Στρατιωτικές Σχολές: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ΕΒΕ

Να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές του 4ου πεδίου να δηλώνουν τις Στρατιωτικές Σχολές (σ.σ. Ευελπίδων και Ιπτάμενοι Ικάρων)

21/08/2024

Ενημερώθηκε: 21/08/2024, 10:42

Άκουσε το άρθρο

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ΕΒΕ. Έχουν αλλάξει και οι επιλογές των παιδιών και είναι λογικό. Όπως την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαμε έκρηξη των υποψηφίων που επέλεγαν στρατιωτικές σχολές, έτσι και τώρα μετά τον Covid και τον εγκλεισμό   οι μαθητές δεν θέλουν να πάνε σε Στρατιωτικές Σχολές και αυτό φαίνεται από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης.

Σε ένα βαθμό βέβαια το πρόβλημα είναι εικονικό, και εξηγώ για να κατανοήσουμε τι γίνεται.

Μέχρι το 2017 η ΣΣΕ (Όπλα) δεχόταν περίπου 150 σπουδαστές. Από το 2017 έως το 2020 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ΕΒΕ (και η ΣΣΕ είχε συντελεστή 1,20 για να τα λέμε και αυτά) οι θέσεις ήταν περίπου 110-120 (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας).

Όταν άρχισαν λοιπόν να μένουν κενές θέσεις οι "σοφοί" των υπουργείων αποφάσισαν να αυξήσουν απλά τις θέσεις των εισακτέων για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς να κατανοούν πως λειτουργεί η ΕΒΕ. Οι στρατηγοί το κατάλαβαν κάπως και μείωσαν το συντελεστή στο 1,00 και απλά έπεσε κι άλλο η βάση και μπήκαν μερικά άτομα ακόμα.

Προσέξτε τώρα τι λένε τα νούμερα.

Το 2021 από τις 258 θέσεις καλύφθηκαν οι 155 +19 από το 10%.

Το 2022 από τις 226 θέσεις καλύφθηκαν οι 87 +20 από το 10%.

Το 2023 από τις 247 θέσεις καλύφθηκαν οι 147 +6 από το 10%.

Το 2024 από τις 307 θέσεις καλύφθηκαν οι 77 +4 από το 10%.

Μερικές διαπιστώσεις...

α) Τα εντυπωσιακά ποσοστά των κενών θέσεων είναι σε μεγάλο βαθμό εικονικά, καθώς οι 307 θέσεις εισακτέων που προσφέρθηκαν φέτος δεν αντιστοιχούν στις φυσιολογικές ανάγκες.

β) Είναι εντυπωσιακό ότι οι θέσεις του 10% μένουν κενές τα 2 τελευταία χρόνια, κι αυτό λέει κάτι.

γ) Υπάρχει μια δεδομένη πλέον αποστροφή των παιδιών για κάποιες σχολές που σε συνδυασμό με την ΕΒΕ φαίνεται πιο έντονα.

Η λύση  είναι απλή και δίκαιη. Να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές του 4ου πεδίου να δηλώνουν τις στρατιωτικές σχολές (σ.σ. Ευελπίδων και  Ιπτάμενοι    Ικάρων). 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (64)

@ Λεωνίδας
|

Δεν έχουν τη Φυσική όμως βασικότατο μάθημα για τις σχολές που αναφέρεις. Οπότε όποιος θέλει μόνο από το 2ο. Η πληροφορική είναι μάθημα που διδάσκεται απο το μηδέν στις σχολές. Η Φυσική όχι.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ
|

Οι καιροι αλλαζουν,τα οπλικα συστηματα λειτουργουν πλεον στο συνολο τους ηλεκτρονικα.Μη ξεχνατε οτι στο 4ο πεδιο οπου υπαρχει η πληροφορικη-ακρως απαραιτητη- υπαρχουν και τα μαθηματικα ιδιας υλης με το 2ο πεδιο.Η ΣΣΕ,ΣΝΔ,ΣΙ επρεπε να ταν στο 4ο πεδιο χθες...

Σαββας
|

Από προσωπική εμπειρία δεν θα πήγαινα ξανά στρατό 980€ τα περνεις παντου

daddy4
|

Τι λες ρε συντάκτη.....Είναι το ίδιο η επίτευξη ενός ίδιου βαθμού από το 4ο και το 2ο ΕΠ.
Καθώς αρκετοί υποψήφιοι εγκαταλείπουν το 2ο πεδίο για να πάνε στο 4ο επειδή είναι πιο βάτα τα μαθήματα και φυσικά πιο εύκολη η συγκέντρωση μορίων θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μαθητές του 2ου πεδίου;
Αυτό ονομάζεται "ισότητα μεταξύ άνισων"
Μη γράφεις ότι θες απλά και μόνο για να γράψεις ένα άρθρο

Alkiviadis
|

Οι λύσεις που έχουν αναφερθεί από πολλούς ποικίλουν και σαφέστατα το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Η ουσία όμως του άρθρου και του προβλήματος που προκύπτει είναι το τεράστιο κενό που αρχίζει να δημιουργείτε στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ναι, το πρόβλημα υφίσταται και σε άλλα επαγγέλματα, αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά και πιο συγκεκριμένα:

To ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο χωρίς ιατρούς αλλά υπάρχει η λύση του ιδιωτικού νοσοκομείου που αν και αρκετά ακριβή θα προσπαθήσουμε στην ανάγκη να πάμε. Εκπαιδευτικούς έχεις δεν έχεις πας σε φροντιστήρια να καλύψεις την ανεπάρκεια ορισμένων.

Αν δεν έχεις Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία έχει αναρωτηθεί κανείς σε 5 με 10 χρόνια αν προκύψει η ανάγκη πως θα καλύψουμε τα κενά σε Μονάδες, ακριβοπληρωμέβα καράβια και αεροπλάνα. Εδώ η λύση του ιδιώτη δεν υφίσταται και καλώς ή κακώς για τη μια φορά που θα χρειαστεί πρέπει να έχουμε αξιόμαχο στρατό.

Ας αναλογιστούν λοιπόν όλοι τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχουν και να δοθεί μία λύση χθές όχι σήμερα, ούτε αύριο. Γιατί όπως είπε και ο Κωστής Παλαμάς, έχουμε χρέος σε όσους ήρθαν, πέρασαν θα έρθουν και θα περάσουν κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.

ΣΠΑΝΟΥ ΔΑΦΝΗ
|

Τα μαθήματα της σχολής Ευελπίδων και Ικάρων απαιτούν γνώσεις φυσικής και χημείας που δεν διαθέτουν οι μαθητές του 4ου πεδίου. Γι'αυτό το λόγο μέχρι τώρα δεν έμπαιναν μαθητές από άλλα πεδία στην Ευελπίδων και Ικάρων. Οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού θα πρέπει να διαθέτουν και γνώσεις φυσικής και χημείας ώστε να προχωρήσουν στα ειδικά μαθήματα της σχολής. Το πρόβλημα θα λυθεί δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους νέους ώστε πάλι η Ευελπίδων και Ικάρων να αποτελούν δελεαστικές σχολές δια τους μαθητές του 2ου πεδίου που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σχολών αυτών και όχι να γεμίσουμε τις σχολές με ανθρώπους που δεν έχουν τα προσόντα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|

Πόσα παιδιά πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές, όμως δεν έγραψαν καλά και ήθελαν να μπουν στα σώματα ασφαλείας.
Ας αφήσουν τα παιδιά που θέλουν να μείνουν μόνιμοι στον στρατό χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις..

ΜΑΡΙΑ
|

Νσ βγάλουν το ύψος. Αφαιρούν το δικαίωμα σε πολλούς. Γιατί τι ρόλο παίζει το ύψος. Ξέρετε ποσοα παιδιά θέλουν και τους Αφαιρούν το δικαίωμα να προσπαθήσουν

Σωτηριου Μ.
|

Με τι επιπέδου γνώσεις στα μαθηματικά και στη φυσική θα πάνε μαθητές 4ου πεδίου? Ελεος πια!

@ Master chef (η σούπα τρώγεται με κουτάλι) | 23 Αυγ 2024 22
|

Πάλι ό,τι να 'ναι...

Γιωργος
|

Εγώ θα εκφέρω μια γνώμη τελείως διαφορετική από αυτές που ακούσθηκαν ως τώρα
Οι στρατιωτικές σχολές δεν έπρεπε να ήταν ούτε στις πανελλαδικές
Κάνει κακό αυτό και στις στρατιωτικές σχολές αλλά και στην επιστήμη
Κάνει κακό στις στρατιωτικές σχολές γιατί πχ να γίνει πιλότος χρειάζονται και κάποιες ικανότητες που καμμία εξέταση στη φυσική στα μαθηματικά κλπ δεν μπορεί να αποδείξει ότι τις έχεις
Κάνει κακό στις επιστήμες γιατί λόγω του
σιγούρου μισθού εισήχθησαν σε αυτές τις σχολές μαθητές με 19 και 20 που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε πολλά σε άλλους τομείς
Και όσο για το επιχείρημα ότι χρειάζεται πληροφορική για να πιλοταρεις ,εντάξει τώρα ,σε λίγο όσοι το υποστηρίζουν θα ζητήσουν να δίνουμε στην πληροφορική για να οδηγήσουμε κάποιο σύγχρονο αμαξι

Master chef (η σούπα τρώγεται με κουτάλι)
|

@23 Αυγ 2024 16:44
Το άρθρο έχει τίτλο "Στρατιωτικές Σχολές: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ΕΒΕ".
Ως "πρόβλημα", αναφέρεται στις κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μετά τα τρία χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ.
Τόσο λοιπόν το άρθρο όσο και τα σχόλια (μεταξύ των οποίων και το δικό μου στις 21 Αυγ 2024 13:32) αυτό πραγματεύονται.
Εσείς εάν καταλαβαίνω καλά λέτε, ότι καλώς εφαρμόζεται η ΕΒΕ και ότι καλώς μένουν κενές θέσεις.
Κενές θέσεις που εκτός από τις στρατιωτικές σχολές (και άρα στην εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας) είναι 10δες χιλιάδες κάθε χρόνο "χάριν" της ΕΒΕ στο σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Νομίζω λοιπόν ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
ΥΓ. Όταν παραγγέλνετε σούπα και ζητάτε να σας φέρουν πιρούνι, καλό είναι να αποφεύγετε τις ταβέρνες.
.
@Φιλόλογος πρώην
Μαέστρο μου, εσείς διευθύνετε αριστοτεχνικά "Fandango - Quintet for strings, guitar & castanets n. 4 in D major (G. 448)" του L. Boccherini.... και κάποιος έφερε το τριγωνάκι του και μας τάραξε στο "Τρίγωνα κάλαντα". Μην ασχολείστε. Όλοι καταλαβαίνουμε εδώ μέσα.

@ Master chef (ελάχιστη κατανάλωση 500€) | 21 Αυγ 2024 13:32
|

Η ταβέρνα σου έχει αντανωνισμό από τη διπλανή ταβέρνα και είναι ιδιωτική επιχείρηση, οπότε αυτός που πληρώνει διαλέγει. Άσε τις εξυπνάδες. Τους φοιτητές με βαθμό εισαγωγής 3 του πληρώνω εγώ και ο ΦΠΑ από την ταβέρνα σου.

@ Φιλόλογος απών | 23 Αυγ 2024 16:11
|

Όλες οι πολιτείες του κόσμου, εκτός από αυτές που θέλουν να στρουθοκαμηλίζουν, έχουν και δημόσια και ιδιωτική οικονομία. Με την ίδια λογική θα πρέπει να απαγορευτούν τα ιδιαίτερα/φροντιστήρια καθώς κάποιος με τα χρήματά του λαμβάνει καλύτερη και περισσότερη προγύμναση από μια άλλη που έχει έναν κακό/βαριεστημένο καθηγητή στα λατινικά. Συνεπώς θα πάει καλύτερα στις εξετάσεις. Η ΕΒΕ όμως τι σχέση έχει με την Νομική. Σας έχω ρωτήσει 3 φορές και δεν έχετε απαντήσει.

Φιλόλογος απών
|

Προς > @ Φιλόλογος απών | 23 Αυγ 2024 01:03 | 23 Αυγ 2024 13:13
Επιβεβαιώνετε και πάλι αυτό που ήδη σας είπα: Εκπέμπουμε σε διαφορετικό μήκος κύματος. Εσείς αποδέχεστε κυνικά την ανισότητα μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων ιδρυμάτων που ασφαλώς υπήρχε ήδη με τις συχνά εκ του πονηρού σπουδές στο εξωτερικό, οπότε δε σας πειράζει καθόλου να μεταφερθεί αυτή η ανισότητα κι εντός των τειχών, παρόλο που εδώ η ελληνική πολιτεία μπορεί να έχει τον έλεγχο και να διασφαλίζει ισότιμο ανταγωνισμό! Εγώ αυτό δεν το αποδέχομαι, γιατί θεωρώ εντελώς αντιδημοκρατικό να διαχωρίζονται οι Έλληνες πολίτες σε έχοντες και μη έχοντες ως προς το αυτονόητο δικαίωμά τους να σπουδάζουν. Κι εδώ μπαίνει φυσικά η πολυσυζητημένη ΕΒΕ, το βασικό δηλαδή εργαλείο που δημιουργεί αυτό τον άνισο ανταγωνισμό, όσο κι αν επιμένετε να τη βγάζετε από την κουβέντα.
Είχα θέσει βέβαια κι ένα απλοϊκό (ρητορικό) ερώτημα που δε βλέπω να απαντάται...

Ηλιας
|

Δώστε την δυνατότητα να εισαχθούν παιδιά απο τα όλα τα πεδία στις στρατιωτικες σχολές όπως ισχύει για αστυνομία,λιμενικό, πυροσβεστική

Γιατρός μπορείς στα ΕΠΑΛ, αξιωματικός όχι…
|

Στα ΓΕΛ υπάρχουν θέσεις κενές αλλά δεν υπάρχουν μαθητές-τριες να τις καλύψουν ενώ στα ΕΠΑΛ υπάρχουν μαθητές-τριες που έχουν περάσει τις προκαταρκτικές, έχουν πιάσει την ΕΒΕ, έχουν ικανοποιητικούς βαθμούς αλλά δεν υπάρχουν θέσεις αφού αυτές που τους αναλογούσαν ήταν εξαιρετικά λίγες...
Φέτος συνολικά 1.557 θέσεις αφορούσαν σε υποψήφιους ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ και στα ΕΠΑΛ αναλογούσαν μόλις 71 θέσεις από αυτές για ΑΣΣΥ!
Το ποσοστό του 8% που αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι εξαιρετικά μικρό την ώρα που οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές στα ΕΠΑΛ ήταν:
ΣΜΥΑ (Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης) 19.560
ΣΜΥΑ (Επιχειρησιακής Υποστήριξης) 18.940
ΣΜΥΑ (Τεχνολογικής Υποστήριξης) 18.770
ΣΜΥ (Σώματα) 18.300
ΣΜΥ (Όπλα) 17.560
ΣΜΥΝ 16.840
Το παράδοξο με τους μαθητές των ΕΠΑΛ είναι ότι πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές όπως και στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας και την ίδια στιγμή δεν κρίνονται ικανοί για τις σχολές Αξιωματικών!
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ειδικότητες εξειδίκευσης στα ΕΠΑΛ που παρέχουν στοχευμένη κατάρτιση στους υποψήφιους, εξαιρετικά χρήσιμη στις απαιτήσεις των πολλών ειδικοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων!
Ένα μέρος των 210 φετινών κενών θέσεων στις ΑΣΣΥ μπορεί να καλυφθεί με υπουργική απόφαση από τους επιτυχόντες των ΕΠΑΛ, αν κληθούν ως επιλαχόντες.
Και βέβαια τη νέα χρονιά θα πρέπει να επανεξεταστεί το ποσοστό που αναλογεί στα ΕΠΑΛ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική αύξηση φοιτούντων μαθητών-τριών.

@ Φιλόλογος απών | 23 Αυγ 2024 01:03
|

Αυτό που περιγράφετε είναι η διαφορά της δημόσιας από την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση. Τώρα μπορεί κάποιος να πάει σε άλλη χώρα και να πάρει πτυχίο, π.χ., Νομικής και μετά να το εξισώσει με πτυχίο της ημεδαπής. Στο εξωτερικό δεν τους ενδιαφέρει ο βαθμός εισαγωγής σε Νομική της Ελλάδας για να δεχθούν έναν υποψήφιο. Τα ιδιωτικά το μόνο που θα κάνουν θα είναι να δίνουν αυτή τη δυνατότητα και στην Ελλάδα με έξοδα του υποψηφίου. Η ΕΒΕ δεν έχει καμία σχέση επιπλοκή σε σχολές/τμήματα με βάση μεγαλύτερή της. Είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο να θεωερεί κανείς ότι δικηγόρος θα πρέπει γίνεσαι μόνο αν γράψεις 18 και πάνω σε εθνικές εξετάσεις. Δεν είναι αλήθεια, δεν ήταν ποτέ αλήθεια, γιατί όποιος μπορεί οικονομικά πάει και στο εξωτερικό. Συνεπώς η υποκρισία έγκειται εκεί. Όπως και να έχει η ΕΒΕ δεν έχει καμία επίπτωση σε όλο αυτό.

Δάσκαλος
|

Στις Στρατιωτικές Σχολές πρέπει να αυξήσουν τον εισαγωγικό μισθό κατά 200 Ευρώ.Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι Σχολές Ναυτικών Δοκιμών, γιατί οι νέοι προτιμούν το εμπορικό ναυτικό με 6πλασιους μισθούς

Φιλόλογος απών
|

Προς > @ Φιλόλογος απών | 22 Αυγ 2024 20:28 | 22 Αυγ 2024 23:29
Εκπέμπουμε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, αγαπητέ. Εσείς θέλετε πάση θυσία να επιβάλετε την κυνική σας άποψη απόλυτα συμπλέουσα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ δε σας πολυενδιαφέρει καν να σκεφτείτε αυτό που προσπαθώ να πω για το προφανές οξύμωρο της όλης κατάστασης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων που επιφέρει ο διαφορετικός τρόπος χρήσης της ΕΒΕ, την οποία επιμένετε να θεωρείτε "κάτι τελείως διαφορετικό"! Σας απευθύνω λοιπόν ένα απλοϊκό ερώτημα κι αν θέλετε, απαντήστε το: Ποιος νομίζετε ότι θα μπαίνει ευκολότερα (πολύ ευκολότερα, για την ακρίβεια) σε όμοια πανεπιστημιακή σχολή, αυτός που θα δίνει πανελλαδικές για δημόσιο ίδρυμα ή αυτός που θα εγγράφεται σε ιδιωτικό;
Επιτρέψτε μου λοιπόν να θεωρώ την προσέγγισή σας υποκριτική ή και κοντόφθαλμη και κόντρα στην κοινή λογική. Ακόμη πιο υποκριτική βρίσκω την αναφορά σας στην έννοια του ανταγωνισμού, γιατί δε φαίνεται σας ενοχλεί η σοβαρή αντίφαση (που συνιστά εντελώς αθέμιτο ανταγωνισμό) ότι οι απόφοιτοι των ιδιωτικών και δημοσίων πανεπιστημίων θα φέρουν ισότιμους τίτλους στην αγορά εργασίας, παρόλο που θα έχουν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο με εμφανέστατη εύνοια προς την πλευρά των εισαγόμενων στα ιδιωτικά ιδρύματα!

Polar_Fish
|

Ο στρατός προσφέρει περισσότερα πράγματα από οτι αλλοι τομεις του δημοσίου. Καλό ειναι να μην περιφρονούμε τα παιδιά που διαλέγουν συνειδητά τις στρατιωτικές σχολές και με μεγάλο αριθμό μορίων. Ο στρατός ειναι ένας τρόπος ζωής. Σε άλλους ταιριάζει και σε άλλους όχι. Και δεν αρκει να λές θέλω να πάω στρατό, αλλά πρέπει να το αποδείξεις. Αν σε δυσκολεύει δεν εισαι έτοιμος. Οι ΕΔ θα σου πουν τι πρέπει να μάθεις, όχι εσύ που είσαι απέξω.

Κ
|

Ναι το ακούσαμε κι αυτό. Το ΕΠΑΛ δυνητικά καλύτερο από το ΓΕΛ.
Είστε με τα καλά σας;

@ Φιλόλογος απών | 22 Αυγ 2024 20:28
|

Και καλά θα κάνει γιατί δεν το πληρώνουμε εμείς. Ο βαθμός 18 είναι αποτέλεσμα προσφοράς και ζήτησης ενώ ο βαθμός 9 είναι βαθμός ελάχιστης ικανότητας. Μπορείτε να έχετε ως επιχείρημα ότι το κράτος δεν έχει αρκετές θέσεις στη Νομική και, συνεπώς, ο ανταγωνισμός την κάνει να έχει υψηλή βάση. Δεν είδα όμως να παραπονιέστε για το πλήθος των θέσεων της Νομικής στην Ελλάδα, αλλά για την ΕΒΕ που είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Λύση απλή και δίκαιη: ΕΠΑΛ
|

@επικαιρη άποψη δεν είναι μόνο η απλή και δίκαιη λύση το 4ο Πεδίο ΓΕΛ, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό εισόδου σε αξιωματικούς και υπαξιωματικους από τα ΕΠΑΛ! Το έχουν αναφέρει και άλλοι.

Δηλαδή, οι άριστοι μαθητές των ΕΠΑΛ (πανελλήνιες με 17+ βαθμό!) με μαθηματικά και πλήθος μαθημάτων μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας να τα γνωρίζουν ήδη είναι πιο απλή και δίκαιη λύση από το μέτριο μαθητή 4ου πεδίου με τις θεωρίες των ΓΕΛ.

Φιλόλογος απών
|

Προς > @ Φιλόλογος πρώην | 22 Αυγ 2024 12:36

Δε νομίζω ότι διαβάσατε καλά το σχόλιό μου. Το βασικό σημείο είναι η διαφορά μεταξύ ΕΒΕ σχολής (δημόσια πανεπιστήμια) και ΕΒΕ πεδίου (ιδιωτικά). Με βάση αυτή τη διαφορά ΠΟΤΕ δε θα εισαχθεί υποψήφιος σε δημόσια νομική με βάση 9, ενώ σε ιδιωτική θα μπορεί!

@περισσοτερες θεσεις για στρατιωτικές μέσω ΕΠΑΛ
|

Γιατί μόνο σε υπαξιωματικούς από τα ΕΠΑΛ και όχι και σε Αξιωματικούς? Δεν κατάλαβα, απόφοιτοι λυκείου δεν είναι και αυτοί? (μάλιστα δυνητικά υψηλότερου επιπέδου από αυτό των ΓΕΛ, 5 ΕΠΑΛ+μαθητεία έναντι 4 ΓΕΛ).

Δηλαδή μπορούν να εισάγονται οι των ΕΠΑΛ για π.χ. Ιατρική και Πολυτεχνείο, αλλά όχι αξιωματικών στα ένστολα; Ποιος φωστήρας σκέφτηκε αυτή τη διάκριση; Και τώρα άρθρα επί άρθρων γιατί έχουμε κενές θέσεις στο στρατό, ενώ η λύση είναι μπροστά σας: ΕΠΑΛ!

Μισθολογικό πρόβλημα
|

Το πρόβλημα δεν είναι η ΕΒΕπιυ για μένα θα έπρεπε να είναι και ψηλότερα, γιατί αλλιώς πέφτει το επίπεδο των σχολών δεν μπορεί να θέλουμε νέες τεχνολογίες στον ελληνικό στρατό και να έχει χαμηλό γνωστικό επίπεδο. Ούτε βέβαια είναι ιδιαίτερο πρόβλημα που ι στρατιωτικές σχολές δεν είναι σε όλα τα πεδία. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό κίνητρο και κατά την διάρκεια της φοίτησης αλλά και μετά φου βγούνε από τις σχολές. Ας κοιτάξουν γιατί οι αστυνομικές σχολές δεν έχουν πέσει στο ίδιο βαθμό, ας δουνε τις αμοιβές των σπουδαστών. Δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος από στρατιωτική σχολή και
να περνάει μετάθεση, και να αμείβεται με 900 ευρώ, πως θα τα βγάλει πέρα, με ενοίκια και υποχρεώσεις, Δεν μπορεί να βλέπουμε αξιωματικούς του στρατού να δουλεύουν ντελίβερι για να επιβιώσουν. Έχει χαθεί κάθε αξιοπρέπεια στο στράτευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς κάνει η ηγεσία του στρατού, μοιάζει να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Καλο θα ήταν να βγούνε το συντομότερο από τον λήθαργο τους και να δουν το πρόβλημα από την αρχή του. Και αν θεωρούν ότι μετά από χρόνια οιβως ανωτεροι αξιωματικοι αμοίβονται αξιοπρεπώς, τότε να δουν τους αξιωματικούς και υπαξιωματικους μέχρι τον βαθμό του λοχαγού και αντίστοιχα στα άλλα σώματα, που οι αμοιβές τους είναι προβληματικές. Η ουσία για μένα είναι ότι όλο το πρόβλημα είναι καθαρά μισθολόγιο, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

περισσοτερες θεσεις για στρατιωτικές μέσω ΕΠΑΛ
|

Καλό είναι να δώσουν περισσότερες θέσεις για υπαξιωματικους σε μαθητές ΕΠΑΛ. Μεχρι τώρα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ που καταφέρνουν να εισαχθούν σε στρατιωτικές, εχουν πετύχει ανω των 18.000 μόρια. Ειναι όλοι μαθητές επιμελείς και με στόχο. Αν αυξηθει ο αριθμός εισακτέων σε στρατιωτικές από ΕΠΑΛ, μπορεί να πέσουν λίγο οι βάσεις εισαγωγής τους (πχ 17.000 μορια) αλλά και πάλι, ολοι αυτοι οι μαθητές αποτελούν άξιο μαθητικό δυναμικό με στόχο και ορεξη.
Και κανω αυτη την αναφορά, διότι θα βρεθούν καποιοι να πούνε ότι στα επαλ ειναι πανεύκολο να γράψεις 17.000, χωρίς να ξέρουν φυσικά την πραγματικότητα.
Οι μαθητές που πιάνουν 13.000 - 14.000 μόρια στο γενικό λύκειο και μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές, έχουν τις ίδιες περγαμηνές και δεξιότητες-δυνατότητες-στοχοπροσήλωση-όρεξη με τους μαθητές ΕΠΑΛ που πιάνουν 17.000 μόρια. Οπότε, η ποιότητα εισακτέων στις στρατιωτές σχολές παραμένει σε ίδιο επίπεδο.
Και αν αναφέρω μια προσωπική θέση, γνωρίζω ατομα στο στράτευμα που μου αναφέρουν ότι όσοι είναι υπαξιωματικοί μέσω ΕΠΑΛ, είναι κατά κανόνα πιο αποδοτικοί, συνεργάσιμοι και συνεπείς από τους εισακτέους από γενικό λύκειο.

Εγώ ο παθών
|

Φαίνεται ότι το θέμα δεν το πιάσατε .
1.Δεν φταίει η ΕΔΕ..
2. Δεν φταίνε τα παιδεία των εξετάσεων.... Διότι όλοι θέλουν Σχολές Δημόσιας Τάξεως..
3. Δεν θέλουν Στρατιωτικές διότι οι ευθύνες ρε είναι τεράστιες η εργασιακές συνθήκες απαράδεκτες, οι υπηρεσίες 24 ωρών κάθε μήνα καθηλωτικες 7 με 8 μέσο όρο τον μήνα μπορεί και παραπάνω ..και 5ο μισθός πολύ μικρός με αυτό που κάνουν...μα πάρα πολύ μικρός...
6. Καθώς με την επιβολή του κάθε κυβερνώντες εγώ διατάζω....και την μιζέρια που μας διακρίνει πιο πολλά χρήματα βγάζεις Ντιλεβιρας παρά αξκος ενόπλων δυνάμεων....

ΔΕΠ
|

@Φιλόλογος πρώην|22 Αυγ 2024 12:36

Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημά σας: δηλαδή αν δεν υπήρχε ΕΒΕ αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν Νομική και μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά, δεν θα πήγαιναν και θα πήγαιναν σε περιφερειακό ΑΕΙ με βάση 4 να σπουδάσουν κάτι άλλο; Γιατί μπλέκετε τα ιδιωτικά με την ΕΒΕ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ