Μπαίνει "λουκέτο" στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών

Σύγκριση μισθού Εκπαιδευτικού στη Γερμανία με Έλληνα εκπαιδευτικό αποσπασμένο στην Γερμανία

16/09/2024

Ενημερώθηκε: 16/09/2024, 13:18

Άκουσε το άρθρο

Η  έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, αναδεικνύει μια ανησυχητική πραγματικότητα: 13 σχολεία στην περιοχή της Στουτγάρδης και της Φρανκφούρτης αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ελληνόπουλα να στερηθούν την πρόσβαση στην ελληνική παιδεία, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Για την κατάσταση αυτή τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των Γονέων και Κηδεμόνων είχαν προειδοποιήσει τηνν πολιτική ηγεσία σε συνάντηση η οποίο είχε γίνει περί τα τέλη Αυγούστου  με την  κ. Γεωργάκη, Διευθύντρια του γραφείου του  Γενικού γΓραμματέα Γ. Κατσαρού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατατέθηκαν αντίτυπα έκθεσης που περιγράφει τη στρατηγική σημασία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης  (Πατήστε εδώ για να  ανοίξετε την έκθεση) όπου υπήρξε εκτενής αναφορά στην κρίσιμη κατάσταση που αναμένεται κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με έντεκα (11) ΤΕΓ να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων των αμιγών σχολείων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο βασικές λύσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά και στην έκθεση: η άμεση εφαρμογή της χρήσης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των αναγκών των ΤΕΓ και η μακροπρόθεσμη λύση της επαναφοράς του άρθρου που καταργήθηκε, το οποίο όριζε τις προξενικές αρχές ως υπεύθυνες για τον ορισμό και την προσαρμογή των επιμίσθιων.

Οι εκπρόσωποι των Γονέων  τόνισαν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

Η κα. Γεωργάκη διαβεβαίωσε ότι η ομογένεια αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων.


Το επιμίσθιο δεν καλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις τα έξοδα στέγασης αν προστεθούν μέσα σε αυτά τα λοιπά έξοδα όπως ενέργεια, θέρμανση και κοινόχρηστα. Η οικονομική βιωσιμότητα με τα παρόντα επιμίσθια των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Γερμανία επιτυγχάνεται μόνο όταν αποσπώνται ζευγάρια εκπαιδευτικών κάνοντας την απόσπαση πιο ελκυστική και πρακτική επιλογή.
 

Με έναν μέσο όρο αποδοχών ενός Έλληνα εκπαιδευτικού αποσπασμένο στο εξωτερικό που κυμαίνεται
γύρω στα 2.600,- ευρώ, η επιθυμία για απόσπαση στο εξωτερικό είναι περιορισμένη. Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι χαμηλή ακόμη και όταν υπάρχει θετική ανταπόκριση, περίπου το 40% των εκπαιδευτικών που αρχικά εκφράζουν ενδιαφέρον τελικά ανακαλούν την αίτησή τους.

Οι εκπρόσωποι των Γονέων προτείνουν:

  • άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών πέραν της 6ετίας, χωρίς την οποία ο αριθμός των κλειστών ΤΕΓ θα αυξηθεί δραματικά
  • κατ’ επείγουσα πρόταση για αύξηση των κινήτρων απόσπασης στο εξωτερικό (επιμίσθιο, έτη απόσπασης), καθώς οι ανάγκες με τον μεγάλο αριθμό ελληνόπουλων που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (σε αμιγή σχολεία ή ΤΕΓ) , αυξάνονται συνεχώς.
  • ενεργοποίηση του επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΓ, όπως εφαρμόζεται στα αμιγή σχολεία αλλά και σε ΤΕΓ άλλων χωρών

Σχόλια (23)

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
|

@iris πολύ σωστά, αύξηση του θλιβερού επιμισθίου και των ετών απόσπασης (ΜΕ επιμίσθιο, εννοείται). Απλά επικρατεί απαξίωση παντού. Δυστυχώς.

Νεφέλη
|

Τελικά ποια σχολεία στη Γερμανία βάζουν λουκέτο;
Μιλάμε για τμήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που λειτουργούν τις απογευματινές ώρες και μετά το πέρας του γερμανικού σχολείου. Άρα τα ελληνόπουλα δεν χάνουν τίποτα από τη βασική τους εκπαίδευση.
Τα γερμανικά σχολεία είναι ολοήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές αυτοί μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας μετά από τις 15:30 μ.μ. Όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών, πλην τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο ( Σάββατο μόνο Μόναχο και μόνο αυτή τη μέρα) από τις 14:00 μ.μ ψεύδονται. Ποιος μαθητής/ μαθήτρια είναι σε θέση με διαύγεια νου και μετά από επτάωρο στο γερμανικό σχολείο να παρακολουθήσει επιπλέον μαθήματα χωρίς να είναι κουρασμένο και να γκρινιάζει. Τις περιόδους διαγωνισμάτων στα γερμανικά σχολεία Νοέμβρης -Γενάρης , Μάρτης -Απρίλης τα ΤΕΓ λειτουργούν με πολύ μικρό δυναμικό γιατί οι περισσότεροι μαθητές διαβάζουν για τη βαθμολογία των τετραμήνων.
Όποιες ειδικότητες ( φυσικός, μαθηματικός,γυμναστής, οικονομολόγος, θεολόγος και ξενόγλωσσος κ.λ.π.) δεν καλύπτει ωράριο στο Λύκειο τοποθετείται στα ΤΕΓ. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας;
Ποιος εκπαιδευτικός που διδάσκει στα ΤΕΓ εργάζεται πάνω από είκοσι ώρες την εβδομάδα; Κανένας. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μισθών όταν το διδακτικό ωράριο των γερμανών εκπαιδευτικών είναι από 26-30 ώρες την εβδομάδα , χωρίς το διοικητικό έργο.

Μια λύση για αυτά τα σχολεία ότι ενώ έχει προβλεφθεί κατ΄εξαίρεση απόσπαση σε σχολεία του εξωτερικού δεν έχει εφαρμοστή ποτέ. !!
Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 83046/Η2/2020
ΦΕΚ 2687/Β/1-7-2020
Άρθρο 6
Επιλογή των προς απόσπαση εκπαιδευτικών 9.Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, εφόσον οι ανάγκες είναι επιτακτικές και δεν καθίσταται δυνατή η κάλυψη των κενών, κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η απόσπαση εκπαιδευτικών που έχουν διανύσει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα απόσπασης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έπειτα από ειδική πρόσκληση που εκδίδεται. Οι αιτήσεις απόσπασης αυτές εξετάζονται βάσει της διαδικασίας και των κριτηρίων απόσπασης που εκάστοτε ισχύουν.Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται με τη διαδικασία αυτή δεν δικαιούνται κανένα είδος επιμισθίου και εξόδων μετάβασης και επιστροφής
Γιατί να μην δίνεται λοιπὀν το δικαίωμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που είχαν αποσπαστεί κατά το παρελθόν να μπορούν να αιτηθούν εκ νέου απόσπαση στο εξωτερικό; Με ή χωρίς επιμίσθιο αν το έχουν λάβει.

Christos
|

Ειμαι ομογενης εχω σπουδασει στην Θεσσαλονικη Φιλολογια διαμενω Νυρεμβεργη απο το 1998 και ασχολουμαι με αλλη δουλεια απο τοτε που επεστρεψα μετα τις σπουδες και το στρατιωτικο μου ας αξιοποιησουν τους ομογενεις Ελληνες υπαρχουν εκατονταδες ομογενων που θα μπορουσαν να αξιοποιηθουν και με το επιμισθιο τον 2600 θα θελανε να διδαξουνε εχοντας παντα ως βασει αυτον τον μισθο και κανοντας και μια δευτερη εξτρα εργασια διοτι με τα 2600 δεν επιβιωνεις ΓΕΡΜΑΝΙΑ σημερον ημερα

Tzina
|

Να ζητήσουν οι κατά τόποι Συλλογοι Γονέων να μπορούν στα ΤΕΓ να εργαστούν με απόσπαση οι εκπαιδευτικοί διαφορων ειδικοτήτων και όχι μόνο δάσκαλοι. Αυτό θα έλυνε κάπως το πρόβλημα

@Χρησιμοποιούνται και χρήματα από τον ελληνικό μισθό
|

τι εννοείς; ότι περίμενες με το επιμίσθιο να ζεις και να αποταμιεύεις ΟΛΟ τον ελληνικό ; σοβαρά; παλιά τα έκαναν αυτά και πολύ κακώς ! το επιμίσθιο λέγεται τέτοιο για να αποτελεί τσόντα στον μισθό και όχι βάση ! μην πάτε , αν δεν μπορείτε. ψηφιακά μαθηματα κι εκεί, πιερ -πθ, ξέρετε !

Μαργαρίτα
|

Σχετικά με τους μισθούς, νομίζω είναι λίγο λάθος.
Ο εκπαιδευτικός στην Γερμανία που παίρνει αυτόν το μισθό που γράφετε, εργάζεται 35-40 ώρες την εβδομάδα.
Ο Έλληνας αποσπασμένος εκπαιδευτικός δεν υπάρχει περίπτωση να εργαστεί πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Αναλογικά με τις ώρες εργασίας είναι καλός ο μισθός, για να βιοπορίζεται κάποιος μόνο από αυτόν το μισθό, φύση αδύνατον.
Ελπίζω να βρεθεί λύση.

Ελληνική Κοινότητα Βαδης Βυτεμβεργης
|

Μπράβο ,πολλά συγχαρητήρια στην ομοσπονδία συνομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων ,είμαι υπερήφανος για σας !

Δημήτρης
|

Μένω στην Γερμανία 14 χρόνια μιλάω τα γερμανικά σε επίπεδο C1. Είμαι Θεολόγος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να έχω περάσει ΑΣΕΠ στην Ελλάδα. Θα μπορούσα βα διδάξω ελληνικά στα εδώ ελληνόπουλα αλλά δεν είμαι δάσκαλος...
Καλά να πάθουμε.

Οπα
|

Πόσο ήταν το επιμίσθιο από το 2015 μέχρι το 2019;

Vasileios
|

Έχω έρθει στις ΗΠΑ από 6 Αυγούστου κ με φιλοξενεί οικογένεια κ με μεταφέρει η γιαγιά όταν πάει τον εγγονό της στο σχολείο.Αισθανομαι τυχερός.Επισης άλλα μου υποσχέθηκαν κ άλλα έχω συναντήσει.Τα ενοίκια σε καλή γειτονιά για στούντιο πάνω από 1200.Σε λίγες μέρες θα κάνω ανάκληση απόσπασης.Το επιμισθιο 1943€ δεν φτάνει πουθενά.Επισης χρεωθηκα για έκδοση vizas, για εισιτήρια.Κοινως την πάτησα... Απλά χρωστάω μεγάλη χάρη κ ευγνωμοσύνη στην οικογένεια που θα με φιλοξενεί για λίγο ακόμη...

Εκπαιδευτικος
|

Δώστε κίνητρα στους εκπαιδευτικούς..
Αυξήστε το επιμίσθιο...αυτό που υπάρχει τώρα ούτε το ενοίκιο δεν καλύπτει

Τάκης Γ
|

Όσο υπάρχει αυτό το παράλογο νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει στο εξωτερικό να μπορούν να ξαναυποβάλλουν αίτηση, πόσο μάλλον όσοι έχουν κανει οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό αυτά θα συμβαίνουν. Υπάρχουν δεκάδες εκπαιδευτικοί με άδειες ανευ αποδοχών στο εξωτερικό για να μεινουν με τις οικογενειές τους ή και περιπτώσεις που ο εκπαιδευτικός είναι στην Ελλάδα κι η οικογένεια στο εξωτερικό, υπάρχουν κενά στις χώρες αυτές και ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας δεν τους επιτρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να τα καλύψουν και μάλιστα χωρίς επιμίσθιο.Και για να προλάβω ορισμένους κακοπροαίρετους΄, στην συντριπτικη πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων ο ελληνικός μισθός δεν φτάνει ούτε για ζήτω,απλά η οικογένεια στηρίζεται κυρίως στον μισθό που παίρνει ο/η σύζυγος ομογενής ή Αλλοδαπός και πρωταρχικό τους μέλημα είναι η οικογενειακή τους συνοχή.Δεν είναι λοιπόν οικονομικός ό λόγος που αυτοί οι άνθρωποι θελουν να μπορούν να αιτηθούν απόσπαση, αλλά αυστηρά οικογενειακός.

Γωγω
|

Η απουσία ελληνικής παιδείας σημαίνει αφελληνισμο δια παντός των επόμενων γενεών των μεταναστών.
Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιοι τι μπορεί να σημαίνει αυτό!!!!!!!!

Μαρία
|

Γιατί πρέπει να είναι διορισμένοι αυτοί που θα πάνε? Εμείς που δεν είμαστε διορισμένοι δεν μπορούμε?

Γιώτα Κωνσταντοπουλου
|

Αυξηση ετων τώρα .Εφτά χρόνια με επιμίσθιο.

Νίκος Λάμπρης
|

Η ελληνική πολιτεία από το 2010 αποφάσισε να εγκαταλείψει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Όλα τα άλλα είναι πολιτικές-πολιτικάντικες αερολογίες. Δυστυχώς.

Γιώργος
|

Άμεσα επιμίσθιο 5ο και 6ο έτος οπωσδήποτε και αύξηση αυτού. Όλα τα άλλα θα λυθούν αμέσως. Είναι αδιανόητο κυριολεκτικά ακόμη να το σκέφτεται ο Υπουργός. Τουλάχιστον αυτός είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και αντιλαμβάνεται άμεσα το πρόβλημα. Απλά μία ΚΥΑ η οποία να προβλέπει τουλάχιστον 6 χρόνια με επιμίσθιο. Να δείτε τότε αιτήσεις....

Ελένη
|

Κάντε κάτι επιτέλους !!!

Μανωλης
|

Οι απολαβές των εκπαιδευτικών Ανα χώρα είναι γνωστές. Ποιος ο αριθμος μαθητών που παρακολουθούν τα ΤΕΓ και ποτε; Γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε τριετής απόσπαση, πενταετής …; .Είναι συμπληρωματική η εκπαίδευση στα τεγ και οχι υποχρεωτική.

BellaGermania
|

Για την ομογενεια χρημα δεν διδουν, αλλά για ποδοσφαιρικά γηπεδα, καζινο... λεφτά υπαρχουν!

iris
|

Ήδη αποσπασμένη στο εξωτερικό.
Το επιμίσθιο δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. (900 Ε ενοίκιο και μένουν 400ε για τα υπόλοιπα). Χρησιμοποιούνται και χρήματα από τον ελληνικό μισθό.
Οι συνθήκες δεν είναι και οι ιδανικότερες. Φέτος ανακάλεσαν κάποιοι εκπαιδευτικοί με επιμίσθιο και θα κάνω και εγώ το ίδιο. Η περιοχή στην οποία είμαι στερείται εκπαιδευτικών. Προκηρύσσουν τις θέσεις και πληρώνουν αναπληρωτές με μισθούς πολύ υψηλότερους των ελληνικών επιμισθίων ( αγγίζουν τα επίπεδα της χώρας δηλ. 3500ε).
Παρατηρώντας πόσο επενδύουν στην εκπαίδευση στο εξωτερικό γειτονικές χώρες, όπως Ιταλία και Τουρκία, εκπλήσσομαι (ίσως όχι τόσο) για την εγκατάλειψη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Και υψηλά επιμίσθια αλλά και μεγαλύτερος χρόνος απόσπασης( ως 10 χρόνια για Ιταλία).
Να μη μιλήσουμε και για το εκπαιδευτικό υλικό που είναι απαρχαιωμένο, 20ετίας.
Νομίζω θα ήταν ένα καλό κίνητρο η αύξηση του επιμισθίου για να έρχεται κόσμος ,αλλά και τα έτη που καταβάλλεται να ξεπερνούν τα 5.
Οψόμεθα.

Μαρία Παπαδοπούλου
|

Τί κρίμα να κινδυνεύουν να χάσουν την εκπαίδευση τους τα παιδιά των μεταναστών!!! Κάποια λύση πρέπει να βρεθεί!

Οι καλυτερότεροι ever
|

Επιστροφή στην κανονικότητα και αριστεία λέμε.... Τι δεν καταλαβαίνουμε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ