Με την ηγεσία του υπ. Παιδείας θα συναντηθεί σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ποια θέματα θα τεθούν από το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών

17/09/2024

Άκουσε το άρθρο

Του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ  Θοδωρή Κατσωνόπουλου 

Οι θέσεις και τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά αποτυπώνονται στις αποφάσεις των δύο τελευταίων Συνεδρίων της ΟΛΜΕ (20ο , 21ο ) θα τεθούν προς συζήτηση και θα κατατεθούν στον Υπουργό κ. Πιερρακάκη στη συνάντηση της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ την Τρίτη 17/09. 

Στη συνάντηση θα είμαστε παρόντες και οι αιρετοί του ΚΥΣΔΕ.   

  1. Επιπλέον, να δοθούν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία σχετικά με:
     
    Την επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. Να πιέσουμε για κάλυψη όλων των κενών. Μην ξεχνάμε πως με την Α΄ φάση καλύφθηκε μικρό ποσοστό επί των συνολικών κενών που δηλώθηκαν. Για μερικές ειδικότητες μάλιστα το ποσοστό ήταν μονοφήφιο!
  2. Τη διαδικασία για τις προσλήψεις αναπληρωτών στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, την αναδρομική εφαρμογή τροπολογίας και γενικότερα τα κριτήρια-προσόντα που πρέπει, κατά το Υπουργείο, να πληρούνται για την πρόσληψη.
  3. Το αίτημα να ισχύσει η αναδρομικότητα για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς σε ότι αφορά τις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου 5128/2024. Ο αποκλεισμός των πριν το 2023 διορισμένων εκπαιδευτικών συνιστά κατάφωρη αδικία.
  4. Την απίστευτη ταλαιπωρία, αγωνία και ανασφάλεια που βίωσαν και βιώνουν στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις αποφάσεις του Υπουργείου για τον εξορθολογισμό του αριθμού των τμημάτων για εξοικονόμηση πόρων και όχι φυσικά για να επιτευχθούν καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Να ληφθούν άμεσα  αποφάσεις να ανοίξουν όλα τα τμήματα και να εγκριθούν τα ολιγομελή.
  5. Την εμμονική στάση του Υπουργείου για τις μονιμοποιήσεις των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών. Πλέον και με βάση τη δικαστική απόφαση 1510/24 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαιώνει τους δόκιμους εκπαιδευτικούς που προσέφυγαν ενάντια στις άδικες ανακλήσεις των διαπιστωτικών τους πράξεων, το Υπουργείο οφείλει να δικαιώσει, χωρίς καμία επιφύλαξη, όλους τους νεοδιοριζόμενους του 2020 και εν συνεχεία του 2021 και του 2022. Όπως και την στάση του Υπουργείου να εφαρμόζει την αντιεκπαιδευτική  αξιολόγηση, με κάθε τίμημα και κόστος, ενάντια στην ελεύθερη  βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  6. Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών που καλείται να βρει  αξιοπρεπή στέγη με τις τιμές όμως των ενοικίων να είναι απρόσιτες. Το ζήτημα χρειάζεται κεντρική ρύθμιση, δεν αρκούν οι αγαθές προθέσεις και πρωτοβουλίες ορισμένων Δήμων.
  7. Το αίτημα για την ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών (φυσικά δεν εννοούμε τα «ψίχουλα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ), καθώς οι εκπαιδευτικοί και δη οι νεότεροι  δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος ζωής.
  8. Θέματα υπηρεσιακών μεταβολών και κινητικότητας και τις προτεινόμενες αλλαγές που αναλυτικά έχω αναφέρει σε προηγούμενα ενημερωτικά (δικαίωμα μετάθεσης με την ολοκλήρωση ενός έτους υπηρέτησης στο ΠΥΣΔΕ διορισμού, οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ  με συγκεκριμένη μοριοδότηση και διαφάνεια, αναμοριοδότηση των κριτηρίων μετάθεσης, καθώς και ένταξη νέων κριτηρίων, ενιαίο χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών σε όλα τα ΠΥΣΔΕ, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών, οι μεταθέσεις και αποσπάσεις να πραγματοποιούνται με διαφάνεια, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές που σημαίνει την άμεση αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου για Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Διαπολιτισμικά κλπ)
  9. Την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο με κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να μην παρατηρείται το φαινόμενο τα ΠΥΣΔΕ να αποφαίνονται διαφορετικά για το ίδιο ζήτημα.
  10. Την προοπτική να επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δηλώνουμε και φέτος όπως και πέρυσι που υπήρξε αναδίπλωση από το Υπουργείο, ότι το εκπαιδευτικό κίνημα είναι κάθετα αντίθετο στον γραπτό διαγωνισμό.
  11. Την αναγκαιότητα για θεσμική και νομική προστασία των εκπαιδευτικών για τις εκδρομές, τις εφημερίες και τον εργασιακό εκφοβισμό, όπως και για τη δημιουργία νομικού τμήματος σε κάθε ΠΔΕ & ΔΔΕ.
  12. Τις επικείμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θα φέρει το Υπουργείο με το νομοσχέδιο «Ανοιχτό Σχολείο…» και αυτές εστιάζουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. 

Οι εμπεριστατωμένες θέσεις και προτάσεις μας (21ο Συνέδριο ΟΛΜΕ) θα αποτελέσουν βάση συζήτησης και διεκδίκησης προκειμένου να υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία και να ενσωματωθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.  

Σχόλια (2)

θοδωρή
|

ανοίξτε πλατφόρμα για να κατατεθούν προτάσεις (καλές προτάσεις αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα και άλλες απόψεις ! πχ αδιανόητο αυτό που λες για 3ετείς αποσπάσεις - εδώ δεν είναι ανεκτοί οι υπερδιευθυντές με την 4ετία ! όχι εκτός τάξης στελέχη συνέχεια κ.α. ). σε φόρα και αλλού υπάρχουν πολλά που δεν τα παίρνετε είδηση (δεν είναι δυνατόν όλα)
πολλά από τα αναφερόμενα (όχι όλα , όχι πλήρως) είναι σε σωστή κατεύθυνση και αναμένονται οι απαντήσεις
ΥΓ. πλάκα για το ψηφιακό φροντ. να πει η υπουργάρα : μα πήραμε όσους έκαναν αίτηση ! για γέλια

Νικος
|

Το νο. 7 και το νο. 8 (το οποίο είναι απόρροια του 7) έπρεπε να είναι πρώτα στη λίστα. Μπήκαμε στα μνημόνια το 2009, έχει φτάσει 2024 και ο μισθός είναι ακόμη κομμένος και καθηλωμένος στη μέση. Με τον πληθωρισμό κιόλας έχουμε φτάσει στο 25% της αγοραστικής μας δύναμης σε σχέση με τότε. Όλες οι χώρες ανέκαμψαν η Ελλάδα τίποτα. Και όσο δεν φωνάζουμε δεν πρόκειται να δούμε καμία αύξηση εις τον αιώνα τον άπαντα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ