Χίλιες θέσεις (950 μελών ΔΕΠ και 50 υπαλλήλων) θα ανακοινώσει ο Κ. Πιερρακάκης στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας

Ο υπουργός Παιδείας απέστειλε το αίτημα, εγγράφως, το Σάββατο , χωρίς , ωστόσο, να αναφέρει τον λόγο για το οποίο ζητά να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων

01/10/2024

Ενημερώθηκε: 01/10/2024, 08:30

Άκουσε το άρθρο

Έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδος Πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Τρίτη, στις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο υπουργός Παιδείας απέστειλε το  αίτημα, εγγράφως, το Σάββατο , χωρίς , ωστόσο, να αναφέρει τον λόγο για το οποίο ζητά να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ο Κυράκος Πιερρακάκης , παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, θα ανακοινώσει στους Πρυτάνεις   1000 νέες θέσεις για τα ΑΕΙ για το 2025 , εκ των οποίων:

  • οι 950   θέσεις αφορούν μέλη ΔΕΠ (200 θα διατεθούν στις Ιατρικές Σχολές), και
  • οι 50 διοικητικούς υπαλλήλους. 

Σε επικοινωνία που είχε το esos με στέλεχος-συνεργάτη του υπουργού Παιδείας μας είπε ότι ο υπουργός δεν πρόκειται να ανακοινώσει στους Πρυτάνεις κάποια νέα νομοθετική πρωτοβουλία , αλλά θα συζητήσει μαζί τους  για τις εφαρμοστικές αποφάσεις επί των διατάξεων-τροποποιήσεων του νόμου "Κεραμέως",  που ψηφίστηκαν στη Βουλή.
 

Σχόλια (11)

Θυμιος
|

Τώρα κολλάνε τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας! Θα κάνουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη με τα λεφτά του Υπουργείου Παιδείας!

Αλήθεια, με την τόση γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν τα ΔΕΠ, μήπως ήταν καλύτερα 50 μέλη ΔΕΠ και 950 διοικητικοί.

Μισθολόγιο
|

κ. Υπουργέ, πολύ δύσκολα θα πάει κάποιος σε ένα Πανεπιστήμιο για 1300 ευρώ.

Τι είχαμε και τι χάσαμε
|

Υπουργέ για να έχεις πλήρωση θέσεων από επιστήμονες που διαπρέπουν διεθνώς (και όχι από άνεργους διδάκτορες που αναζητούν εργασία όπου νάναι) θα πρέπει πρώτα να φροντίσεις τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν αποδοχές και συντάξεις των πανεπιστημιακών.
Τι είχαν και τι έχασαν οι πανεπιστημιακοί; Σύμφωνα και με την ΠΟΣΔΕΠ ζητείται να αποκατασταθούν τα εξής που χάθηκαν μνημονιακά:
-Η αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματός τους και ανταγωνιστικά συγκριτικά με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και τις αποδοχές άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.
-Η επικαιροποίηση των δύο επιδομάτων (ειδικού επιδόματος έρευνας και διδασκαλίας και επιδόματος βιβλιοθήκης), καθότι σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος των καθηγητών Πανεπιστημίου.
-Η αποφορολόγηση του ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, σύμφωνα με την 2306/2014 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, προς αποφυγή κατάθεσης χιλιάδων ατομικών φορολογικών προσφυγών.
- Καταβολή της πλήρους μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζεται από τις αποφάσεις 4741/2014 και 1911/2022 του ΣΤΕ για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2022 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ ανεξαιρέτως.
-Θέσπιση της σύνταξης των αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ τουλάχιστον στο 80% του τελευταίου μισθού τους, προς αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών που παρείχαν στον εργάσιμο βίο τους, ο οποίος, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, είναι περιορισμένος λόγω των πολλών ετών που απαιτούνται για απόκτηση των αυξημένων προσόντων.
Με τις τρέχουσες απολαβές δεν βγαίνει ούτε καν η διαβίωση των μελών υπηρετούντων ΔΕΠ, που αναγκάζονται να κάνουν 2 και 3 άλλες δουλειές για να ζήσουν την οικογένεια τους.

Rita
|

200 θέσεις ΔΕΠ για 7 ιατρικές είναι πολλές 70 είναι αρκετές

Επόμενη φαση
|

Μετά τον Γαβρογλου ετοιμάζεται η επόμενη φάση. Νόμος ανά πανεπιστήμιο διαβάζω…αναβαθμισμένος εσωτερικός κανονισμός…συμφωνίες με καθένα ξεχωριστά. Βλέπουμε και το τέλος της Συνόδου, καθότι την δύναμη τη έχει χάσει τα τελευταία χρόνια.

Polar_Fish
|

Το πρόβλημα δεν ειναι τοσο οι αλλαγές σε ένα νομο αλλά οτι αυτές δεν ειναι ευκολο να εφαρμοστουν και δεν εφαρμόζονται. Ακόμα και γνωστός νόμος της Διαμαντοπουλου δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Τον τσίμπησε το OpenAI o1 preview
|

Με το νέο αυτό "νταβαντούρι", βρήκε να του γράφει αυθημερόν σωρό νομοθετήματα εφαρμόζοντας AI prompt engineering. Υπουργέ, το μόνο πράμα στον κόσμο που δεν μπορεί το ΑΙ να αντιμετωπίσει είναι η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία!: Unbreakable Ελληνικό Δημόσιο σε κάθε φύσεως Λογική!
Αυτό το "κουσούρι" πρέπει πρώτα να λυθεί από τους ασκούντες διοίκηση, αλλιώς όλα τα άλλα είναι μια τρύπα στο νερό!

Κυνικός
|

Παιδιά, κάποιος στο esos ή αλλού να φτιάξει ένα γράφημα με το πόσο "κρατάει" ο κάθε νόμος για την Παιδεία πριν ο επόμενος (ή ο ίδιος) εμπνευσμένος υπουργός αρχίσει το ράβε ξήλωνε. Πόσο είναι ο μέσος όρος σταθερότητας του θεσμικού μας πλαισίου; 3 μήνες; 2 μήνες;

@Πετρος
|

Μάγος είσαι... είναι σίγουρο!

Πέτρος
|

Θα τους σκάσει το μυστικό για αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, δηλαδή κλείσιμο τμημάτων.

Polar_Fish
|

Καιρος ηταν. Ο μισος νομος της Κεραμέως είναι σε αναστολη και αυτο δημιουργεί προβλήματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ