"Κλείδωσε" για Στρατιωτικές Σχολές: Από όλα τα επιστημονικά πεδία η πρόσβαση

Αποκλείσθηκε η δημιουργία ειδικού (5ου) Επιστημονικού Πεδίου για Στρατιωτικές, Αστυνομικές κλπ

07/09/2024

Άκουσε το άρθρο

Μετά από οριστική συμφωνία επήλθε μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Παιδείας Κ. Πιερρακάκη και Άμυνας  Ν. Δένδια:

Α. Στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2025) θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων , να διεκδικήσουν , εφόσον το επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές.

Β. Αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο (σ.σ. αποτελεί παλαιά πρόταση) δημιουργίας 5ου Επιστημονικού Πεδίου, αποκλειστικά για τις Σχολές των άλλων υπουργεών, όπως Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστική, Λιμενικού κλπ.

Επίσης σχεδιάζεται:

  • Ο μισθός των φοιτητών των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών να αυξηθεί από 150 ευρώ που είναι σήμερα στα 600 ευρώ, και,
  • Να χορηγούν διδακτορικά οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.

Σχόλια (56)

Χριστίνα Τρ.δου
|

Αλήθεια πέρα από την θετική σκέψη..'Ιστορία δεν χρειάζονται οι σχολές Ενόπλων δυνάμεων?Ψυχολογική υποστήριξη??Φιλοσοφία?!! Γιατί τότε αποκλείουν το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών?
-Αλήθεια πόσοι στρατιωτικοί δεν έχουν ευφράδεια ,κριτική σκέψη και επιχειρείν?
- Πολλοί όμως.
Ας συμβουλευτεί το υπουργείο μοντέλα άλλων χωρών..και να πληρώνει καλύτερα τους σπουδαστές και στρατιωτικούς είναι ένα κίνητρο. Ευχαριστώ

Απόφοιτος 2015
|

Είμαστε η μοναδική χώρα που αλλάζει κάθε χρόνο εκπαιδευτικό συστημα, μαθήματα, τρόπους εξέτασης και πεδια. Καλο θα ήταν να δίνονταν σε απόφοιτους προηγουμένων χρονών η δυνατότητα να διεκδικήσουν και εκείνοι μια θέση στις στρατιωτικες σχολες οι οποίοι δεν ευνοήθηκαν όταν ήταν η χρόνια τους να δώσουν πανελληνιες αφου δεν υπήρχαν κάποιες στρατιωτικές σχολές στη κατευθυνση τους στις οποίες άνετα μπορουσαν να είχαν περασει με τα τωρινά δεδομένα.

Νοστράδαμος
|

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τα σχόλια όλων εδώ μέσα. Να πω ότι έχετε άδικο? Ο καθένας από τη σκοπιά του έχει όχι ένα αλλά χίλια δίκια.
Να σας πω κ εγώ μια περίπτωση....
συγγενικό μου πρόσωπο έχασε γονέα του Ιπτάμενο(όχι εν υπηρεσία) σε μικρή ηλικία.
Έχει επιλέξει 1ο πεδίο. Ξαφνικά , ενώ δεν είναι καθόλου καλός στα μαθηματικά, τη φυσική και την πληροφορική (γι αυτό η συγκεκριμένη επιλογή) αποφάσισε λοιπόν να δώσει για τις Σ.Ι. (όχι Ιπτάμενων) και τη ΣΜΥΑ.
Η άποψη μου είναι ότι δε θα καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε το 1ο έτος σπουδών! Δε γνωρίζω ποια τακτική ακολουθούν στις σχολές αυτές σχετικά με το αν "διώκονται" σπουδαστές αλλά θεωρώ τραγικό να δίνουν ευκαιρίες και μετά να τις παίρνουν πίσω αφήνοντας ξεκρέμαστο τον επιτυχόντα. Γιατί από τη στιγμή που του δίνεις το δικαίωμα να περάσει σε σχολή με κατά βάση θετικά μαθήματα, αλλά εκείνος έχει γνώσεις αρχαίων και λατινικών, τον καταδικάζεις! Ή μερίμνησε να καταφέρει να αποφοιτήσει ή μην του δίνεις τη δυνατότητα να περάσει σε αυτές κ μετά να ψάχνεται, να μετανιώνει, να απογοητεύεται και να πετάξει μερικά χιλιάδες ευρώ των φροντιστηρίων για να δώσει ξανά σε πολιτική σχολή, την οποία θα επέλεγε έτσι κ αλλιώς αν δεν πέταγαν αυτό το "τυράκι" των 4 πεδίων...

Κ
|

@ βιοπληροφορική
Δε σου απάντησα εγώ.

Βιοπληροφορική
|

@K: όποιος δεν συμφωνεί με τα στερεότυπα που έχεις διαμορφώσει (χωρίς να φταις εσύ, βέβαια) δεν είναι "βαλτός". Γνωρίζεις τι ποσοστό των ευέλπιδων ανατρέχει σε πανεπιστημιακά φροντιστήρια για τα μαθήματα της Πληροφορικής; Μήπως η πληροφόρησή σου είναι από άλλον αιώνα; Αντιλαμβάνεσαι ποια η σημασία της Πληροφορικής για την άμυνα μιας χώρας σήμερα; Δεν είμαστε στο 1950.

@Βιοπληροφορική
|

Μήπως είσαι βαλτός ρε φίλε; Έτσι από περιέργεια ρωτάω.

Άσε τώρα το τι είναι δίκαιο και τι άδικο και σκέψου πόσοι πολλοί φοιτητές δεν θα μπορέσουν να περάσουν τα μαθήματα ποτέ στις Σ.Σ.

Και επίσης ναι, τα 600αρια και τα διδακτορικά είναι ένα καλό παραμύθι ελπίδας

Βιοπληροφορική
|

@Κ: Είναι πολύ συγκεκριμένης και προφανούς προέλευσης η προσπάθεια υποτίμησης κάποιων πανελλαδικών μαθημάτων έναντι κάποιων άλλων. Οι μαθητές θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ότι υπάρχει ιδιοτέλεια πίσω από πολλές "απόψεις", οι οποίες τελικά ίσως τους παρασύρουν σε λανθασμένες επιλογές που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη τη ζωή τους. Δεν είμαι ο μόνος που λέει ότι ότι τα πανελλαδικά μαθήματα αφορούν τη Γ' Λυκείου, υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμα: βλ. το άρθρο του esos "Η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024". Αλλά και ο μόνος να ήμουν, αυτό δεν είναι κριτήριο ορθότητας, ούτε επιστημονικός τρόπος σκέψης. Επίσης, ακόμα κι αν κάποια μαθήματα ήταν μόνο στην Γ' Λυκείου, αυτό δεν τα κάνει ούτε υποδεέστερα, ούτε πιο εύκολα. Που το γράφει αυτό; Τελικά αυτοί που σε έχουν ενημερώσει έτσι, τι ειδικότητας είναι, αναρωτήθηκες;
Τώρα, τα Μαθηματικά που έχουν σημασία για την Πληροφορική δεν είναι η Χερουκλάτη Ανάλυση της Γ' Λυκείου, αλλά τα λεγόμενα Διακριτά Μαθηματικά, με τα οποία καμία σχέση δεν έχει το μάθημα των Μαθηματικών των Πανελλαδικών, και ούτε καν οι απόφοιτοι των Μαθηματικών στην πλειονότητά τους τα γνωρίζουν, αφού δεν αποτελούν υποχρεωτικό μάθημα στα τμήματα Μαθηματικών. Για να καταλάβεις, σε διεθνείς κατατάξεις, πολλές φορές, τα Διακριτά Μαθηματικά δεν κατατάσσονται καν στα Μαθηματικά, αλλά στην Πληροφορική (είναι αυτό που λέμε "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά", δηλαδή το όνομα δεν σημαίνει κάτι, μη μπερδεύεσαι). Όσο για την Οικονομία, η Στατιστική (η Περιγραφική περισσότερο και η Εφαρμοσμένη) είναι το αντικείμενο που έχει σημασία, όχι η Χερουκλάτη Ανάλυση. Τώρα, επειδή υπάρχει και Χερουκλάτη Ανάλυση ως μάθημα και στα τμήματα Πληροφορικής και στα τμήματα Οικονομίας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζεται στις Πανελλαδικές. Εδώ δεν εξετάζεται το βασικό μάθημα της Πληροφορικής στο 2ο πεδίο και τους επιτρέπουν να περνάνε σε τμήματα Πληροφορικής. Φυσικά, κάνουν πάρτυ τα φοιτητικά φροντιστήρια Πληροφορικής.

Κ
|

@ Βιοπληροφορική
Δε ξέρω πόσο σχετικός είσαι με τα μαθήματα των Πανελλαδικών; Από τα σχόλια σου συμπεραίνω μάλλον όχι τόσο. Αδιάφορο το μάθημα των Μαθηματικών για τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής; αΠως θα βγάλει ένας φοιτητής τις σχολές αυτές χωρίς γνώσεις μαθηματικών;
Επίσης, πρέπει να είσαι ο μοναδικός που υποστηρίζει ότι μαθηματικά κα φυσική είναι αποκλειστικά γνώσεις γ λυκείου!!!!!!!!

Βιοπληροφορική
|

@Κ: Ο χαμηλός μέσος όρος επιδόσεων δεν σημαίνει απαραίτητα δύσκολο μάθημα, μπορεί να σημαίνει αδιάφορο μάθημα (γιατί η επίδοση είναι συνάρτηση του μαθήματος, και του μαθητή, ε;), στο οποίο μπορώ να γράψω χαμηλά και παρόλ' αυτά να περάσω σε μια πρωτοκλασάτη σχολή Πληροφορικής, Οικονομίας ή Στρατιωτική Σχολή, πετυχαίνοντας υψηλές επιδόσεις στα βασικά μαθήματα του πεδίου μου, π.χ. Οικονομία και Πληροφορική. Αλλά, είπαμε, εξαγωγή συμπερασμάτων από τα δεδομένα δεν μπορεί να κάνει ο καθένας. Επίσης, υπενθυμίζω, ότι η ύλη όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων είναι αποκλειστικά μόνο από την Γ' Λυκείου.

Κ
|

@ Βιοπληροφορική
Το ότι Πληροφορική και Οικονομία είναι ευκολότερα μαθήματα από Φυσική και Μαθηματικά είναι γνωστό σε όλους, ειδικά οι μαθητές που επιλέγουν ως ευκολότερο το 4ο πεδίο από το 2ο για να αποφύγουν τη Φυσική .
Ακόμα και μέσα από το 4ο πεδίο οι ο μέσος όρος στα μαθηματικά είναι στο 6.79 ενώ στη πληροφορική 11.35, στην Οικονομία 11.36 για το 2024.
Τα μαθηματικά είναι η ύλη όλων των τάξεων του Λυκείου ενώ η πληροφορική και η οικονομία, μόνο της Γ λυκειου για τις Πανελλαδικές.
Οπότε ναι, υπάρχουν δυσκολότερα και ευκολότερα μαθήματα.
Βέβαια ό, τι και να σου πει κάποιος, έχεις κάνει κορυφαίο σχόλιο με το να υποστηρίζεις ότι η πληροφορική είναι το "θεμέλιο" των φυσικών επιστημών.!!!!!!

Βιοπληροφορική
|

Όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισότιμα και τελούν υπό την αιγίδα των αντίστοιχων επιστημονικών κοινοτήτων. Δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα μαθήματα στις Πανελλαδικές και οι συγκρίσεις επιδόσεων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων δεν έχουν νόημα. Οποιαδήποτε άλλη άποψη είναι προφανώς εκ του πονηρού (και εκ του ασχέτου, διότι η εξαγωγή συμπερασμάτων από τα δεδομένα απαιτεί επιστημονικό υπόβαθρο και λογική που οι φέροντες τέτοιες απόψεις καταφανώς δεν έχουν).

Κρίμα...
|

Δεν έχει δώσει τίποτα από αυτά που έχει πει και ούτε πρόκειται ......όλα είναι φωτοβολίδες για να μπερδεύουν τον κόσμο...και εκτός από αυτό οι σπουδαστές το στρατιωτικών σχολών δεν δικαιούται επίδομα ενοικίου παρόλο που νοικιάζουν... και το λέω εγώ που είμαι σύζυγος στρατιωτικού και μητέρα σπουδαστή σε στρατιωτική ιατρική...

Φ.Μ.
|

@Βιοπληροφορική Καλά, δεν θα σχολιάσω καν αυτό για την πληροφορική. Μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών της ΣΝΔ Μηχανικών και της ΣΜΑ θα σας πείσει ότι με γνώσεις της πληροφορικής του λυκείου (Γνώσεις πάνω σε μια γλώσσα που λέγεται ''γλωσσα'' και δεν χρησιμοποιείται πουθενά), ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να στηρίξουν τα γνωστικά αντικείμενα ενός μηχανικού. Εάν κάποιος πραγματικά το θέλει θα βρει τρόπο να τα βγάλει πέρα, αλλά οι μηχανικοί τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια διδάσκονται κατά κόρων 'θετικά' μαθήματα, κάτι που θα δυσκολέψει μαθητές άλλων κατευθύνσεων! ||---------------------------------------------------------------------------------||

Επειδή επίσης οι στρατιωτικές σχολές δεν είναι σαν το κλασσικό ΑΕΙ, δεν μπορείς να μείνεις πάνω από μία φορά έτος (και αν μείνεις είσαι τελευταίος πλέον στην ιεραρχία της σχολής) και το λογικό είναι οι φοιτητές που προσεγγίζουν τέτοια ιδρύματα με λάθος βλέψεις και βάσεις (την ιδέα των 600ε, χωρίς το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο, βόλεμα σε καμιά γραφειάρα μακριά από τον έξω κόσμο κλπ μύθοι του χάους που λέγεται Ελληνικός Στρατός ) να διαγράφονται κατά μεγάλα ποσοστά. ||------------------------------------------------------------||

Εγώ ως μαθητής της Γ νιώθω αδικημένος. Αυτό δεν έχει κάτι άλλο. Η λύση αυτή όπως είπαν και άλλοι είναι του 'ποδαριού' και του φαίνεσθαι. Δεν θα γραφτούν άρθρα για το πόσοι φοιτητές φύγανε το πρώτο έτος ούτε για τους στρατιωτικούς του αύριο, που θα αντιληφθούν/ούμε ότι τα 3/3 του μισθού είναι 900ε!! Εγώ που θέλω να κάνω οικογένεια, να μπορώ να μετακινούμαι με ένα αυτοκίνητο που θα έχει λειτουργικές ζώνες ασφαλείας και να ζώ σε ένα σπίτι που να χωράει 4 άτομα τι διαχείριση θα κάνω σε 900 ευρώ; Έχω την δυνατότητα να κυνηγήσω το ελεύθερο επάγγελμα του μηχανικού όπως και πολλοί άλλοι αλλά μου αρέσει κάτι άλλο, τι να κάνουμε.. Είναι μεγάλη ιστορία το πώς θα φτιαχτεί το στράτευμα, αλλά ανάγεται στην φιλοσοφία του έθνους, οπότε λίγα μπορούν να γίνουν για αυτό.||------------------------------------------------------------||

Παρόλα αυτά, θα πω ότι δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη λύση, γιατί η λύση είναι μία. Αύξηση των μισθών των ένστολων και βοήθεια προς αυτούς. (με κάρτες για τρόφιμα, κρατική σύνδεση στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, επιδότηση ενοικίου εάν πρόκειται για μέρος χωρίς κατοικίες, διευκόλυνση στρατιωτικών οικογενειών με λιγότερες μεταθέσεις εώς το παιδί φτάσει μία ηλικία, κ.ο.κ.) Εάν το να είσαι στρατιωτικός είναι βιώσιμο, θα γίνει και επιλογή για έναν σκεπτόμενο νέο που θέλει να στηριχτεί στα πόδια του.. ||------------------------------------------------------------||

Καλή επιτυχία σε όλους όσους δίνουν φέτος εξετάσεις, άλλο ένα εμπόδιο είναι θα το περάσουμε ;)

@Βιοπληροφορική
|

Η Πληροφορική "θεμέλιο" για τη ΦΥΣΙΚΗ! Είναι ν'απορείς πως η Νευτώνεια Μηχανική, η Σχετικότητα, η Κβαντομηχανική, και άλλοι κλάδοι της Φυσικής δημιουργήθηκαν και παρήγαγαν τα αποτελέσματα που παρήγαγαν χωρίς "θεμέλια".... περίεργο πράμα...
Σοβαρά τώρα, καλή επιστήμη και σημαντική η Πληροφορική αλλά το να ισχυριζόμαστε ότι είναι "θεμέλιο" για τη Φυσική είναι στα όρια της μπαρούφας. Το λέω ευγενικά.

@ πριμοδοτεί τις πολιτικές που θέλει για να πεισει
|

αυτό δεν καταλαβαίνεις είναι πως αυτή η πολιτική θα προσελκύσει χαμηλού επιπέδου (πιο ιδιοτελές κίνητρο σαν youthpass) άτομα. καλά σου λένε : πληρώνουμε ήδη διαμονή , τόσα λεφτά πού θα τα ξοδεύουν ; άλλο να δίνει επίδομα στους μάχιμους νέους στην ακμή τους (ιπτάμενους, στον δρόμο κλπ). άσε τους γιατρούς ... ΔΕΝ ΠΑΝΕ για όσα λεφτά , πάλι δεν κατάλαβες, δεν έχουν ανάγκη , έχουν εναλλακτικές , δεν αρέσουν οι άθλιες συνθήκες οργάνωσης στα νοσοκομεία (καταλάβετέ το). θα φύγουν καλοι και έξω , εδώ θα σου μείνουν με επίδομα όσοι σπούδασαν στα βαλκάνια , ήταν χαμηλής επίδοσης και δεν είναι σίγουρο ότι θα θες να σε κουράρουν . τόσο απλό.

Master chef ("what is εμπιλκουμέ;")
|

@9 Σεπ 2024 08:41
Άλλος έγραψε για "bonus" στις 8 Σεπ 2024 12:30. Γι' αυτό και απαντώντας του στις 8 Σεπ 2024 22:52 το έβαλα -δύο φορές μάλιστα- σε εισαγωγικά.... αν δεν το προσέξατε.
Συνεπώς ο χαρακτηρισμός σας "καρικατούρες" δεν με αφορά.
"Κάθε κυβέρνηση πριμοδοτεί τις πολιτικές που θέλει για να πεισει τους πολίτες της" λέτε.
Σας απαντώ ότι καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να "πριμοδοτεί τις πολιτικές που θέλει" πετώντας τα λεφτά των πολιτών της από τα παράθυρα.... και να καμώνεται ότι έτσι κάνει δήθεν πολιτική.
Έτσι παρατάω κι εγώ την ταβέρνα και γίνομαι αύριο Πλανητάρχης.

Alan
|

Το ίδιο τροπάρι κάθε φορά. Καλό θα είναι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες των πανελλαδικών εξετάσεων να προστατεύουν τoυς εαυτούς τους και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και παραφιλολογίας που πηγάζει από συγκεκριμένες πηγές. Που το γράφει αυτό περί "εύκολων και δύσκολων" μαθημάτων στις Πανελλαδικές; Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα μαθήματα στις Πανελλαδικές! Όπως είπε και ένας συνομιλητής, το 2018 για παράδειγμα, ένας στους τέσσερις έγραψε πάνω από 18 στη Χημεία, ενώ μόλις ένας στους δέκα πέτυχε το ίδιο στην Πληροφορική. Γιατί να μην γίνει αυτό στις Πανελλαδικές του 2025; Τα Μαθηματικά είναι τα ίδια στο 4ο και στο 2ο πεδίο. Πολύ περισσότερο, οι παραφιλολογίες δεν μπορεί να καθορίζουν την πολιτική της Εθνικής Άμυνας. Ξεμένουν οι στρατιωτικές σχολές από υποψήφιους που εξετάζονται σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία. Σε τι υστερούν οι υποψήφιοι που εξετάζονται σε Μαθηματικά, Πληροφορική και Οικονομία; Ευτυχώς, τα στρατιωτικά μας επιτελεία σκέφτονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι με γνώμονα κάποια αντι-επιστημονική και με πληθώρα στρεβλώσεων κατεστημένη διαμέριση των σχολών σε επιστημονικά πεδία.

@ Master chef (δώσε κι εμένα μπάρμπα) | 8 Σεπ 2024 22:52
|

Αυτά που γράφετε περι bonus είναι καρικατούρες. Κάθε κυβέρνηση πριμοδοτεί τις πολιτικές που θέλει για να πεισει τους πολίτες της. Εκτός βέβαια αν προτιμάμε Σοβιετίες που αποφάσιζαν και διέτασσαν με πενταετή προγράμματα.

Βιοπληροφορική
|

@Κ: Δεν μπορείς να απαντήσεις κάτι, γιατί δεν υπάρχει αντίλογος για το ό,τι "Η Πληροφορική είναι θεμέλιο για την Φυσική". Να σε ενημερώσω ότι η επιστήμη της Φυσικής δεν είναι το πανελλαδικά εξεταζόμενο ασκησιολόγιο της Νευτώνειας Μηχανικής του 1700, κυτίων κατερχόμενων κεκλιμένων επιπέδων. Η επιστήμη της Φυσικής, στην γενικότητά της, είναι η μοντελοποίηση των φαινομένων του φυσικού κόσμου, και καθώς οι περισσότερες διαφορικές εξισώσεις που συνιστούν αυτά τα μοντέλα δεν λύνονται αναλυτικά, η Πληροφορική είναι θεμέλιο για την σύγχρονη μοντελοποίηση, άρα και για τη Φυσική. Για να μην αναφέρουμε μεθόδους μοντελοποίησης πρωτογενώς πληροφορικές, όπως, για παράδειγμα, τα Κυτταρικά Αυτόματα (Cellular Automata), και τώρα τελευταία φυσικά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Μηχανική Μάθηση, για την ακρίβεια). Αν κάποτε θεμέλιο για τη Φυσική ήταν τα Μαθηματικά, σήμερα είναι τα Μαθηματικά και η Πληροφορική.

@ ΜΑΘΗΤΗΣ
|

ΕΛΕΟΣ!!!!
ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορεί κάποιος να προγραμματίσει στη γωνια αυτή της γης.
αποφευγω να λέω χώρα γιατι η "χωρα" προϋποθέτει οργανωση, ταξη, αμεροληψια, διάλογο και κυρίως όχι να αιφνιδιάζει τους κατοίκους με αποφάσεις "επί ποδός"

Master chef (δώσε κι εμένα μπάρμπα)
|

@ 8 Σεπ 2024 16:55
Αυτό είπα κι εγώ. Ότι αυτό που "περιγράψατε και συνοψίσατε" στις 7 Σεπ 2024 21:10 είναι μια πολιτική θέση, που εκφράζεται από τους πολιτικούς εκείνους που υιοθετούν τους νόμους της αγοράς για τους πολίτες αντιμετωπίζοντάς τους ως εμπορικά προϊόντα.
.
@ 8 Σεπ 2024 12:30
Μια χαρά διαβάζουν "οι υπόλοιποι".... και καταλαβαίνουν κιόλας.....
Πράγματι θα δυσκολευτείτε να με πείσετε, αφού τοποθετήθηκα σημείο προς σημείο στο αρχικό σας σχόλιό σας (στις 7 Σεπ 2024 22:34).... αλλά δεν είδα ούτε ΜΙΣΗ σχετική απάντηση.
Τώρα μας εξηγείτε ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με πριμοδοτήσεις - "bonus"?!
Μα το ξέρουμε. Από voucher και pass άλλο τίποτα εδώ και πέντε χρόνια. Η τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης καταντήσαμε μετά από τόση ανάπτυξη ευημερία κι επενδύσεις. Ποιο πρόβλημα είδατε εσείς να λύθηκε με τα "bonus"? Έτσι ασκείται σοβαρή πολιτική κι έτσι λύνονται τα προβλήματα? Πετώντας λεφτά από τα παράθυρα.... και μάλιστα σύμφωνα με εσάς "να λέμε δώστε σε όλους"? Δώσε κι εμένα μπάρμπα δηλαδή ε?
ΥΓ. Μην εφευρίσκετε επαγγέλματα που δεν υπάρχουν.... Έκαστος στο είδος του.

@ ΛΟΓΙΚΟΣ
|

κανείς δεν μιλαει για το "σημερα" για τις επόμενες εξετάσεις που οι μαθητές έχουν επιλέξει πεδίο με βάση τον καταμερισμό των σχολών ανά πεδίο..
αυτούς τους μαθητές θα τους αφήσουμε έκπτωτους στη διαφαινόμενη αδικία; και είτε το θέλουμε ειτε όχι, απο τη στιγμή που έχουν επιλέξει ένα πεδίο με, κατα γενική ομολογία, πιο δύσκολο από το 4 είναι ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ να εφαρμοστεί από ΦΕΤΟΣ η απόφαση
ως πρωτο βήμα έχει μειωθεί η ΕΒΕ για την κάλυψη των κενών θέσεων

Κ
|

Τώρα τι να απαντήσεις σε σχόλιο που θεωρεί την πληροφορική θεμέλιο των φυσικών επιστημών;

Φημολογίες
|

Κάποιες σχολές ίσως μπουν και σε άλλα πεδία. Πολλές όμως απαιτούν γνώσεις συγκεκριμένων μαθημάτων. Πχ ΣΑΑΣ Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογίας Ικάρων ΣΜΑ, ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ να μπουν σε όλα τα πεδία.

Άριστοι ΕΠΑΛ
|

Αντί να αυξηθούν οι θέσεις για τους άριστους μαθητές των ΕΠΑΛ και μάλιστα των σχετικών κατευθύνσεων με πολλές γνώσεις, οοοοοοχι να τους αποκλείσουμε πάλι και να ευνοησουνμε τους μέτριους και κακούς μαθητές των ΓΕΛ και μάλιστα άσχετων κατευθύνσεων!
Μάλιστα, αυτή είναι η "Μία Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ" με σάρκα και οστά!
Και γιατί δεν κάνετε μια "σούπα" όλα τα ΑΕΙ χωρίς πεδία, χωρίς κατευθύνσεις χωρίς τίποτα και όλοι να δηλώνουν όλα ασχέτως το τι ξέρουν. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν σάς ενδιαφέρει... πρώτα με αποδοχή τμημάτων π.χ. δοσολογίας, περιβαλλοντος, κ.λπ. στο 4ο Πεδίο (τέρμα άκυρα) και τώρα με τα του στρατού.

Βιοπληροφορική
|

@@υποψήφιος. Αυτά περί εύκολων και δύσκολων μαθημάτων είναι ιδεολογήματα πολύ συγκεκριμένης προέλευσης που δεν ευσταθούν. Τη μια χρονιά είναι "εύκολο" το ένα μάθημα, την άλλη το άλλο. Για παράδειγμα, σύγκρινε την Πληροφορική και την Χημεία το έτος 2018: 1 στους 4 έγραψαν πάνω από 18 στην Χημεία, μόλις 1 στους 10 στην Πληροφορική. Ήταν δύσκολο μάθημα το 2018 η Χημεία; Ξέρεις μήπως και τι θέματα θα πέσουν το 2025; Όπως και να 'χει, αν όντως η Πληροφορική και η Οικονομία είναι τόσο εύκολα όσο μας λες, προλαβαίνεις να αλλάξεις επιστημονικό πεδίο και να πας στο 4ο. Τι στο καλό "εύκολα" μαθήματα είναι αυτά, θα προλάβεις να τα μάθεις σε ένα έτος.
@Φ.Μ. Να σε ενημερώσω ότι η Πληροφορική και οι Οικονομία είναι πρωτοκλασάτες επιστήμες, η δε Πληροφορική είναι θεμέλιο των Θετικών Επιστημών, καθώς και των Επιστημών Υγείας, σήμερα. Στην Κύπρο η Πληροφορική εξετάζεται στις παγκύπριες εξετάσεις για τις Ιατρικές Σχολές. Επίσης, να σε ενημερώσω ότι μόλις πριν από 4 χρόνια έμπαιναν στις Ιατρικές και στην Ελλάδα από το 4ο πεδίο της Πληροφορικής. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ότι η
Βιοπληροφορική είναι η πρώτη γραμμή των ιατρικών/φαρμακευτικών ερευνών στις μέρες μας. Όσο αφορά την άμυνα μιας χώρας, η Πληροφορική προφανώς και ξεκάθαρα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή. Τα περασμένα μεγαλεία του 2ου πεδίου τελειώσανε όταν επιλέχθηκε η Χημεία αντί της Πληροφορικής. Ας πρόσεχαν. Σύντομα, όλα τα τμήματα Μαθηματικών θα εισαχθούν και αυτά στο 4ο πεδίο, όπως επιβάλλει το επιστημονικό πνεύμα.

Polar_Fish
|

Τι θα κερδισουν τα Τμηματα Μαθηματικών απο το 4ο ΕΠ?

ΒΑΣΙΛΗΣ
|

Έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Βασίλης
|

Έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Φ. Μ.
|

Πολύ ωραία! Εμείς που τρώμε τα μούτρα μας κάθε μέρα στην θετική και διαβάζουμε φυσικές και χημείες για να γίνουμε μηχανικοί (Θέλω ΣΝΔ Μηχανικός) τώρα έχουμε να ανταγωνιστούμε τους οικονομικούς και τους θεωρητικούς που δεν ξέρουν να σχεδιάσουν ούτε δυνάμεις σε ακίνητο κύβο για θέσεις σε αυτές τις σχολές! Θα γίνει και της μόδας και μετά θα απορούμε σε επερχόμενα άρθρα για τα μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης των σχολών από το πρώτο έτος. Καλά τα πάμε!

Πέρα όμως από αυτό το παράπονο που έχω, δεν βγάζει και νόημα. Δηλαδή θα ανοίξει η ΣΣΑΣ - Ιατρική για π.χ. παιδιά που είναι οικονομικά; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να λειτουργήσει αυτό έστω και μια στο εκατομμύριο; Πού είναι η σχετική ανακοίνωση; Μήπως ισχύει μόνο για σχολές υπαξιωματικών;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ