Συμμετοχή σε Εκλεκτορικό ενώ είχε ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση με έναν εκ των υποψηφίων

Καθιστά μη νόμιμη τη συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος λόγω κακής συνθέσεως της Συνέλευσης του Τμήματος αποφάνθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

07/08/2024

Ενημερώθηκε: 07/08/2024, 12:47

Άκουσε το άρθρο

Από τα όσα αναφέρονται στο από 20-05-2024 έγγραφο του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος και το από 05-06-2024 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γραμματείας του εν λόγω Τμήματος, τα οποία διαββάστηκαν στο ΝΣΚ, προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Η Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ συνήλθε σε συνεδρίαση την 06-11-2023 [αριθμ. Συνεδριάσεως 662(α)/06-11-2023] και συγκρότησε το Εκλεκτορικό Σώμα για τη διαδικασία πλήρωσης μιας προκηρυχθείσας κενής θέσης ΔΕΠ στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του εν λόγω Τμήματος.

Ακολούθως το Εκλεκτορικό Σώμα συνεδρίασε την 13-11-2023 και όρισε την Τριμελή Εισηγητική Επιτροπή, η οποία δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα Εισηγητική Έκθεση, αλλά υπόμνημα ένα εκ των μελών της, την 22-12-2023.

2. Κατά την πραγματοποιηθείσα στις 25-01-2024 κοινή συνεδρίαση του Εκλεκτορικού Σώματος και της Συνέλευσης του Τμήματος (αριθ. Συνεδριάσεως 676/25-01-2024) διαπιστώνεται ότι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος που συμμετείχε στη Συνέλευση της 06-11-2023 [αριθμ. Συνεδριάσεως 662(α)/06-11-2023], κατά την οποία συγκροτήθηκε το Εκλεκτορικό Σώμα, συνδέεται με ιδιάζουσα σχέση με ένα εκ των υποψηφίων που συνιστά λόγο εξαιρέσεως κατά το άρθρο 7 παρ. 1 και 2 περ. γ ́ του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999 - Α ́ 45).

Το ίδιο πιο πάνω μέλος ΔΕΠ ορίστηκε, ακολούθως, μέλος του Εκλεκτορικού Σώματος και της Εισηγητικής Επιτροπής. 

Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε να αναβληθεί η κοινή συνεδρίαση Εκλεκτορικού Σώματος και Συνέλευσης Τμήματος προς διαπίστωση του αρμοδίου οργάνου να αποφανθεί επί της εξαιρέσεως ή μη του εν λόγω μέλους.

3. Την 25-04-2024, με ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ, ο υποψήφιος που είχε την ιδιάζουσα σχέση με το πιο πάνω μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, παραιτήθηκε από την αίτηση υποψηφιότητάς του.

4. Στην επαναληφθείσα συνεδρίαση του Εκλεκτορικού Σώματος, την 30-04-2024, για να αποφανθεί επί του λόγου εξαιρέσεως και, μετά την πιο πάνω παραίτηση του υποψήφιου που τελούσε σε ιδιάζουσα σχέση με το μέλος του Εκλεκτορικού Σώματος και της Εισηγητικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η υποβολή των εν λόγω ερωτημάτων στο Γραφείο του ΝΣΚ στο ΑΠΘ, το οποίο και υποβλήθηκε με έγγραφο του Προέδρου του Τμήματος, με αριθμό πρωτοκόλλου 66694/20-05-2024.

5. Το τελευταίο αυτό έγγραφο του Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ διαβιβάστηκε στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΑΠΘ, με  έγγραφο του Πρύτανη του ΑΠΘ, για έκδοση γνωμοδοτήσεως επί των ερωτημάτων που τίθεται σ’ αυτό.

Η απάντηση του ΝΣΚ

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε την ακόλουθη Γνωμοδότηση, η οποία έγινε δεκτή απο τη διοίκηση του Πανεπιστημίου:

Κατά το ιστορικό του ερωτήματος, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, το οποίο συνδεόταν με ιδιάζουσα σχέση με υποψήφιο στη διαδικασία πλήρωσης μιας προκηρυχθείσας κενής θέσης ΔΕΠ στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του εν λόγω Τμήματος, συμμετείχε ως μέλος στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος που συνήλθε την 06-11-2023 για τη συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος για την εν λόγω διαδικασία εκλογής και, ακολούθως, ορίστηκε και μέλος του συγκροτηθέντος Εκλεκτορικού Σώματος στην εν λόγω συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και, τελικά, μέλος και στην Τριμελή Εισηγητική Επιτροπή. Σύμφωνα, όμως, με όσα πιο πάνω αναφέρονται, η συμμετοχή του πιο πάνω μέλους ΔΕΠ ως μέλους της Συνέλευσης του Τμήματος στην ληφθείσα απόφαση συγκροτήσεως του Εκλεκτορικού Σώματος, κατά τη συνεδρίαση της 06-11-2023, καθιστά μη νόμιμη τη συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος λόγω κακής συνθέσεως της Συνέλευσης του Τμήματος. 

Τούτο δε, ασχέτως του ότι και η επιλογή του ιδίου πιο πάνω μέλους ΔΕΠ και ως μέλους του Εκλεκτορικού Σώματος θα μπορούσε αυτοτελώς να θεμελιώσει πλημμελή συγκρότηση του τελευταίου. 

Με δεδομένο δε ότι η εκ των υστέρων παραίτηση του υποψήφιου, κατά το στάδιο της συγκλήσεως του Εκλεκτορικού Σώματος ενώπιον της Συνέλευσης του Τμήματος, δεν θεραπεύει την πιο πάνω πλημμέλεια και, ανεξαρτήτως του τεκμηρίου της νομιμότητας των ληφθέντων αποφάσεων, προς θεραπεία της εν λόγω πλημμέλειας και αποφυγή της ενδεχόμενης ακυρώσεως της εν λόγω διαδικασίας εκλογής στον σχετικό διοικητικό έλεγχο νομιμότητας ή κατ’ αποδοχή σχετικού λόγου ακυρώσεως σε δικαστικό έλεγχο, επιβάλλεται η επανάληψη της διαδικασίας από το στάδιο της συγκροτήσεως του Εκλεκτορικού Σώματος από την Συνέλευση του Τμήματος (βλ. οπ., ΣτΕ 1083/2021, ΔΕφΑθ 2627/2014), με βάση τους εναπομείναντες υποψήφιους και τα επικαιροποιημένα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών.

Απάντηση.

Κατ’ ακολουθία των προεκτεθέντων, η απάντηση επί των πιο πάνω τεθέντων ερωτημάτων είναι αποφατική.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΏ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ

Σχόλια (2)

@Dr EDIP
|

Αγαπητέ μου αυτά τα θέματα είναι λυμένα και από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, και τον 4009 και τους μετέπειτα, και από τη νομολογία. Η ιδιάζουσα σχέση δεν είναι απλή φιλία αλλά πχ επαγγελματική σχέση (με αμοιβή), έχθρα πχ δικαστική διαμάχη, ιδιαίτερη σχέση όπως κουμπαριά που δεν ανάγεται στις συγγενικές σχέσεις.
Φυσικά η ερευνητική και η επιστημονική συνεργασία δεν θα ποινικοποιηθεί. Αν είμαστε 10 υποψήφιοι και έχουμε συγγράψει ο καθένας με 15-20 διαφορετικούς συνσυγγραφείς από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα του γνωστικού μας αντικειμένου, στο τέλος ποιος θα συμμετέχει στο εκλεκτορικό που θα μας κρίνει σε μια θέση? Η καθαρίστρια και ο κυλικιάρχης του Τμήματος?
Με την λογική σου, στις εξελίξεις και δεδομένου ότι είναι ανοιχτή προκήρυξη δεν θα πρέπει να συμμετέχει κανένας από το Τμήμα στο εκλεκτορικό αφού ο βασικός υποψήφιος ήταν ήδη μέσα τουλάχιστον 4 χρόνια άρα θα έχει σύμφωνα με το σκεπτικό σου ιδιάζουσα σχέση με όλους τους συναδέλφους του Τμήματός του οπότε δεν θα πρέπει ο νόμος να προβλέπει εσωτερικά μέλη εκλεκτορικού.
Η συγκεκριμένη Γνωμοδότηση δεν αφορά τα παραπάνω, αλλά το γεγονός ότι ακόμα και αν αποσύρει την υποψηφιότητα κάποιος που είχε ιδιάζουσα σχέση, το γεγονός ότι η συγκρότηση του εκλεκτορικού έγινε πριν την απόσυρση της υποψηφιότητας, τότε η απόφαση συγκρότησης είναι παράνομη και πρέπει να επαναληφθεί. Η πλάκα είναι ότι αφού θα γίνει εκ νέου συγκρότηση και ο υποψήφιος έχει ήδη αποσύρει, τότε το μέλος ΔΕΠ που είχε την ιδιάζουσα σχέση μαζί του μπορεί να συμμετέχει, άρα πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα (σύνθεση) θα φτάσουμε χωρίς όμως τώρα να υπάρχει νομικό κόλλημα.

Dr EDIP
|

Ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση... Αλήθεια, δεν αποτελεί ιδιάζουσα σχέση η πρότερη συνεργασία, η σύσταση εταιρίας, η επίβλεψη ΔΔ, η όποια προσωπική σχέση, υποψηφίου με εκλέκτορα; Μήπως θα έπρεπε οι εκλέκτορες που επιλέγονται να μην έχουν καμία επαγγελματική ή επιστημονική συνεργασία με κάποιον/α υποψήφιο/α; Διαφορετικά πώς διασφαλίζεται η αρχή της αμεροληψίας που λέει ο Νόμος; Ας το δει λίγο αυτό ο κ. Υπουργός.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ