Μετονομασίες τμημάτων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Εχουν προχωρήσει οι διαδικασίες στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ)

06/08/2024

Άκουσε το άρθρο

Σε μετονομασίες τμημάτων προχωρά η διοίκηση του Ιουνίου Πανεπιστημίου , με σχετικές εισηγήσεις προς την ΕΘΑΑΕ και το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα:

Το τμήμα Ιστορίας με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος  θα   μετονομαστεί σε τμήμα    Ιστορίας και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έλαβε σχετική έγκριση και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ)  κι εκτιμάται ότι εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις   με  το φάκελο  πιστοποίησης, θα ενταχθεί με τη νέα ονομασία   στο νέο  Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι, στις Πανελλαδικές του 2025.

Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας θα μετονομαστεί  σε τμήμα   Επιστήμης της Πληροφορίας, με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. 

Η απόφαση της Συγκλήτου στάλθηκε στην αλλαγή που έχει ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο και έχει κατατεθεί στην  Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ)  για την έκδοση σχετικής  Γνωμοδότησης προς το υπουργείο Παιδείας.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (16)

ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ
|

Με το Πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα που ανεστάλη η λειτουργία του και ας έχει και έξι μόνιμους καθηγητές, καμία αλλαγή και πρόοδος. Στη Λευκάδα είχαμε επίσης τρία τμήματα ΤΕΙ που έκλεισαν και δεν έχουμε τίποτα τώρα ....

A.B
|

Δεν καταλαβαίνω πώς έχουν όλοι την εντύπωση ότι με τη μετονομασία του τμήματος θα είναι σαν δεύτερη πληροφορική. Άλλο η πληροφορική, άλλο η πληροφόρηση. Άλλο η ταξινόμηση δεδομένων με πρότυπα κωδικοποίησης, άλλο τα μαθήματα στο τμήμα πληροφορικής. Στην πράξη, αν λειτουργήσει σαν ομπρέλα για την αρχειονομια, βιβλιοθηκονομία και μουσειολογία ακόμη καλύτερα από το να βγαίνουν παιδιά με κατεύθυνση και να περιορίζονται. Απόφοιτοι του τμήματος επιλέγονται σύμφωνα με την κατεύθυνση χωρίς να γνωρίζουν οι εργοδότες ότι επαρκώς τα παιδιά μάθανε και τους τρεις κλάδους. Τώρα το τι πιστεύει το κάθε παιδί με την επιλογή του τμήματος οφείλει να το ερευνήσει το ίδιο πριν επιλέξει. Αυτό που μένει μόνο είναι να δούμε τη λειτουργία στην πράξη.

polar fish
|

Οι μετονομασιες δεν ειναι συντεχνιακες. Αν ενα τμημα με το προγραμμα σπουδων του μπορει να υποστηριξει την πληροφορικη σε επιπεδο τμηματος πκηροφορικης θα μπορεσουν να παρουν επαγγελματικα δικαιωματα διαφορετικα θα μεινιυν με τον τιτλο.

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Το τμήμα αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και μουσειολογίας αν μετονομαστεί σε
τμήμα επιστήμης της πληροφορίας, θα μοιάζει μετά σαν τμήμα πληροφορικής
με αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να βγαίνουν πληροφορικοί. Κάτι τέτοιο θα θυμίζει στους περισσότερους μαθητές τρίτης λυκείου.
Ο σκοπός είναι και τα τρία τμήματα αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου
πανεπιστημίου, του πανεπιστημίου δυτικής αττικής και του διεθνές πανεπιστημίου
να έχουν την ίδια ονομασία, το ίδιο αντικείμενο σπουδών και να είναι αντίστοιχα
μεταξύ τους, με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

Υπάρχει η ένωση Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων και επιστημόνων πληροφόρησης.
Οπότε, πιστεύω πως η σωστή ονομασία και των τριών τμημάτων είναι να μετονομαστούν
σε τμήματα βιβλιοθηκονομίας και επιστημών πληροφόρησης.

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Κύριε Αρθούρε, σας βλέπω συχνά που σχολιάζετε σε άρθρα στο esos.
Είστε καθηγητής ή κάνετε κάποιο άλλο επάγγελμα;

polar fish
|

Αυτο που εχει σημασια ειναι να υπαρχουν μελη δεπ για να υποστηριξουν την αλλαγη. Σχολιαστης ανεφερε οτι χρειαζομαστε περισσοτερα τμηματα πληροφορικης. Δεν χρειαζομαστε οταν αυτα που εχουμε εχουν κενες θεσεις. Οι ψηφιακες ανθρωπιστικες επιστημες ειναι νεολογισμος.

Α.Κ
|

Δυστυχως για να αντεπεξελθει να σπουδαζει κανεις στη κερκυρα ειναι πολυ ακριβα.Ενοικια .Τα σπιτια νοικιαζονται απο οκτωβριο εως ιουνιο.Δεν τους ενδιαφερουν οι φοιτητες αλλα ο τουρισμος.Και τωρα αν ερθουν τα ιδιωτικα δεν ξερω αν θα συμφερει ενα παιδι απι Αθηνα να σπουδασει πληροφορικη στη Κερκυρα κσι οχι σε ενα ιδιωτικο στηπολη του

Αρθούρος
|

Αν προσέξουν όλοι οι σεβαστοί σχολιαστές τον αριθμό των εισακτέων τα τρία τελευταία χρόνια στο τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας στην Κέρκυρα, τότε οι ίδιοι θα πρότειναν να γίνει χτες αυτή η αλλαγή αντικειμένου κι όχι απλή μετονομασία. Το τμήμα αυτό οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Μάλιστα η ΕΘΑΕΕ αυτό το είχε σίγουρα προτείνει στον πρύτανη, αλλά είχαν έτοιμη πρόταση και το απέφυγαν.
Από την άλλη μεριά, αυτή η κίνηση αλλαγής αντικειμένου δίνει έδαφος και περιεχόμενο σε αντίστοιχες τέτοιες καταστάσεις πιέσεων από την ΕΘΑΕΕ και σε άλλους πρυτάνεις, αντί γιά την πεπατημένη της συγχώνευσης που ουσιαστικά πρόκειται γιά κατάργηση τμημάτων.
Τώρα, όσο γιά τη μετονομασία του έτερου τμήματος κρίνεται κι εκείνη πετυχημένη, διότι κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης των τμημάτων με περιεχόμενο τις επιστήμες πληροφορικής. Αυτό, όπως είναι γνωστό προτείνεται και από τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει στο χώρο και από τα επιμελητήρια, το ΣΕΒ, τα υπουργεία που ζητούν περισσότερους απόφοιτους στις επιστήμες πληροφορικής. Και φυσικά πάλι, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πρωτοπόρο και σ' αυτήν την κατεύθυνση.
Όταν η κεντρική διοίκηση αφήνει χωρίς τα απαιτούμενα εργαλεία όπως είναι οι αναγκαίες υποδομές σε εστίες και εστιατόρια, εισιτήρια γιά το πλοίο από την Ηγουμενίτσα κλπ., τότε τα επαρχιακά-ακριτικά πανεπιστήμια οφείλουν να αμυνθούν και με άλλους τρόπους στη σχεδιαζόμενη διάλυσή τους μέσα από συγχωνεύσεις τμημάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.(Δ.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως Πανεπιστήμιο Πατρών).

Τσιγγέλη Βίκυ
|

Απαράδεκτη η κατάσταση της διαμονής, με πανάκριβα ενοίκια, απαίσια σπίτια, με αποθήκευση του νοικοκυριού τον Ιούνιο και ξανά στήσιμο τον Οκτώβρη. Δεν θα έπρεπε να δημιουργούνται σχολές σε νησιά που δεν υπάρχουν υποδομές!

Παγκόσμια Πρωτοτυπία
|

Όλοι επιστήμονες θα βγουν. Το Humanities μεταφράζεται σε Ανθρωπιστικές σπουδές.
Τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία; Θα διδάσκουν Μαθηματικά και κώδικα προγραμματισμού σε φοιτητές Ιστορίας;

Πέτρος
|

Πείτε μας ποιά Επιστήμη θα υπηρετούν αυτές οι ονομασίες;;;

Επιστήμη της Πληροφορίας
|

Η μετονομασία σε τμήμα Επιστήμης της Πληροφορίας καταργεί στη πράξη το τμήμα της Βιβλιοθηκονομίας που ήταν από τα ελάχιστα στην Ελλάδα και δημιουργεί το δεύτερο τμήμα Πληροφορικής στην Κέρκυρα αντε και στο τρίτο με το καλό αν δεν πάει καλά η ψηφιακή ιστορία. Καλό θα ήταν η ΕΘΑΑΕ να μην λέει σε όλα ναι και να κοιτάει συνολικά το πανεπιστήμιο. Το Ιόνιο πανεπιστήμιο όπως και όλα της Ελλάδας θέλουν εστίες και όχι μετονομασίες

Στρατής Κ.
|

Οι σπουδές στη Κέρκυρα είναι για πολύ πλούσια βαλαντια Εφιάλτης το να βρεις σπίτι Έχουμε ξεπατωθει οικονομικά για τις σπουδές της κόρης μας στο μεταφραστικό ,600 ευρώ ενοίκιο Το πιο σωστό να καταργήσουν εντελώς αυτές τις σχολές Δεν αντέχει το νησί εφτά πανεπιστημιακές σχολες

Νικ
|

Πραγματικά ας μεριμνήσει πρώτα το Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των φοιτητών του και μετά κάνει και τη μετονομασία. Δε φταίνε τα ονόματα που δεν έχει φοιτητές το τμήμα όταν πρέπει οι γονείς να πληρώνουν 500 κ 600 ευρώ για στούντιο τρύπες. Όλο το νησί είναι ένα rbnb και αν βρεθεί κάτι θα πρέπει να το αφήσεις το καλοκαίρι για να νοικιαστεί ξανά σε τουρίστες. Φαύλος κύκλος με λίγα λόγια χωρίς άμεση λύση.....

Κέρκυρα και πράσινα άλογα
|

Ας αφήσουν τα βαρυγδουπα και ανούσια ονόματα και ας μας πουν αρχές και πρυτάνεις πού ακριβώς θα βρουν να μείνουν όσα παιδιά επιλέξουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο... Όλο το νησί ένα τεράστιο ερμπιενμπι, όλη η πόλη αποκλειστικά για τους τουρίστες!

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Κάνουν τα πάντα για να φαίνεται ότι τα τμήματα δεν είναι απλές θεωρητικούρες.... έλεος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ