Δεν απέκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτηση “locker” στα σχολεία που θα κλειδώνουν τα κινητά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση,στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:
- Θα επιμείνω στο κινητό τηλέφωνο γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι το κινητό ειδικά στο σχολείο δημιουργούν διάσπαση προσοχής και το ξέρουν οι γονείς.
- Θα υπάρξουν δυσκολίες και αντιδράσεις στην εφαρμογή του μέτρου αλλά θα επιμείνουμε.
- Θέλουμε τα κινητά στις τσάντες. Κάνουμε το πρώτο βήμα.
- Θέλω να θυμίσω ότι στο εξωτερικό σε άλλα σχολεία έχουν προχωρήσει παραπέρα με ειδικά “locker” που τα κλειδώνουν τα κινητά και τα παίρνουν όταν φύγουν. Δεν αποκλείω τίποτα.
Σχετικά με τον εθισμό που εμφανίζουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο , ο Κυριάκος Μητσοτάκης , δήλωσε τα εξής:
- Τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας κινδυνεύουν πια από απόλυτο εθισμό από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, πηγαίνει πέρα και πάνω από τα σχολεία κι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στη ρίζα του.
- Και θέλω να παίξω έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να υπάρχει ευρωπαϊκή ρύθμιση πια, που να αφορά τους ίδιους τους αλγόριθμους των πλατφορμών, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτή την εξάρτηση, την οποία οι ίδιες οι εταιρείες προκαλούν για να βγάζουν περισσότερα χρήματα.
- Δεν μπορούν να βγάζουν χρήματα στις πλάτες των παιδιών μας και των εφήβων μας, σε ένα τεράστιο πείραμα ψυχικής υγείας, το οποίο ήδη βλέπουμε ότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα παιδιά: στα κορίτσια με συγκρίσεις, με ανορεξίες, με εικόνες οι οποίες δεν υπάρχουν καν στην πραγματικότητα, που τα κάνουν να αισθάνονται άβολα, αδύναμα, άσχημα, χοντρά, στα αγόρια με άλλου είδους προβλήματα.
- Είναι ένα μείζον ζήτημα και ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό. Για κανονιστικές παρεμβάσεις μιλάμε, που να αφορούν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
- Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ξεκινήσουμε με τη συμμετοχή. Θέλουμε τους γονείς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και νομίζω ότι θα είναι σύμμαχοι. Θέλουμε τους καθηγητές και τους δασκάλους συμμάχους, θέλουμε ένα σχολείο όπου η μαθησιακή διαδικασία να μην διακόπτεται από την ανάγκη του μαθητή να κοιτάξει ανά πάσα στιγμή το κινητό του τηλέφωνο.
Αποπροσανατολισμός ας πούμε για να μην ασχοληθούμε με τα χάλια των τοποθετήσεων των αναπληρωτών. Για την απελπισία χιλιάδων. Σε όλη την Ελλάδα πήραν τρεις ΠΕ 78! Και σε πολλούς ακόμη κλάδους τα πράγματα είναι άθλια. Δε ντρέπονται να κακοποιούν έτσι ανθρώπους που έχουν να προσφέρουν; Όλα λάθος. Ο,τι χειρότερο η εν λόγω κυβέρνηση. Ενοίκια; Ανεργία; Υγεία; Δε συνεχίζω τα γνωρίζουμε όλοι όλα. Όλα άθλια.
Όσο για τα κινητά, είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν ευτράπελα, διότι το θυμήθηκαν τώρα. Κλασικά ο,τι θυμούνται χαίρονται. Όταν ο καθηγητής απαγορεύει το κινητό τόσο καιρό με νύχια και με δόντια με κίνδυνο να φάει ξύλο, να τον γιουχαρουν κτλ., ο πρωθυπουργός βγάζει βίντεο στο τικ τοκ με τους επικοινωνιολόγους του απευθυνόμενος στην εφηβεία. Ποιούς κοροϊδεύουν; Δε θα σχολιάσω τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που το βλέπουν σα μόδα οι έφηβοι πια και τους τα δίνουν οι περιπτεράδες αβέρτα χωρίς να υπάρχει παρέμβαση. Για τι άλλο να πούμε; Για το λεξιλόγιο; Για την συμπεριφορά; Αφήστε το.