/διευθυντών 2 φορές μάλιστα.
1)στο στάδιο της επιλογής και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
αρθρο 61
Η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης στηρίζεται: α) στη μελέτη του ηλεκτρονικού φακέλου του αξιολογούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 72, β) στην αποτίμηση του έργου του αξιολογούμενου από τους άμεσα υφιστάμενούς του, σύμφωνα με την παρ. 6, και γ) σε μία (1) προγραμματισμένη συνάντηση για ημιδομημένη συνέντευξη με καθέναν από τους δύο (2) αξιολογητές, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την παρ. 7.παρ.
ι) Οι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι και οι υποδιευθυντέςσχολικών μονάδων και Ε.Κ., καθώς και οι υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. αξιολογούνται από τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. των οικείων σχολικών μονάδων ή Ε.Κ. ή των τομέων Ε.Κ.
2) Επιπλέον μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 67
Πεδία και κριτήρια αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών
4. Το έργο των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), των υποδιευθυντών τους και των Υπευθύνων τομέων Ε.Κ. αξιολογείται τεκμηριωμένα σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία το έργο τους διαβαθμίζεται από εξαιρετικό, σε πολύ καλό, σε ικανοποιητικό ή σε μη ικανοποιητικό, ως προς δύο (2) πεδία: Α1) γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου και Α2)παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης.
Μου φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν διαβάσει το νόμο και η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο.

Και καμπάνες και το φως της Μεγαλόχαρης
|

Προς @Έλεν 8 Αυγ 2024 01:17
Όποιος νομίζει ότι θ' ακούσει καμπάνες.... ας πάει καλύτερα στην Τήνο μέρες που είναι.... Μεγάλη η Χάρη της.

Το
|

ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν την αξιολόγηση δεν το καταλαβαίνω.

Μισές αλήθειες
|

@Διευθυντής Γυμνασίου 7 Αυγ 2024 16:27
"Υπενθυμίζω ότι και εμείς οι διευθυντές αξιολογούμαστε από το ΣΕ και από τον προϊστάμενο εκπαίδευσης".
Ως εκπαιδευτικοί αξιολογείστε? Ασκείτε καθήκοντα διευθυντή (για τέσσερα χρόνια) αλλά εκπαιδευτικοί δεν είστε κι εσείς?
Είναι ποτέ δυνατόν κάποιος που αξιολογεί εκπαιδευτικούς.... να ΜΗΝ έχει αξιολογηθεί πρώτα ο ίδιος ως εκπαιδευτικός? Ο δάσκαλος και ο εξεταστής πχ για δίπλωμα οδήγησης, δεν έχουν δώσει πρώτα οι ίδιοι εξετάσεις ως οδηγοί?
Περιμένουμε επίσης τοποθέτησή σας στο σχόλιο του/της Αξιολόγηση / Εκλογή 7 Αυγ 2024 17:46.

Έλεν
|

@ μπαρμπα- Μήτσος
Πολύ σωστά και εύκολο να γίνουν αυτά που γράφεις. Ελπίζω τα «σπίρτα» του υπουργείου να διαβάσουν το σχόλιό σου και να πάρουν μια ιδέα τι σημαίνει αξιολόγηση.

❤️❤️❤️

@ αξιολόγηση/εκλογή
|

Έχει δίκιο ο Διευθυντής. Στο νόμο 4473/30-5-2017 προβλέπεται κανονική αξιολόγηση με κριτήρια του υποψήφιου διευθυντή από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου που υπηρετούσε.
Και αυτή την αξιολόγηση συνεκτικούσε το συμβούλιο επιλογής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ