Εγκύκλιος: Καθημερινή ενημέρωση του myschool για την αποτύπωση λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας και κάθε εκπαιδευτικής δομής (ΠΔΕ/Διεύθυνση Εκπαίδευσης/ΚΕΔΑΣΥ)

Οι αποτυπώσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/09/2024

24/09/2024

Ενημερώθηκε: 24/09/2024, 18:54

Άκουσε το άρθρο

Προκειμένου να αποτυπώνεται η λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας αλλά και κάθε εκπαιδευτικής δομής (ΠΔΕ/Διεύθυνση Εκπαίδευσης/ΚΕΔΑΣΥ), είναι αναγκαία η ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) myschool σε καθημερινή βάση.

Αυτό ορίζει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Κατσαρού προς όλες τις σχλκικές μονάδες της χώρας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Κάθε στοιχείο μεταβολής της μονάδας/μαθητικού δυναμικού/εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει να καταχωρείται έτσι, ώστε να αντανακλάται απόλυτα η καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων/εκπαιδευτικών δομών, βάσει της οποίας τα όργανα διοίκησης θα προβαίνουν στον προγραμματισμό δράσεων και στη λήψη αποφάσεων.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια, Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας/Διεύθυνσης Εκπαίδευσης/ ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνος/η για την καταγραφή, εισαγωγή, επιβεβαίωση και οριστικοποίηση των στοιχείων λειτουργίας.

Συνοψίζοντας τις ενέργειες αποτύπωσης που θα πρέπει να γίνουν, αναφέρονται τα παρακάτω:

  • η ενημέρωση του μητρώου των εκπαιδευτικών (απουσίες, άδειες, υποχρεωτικό ωράριο κτλ.),
  • οι τοποθετήσεις και οι αναθέσεις εκπαιδευτικών, καθώς και οι σχετικές συμπληρώσεις-μειώσεις
    ωραρίου,
  • τα τμήματα που λειτουργούν στη σχολική μονάδα,
  • η ολοκλήρωση των εγγραφών του μαθητικού δυναμικού, καθώς και η σχετική κατανομή τους κατά τάξη, τμήμα, ομάδα προσανατολισμού, τομέα, ειδικότητα ή άλλη ενότητα του προγράμματος σπουδών που ακολουθεί η σχολική μονάδα,
  • η εκτίμηση κενών της σχολικής μονάδας (Λειτουργικά Κενά Μαθημάτων),
  • η αποτύπωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος Διδασκαλίας,
  • η ενημέρωση του φακέλου του μαθητή και ιδιαίτερα των απουσιών του, καθώς και της ώρας
    αποχώρησής του,
  • η ενημέρωση στατιστικών στοιχείων, όπως τα «Στατιστικά Στοιχεία Εκπαιδευτικών Αναγκών», καθώς και τα στατιστικά στοιχεία Αλλοδαπών/Παλινοστούντων/Ρομά μαθητών,
  • η ενημέρωση του φακέλου της σχολικής μονάδας και ιδιαίτερα η ομάδα σχολείων στην οποία ανήκει, καθώς και η κτηριακή υποδομή του.

Οι παραπάνω αποτυπώσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/09/2024, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αντληθούν τα αναγκαία στοιχεία.

Επιβεβαίωση δεδομένων της ημερήσιας καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιείται την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα για τις σχολικές μονάδες (δηλαδή δύο φορές κάθε μήνα), και από την 1η έως την 5η ημέρα κάθε μήνα (δηλαδή μία φορά κάθε μήνα) για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ, ΠΔΕ). Στην περίπτωση Σαββατοκύριακου ή αργίας, η παραπάνω υποχρέωση μετατίθεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Η παραπάνω επιβεβαίωση δεν αναιρεί την υποχρέωση ημερήσιας καταχώρισης των στοιχείων.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα/απορία, οι Διευθυντές/ντριες/Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων/Διευθύνσεων Εκπαίδευσης/ΚΕΔΑΣΥ μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Ομάδα Υποστήριξης στο 8012008040/2144169749 ή να κάνουν καταγραφή προβλήματος μέσω της σχετικής παρεχόμενης φόρμας.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ, ΠΔΕ), ώστε να προβαίνουν σε ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για τις υφιστάμενες μονάδες τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σχόλια (27)

@Δ/ντης ΓΕΛ
|

Τραγικό σχόλιο...

ΠΕ19
|

Λίγοτερα τμήματα λιγότεροι καθηγητές περισσότερη δουλειά Δώσε πόνο.

ΠΕ 60
|

Εγώ τώρα γιατί αισθάνομαι ευτυχισμένη που παραιτήθηκα από Προϊσταμένη? Θα κυνηγάτε τα στελέχη εκπαίδευσης με το τουφέκι.

Master chef (κάνουμε ομελέτα χωρίς καν να έχουμε αυγά)
|

Προς @@Δ/ντης ΓΕΛ 25 Σεπ 2024 20:57
- Η "αντιστοιχία ωρών διδασκαλίας με δουλειά γραφείου" δεν αφορά τη Σουηδία ή τη Φινλανδία αλλά είναι πόρισμα μελέτης της UNESCO όπως έχει αναφερθεί.
Δηλαδή η αναλογία 1/4 ("κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου") είναι ανεξάρτητη της χώρας και ισχύει από την Ελβετία έως τη Σουαζιλάνδη.... κι ακόμη πιο μακριά...
- Εάν "κοιτάξουμε και τι/πόση/ τι έντασης/ποιότητας δουλειά κάνουν οι εκπαιδευτικοί στις δυτικές χώρες έναντι του τι κάνουν στην Ελλάδα".... που μόνος/μόνη σας όμως λέτε ότι "δεν έχουμε καν κανονικές τουαλέτες, κλιματισμό, χαρτί υγείας" (και άλλα 999 προβλήματα, ελλείψεις, στρεβλώσεις που θα μπορούσε να προσθέσει κανείς).... τότε ασφαλώς και "δεν κάνουμε τα ίδια".... αλλά μάλλον πολύ περισσότερα.
ΥΓ. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς, ότι εάν πχ βάλει ένα εκπαιδευτικό της Φινλανδίας στο Ελληνικό σχολείο.... θα κάνει τίποτα παπάδες.

Κώστας10
|

Για ποιους λόγους, ενώ προβλέπεται θέση γραμματεα σε κάποια λίγα σχολεία , εντούτοις τα περισσότερα απο αυτά ΔΕΝ έχουν ακόμα γραμματέα?

@@Δ/ντης ΓΕΛ
|

Έχεις απόλυτο δίκιο για το ότι τα σχολεία χρειάζονται και γραμματεία και όλα τα άλλα που λες. Εδώ δεν έχουμε καν κανονικές τουαλέτες, κλιματισμό, χαρτί υγείας. Το συνειδητοποιούμε σε ποιό επίπεδο βρισκόμαστε; Τώρα, για την αντιστοιχία ωρών διδασκαλίας με δουλειά γραφείου, ΟΚ αλλά να κοιτάξουμε και τι/πόση/ τι έντασης/ποιότητας δουλειά κάνουν οι εκπαιδευτικοί στις δυτικές χώρες έναντι του τι κάνουν στην Ελλάδα. Γιατί δεν κάνουμε τα ίδια.

@Δ/ντης ΓΕΛ
|

Κ. Διευθυντά μάλλον ζείτε στον Χρυσούν Αιώνα του Περικλέως που ο δάσκαλος είχε μερικούς μαθητές και φιλοσοφούσε, ξυπνήστε ! σε όλες τις δυτικές χώρες υπάρχει γραφείο γραμματείας στελεχωμένο, γραφείο συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης, νοσηλευτική υπηρεσία, επιστασία και κλπ. Αν νομίζεις με 1300 ευρώ ο διευθυντής ενός σχολείου θα κάνει την δουλειά 6 ανθρώπων είσαι μακρά γελασμένος.
UNESCO: 21 ώρες διδασκαλίας ισοδυναμούν με 84 ώρες δουλειάς γραφείου Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNESCO κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου!
Μόλις όλοι οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί το καταλάβουν τα πράγματα θα στρώσουν.

Φιλόλογος πρώην
|

@Δ/ντης ΓΕΛ
Εγώ, ως πρώην διευθυντής λυκείου, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι αποκλείεται εσείς να χρηματίσατε διευθυντής σχολικής μονάδας τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία, γιατί καταφανώς αγνοείτε τη σχολική πραγματικότητα και κυρίως τον ανούσιο γραφειοκρατικό φόρτο που αντιμετωπίζει ένας διευθυντής, ενώ μου κάνει εντύπωση ότι μέσα στον αφόρητο ρομαντισμό σας λησμονήσατε ότι ο νόμος προβλέπει γραμματειακή στελέχωση των σχολείων ήδη από το 1985! Άραγε δεν σας ενοχλεί που επί 40 χρόνια η πολιτεία παραβιάζει το νόμο;

@ Δ/ντης ΓΕΛ
|

Κύριε Διευθυντά είστε εκτός θέματος. Το έγγραφο δε μας λέει υποχρεωτικά να εμπνευστούμε, όπως αναφέρετε αλλά να συμπληρώνουμε κάθε μέρα στοιχεία, ξανά και ξανά σε ένα υποχρεωτικό σύστημα που είναι γεμάτο προβλήματα και δεν είναι δική μας επιλογή. Δυστυχώς η γραφειοκρατία δε μας αφήνει να εμπνευστούμε αρκετά. Ίσως εσείς είστε συνταξιούχος, ή σε σχολείο με διψήφιο αριθμό μαθητών ή έχετε εκπαιδευτικούς χωρίς ωράριο που έχουν διατεθεί αποκλειστικά για γραμματεία, ή ανήκετε στο 41%.

Ν.Ν.
|

Ανεδαφικά, από άλλον πλανήτη και χωρίς να εξυπηρετούν κάποιον ουσιαστικό σκοπό αυτά τα "φιρμάνια" που κατά καιρούς έρχονται στα σχολεία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδεικνύουν το πόσο ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι αυτοί που εκ του ασφαλούς και από την ξεκούραστη θεσούλα τους τα στέλνουν! Πραγματικά αναρωτιέμαι με τέτοιες αφορμές: άραγε πόσον καιρό έχουν να υπηρετήσουν σε σχολείο ( ή έστω να παρακολουθήσουν στα σοβαρά τη λειτουργία των διαφόρων σχολικών μονάδων) αυτοί που "διοικούν" στο Υπουργείο;

Πήρατε τη ζωή σας λάθος
|

Ο άκρατος φορμαλισμός, η αυστηρή ιεραρχία, η καταιγιστική αποστολή ανεφάρμοστων φιρμανίων αφυδατώνουν το σχολείο, αποσπούν τους εκπαιδευτικούς από το διδακτικό και παιδαγωγικό τος έργο, τους αφαιρούν πολύτιμο χρόνο από τη χαρά της δημιουργίας στην τάξη και τους μετατρέπουν σε θλιβερούς διεκπεραιωτές γραφειοκράτες, την ίδια στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση υποφέρει από την έλλειψη πόρων, από ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες, από έλλειψη εκπαιδευτικών, γραμματέων, φυλάκων.
Αν πραγματικά πονούσατε το δημόσιο σχολείο, άλλες θα ήταν οι προτεραιότητες σας.
Όλα για το φαίνεσθαι...

Δ/ντης ΓΕΛ
|

Κάθε άλλο παρά γραμματείς χρειάζεται ένα σχολείο. Όλα τα σχολεία του κόσμου χρειάζονται "εμπνευσμένους" δασκάλους. 'Ενας τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι καλές αμοιβές αλλά όχι μόνο ο μόνος. Τα περι γραμματέων, επιστατών κ.τλ. κάθε άλλο παρά βοηθάνε. 30 χρόνια σε ΓΕΛ είδα ότι όποιος κάνει μάθημα (με ουσία) δεν έχει κανένα πρόβλημα με προγράμματα, αξιολογήσεις οικονομικά παλαιότερα και καθετί γραφιοκρατικό. Ίσα ίσα είδα συναδέλφους να οργανώνουν εργαστήρια να μεταφέρουν θρανία και καρεκλάκια να κάνουν γιορτές κ.τλ. Κοιτάξτε όσοι υπάρχουν στα σχολεία σας τον Γενικό Έλεγχο (από 1979 και μετά μητρώο) για να πάρετε μιά γεύση ότι "καθόμαστε σε πλάτες γιγάντων"

Θήτας
|

Όταν σε ένα κεκλιμμένο επίπεδο η κλίση του αυξάνει τότε αυξάνει και η ταχύτητα πτώσης!!!

Κ. Χ.
|

Κάποιος πρέπει να τους πει εκεί στο υπουργείο να χαμηλώσουν λίγο το συννεφάκι που πετάνε γιατί σε λίγο θα ξεφύγουν.. για άλλον πλανήτη.

Γεράσιμος
|

Τι πειράζει αν η ενημέρωση γίνεται εβδομαδιαία; Η καθημερινή ενημέρωση που ζητείται, αποδεικνύει το χάσμα των στελεχών του υπουργείου με την σχολική πραγματικότητα.

ΜΑΡΙΝΟΣ
|

Ο Κατσαρός και το επιτελείο του βρίσκονται εκτός πραγματικότητας για άλλη μια φορά !!
Αντί να στελεχώσουν τα σχολεία με μόνιμο διοικητικό προσωπικό , ψυχολόγους και νοσηλευτές ζητάνε αυτές τις μπούρδες από τους διευθυντές οι οποίοι έχουν ήδη απίστευτη γραφειοκρατική δουλειά .

Γιώργος
|

Ο κάθε ένας σε μια θέση ευθύνης που δεν μπορεί να τη λειτουργήσει σωστά γιατί είναι ακατάλληλος ότι του κατέβει!! Αυτά είναι τα προβλήματα του Σχολείου;;; Γραμματέας - Ψυχολόγος γιατί το Σχολείο πλέον είναι τρελοκομείο κλπ κλπ κλπ. Δύσκολες ημέρες για όσους είναι καθηγητές Δάσκαλοι κλπ. Και όπως έλεγε παλιός συνάδελφος στο Διευθυντή: Chief ΜΑΘΗΜΑ ΘΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΚΑΜΜΊΑ ΦΟΡΆ!!

Όλγα
|

Μηπως επιτελους να μπει γραμματειακη υποστηριξη στα σχολεια; Δε γινεται οι προϊστάμενοι νηπιαγωγειων να γινονται αλλο λαστιχο. Ή ταξη ή διοίκηση. Φτανει με την ψηφιακη γραφειοκρατια.

Εκπαιδευτικός
|

Εμείς τι ώρα θα φεύγουμε από το σχολείο; Ο νόμος λέει μέχρι έξι ώρες την ημέρα. Αυτή η δουλειά πώς θα γίνεται μετά τη λήξη του ωραρίου μας; Θα μας βάλουν υπερωρίες;

Εκτός τόπου και χρόνου
|

Δηλαδή, αν λειτουργείς με προσωρινό πρόγραμμα λόγω κενών, θα αφιερώσεις πολλές ώρες για κάτι που μπορεί να ισχύει για μερικές ημέρες ακόμη και μετά ξανά άλλες τόσες αν καλυφθούν τα κενά. Τις αποφάσεις χορήγησης αδειών τις ζητάει η Διεύθυνση να τις στέλνουμε με email. Για ποιο λόγο αφού δίνουν τόση έμφαση στο myschool, όπου ανεβαίνει ο αρ. πρωτ. της απόφασης; Τις απουσίες στο ολοήμερο, ποιος θα τις ανεβάζει αφού οι υπεύθυνοι του ολοήμερου δεν έχουν πρόσβαση στο παρουσιολόγιο του ολοήμερου; Ο Διευθυντής θα πρέπει να ασχολείται μόνο με το myschool!

Πέτρος
|

Κόψτε, κόψτε, κόψτε. Από σχολεία, νοσοκομεία, υποδομές
Να μη μείνει τίποτα όρθιο.

Πειραματικός
|

Κι όσοι δεν πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο κάθε μέρα...οεο?

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Ας ενημερώσουν πρώτα το my school ως προς τις κατηγορίες δικαιολόγησης απουσιών και μετά να στέλνουν τελεσίγραφα.

Γεώργιος
|

Myschool
Ένα πλήρως απαράδεκτο σύστημα σχεδιασμένο να κάνει δύσκολη τη ζωή της διεύθυνσης.
Σε 12θέσιο δημοτικό σχολείο, το myschool απαιτεί 48 τμήματα μαζί με το ολοήμερο.
Άλλο τμήμα γενικής, άλλο αγγλικών, άλλο διατροφικής αγωγής , άλλο ζώνης 1, άλλο ζώνης 2 άλλο ο συνδυασμός αυτών και δε συμμαζεύεται. Άπειρα άσκοπα κλικ κάθε μέρα. Κάντε κατανομή μαθητών. 200 παιδιά να τα διανείμεις στα τμήματα. Κάθε μαθητής ανήκει σε πάνω από 6-7.
Δεν παρέχει διαβαθμισμένη πρόσβαση ώστε οι εκπαιδευτικοί να κάνουν επικαιροποίηση στοιχείων των τμημάτων τους, ούτε τηλέφωνα δεν μπορούν να αλλάξουν. Οι ειδικότητες εκτός των ξένων γλωσσών δεν μπορούν να περάσουν βαθμολογίες. Ο υπεύθυνος βιβλιοθήκης έχει πρόσβαση παντού. Αν για όλα τα παραπάνω δώσεις κωδικούς στους εκπαιδευτικούς, στη φόρα όλα τα προσωπικά δεδομένα, ημερομηνίες, άδειες, όλα.
Αναθέσεις μαθημάτων. Το έλα να δεις. Βάζεις μια ώρα στην πρωινή ζώνει, χρεώνει 5. Αλλαλούμ. Ενισχυτική; Αμ δε. Γραμματειακή; Όχι. Άντε συμπλήρωσε ωράριο. Στα ολοήμερα τμήματα; Καλύτερα να μπεις στον λαβύρινθο με τον Μινώταυρο. Λίστες; Ότι να’ ναι. Αλλού δείχνει αριθμό επιλεγέντων, αλλού όχι. Και άλλα πολλά.
Κρεμάσματα; Αργοπορίες; Φουλ.
Θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές πληροφορικής ως παράδειγμα του πως η μηχανογράφηση μπορεί να καταστρέψει τη διοίκηση των σχολείων. Οι απόφοιτοι πληροφορικής με ειδικότητα αναλυτές συστημάτων, τραβάνε τα μαλλιά τους.
Πιτσιρικάδες τα κάναμε αυτά, ψάχνοντας τις γλώσσες προγραμματισμού πειραματιζόμενοι για πλάκα και αυτοί το έκαναν σύστημα διαχείρισης της εκπαίδευσης μιας χώρας….
Η σωστότερη κουβέντα που είπε ο υπουργός μας, ήταν ότι το myschool πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα. Άντε να δούμε…

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Θα έπρεπε το myschool να υποστηρίζει εισαγωγή από άλλα πληροφοριακά συστήματα για να γίνει η δουλειά πιο γρήγορα.
Πχ να περνάει ο διευθυντής π.χ μία μια τις άδειες ενώ θα μπορούσε να ανέβει ένα excel με αυτές.

Τάκης
|

η Αριστεία στα καλύτερα της..αυτοί όλοι πληρώνονται, που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά της Παιδείας??

Οι καλυτερότεροι ever....
|

Μάλλον χάσαμε και τα επιτελικά αυγά και τα διοικητικά πασχάλια μας.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ