«Τα τμήματα στη χώρα μας είναι 71.336. Οι αρχικές συγχωνεύσεις ήταν εννιακόσιες είκοσι εννέα, δηλαδή ποσοστό 1,29%. Τώρα είναι επτακόσιες σαράντα τέσσερις».
Τη δήλωση αυτή έκανε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδα "Νίκη" Δ. Νατσιού , κι εξήγησε γιατί ανακλήθηκαν οι 185 συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων:
- «Είναι , τώρα, επτακόσιες σαράντα τέσσερις, γιατί απλούστατα ένα Υπουργείο που δεν είναι δογματικό αναγνώρισε σε μερικές περιπτώσεις ιδιαιτερότητες και με βάση αυτές έκανε τροποποίηση των αρχικών αποφάσεων».
Η υφυπουργός Παιδείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπογράψει εγκρίσεις και άλλων ολιγομελών τμημάτων , λέγοντας τα εξής:
"Κι αν στην πορεία διαπιστωθούν κι άλλες ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν να χαρακτηριστούν κι άλλα τμήματα, βεβαίως και θα το κάνουμε, γιατί πάντοτε το κριτήριό μας είναι το συμφέρον των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών και δεν γίνεται καθόλου για λόγους οικονομίας και για άλλους λόγους που μπορεί να φαντάζεται κανείς.
Ο κύριος λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε και φέτος μόνιμους διορισμούς δέκα χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Και για να προλάβω πιθανή ερώτηση για τις αφυπηρετήσεις, θα σας πω ότι είναι μόλις τέσσερις χιλιάδες. Άρα, λοιπόν, αυτοί προστίθενται στους σχεδόν τριάντα χιλιάδες που διορίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και εδώ θέλω να σας πω ότι μέσα σε αυτούς είναι τετραπλάσιοι στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια και οκταπλάσιοι στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό που παρέχει την ειδική μέριμνα και φροντίδα που έχουμε για την ειδική αγωγή, για την οποία θα σας απαντήσω, κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου για να μην κάνω άλλη κατάχρηση στον χρόνο".
Ανακολουθίες και υπαναχωρήσεις στις συγχωνεύσεις και τα ολιγομελή. Επαίρονται οι βουλευτές για τις επιτυχείς πιέσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας.