Κ. Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση των ποινών για ζητήματα παραμέλησης των ανηλίκων

Αυστηροποίηση ποινών για οπλοκατοχή στους νέους

30/09/2024

Άκουσε το άρθρο

Τρεις  ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας στους ανηλίκους, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργείου Συμβουλίου.

Πρόκειται για:

Α. Την αυστηρότερη της ποινική μεταχείρισης της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον  όσων υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη.

Β. Την αυστηροποίηση των ποινών  για ζητήματα παραμέλησης  των ανηλίκων.

Γ. Αναζήτηση νέας εφαρμογής που θα την ονομαστεί "Safe Youth", έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Και βέβαια, τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία. Ήταν αυτό ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκε, όμως, κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους, έστω και μετά την σύλληψή τους. Αυτή η συμπεριφορά από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί μόνο ως απλό ελαφρυντικό.

Θέλω να επαναλάβω ότι το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. Αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων.

Και βέβαια, θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, είχα την ευκαιρία να μιλήσω και γι' αυτό στον ΟΗΕ- τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά πια και ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια κρίση, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά τα οποία είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία "Stop Bullying", η οποία αφορά -τονίζω- το σχολικό περιβάλλον, έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει κάποια πρώτα θετικά, πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως δίνοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια στα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τα οποία βεβαίως σε πρώτη φάση πρέπει να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε διακριτικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Όμως τώρα η μεγάλη, νέα πρωτοβουλία είναι αυτή η ιδέα ενός νέου, δεν θέλω να το ονομάσω "panic button", θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον όρο, αλλά μία νέα εφαρμογή που θα την ονομάσουμε "Safe Youth", έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή.
 

Σχόλια (10)

Φοιτητής
|

Ας ρωτήσουν οι πρυτάνεις τι θα γίνει με τις αναμενόμενες διαγραφές φοιτητών.
Θα το πάρει πίσω και αυτό, ή θα κάνει το αυτονόητο

@Μνημείο πεσόντων ΕΡΤ
|

Κάπου ώπα ! (ή όπα, το ίδιο κάνει)

Σώστης
|

@Μάνα παιδιού γυμνασίου, τα παιδιά είναι χειριστικά και δημιουργούν αφηγήματα, για να αυτονπροστατευτούν. Προσέχετε! Την αξιοκρατία δεν την γνωρίζουν, αφού πριακά διαθέτους κρίση σε αυτή την ηλικία…

Νοσταλγός της τάξης και ευπρέπειας
|

ΝΟΜΟΣ 4000 όπως παλιά χρειάζεται......

Μνημείο πεσόντων ΕΡΤ
|

Δεν υπάρχει σχολική βία. Μην δαιμονοποιούμε τους ανήλικους. Όλη αυτή η γενική ατμόσφαιρα κατά των ανηλίκων είναι στο πλαίσιο συντηρητικοποίησης της κοινωνίας και του νεοφιλελυθερισμού που ξεπουλάει τον λαϊκό πλούτο και εξαθλιώνει τους εργάτες. Βάλτε ψυχολόγους στα σχολεία και επιπλέον να δοθούν διδακτικές ώρες σε ψυχολόγους ως τακτικοί εκπαιδευτικοί. Προέχει η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και η πρόληψη, οι ποινές είναι εξοντωτικές για τα παιδιά και αδιανόητες. Τα παιδιά δεν φταίνε ποτέ. "Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα".

Γονέας
|

Παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε που και πως μπορώ να αποποιηθώ την επιμέλεια του ανήλικου γιού μου και εσείς να αναλάβετε την επιμέλειά του καθώς και τη διαπαιδαγώγησή του, την παροχή τροφής, στέγης και όλων των αναγκών του γιατί εγώ αδυνατώ.

Ερτ
|

Πληρώστε κοροϊδα φορολογούμενο ι ψυχολόγους στα σχολεία επειδή "έλα μωρέ παιδιά είναι γούτσου γούτσου". Αυστηροποίηση των ποινών τώρα. Σήκωσες χέρι κλπ.;Την πρώτη φορά αποβολή, τη δεύτερη χάνεις τη χρονιά αυτομάτως.-

Μάνα μαθητή Γυμνασίου
|

Το πρόβλημα είναι βαθειά κοινωνικό. Τα παιδιά βλέπουν νοσηρά πρότυπα και αντιδρούν σε ότι αναξιοκρατικό βλέπουν.
Η κοινωνία βράζει κύριε πρωθυπουργέ!

Η Κίτσους
|

Είναι ανενημέρωτοι. Στα σχολεία έχουν μπει εδώ και χρόνια μαζικά ψυχολόγοι και δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα. Η κατάσταση είναι φυσιολογικότατη και τα παιδιά φρόνιμα.

Μήτσος
|

Επειδή η οικογένεια είναι ανεμοδαρμένη εδώ και αρκετά χρόνια και επειδή ακόμη το λειτούργημα του γονέα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, καλό θα είναι πριν τον τιμωρήσεις, να τον διδάξεις πρώτα.
Να δούμε τα θεσμικά όργανα που χρειάζονται για τη στήριξη της οικογένειας προηγουμένως.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ