Αποχή από τις εκδρομές εισηγείται η ΟΛΜΕ στους καθηγητές

Η ΟΛΜΕ ζητά για τους καθηγητές αμοιβή για την εκτός έδρας υπερωριακή εργασία

25/09/2024

Άκουσε το άρθρο

Αποχή από τη συνοδεία σχολικών εκδρομών, αρχικά ως τα Χριστούγεννα, προκειμένου το υπουργείο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της προστασίας των συνοδών εκπαιδευτικών και να προβλέψει αμοιβή για την εκτός έδρας υπερωριακή εργασία, εισηγειται το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοφοχείο της Αθήνας.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση  της   ΟΛΜΕ  προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

  Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτυπώνουν με εμφατικό τρόπο τη σφραγίδα των γεωπολιτικών συγκρούσεων αλλά και της αντιπαράθεσης της αξίας του ανθρώπου με την κυριαρχία της βίας. Αυτές τις ημέρες η σημασία της ειρήνης είναι πιο ισχυρή από ποτέ και η ανάγκη για την προάσπιση της πρέπει να γίνει κυρίαρχη επιδίωξη.

Η Ελλάδα του σήμερα βιώνει μια ιδιόμορφη πραγματικότητα όπου αποκλεισμοί και ευημερία συνυπάρχουν για τους πολλούς και τους λίγους αντίστοιχα και διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, αυτή των κοινωνικών ανισοτήτων που διαρκώς βαθαίνουν και οξύνονται.

Στον χώρο της Παιδείας κυρίαρχη διάσταση της κυβερνητικής  πολιτικής είναι η επίδειξη ενός αυστηρού διοικητισμού  ο οποίος συμπληρώνεται από τη διάθεση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Η επιλογή της ανάδειξης της αξιολόγησης ως η απάντηση σε όλες τις κακοδαιμονίες της εκπαίδευσης και η άρνηση υιοθέτησης πολιτικών που θα αλλάξουν πραγματικά τις συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου φανερώνει την έλλειψη οράματος, την αποσπασματικότητα του σχεδιασμού, τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις και κυρίως την απουσία της αναγκαίας χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα η επίκληση της ανάγκης συμμόρφωσης στο νόμο γίνεται με τρόπο επιλεκτικό καθώς το ίδιο το κράτος δεν εμφανίζει διάθεση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις δικαστηρίου για το θέμα της μονιμοποίησης των νεοδίοριστων του 2020 αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας. Ταυτόχρονα, παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία με στόχο χιλιάδες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες στα παιδιά και τις εργασιακές συνέπειες στον κλάδο.

Η δε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί πολιτική επιλογή απαξίωσης του συνδικαλισμού, βασικού πυλώνα της δημοκρατίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, μια πολιτική βαθιά εχθρική απέναντι στον κόσμο της εργασίας και το δημόσιο σχολείο.

Η γκρίζα πραγματικότητα του σχολείου διαμορφώνει μια καχεκτική καθημερινότητα. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος του δημοσίου που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εργαζομένων ζει μακριά από τις οικογένειες τους.  Χιλιάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αναπληρώτριες και αναπληρωτές καλούνται με πενιχρούς μισθούς να ζήσουν μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους πληρώνοντας πανάκριβα ενοίκια στις τουριστικές περιοχές.

Οι μισθοί μας είναι μισθοί φτώχειας και εξαθλίωσης. Η αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών ήταν τελικά μία πενιχρή οριζόντια αύξηση 35-40 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Παρά την ονομαστική αυτή αύξηση, οι πραγματικοί μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 9% σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι χώρες του οποίου καταγράφουν αύξηση 4% κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα ο φόρτος εργασίας συνεχώς αυξάνεται, η γραφειοκρατία κυριαρχεί ενώ οι εκπαιδευτικοί με το έργο τους καλύπτουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο γραμματειακής υποστήριξης και φύλαξης.

Στη δραματική αυτή σύνθλιψη της καθημερινότητας, στην εκρηκτική χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, στην υπονομευτική για την κοινωνική συνοχή οικονομική ασφυξία γίνεται πια σαφές πως ο θρυμματισμός της κανονικότητας αλλά κυρίως η φτωχοποίηση των πολιτών έχει πια στοιχεία μόνιμης παρουσίας.

Η κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν ή τοποθετούνται σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους και ιδιαίτερα αυτών που θα εργαστούν σε τουριστικές περιοχές είναι ηχώ διαμαρτυρίας και όχι επαιτείας. Ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται χρόνια τώρα μπροστά σε μια ασφυκτική πραγματικότητα, αυτή των πανάκριβων ενοικίων η οποία σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια οδηγούν στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση. Η Πολιτεία δεν δείχνει στην πράξη να προβληματίζεται για την εικόνα εκπαιδευτικών οι οποίοι καταλήγουν να μένουν σε κάμπινγκ ή ακόμη και στο αυτοκίνητο τους μην έχοντας λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα. Η αδιαφορία της Πολιτείας αποτυπώνει και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια την εκπαίδευση και τους ανθρώπους που την υπηρετούν.

Ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός καλείται να ζήσει με 776 ευρώ τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό εάν πρέπει να πληρώνει ιλιγγιώδη ποσά για ενοίκια, εισιτήρια ή ρεύμα; Είναι απόλυτη προτεραιότητα να θέσει η OΛΜΕ το ζήτημα της ανάγκης αύξησης των μισθών και καταπολέμησης της ακρίβειας αλλά και αντιμετώπισης του ζητήματος της στέγασης. Τα δύο αυτά ζητήματα διαμορφώνουν με τρόπο καταλυτικό την ποιότητα ζωής σήμερα και μαζί με το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της ενεργειακής φτώχειας συνθέτουν το ψηφιδωτό που ταλανίζει τους πολίτες.

Το 2024 υπάρχει ανάγκη και απαίτηση ως κρίσιμο στοιχείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής η αντιμετώπιση της φτωχοποίησης να γίνει πράξη και να μην παραμείνει ευχή. Είναι ανάγκη των καιρών, απαίτηση των πολλών, βασική συνθήκη για την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της εκπαίδευσης που υφίστανται τόσα χρόνια πια τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους, ιδιαίτερα στο πεδίο των μισθολογικών απολαβών είναι πια ώρα για αλλαγή πολιτικής. Είναι θέμα δικαιοσύνης και αντιμετώπισης με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

Το Υπουργείο σε αυτές τις συνθήκες επιλέγει να ιεραρχήσει ως κορυφαία επιλογή τη μείωση των τμημάτων. H ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να απομειώσει με τις επιλογές της όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ιδιαίτερα την επαγγελματική εκπαίδευση. Καταργήσεις τμημάτων και μη έγκριση ολιγομελών διαμορφώνουν ουσιαστικά όρους αποκλεισμού για μαθήτριες και μαθητές που επιλέγουν τομείς και ειδικότητες που τα σχολεία τους πια δεν θα προσφέρουν. Οι σαρωτικές σε έκταση και ένταση καταργήσεις τμημάτων-τομέων-ειδικοτήτων διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, αυτή της συρρίκνωσης καθώς μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν να βρουν την ειδικότητα/κατεύθυνση που επιθυμούν και οδηγούνται είτε στο να επιλέξουν διαφορετικά από την αρχική τους επιλογή ή να αναγκαστούν να εγγραφούν σε σχολεία άλλων περιοχών αποδεχόμενοι μια ουσιαστική χειροτέρευση της καθημερινότητας τους.  Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε καθεστώς υπεραριθμίας με τρόπο αναντίστοιχο της πραγματικότητας που ισχύει ενώ τομεάρχες και υποδιευθυντές σχολείων παύονται από τις θέσεις τους καθώς οι προϋποθέσεις ύπαρξης της θέσης τους παύουν να υφίστανται

Με μια διοικητική πρακτική που αποτυπώνει μια βαθιά στην ουσία της αυταρχική αισθητική και έκφραση επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας όπου η κανονικότητα πια θα είναι τα τμήματα των  27+ μαθητών και μαθητριών. Με τρόπο συστηματικό μα και συστημικό πια, επιλέγεται η αποδόμηση κάθε έννοιας παιδαγωγικής λειτουργίας και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες θα αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει μετακινούμενες μονάδες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Την ίδια ώρα η πρώτη περίοδος της σχολικής χρονιάς κυλάει με δεκάδες χιλιάδες κενά για τα οποία διαφαίνεται ο κίνδυνος να καλυφθούν με σημαντική καθυστέρηση.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστική η αντίφαση αυτή της εξαιρετικά καχεκτικής  πραγματικότητας του σήμερα με την επικοινωνιακή θριαμβολογία που συνόδευσε την ανακοίνωση των 10.000 διορισμών, διορισμών που ήταν εξαιρετικά αναγκαίο να γίνουν και οι οποίοι ωστόσο δεν καλύπτουν τις εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες που έχουν τα σχολεία σήμερα. Είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσει η ηγεσία του Υπουργείου ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν τελικά φέτος δεν θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι.

Η επιλογή αυτή, η θεώρηση αυτή , η πολιτική αυτή υπονομεύουν αναπόδραστα το δημόσιο σχολείο, του αφαιρούν κάθε συνθήκη ουσιαστικής λειτουργίας και μετασχηματίζουν τη δημόσια εκπαίδευση σε μια κατασκευή που δεν θα θυμίζει πια  παιδαγωγική διαδικασία.

Η επένδυση στο δημόσιο σχολείο είναι επένδυση στη κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί πολιτική υπεράσπισης της κοινωνικής κινητικότητας και συγκροτεί ουσιαστικό μηχανισμό δημοκρατικής λειτουργίας.

Οι διαδικασίες πρόσληψης στο ψηφιακό φροντιστήριο αλλά και η γενικότερη συζήτηση με αφορμή την προσμέτρηση της ιδιωτικής προϋπηρεσίας διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο το οποίο αλλάζει δομές και λειτουργίες με ένα τρόπο πρωτόγνωρο. Η πιο κρίσιμη ωστόσο παρέμβαση είναι αυτή για τις αυτόνομες τάξεις. Διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα όπου το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δεν θα παρέχεται με τους ίδιους όρους. Η δημιουργία αυτόνομων τάξεων σε απομακρυσμένες περιοχές με την πρόβλεψη ψηφιακής συμπλήρωσης της διδασκαλίας οδηγεί στην αποδυνάμωση της φυσικής παρουσίας των εκπαιδευτικών. Δεν είναι αποδεκτή παιδαγωγικά  οποιαδήποτε προσέγγιση που οδηγεί σε κατάργηση σχολικών μονάδων ή σε περιορισμό της λειτουργίας τους έστω και έμμεσα.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η επιλογή να διαμορφωθούν συνθήκες και όροι εισδοχής του ιδιωτικού τομέα σε  διάφορα πεδία. Τέτοια περίπτωση είναι η πρόβλεψη για τη συνδρομή των ομάδων δράσης για περιστατικά σχολικής βίας αλλά και στο πεδίο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού απομειώνεται το βάρος του δημοσίου χαρακτήρα των παρεμβάσεων.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική «αξιολόγηση» αλλά και στις πρωτοφανείς διώξεις απεργών δημιουργεί ένα πολεμικό κλίμα, που δυσχεραίνει έτι περισσότερο την ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και μετακύλισής τους στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση επίσης οφείλει να προβεί στις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τις προβλέψεις που αφορούν εκπαιδευτικούς με αναπηρία (ή μέλη των οικογενειών τους) και να ανταποκριθεί με ευθύνη και δικαιοσύνη στην ανάγκη να στηριχτούν στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η απάντηση μας

Το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου σε ένα πλαίσιο θεσμικό, οργανωτικό και κοινωνικό. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η ισότητα των ευκαιριών και το όραμα της προόδου για όλους και όχι για τους λίγους πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία στόχευσή. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αναδειχθεί η αξία της εκπαίδευσης ως δημόσιο αγαθό. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού θα είναι σκληρές. Οι μάχες αυτές ωστόσο δεν πρέπει απλά να δοθούν. Δεν θα πρέπει να εξαντλήσουμε τη δυναμική μας σε αυτοανοφορικές και αυτάρεσκες διεργασίες όπου θα είμαστε ικανοποιημένοι απλά για το ότι παλέψαμε.

Η Ομοσπονδία έχει διαμορφώσει θέσεις και προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα διευρυνθούν οι αγώνες του κόσμου της εκπαίδευσης. Είναι όμως ξεκάθαρο πως η προσπάθεια του κλάδου δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια θεώρηση μονοθεματική και μονοδιάστατη.

Το κυρίαρχο αίτημα που πρέπει να αναδείξουμε είναι αυτό των μισθών, των συνθηκών διαβίωσης και της ανάγκης να αλλάξει η γκρίζα πραγματικότητα στην καθημερινότητα του σχολείου. Είναι ώρα να γειωθούμε με την πραγματικότητα και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ

ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του 20ου και του 21ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ με προτεραιότητα:

   Την ολόπλευρη στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ως πρώτιστη πολιτική επιλογή ενταγμένη στον ευρύτερο αγώνα των εργαζομένων για δίκαιη κοινωνία.
   Την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, την αύξηση στους μισθούς μας και στις συντάξεις μας και τη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας
   Την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων ως ένα μείζον κοινωνικό και δημοκρατικό ζήτημα. Απαιτούμε να διαμορφωθούν προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, για να μπορούν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριές μας να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες τόσο στην παιδεία όσο και στην επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και στην κοινωνική τους πορεία.
   Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20 και 4823/21, να μονιμοποιηθούν αυτοδίκαια οι νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί και να πάψουν οι διώξεις σε απεργούς.
   Να μπει ένα τέλος στις πρακτικές αυταρχισμού στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς μέσα από την εφαρμογή ενός υπέρμετρα τυπολατρικού και αυστηρού διοικητισμού, όπως αυτός εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας τόσο των εκπονητών της εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και του ίδιου του μηχανισμού διοίκησης.
   Να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και με προσανατολισμό στην επικέντρωση στο εκπαιδευτικό έργο η γραφειοκρατία στο σχολείο, γραφειοκρατία που δημιουργεί κλίμα ασφυξίας στην ίδια την εκπαιδευτική λειτουργία, στο μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
   Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών, να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υποδομών έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν απρόσκοπτα στο έργο τους.
   Πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
   Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
   Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα
   Αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των παιδιών σε κάθε σχολείο.
   Ουσιαστική αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας.

Πρόγραμμα δράσης

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να καλέσει σε αποχή από τη συνοδεία σχολικών εκδρομών, αρχικά ως τα Χριστούγεννα, προκειμένου το υπουργείο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της προστασίας των συνοδών εκπαιδευτικών  και να προβλέψει αμοιβή για την εκτός έδρας υπερωριακή εργασία.

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία της 13ης Νοεμβρίου διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, όπως αυτά έχουν ψηφιστεί στο 20ο και το 210 Συνέδριο. Στο μεσοδιάστημα για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας:

Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε συνεντεύξεις τύπου σε κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ, περιοδείες, εκδηλώσεις κλπ για να αναδειχθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε ενημερώσεις στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα με εκδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για τα τοπικά ζητήματα των σχολείων τους (κενά, συγχωνεύσεις, κλπ).

Να κρεμαστούν πανό και μαύρες σημαίες στα σχολεία ενάντια στην αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/10 στο Ξενοδοχείο AMALIA (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 10), από 10.30 π.μ. έως 19.00. Λόγω της συγκέντρωσης που θα επακολουθήσει θα τηρηθούν αυστηρά τα χρονικά αυτά όρια.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (44)

Σταύρος
|

Περί των προτάσεων να είναι υπεύθυνοι όλοι οι άλλοι εκτός καθηγητών (γονείς-συνοδοί, γονείς από το σπίτι, τουριστικοί πράκτορες) :
ουσιαστικά ζητάτε να είναι υπεύθυνοι ανεκπαίδευτοι (τουριστικοί πράκτορες) και μεροληπτικοί (γονείς) άνθρωποι που δεν ξέρουν όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον να έχουν σχέση μαζί τους.
Η θέση αυτή δίνει πάτημα σε όσους κακολογούν με 1000 τρόπους τον καθηγητή του Δημόσιου Σχολείου το οποίο ζητάτε να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με δική σας υπογραφή.

Μη τα λέτε έτσι απότομα....
|

@RVZ 26 Σεπ 2024 16:06
Ασφαλώς κι έχετε δίκιο.... αλλά δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας είναι "εργοδότης" μόνο στις απαιτήσεις και όχι στις υποχρεώσεις του.
Δια στόματος ΠΘ άλλωστε μάθαμε (χάρη στο esos).... ότι "στόχος" τους είναι η συμμετοχή "ιδιωτικών χορηγιών" για να σοβατίσουν σχολεία, να επισκευαστούν τα πλακάκια στις τουαλέτες.... άντε να βάλουν και καμιά μπασκέτα....
Το να πληρώνει λοιπόν το Υπουργείο τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στις εκδρομές.... πιστεύω ότι θα τους φαντάζει μάλλον ως κακόγουστο ανέκδοτο.

@Γονέας
|

Ναι, ας το δουν οι σύλλογοι γονέων.

@Κώστας
|

Μακάρι να γίνει. Στις 5ήμερες εκδρομές να συνοδεύουν γονείς και εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων, να ησυχάσουμε.

Φιλόλογος πρώην
|

@Θ.Α.Π.
Αν και θεωρώ κακοπροαίρετο το ερώτημά σας που εκ του πονηρού βρήκε να προβάλει την πιο αβανταδόρικη από τις πολλές πτυχές μιας σχολικής εκδρομής, θα ήθελα να σας δώσω μερικές εξηγήσεις:
α) Πράγματι, είναι λάθος οι βραδινές αυτές έξοδοι σε χώρους χαμηλού επιπέδου διασκέδασης, ενώ δεν προβλέπονται ούτε από το νόμο, ούτε από το επίσημα εγκεκριμένο πρόγραμμα μιας σχολικής εκδρομής.
β) Πραγματοποιούνται ωστόσο λόγω της αφόρητης πίεσης που ασκούνται από μαθητές και δυστυχώς από τους γονείς τους.
γ) Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι κάποιοι συνοδοί τηρήσουν σκληρή στάση και τις αρνηθούν, δυστυχώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν χειρότερες έως ανεξέλεγκτες συμπεριφορές εντός του ξενοδοχείου από τις αντιδράσεις των μαθητών, οπότε οι νυχτερινές έξοδοι λειτουργούν και λίγο ως βαλβίδες εκτόνωσης.
δ) Μια καλή λύση είναι οι μεγάλες εκδρομές των τελειόφοιτων μαθητών - που είναι και οι πιο επικίνδυνες - να γίνονται στο εξωτερικό, όπου οι μαθητές σε μη οικείο περιβάλλον νιώθουν πολύ πιο ασφυκτικό το πλαίσιο, δεν μπορούν εύκολα (ή και καθόλου) να προμηθεύονται αλκοολούχα ποτά, ενώ γύρω στις 11 το βράδυ κλείνουν όλα τα καταστήματα εστίασης και η είσοδος ανηλίκων σε νυχτερινά μαγαζιά απαγορεύεται.
ε) Όλα τα παραπάνω βέβαια καταδεικνύουν γιατί απαιτείται άμεσα μια σοβαρή νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι εκδρομές να γίνουν ασφαλείς και να υπάρχει μια προστασία και των συνοδών εκπαιδευτικών.
στ) Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά τη σκέψη μου: Οι σχολικές εκδρομές πρέπει να γίνονται πλέον με ευθύνη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Επομένως η ευθύνη εποπτείας των ανηλίκων μαθητών πρέπει να ανήκει στους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ενώ για την ασφάλεια των μαθητών θα πρέπει να υποχρεούται το ταξιδιωτικό γραφείο και το ξενοδείο διαμονής να διαθέτει το ανάλογα εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί περιορίζουν το ρόλο τους μόνο στο εκπαιδευτικό σκέλος της εκδρομής, όπως αυτό έχει καταρτιστεί στο σχολείο κι έχει εγκριθεί από το σύλλογο διδασκόντων, ενώ θα πρέπει να αποζημιώνονται για παροχή εκτός έδρας εργασίας, όπως προβλέπει για κάθε εργαζόμενο η κείμενη νομοθεσία, η οποία συστηματικά παραβιάζεται από την ίδια την πολιτεία σε βάρος ΜΟΝΟ των εκπαιδευτικών.

Σώστης
|

@ΘΑΠ, σωστό ερώτημα! Οι γονείς γιατί δέχονται και όχι μόνο αυτό πιέζουν για να τα πάνε; Ενώ απαγορεύεται… διά νόμου! Είναι ο λόγος που πολλοί δεν συνοδεύουν και δεν πρόκειται να συνοδεύσουν ποτέ σε πολυήμερη εκδρομή. Έχουν αξία ΜΟΝΟ εφόσον κι όταν είναι παιδαγωγικές! Με πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνοδευόμενο από εργασίες μαθητών. Όλα τα άλλα άχρηστα. Ας καταργηθούν να ησυχάσουμε όλοι!

@RVZ
|

Σωστός

RVZ
|

Επίσης αυτό που δεν λέει κανένας είναι ότι δεν είναι σωστό οι μαθητές να πληρώνουν την διαμονή των καθηγητών και να επιβαρύνονται γι'αυτό.
Η διαμονή του εργαζόμενου στην εκτός έδρας μετακίνηση θα πρέπει να πληρώνεται από τον εργοδότη δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας.
Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή του.

Φιλόλογος πρώην
|

@ΕΡΤ | 26 Σεπ 2024 09:29
"Να πληρώνουν παράβολο οι γονείς. Σιγά μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός για την εκδρομή των σχολείων. Για πενθήμερη 1000€ ανά συνοδό. Έλα ΟΛΜΕ να σε δω."
Αν πραγματικά είστε νομιμόφρων και υποστηρίζετε την τήρηση και το σεβασμό των ισχυόντων νόμων, δεν μπορείτε να λέτε αυτό το πράγμα, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι και η νομοθεσία προβλέπει ρητά την αποζημίωση κάθε υπαλλήλου για εκτός έδρας εργασία. Σταματήστε επιτέλους την υποκρισία και δείτε κατάματα την πραγματικότητα. Η πολιτεία εμπαίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο κι εσείς χειροκροτάτε. Ντροπή πια!

Γονέας
|

Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι πενθήμερες, τριήμερες, όταν δηλ. υπάρχει διανυκτέρευση, έχει γίνει για τους συνοδούς καθηγητές επικίνδυνη αποστολή και έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες. Καλό είναι να καταργηθούν και να επιτρέπονται μόνο επιμορφωτικές ημερήσιες.

Σώστης
|

@ερτ, στο εξωτερικό την ευθύνη για τα παιδιά την αποκλειστική την έχουν οι γονείς τους. Σε εκδρομή αν ξεφύγουν και προκαλέσουν προβλήματα δεν τιμωρείται ο συνοδός, αλλά το παιδί και ο κηδεμόνας του! Το πλέον λογικό! Το ίδιο αυτονόητο πρέπει να ισχύει κι εδώ. Τώρα, ότι κακώς συνοδεύουν, ενώ είναι εκτεθειμένοι και εξ αρχής μπλεγμένοι, συμφωνώ! Κανένας εκπαιδευτικός για τρεις κι εξήντα που παίρνει δεν πρέπει να υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία των εκδρομών… 5 24ωρα αυπνίας… Να σοβαρευτούμε!! Απορώ με όσους συνοδεύουν σε εκδρομές! Αγαπάμε τους μαθητές μας πολύ, τους προσφέρουμε πνευματική τροφή, την ψυχή μας καθημερινά, είμαστε αρωγοί τους, αλλά υπάρχουν κι όρια αξιοπρέπειας και ψυχοσωματικής προστασίας!!!

Θ.Α.Π.
|

Αν οι εκδρομές είναι εκπαιδευτικες γιατί δέχονται οι καθηγητές να πηγαίνουν τα βράδια σε κέντρα διασκέδασης;

Φιλόλογος πρώην
|

@ερτ
Μάλλον εσύ δε θέλεις να καταλάβεις ούτε τι λέμε, ούτε και την ουσία του προβλήματος. Δεν μπορείς να μιλάς για ανευθυνότητα των εκπαιδευτικών, γιατί ακριβώς στο δικό τους αίσθημα υπευθυνότητας βασίζονται τα πάντα. Χρειάζεται κι ένα όριο όμως. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υπεράνθρωποι να μπορούν επί 24 ώρες να επιβλέπουν κάμποσες δεκάδες ζωηρών εφήβων. Ουδείς νοιάστηκε ποτέ ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα κάποιες ώρες να ξεκουράζονται. Ποιος νοιάστηκε ποτέ τι θα γίνει με τους μαθητές εκείνες τις ώρες;
Η δική μου πρόταση δε μιλά για ανευθυνότητα των εκπαιδευτικών. Η ευθύνη τους είναι αυτονόητη στο πεδίο που γνωρίζουν, δηλαδή στην τήρηση του εκπαιδευτικού μέρους της εκδρομής. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα και ευθύνη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Είναι η μόνη λογική και εφικτή λύση. Αλλιώς οι σχολικές εκδρομές σύντομα θα αποτελούν ρομαντική ανάμνηση. Αν δε θέλεις εσύ, ο Πλατάρος και κάνα δυο ακόμη εμμονικοί σχολιαστές να το καταλάβετε, σύντομα θα το δείτε στην πράξη και θα πέφτετε από τα σύννεφα...

Ντιν νταν ντον δεν μας έμεινε καλσόν....
|

Έλα Κο@για ν' ακούσεις.... και να σκίσεις τα πτυχία σου....
Εδώ με νόμο θα κάνουμε μέχρι και "μη κερδοσκοπικά παραρτήματα-πανεπιστήμια".... και κάποιοι μαθητευόμενοι (νομικοί) μάγοι μας λένε, ότι "Η άσκηση προσωρινής κηδεμονίας δεν μπορεί να οριστεί με νόμο αλλά τεκμαίρεται από τις συνθήκες"....

Ερτ
|

Η άσκηση προσωρινής κηδεμονίας δεν μπορεί να οριστεί με νόμο αλλά τεκμαίρεται από τις συνθήκες. Στο φροντιστήριο έχει ο φροντιστής, στο σχολείο οι καθηγητές, στο γυμναστήριο ο προπονητής, στο σπίτι η baby sitter, κλπ. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι και κυρίως τι ακριβώς ζητάνε; Να είναι ανεύθυνοι οι συνοδοί ανηλίκων; Αν ζητάνε αυτό, τότε κακώς είναι συνοδοί....

νικ
|

Η παρανομία με τα εκτός έδρας στις εκδρομές ισχύει μόνο στο Υπουργείο Παιδείας. Όλα τα άλλα υπουργεία δίνουν εκτός έδρας. Ο νόμος λέει τα εξής : η πρόσκαιρη απασχόληση και η διανυκτέρευση των μισθωτών σε άλλο τόπο εκτός της έδρας τους, δημιουργεί υποχρέωση στον εργοδότη να τους καταβάλλει, πέρα από το μισθό τους και τα έξοδα του ταξιδιού τους και επί πλέον ειδική ημερήσια αποζημίωση. Η αποζημίωση για την εκτός έδρας μετακίνηση ισούται με ένα (1) ημερομίσθιο ή με 1/25 του νόμιμου μισθού για όσους αμείβονται με μισθό. Όταν στους μισθωτούς που εργάζονται εκτός έδρας παρέχονται από τον εργοδότη τροφή και κατοικία καταβάλλεται σ’ αυτούς το 1/4 μόνο της παραπάνω αποζημίωσης. Εάν όμως παρέχεται μόνο τροφή καταβάλλεται το 1/2 της αποζημίωσης και αν παρέχεται μόνο κατοικία καταβάλλονται τα 4/5της αποζημίωσης (Υ.Α. 21091/2990/3-8-1946).

ΠΑΡΑΚΑΛΕΊΤΑΙ Η ΟΛΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Polar_Fish
|

Η συμμετοχή των καθηγητών στις εκδρομές ήταν πάντα σε εθελοντική βάση και στηριζόταν σε μια αμοιβαία κατανόηση εμπιστοσύνης. Η παρέμβαση της ΟΛΜΕ πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ορθολογικού πλαισίου για τις εκδρομές. Τα χρήματα είναι το λιγότερο. Αυτο που έχει σημασία ειναι να μην δημιουργούνται προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκεί κάπουα μακρυά.

Προς ΟΛΜΕ
|

Μπράβο, βάλατε 20 θέματα και αιτήματα στο μπλέντερ. Έτσι σίγουρα θα βρεθεί άκρη.

Sdragon
|

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η αποχή από τη δουλειά και η μη εφαρμογή ενός νόμου θεωρείται απεργία. Μόνο οι συνδικαλιστές το ξέρουν αυτό. Επίσης δεν καταλαβαίνω τη λογική των απεργιών αυτών αφού οι περισσότερες βγαίνουν παράνομες. Συμφωνώ επίσης ότι θα έπρεπε οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να πληρώνονται επιπλέον για τις εκδρομές. Για τις εκτός έδρας αναφέρομαι.

Φιλόλογος πρώην
|

@Πλατάρος Γιάννης | 25 Σεπ 2024 22:54
Αν πραγματικά θέλεις να μάθεις γιατί γελάει ο πολύς κόσμος, τότε μάθε ότι το κάνει για τα δικά σου προκλητικά φιλοκυβερνητικά σχόλια και τη χαιρέκακη διάθεσή σου απέναντι στον εκπαιδευτικό κόσμο. Απορώ πώς είναι δυνατόν να μην παίρνεις το μήνυμα που εκπέμπουν οι 9 στους 10 σχολιαστές για τα γραφόμενά σου!
Πάντως θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι ανέντιμο να διαστρεβλώνεις τόσο ξεδιάντροπα τα σχόλιά μου και να μιλάς για "αυτοφωράκηδες" και άλλες ανοησίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μου προτάσεις. Σου έχω εξηγήσει με σαφήνεια τη σκέψη μου πάνω στο θέμα της εποπτείας ανηλίκου και πώς αυτό μπορεί νομικά να διευθετηθεί όσον αφορά στις σχολικές εκδρομές. Εσύ συνεχίζεις να κάνεις χαρακτηρισμούς σαν μη σου έχω εξηγήσει τίποτε! Αν λοιπόν τέτοιες εκφράσεις δε δηλώνουν φτηνό λαϊκισμό, τότε μπορείς ελεύθερα να ρίχνεις τέτοιες ρετσινιές στους άλλους και να κοιμάσαι ήσυχος!
Παρακαλώ πολύ, αγαπητοί συνάδελφοι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κρίνετε κι εσείς αν η πρότασή μου έχει σχέση με τους χαρακτηρισμούς του Πλατάρου. Επαναλαμβάνω λοιπόν εν συντομία τη σκέψη-πρότασή μου: Στις σχολικές εκδρομές την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών πρέπει να φέρει επί 24ώρου βάσεως με ειδικό προσωπικό το ταξιδιωτικό γραφείο και το ξενοδοχείο διαμονής μαζί φυσικά με τον αρχηγό της αποστολής. Δεν είναι δυνατόν (ούτε και αποτελεσματικό άλλωστε) να έχουν αυτή την ευθύνη οι συνοδοί εκπαιδευτικοί που ούτε εκπαιδευμένοι είναι για τέτοια δουλειά (σκεφτείτε 3-4 συναδέλφισσες, πιθανόν μεγάλης ηλικίας, να πρέπει να "κυνηγάνε" 50 απείθαρχα παιδιά όλη τη νύχτα μέσα σε κάποια αχανή ξενοδοχεία με κάμποσα άλλα σχολεία μέσα), ούτε φυσικά μπορούν να μένουν άυπνοι όλο το 24ωρο! Το έργο των συνοδών εκπαιδευτικών θα πρέπει να περιορίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκδρομής, για το οποίο είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να το διεκπεραιώσουν σωστά. Αρχηγός της εκδρομής δεν πρέπει να είναι εκπαιδευτικός, αλλά νόμιμα εξουσιοδοτημένο μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

ΠΕ19
|

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
24ωρη υπηρεσία με ευθύνη ζωής η θανάτου σε παιδιά χωρίς αποζημίωση.
Με καθυστέρηση 15 χρόνων ξύπνησε ΟΛΜΕ.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Μήτσος
|

Ελπίζω να ακολουθήσει και η ΔΟΕ. Το αίτημα είναι πλέον σαφές και το διατυπώνει άψογα και συνοπτικά ο Φιλόλογος από τον Βορρά. Αντιγράφω:
«Είπαμε, δε ζητά κανείς να αλλάξει ο θεμελιώδης νόμος περί ευθύνης έναντι ανηλίκου, αλλά να αλλάξει ο προσδιορισμός του υπευθύνου που θα έχει ένα τέτοιο ρόλο στις μαθητικές εκδρομές κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από έναν νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.». Από έναν ή περισσότερους νόμιμα εξουσιοδοτημένους, θα πρόσθετα.
Ένα παράδειγμα από τα πολλά που καθιστά ολοφάνερη την ανάγκη να παρέμβει ο Νομοθέτης: Στο Μουσείο δύο δάσκαλοι της ΣΤ τάξης συνοδεύουν 45 μαθητές. Έχει προβλεφθεί και ένας ξεναγός ώστε ο δάσκαλος/ξεναγός να έχει από 15 μαθητές στην ομάδα του. Ο λόγος είναι προφανής. Τους έχεις λοιπόν δίπλα σου, δεξιά και αριστερά - δε γίνεται πάντοτε να είναι όλοι και μπροστά σου, πρέπει, μερικές φορές, να είσαι κοντά στο έκθεμα - και κάποια στιγμή ο Γιάννης με τον Πέτρο φεύγουν και πηγαίνουν δίπλα και αγγίζουν/πιέζουν με τα δάχτυλά τους τον πίνακα ζωγραφικής ή πηγαίνουν προς το κυλικείο του Μουσείου ή ο Γιάννης ρίχνει μια σφαλιάρα στον Πέτρο και τρέχοντας για να αποφύγει την αντίδρασή του πέφτει πάνω στο άγαλμα! Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Γιάννης και ο Πέτρος δεν ανήκουν πάντοτε στην ομάδα σου, μπορεί να τους έχει ο ξεναγός που ανεύθυνος κατά τον Νόμο. Αν τώρα σκεφτεί κανείς και τα απρόβλεπτα που συμβαίνουν σε ανοιχτούς χώρους - μπορώ να γράφω για ώρες περιστατικά... - γίνεται ολοφάνερο πλέον ότι η κείμενη Νομοθεσία είναι ελλιπής/προβληματική και πώς έχει έρθει η ώρα ο Νομοθέτης να πράξει το χρέος του.

Ανησυχία
|

Διαβάζω τα του κλάδου και το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι δεν υπάρχει σωτηρία από κανέναν. Η πολιτική ηγεσία διαχρονικά υποσκάπτει και επιβαρύνει. Τα σωματεία ασχολούνται με διάφορα άσχετα κι όχι με θέματα που πραγματικά μας καίνε. Η κοινωνία μας απαξιώνει και μας επιτίθεται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό. Το μόνο που μου μένει είναι να φύγω με οποιονδήποτε τρόπο πριν καταρρεύσω ή το σύστημα καταρρεύσει (ξανά). 30 χρόνια για συνταξιοδότηση είναι πάρα πολλά.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις εκδρομές είναι μια χαρά. Εθελοντικά συμμετέχουν οι συνάδελφοι. Αν σταματήσουν να συμμετέχουν θα βρεθούν άλλοι "εθελοντές" όπως γονείς, τουριστικοί πράκτορες κτλπ. Η ΟΛΜΕ με τις απαιτήσεις για αποζημίωση θα οδηγήσει την πολιτεία να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς σε συνοδεία τέτοιων εκδρομών. Αυτό θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο από την πλειοψηφία του κλάδου. Ήδη γονείς/παιδιά νομίζουν ότι μας κάνουν δώρο ταξιδάκια, φανταστείτε αν μας υποχρεώνει/πληρώνει το κράτος κι από πάνω.
Το βασικό θέμα είναι ότι οι μισθοί των 1000 και 1100 ευρώ φτάνουν για 20 μέρες. Αν έχει κάποιος παιδιά οι μέρες αυτές μειώνονται. Όλα τα υπόλοιπα θέματα πρέπει να έπονται του μισθολογικού. Σιωπηρά όλοι έχουν ή ψάχνουν τρόπους να συμπληρώνουν το απαιτούμενο εισόδημα ώστε να βγει ο μήνας. Αυτό γίνεται με την άτυπη αποδοχή της πολιτείας αφού γνωρίζουν τι ανάγκες καλύπτονται με τους μισθούς που δίνουν.
Καλύτεροι μισθοί με επιστροφή 13ου-14ου για να επανέλθουν η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία και η ψυχική ηρεμία στον κλάδο. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

@Πλατάρος Γιάννης
|

Μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε στο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος για τις εκδρομές;
Τόσα γίνονται. Εδώ παρατηρείται το οξύμωρο να ψηφίζουν 17ρηδες, αλλά στις εκδρομές να είναι ανεύθυνοι των πράξεών τους άτομα αυτής της ηλικίας ή 2-3 χρόνια μικρότερα. Σας φαίνεται λογικό?

ΠΕ 04.01
|

Έχουν γίνει τόσα παρατράγουδα στις εκδρομές (και επεισόδια) που πολλοί Καθηγητές έχουν πάψει να συνοδεύουν, από πενταετίας, μη δεχόμενοι να βάλουν ''το κεφάλι τους στο ντορβά''. Έχει δίκαιο η ΟΛΜΕ.

ΕΡΤ
|

Να πληρώνουν παράβολο οι γονείς. Σιγά μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός για την εκδρομή των σχολείων. Για πενθήμερη 1000€ ανά συνοδό. Έλα ΟΛΜΕ να σε δω.

Ζολωτας
|

Πολύ σωστά. Άσε αναλάβει ευθύνες και ο σύλλογος γονέων ευθύνες. Δε γίνεται ο εκπαιδευτικός να είναι και αστυνόμος και τεχνικός λεωφορείων και ελεγκτής εστίασης κλπ κλπ

Μιχάλης Θ.
|

Ως προς τις εκδρομές, τουλάχιστον, έχει δίκιο η ΟΛΜΕ. Υπάρχει ένα στρεβλό και επικίνδυνο - πρωτίστως για τους εκπαιδευτικούς είναι η αλήθεια - καθεστώς που διέπει τις πολυήμερες εκδρομές. Το γνωρίζουν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ. Παρόλ'αυτά το υπουργείο έχει επαναπαυθεί στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην πεποίθηση πως η κοινωνία θα στραφεί εναντίον τους αν αρνηθούν να συνοδεύσουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πολυήμερες (έτσι όπως ΤΩΡΑ πραγματοποιούνται) εξυπηρετούν την "κίνηση του χρήματος" και την εκτόνωση των μαθητών. Δευτερευόντως παιδαγωγικούς σκοπούς. Η αποχή των εκπαιδευτικών από αυτές (τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει το καθεστώς με το οποίο πραγματοποιούνται) είναι ο μόνος τρόπος να πιεστεί το υπουργείο (μέσω όσων επωφελούνται από τις εκδρομές).

κοινή λογική
|

Επιτέλους αποφάσισαν το προφανές

Σώστης
|

Ένα σωρό ζητήματα… ένας αχταρμάς!!! Συμφωνούμε στο ότι απαιτείται επίδομα για όσους συνοδεύουν σε εκδρομές! Οπωσδήποτε!! Οι γονείς και τα παιδιά νομίζουν ότι μας κάνουν χάρη κιόλας, ότι ΜΑΣ πηγαίνουν εκδρομή! Ότι πρέπει να τους λέμε ευχαριστώ αντί να μας λένε αυτοί…. Φυσικά χρειάζεται αποχή για να συνειδητοποιηθεί το βάρος της ευθύνης και της κούρασης σε αυτό το έργο. Για την αξιολόγηση; Ακόμη ασχολείται η ΟΛΜΕ; Έκλεισε το ζήτημα! Όσο το ανακινείται κάνετε κακό παρά καλό! Έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται… κι αυτό είναι θετικό επικοινωνιακά. Τόσα ζητήματα έχουμε να αναδείξουμε που μας πονάνε!! Σαν κοινωνία μάς πονάνε! Μια σοβαρή ΟΛΜΕ μπορεί να έχει αντίκτυπο…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ