Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην εφαρμογή της απόφασης, οι μαθητές να έχουν την ευθύνη και όχι οι εκπαιδευτικοί των ενδοσχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων , η οποία περιλαμβάνεται στο νέο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μάλιστα η υφυπουργός Ζέττα Μακρή με διευκρινιστική προς το esos υποστηρίζει αντίστοιχη διατύπωση υπήρχε και στον Κανονισμό του 2021 χωρίς να δημιουργηθεί παρανόηση ή θέμα στην εφαρμογή της απόφασης.
Το esos σημειώνει ότι ο κανονισμός του 2021 όριζε ότι: "Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/μαθητριών".
Στο νέο κανονιμό γα το σχολικό 2024-25 αφαιρέθηκε το "πρέπει" και ορίζει τα εξής: Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών.
Ακολουθεί η διευκρίνιση της υφυπουργού Παιδείας
Προς Διευθυντή Σύνταξης του esos
Με αφορμή το ρεπορτάζ της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας σας με τίτλο "Κυρίαρχοι" οι μαθητές, χωρίς ευθύνη εκπαιδευτικών, οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες", θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα διευκρίνισης στην παράγραφο "Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών".
Αντίστοιχη διατύπωση υπήρχε και στην υπ' αριθ. 13423/ΓΔ4/4-2-2021 απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 491/9-2-2021 και σας διευκρινίζω ότι ουδέποτε δημιουργήθηκε παρανόηση ή θέμα στην εφαρμογή της μια και είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη αφορά στην υποβολή προτάσεων από την πλευρά των μαθητών και δεν αφορά στην ευθύνη της τελικής επιλογής των προτάσεων αυτών.
Ωστόσο η παρατήρησή σας είναι χρήσιμη και σας ευχαριστώ ξανά για την ουσιαστική συμβολή σας στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, κηδεμόνων και κάθε ενδιαφερόμενου για την εκπαιδευτική διαδικασία και την σχολική ζωή.
Με εκτίμηση,
Ζέττα Μ. Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
@Αλίκη
Να καλέσετε λοιπόν την κυρία στη φωτό που κάθεται χαμογελαστή στο γραφείο της, να έρθει στο νηπιαγωγείο σας και να μείνει στην τάξη μαζί σας από το πρωί μέχρι το μεσημέρι . Αν δεν έρθει, ντροπή της. Σε τόσα άσχετα μέρη πηγαίνει για επίσκεψη. Να περάσει λοιπόν μια μέρα σε τάξη νηπιαγωγείου με 24 νήπια-προνήπια χωρίς να βγει καθόλου έξω , ούτε 5 λεπτά , να ακούσει το «κυρία» 888 φορές , να ηρεμήσει αυτά που κλαίνε το πρωί γιατί είναι ακόμα προσαρμογή και αν από το κλάμα εκτοξευθεί και καμιά ρουκέτα εμετού στην τάξη να βοηθήσει( γιατί αυτή μπορεί να νομίζει ότι έχετε την καθαρίστρια απίκο από το πρωί) ,να απαντάει στο τηλέφωνο, να πρέπει να στείλει και μέιλ μέχρι τις 11:00 γιατί έτσι ζήτησε η πρωτοβάθμια και να κάνει ταυτόχρονα δραστηριότητες και όλα τα πολύ ωραία που κάνετε στο νηπιαγωγείο. Μόνο έτσι θα καταλάβει. Βιωματική μάθηση. Το μεσημέρι που θα φύγει από το νηπιαγωγείο δεν θα είναι όπως τη βλέπεις τώρα στη φωτογραφία σίγουρα.Όσο για το « δεν μπορεί να γίνει μείωση ωραρίου για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του νηπιαγωγείου» δουλειά της είναι να βρει λύση και να σταματήσει αυτή η αδικία σε βάρος των νηπιαγωγών. Τι κάθεται εκεί και κάνει ;