2 στους 10 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς έλαβαν μακροχρόνια άδεια

Κυρίως για λόγους κύησης, λοχείας και ανατροφής

06/10/2024

Άκουσε το άρθρο

Δύο στους 10 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ως μόνιμοι κατά το νέοι σχολικό έτος έλαβαν μακροχρόνια άδεια, σύμφωνα με  πληροφορίες.

Ειοδικότερα από του 10.000  συνολικά  εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν  οι 1.944  έλαβαν   μακροχρόνια άδεια, από τις κατηγορίες που δίνει τη δυνατότητα η σχετική νομοθεσία.

Από τους 1.944  εκπαιδευτικούς στους   1.200  χορηγήθηκε άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής.

Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ.2 του αρθ. 53 του Υ.Κ για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του.

Την άδεια αυτή δικαιούται και ο γονέας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει τέκνο (αρ. 582/2004 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

Εναλλακτικά, η μητέρα εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τη μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού της ωραρίου, κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985 (παρ. 2α
άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄ ), εφόσον το παιδί είναι ηλικίας έως (2) ετών.

Η άδεια ανατροφής χορηγείται στους εκπαιδευτικούς σε συνεχές χρονικό διάστημα και δύναται να διακοπεί μόνο για τις εξής περιπτώσεις:

α) συμμετοχή του/της δικαιούχου εκπαιδευτικού στο σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης

β) χορήγηση στη δικαιούχο εκπαιδευτικό της άδειας μητρότητας (κύησης – λοχείας).

Ο γονέας εκπαιδευτικός που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου και πριν την εξάντληση της αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις
διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο, πάντα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, ήτοι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία διορισμού τους έχουν περισσότερα του ενός τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν τις διευκολύνσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ., λαμβάνουν αθροιστικά το υπόλοιπο των διευκολύνσεων αυτών (δηλαδή τους μήνες που υπολείπονται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, μέχρι τα τέκνα τους να συμπληρώσουν τα 4 έτη), σύμφωνα και με τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008. Για τον υπολογισμό των υπολειπόμενων
χρονικών διαστημάτων ισχύουν οι μαθηματικοί τύποι της ανωτέρω εγκυκλίου. Για τη διευκόλυνση των Υπηρεσιών, επισυνάπτεται αρχείο excel με πρόγραμμα υπολογισμού των διαστημάτων και σχετικές διευκρινίσεις.

Για το γονέα εκπαιδευτικό που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα.

Σε περίπτωση γέννησης δίδυμων, τρίδυμων κ.λ.π. τέκνων, χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας (6) έξι μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του. Η άδεια αυτή χορηγείται ύστερα από αίτηση του εκπαιδευτικού σε συνεχές χρονικό διάστημα.

Αν και οι δύο γονείς δικαιούνται τις παραπάνω διευκολύνσεις, με κοινή τους δήλωση του Ν. 1599/1986 που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικό διάστημα που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών του τέκνου. Αλλαγή της δήλωσης αυτής δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων.

Αν ο ένας γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τότε η/ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής των εννέα (9) μηνών κατά το μέρος που υπολείπεται. Π.χ. αν ο ένας γονέας στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται άδεια μικρότερη των εννέα μηνών (π.χ 6 μήνες) και την εξαντλήσει, η/ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται να λάβει ως άδεια το χρονικό διάστημα που υπολείπεται των εννέα μηνών (δηλαδή 3 μήνες).

Επισημαίνουμε ότι ο πατέρας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής καθώς και της εξάμηνης άδειας ανατροφής δίδυμων κλπ. τέκνων, ακόμη κι όταν η σύζυγός του δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, πάντα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, ήτοι μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει τα τέσσερα (4) έτη.

Ο γονέας εκπαιδευτικός, προκειμένου να κάνει χρήση των παραπάνω διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου, πρέπει να προσκομίζει στην Υπηρεσία του τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

β. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σχετικά με το ποιος από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση της διευκόλυνσης. Στην ίδια δήλωση καθορίζεται το χρονικό διάστημα που ο καθένας από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση διαδοχικά και συνεχόμενα. Εάν η/ο σύζυγος έχει κάνει χρήση, θα δηλώνεται το είδος της διευκόλυνσης, καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα που η/ο σύζυγος έκανε χρήση.

Αν η σύζυγος του γονέα εκπαιδευτικού έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει χρήση τηςειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας των έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 142, εδάφιο 2 του Ν. 3655/2008, χωρίς να κάνει χρήση άλλων διευκολύνσεων ανατροφής (μειωμένου ωραρίου ή συνεχόμενης άδειας ανατροφής), τότε ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου της παρ.2 του αρ. 53 του Ν.3528/2007.

Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου (παρ. 2 αρθ.51 του Υ.Κ) ή την τρίμηνη άδεια (παρ. 1 αρθ.53 του Υ.Κ) ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων ανατροφής για το ίδιο χρονικό διάστημα (μειωμένο ωράριο, εννεάμηνη άδεια ανατροφής, εξάμηνη άδεια ανατροφής δίδυμων τέκνων).

Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια ανατροφής, ή τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου (στην περίπτωση των μητέρων) δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια. Σε περίπτωση τοκετού με παρένθετη μητέρα, η νόμιμη μητέρα δικαιούται τη μείωση του διδακτικού της ωραρίου κατά δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985 (παρ. 2α άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄), εφόσον το παιδί είναι ηλικίας έως (2) ετών, ή εναλλακτικά, την εννεάμηνη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού (Γνωμοδότηση αρ. 361/2009 του Γ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης).

ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (άρθρο 52 του Υ.Κ. όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3801/2009)

Στις εκπαιδευτικούς, οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Η άδεια κύησης χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας λοχείας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.Σε περίπτωση γέννησης παιδιού πέραν του τρίτου, (δηλαδή 4ου και άνω) η άδεια λοχείας προσαυξάνεται κατά δύο (2) μήνες. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Και στις δύο περιπτώσεις, η επιπλέον άδεια χορηγείται συνεχόμενη, αμέσως μετά τη λήξη της τρίμηνης άδειας λοχείας.

Σε περίπτωση απώλειας του εμβρύου μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πρέπει να χορηγείται στην γυναίκα υπάλληλο αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού και τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του Υ.Κ. Σε περίπτωση πρώιμου ή πρόωρου τοκετού που πραγματοποιείται μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πριν την έναρξη της άδειας κύησης, πρέπει να χορηγείται η τρίμηνη άδεια λοχείας, ανεξάρτητα από την έκβαση του εμβρύου. Τέλος, η απώλεια του νεογνού που πραγματοποιείται μετά την έναρξη της άδειας μητρότητας (κύησης και λοχείας) δεν επηρεάζει τη συνολική πεντάμηνη διάρκεια αυτής.

Σε κυοφορούσες εκπαιδευτικούς που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές, μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος (αρ. 496/2007 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ).

Στις μητέρες εκπαιδευτικούς που υιοθετούν τέκνο χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας (δηλαδή τελεσίδικη δικαστική απόφαση), εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της εκπαιδευτικού κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα. Ο μήνας αυτός μπορεί να ληφθεί οποτεδήποτε κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα, κατόπιν σχετικής αίτησης της ενδιαφερόμενης εκπαιδευτικού, η οποία πρέπει να προσκομίσει στην Υπηρεσία σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές για την έναρξη της διαδικασίας της υιοθεσίας.

Στην περίπτωση τοκετού με παρένθετη μητέρα, αν η παρένθετη μητέρα είναι εκπαιδευτικός, δικαιούται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Αν η νόμιμη μητέρα είναι εκπαιδευτικός, δικαιούται την άδεια λοχείας, τρεις (3) μήνες με πλήρεις αποδοχές, μετά τον τοκετό της παρένθετης μητέρας (Γνωμοδότηση αρ. 361/2009 του Γ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης).
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (26)

Επαπειλούμενη
|

Μήπως είναι γνωστό πόσες φορές μπορεί μια γυναίκα να δηλώνει επαπειλούμενες κυήσεις; Υπάρχει κάποιο όριο, πχ να παίρνει 1 μονοετή άδεια ανά 2 χρόνια;

alastor
|

Δείτε αυτές τις άδειες κύησης και ανατροφής, που παρέχει το δημόσιο, ως κίνητρο για να μειωθεί κάπως η υπογεννητικότητα. Χωρίς αυτές, οι ελάχιστες -πλέον- γεννήσεις θα ήταν ακόμα λιγότερες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΙΟΥΛΑΚΗΣ
|

Πρώτον, η πλειοψηφεία των νεοδιόριστων δεν πρωτογίναν εκπαιδευτικοί σε σχολείο με τον διορισμό αλλά έχουν από 3 έως 15 χρόνια στα σχολεία, το ότι για 10+ χρόνια δεν διόριζε το κράτος εκπαιδευτικούς δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί στα σχολεία, οπότε όχι, δεν είναι νέοι εργαζόμενοι οι νεοδιόριστοι.

Δεύτερον, αυτά παθαίνει το κράτος όταν δεν δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, όταν μια γυναίκα γέννησε πριν από δύο χρόνια αλλά δεν μπορούσε να πάρει το 9μηνο ως άδεια ανατροφής το παίρνει τώρα που το δικαιούται.

Τρίτον, φυσικά και να δωθούν άδειες για εγκυμοσύνες κλπ, έχουμε τεράστιο υπογεννητικότητας και το σχολείο δεν είναι γραφείο, είναι χώρος όπου μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα πολύ εύκολα και στο οποίο σέρνονται πολλές ασθένειες, αν μια έγκυος είναι έστω και σε μικρή κατάσταση κινδύνου τότε ναι, να βγαίνει σε άδεια λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.

Τέταρτον, το πρόβλημα είναι ότι το κράτος έχει καβούρια στις τσέπες όσον αφορά τα σχολεία και την εκπαίδευση γενικά (όπως έχει και για την υγεία) και δεν κάνει διορισμούς, φέτος ήταν η πρώτη φορά όπου οι διορισμοί στην γενική αγωγή ήταν περισσότερες από τις συνταξιοδοτήσεις, αυτό είχε να συμβεί πάνω από 15 χρόνια, και από αυτά τα 15 χρόνια τα 11 δεν έκανε καθόλου διορισμούς. Αν το ποσοστό των αναπληρωτών ήταν 10% ή και λιγότερο των εκπαιδευτικών τότε δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, ούτε με την έλλειψη εκπαιδευτικών την μισή χρονιά ούτε και με τις άδειες.
Α! και φυσικά μην ξαχάσουμε ότι η καλύτερη διαχείρηση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις ελλείψεις καθηγητών, καλύτερη διαχείρηση όπως το να διορίζει νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου, καλύτερη διαχείρηση όπως το να κάνει μεταθέσεις αμέσως μετά την εξεταστική και πολλά άλλα.

το πλαισιο αδειών θέλει αναθεώρηση
|

να παίρνουν άδειες (κλασματικά , αναλογικά) αλλά να είναι ΟΛΑ σε μια ξεκάθαρη εγκύκλιο, γιατί τα μπλέκουν έτσι;
ξεκάθαρες άδειες (εξετάσεων όχι αυτό το μπάχαλο και με κατάργηση για τους υπ. δρ. ! μονο με βεβαίωση φοίτησης για ν χρόνια)
θέμα εγκυμοσύνη : αυτό δεν είναι ΜΟΝΟ θέματα αδειών , κύηση και λοχεία (μέχρι πρώτο έτος παιδιού) να υπάρξει σοβαρή υποστήριξη και να καταλάβουν όλοι ότι η μάνα πρέπει να μείνει ΣΠΙΤΙ αρέσει δεν αρέσει (όχι ο πατέρας, όχι οι δύο μητέρες που δεν κυοφορούν , όχι οι δύο πατέρες που δεν κυοφορούν , η παρένθετη εκεί , παιδιά ! ). έχει χαθεί η λογική.

Επαπειλούμενη κύηση
|

Για τις επαπειλούμενες εγκυμοσύνες γίνονται δεκτές βεβαιώσεις ιδιωτών ιατρών?

Δάσκαλος.
|

Στην Ελλάδα που η υπογεννητικότητα είναι μεγάλη έπρεπε να είναι 18 μήνες η άδεια.

Ιάκωβος
|

Ειδικά αυτοί που διορίζονται σε νησιά και ακριτικές περιοχές. Πουθενά δε συμβαίνει αυτό. Οποίος διορίζεται οφείλει να πηγαίνει. Πρέπει να είναι ζήτημα νοσοκομείου να μην προσέλθει. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

ΦΩΤΕΙΝΗ εκπαιδευτικός!@απορία και @τα νόμιμα
|

Κανείς δεν παίρνει άδεια άνευ λόγου ! Δώστε κίνητρα για γεννήσεις γιατί η υπογεννητικότητα έχει φτάσει στο ναδίρ! Η ζημιά που άφησε η οικονομική κρίση αποτυπώνεται σήμερα στα σχολεία ! 12θέσια δημοτικά υποβιβάστηκαν σε 8θεσια και αυτό μεταφράζεται λιγότερα παιδιά στα γυμνάσια ,στα λύκεια και σε συνδυασμό με την ΕΒΕ μηδενικοί φοιτητές στα Πανεπιστήμια τα επόμενα χρόνια ! Εννοείται @τα νόμιμα άδειες σε εξωσωματικές !Πρέπει να βοηθηθούν οι οικογένειες με υπογονιμότητα πάση θυσία ! Πολλόι νεοδιόριστοι έχουν 5 ,10 αλλά 15 χρόνια προυπηρεσία !Δεν είναι χθεσινοί στο επάγγελμα !Το κράτος ,αν θέλει να σέβεται τους πολίτες οφείλει να σταθεί δίπλα στην ελληνική οιοκγένεια και να δώσει κίνητρα για παιδιά .Τι διαβάζω εδω μέσα ; Κάποιοι ζητάνε από το κράτος να κόψουν τα 800 ευρω της νεοδιόριστου εκπαιδευτικού (γυναίκες φαντάζομαι πως είναι αυτές που πήραν άδειες κύησης /ανατροφής) ,γιατί πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ;Είστε σοβαροί; Πώς θα υπάρξουν επόμενες γενιές,αν δεν γεννήσουν οι γυναίκες ;Μόνο στον εκπαιδευτικό χώρο από όλο το δημόσιο τομεα παίρνουν άδειες οι γυναίκες ; Αντί να διεκδικήσουμε και περισσότερες άδειες μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα ζητάμε να πεθάνει "η κατσίκα του γείτονα" ΉΜΑΡΤΟΝ!!!!!!!@ΑΠΟΡΙΑ και τα @ΝΟΜΙΜΑ

@νικος
|

Εάν ρωτήσετε αυτούς που απαντάνε σε αυτό το θέμα να μην δίνονται άδειες, την εξής ερώτηση: θέλετε να εργάζεστε 6 ώρες την ημέρα τετραήμερο η 12 ώρες την ημέρα εξαημερο με τα ίδια χρήματα θα σου απαντήσουν το 6ημερο 12ωρο γιατι έτσι είμαστε συνηθισμένοι. Τα μνημόνια τους έχουν κάνει το μυαλό κουρκούτι.

νικος
|

σε πόσα χρόνια η Ελλάδα θα εξαφανιστεί με το σημερινό κλάσμα γεννήσεων/θανάτων? Συζητάμε κιόλας... Παραπάνω άδεια και κίνητρα και μισθούς θα έπρεπε να δίνουμε για να κάνει ο κόσμος παιδιά! Τα τσιγκούνικα και τις αθλιότητες του ιδιωτικού τομέα να τις απαλείψουμε θέλουμε! Δεν είναι παράδειγμα ευτυχίας το να εργάζεται κανείς απλήρωτες υπερωρίες, σε γιορτές και αργίες, πάνω από 8 ώρες τη μέρα και 7 μέρες τη βδομάδα! Πρέπει να ΖΗΣΟΥΜΕ και να χαρούμε τη ζωή! Και για να συνεχίσει να υπάρχει ΕΛΛΑΣ θα πρέπει γενναία να στηρίζεται η δημιουργία οικογένειας. Όλα τα άλλα είναι πολύ δεύτερα/τρίτα.

Σόφη
|

Μήπως γνωρίζουμε αν μια εκπαιδευτικός δικαιούται μακροχρόνια άδεια και για επαπειλούμενη εγκυμοσύνη;

Νικος
|

Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτό το κράτος. Καλά μας κάνουν και μας πληρώνουν 700€. 250€ ευρώ τον μήνα πρέπει να μας δίνουν και 0 μέρες άδεια. Και κεφαλικό φόρο για το κάθε τέκνο 500€ το μηνα ως ποινη. Τέτοιοι ειμαστε. Μόνο τότε θα είστε ευχαριστημένοι ορισμένοι εδώ που γράφετε ότι δεν πρέπει ο νεοδιοριστος να παίρνει αδεια. Πώς θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Αντί κάποιες αδηκιμενες ομάδες εργαζομένων (που πράγματι είναι) να διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση, γράφουν να κοπεί η άδεια στους νεοδιοριστους!! Που οι νεοδιοριστοι μπορεί να έχουν δουλέψει και 10 - 15 ακόμα και 20 χρόνια αναπληρωτές. Αλλά και καθόλου να μην είχαν δουλέψει και πάλι που είναι το προβλημα στο να πάρει κάποιος άδεια να προσέξει το νεογέννητο παιδί του? Ημαρτον. Οι πολίτες ενός κράτους να ζητάνε λιγότερα δικαιώματα για τον εαυτό τους πρώτη φορά το συναντώ. Τα πολλά μνημόνια μας έχουν πειράξει κατακεφαλα όλους.

ΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
|

Επειδή είμαστε μια χώρα που γερνάει, πρέπει να υποστηριχτεί η μητρότητα με κάθε τρόπο. Με την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πολίτες (ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, υψηλά ενοίκια κτλ), είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν παιδιά. Το λάθος είναι πως δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες διευκολύνσεις στον ιδιωτικό τομέα.

@ Γιατί να κοπούν οι άδειες για τις εξωσωματικές;
|

να μην είναι ΕΠΙΠΛΕΟΝ , τι δεν καταλαβαίνεις;;;; επιλογή είναι ! υπάρχουν μέρες κανονικής και αναρρωτικής !

η εγκυμοσύνη ΟΛΩΝ πρεπει να προστατεύεται, τι λέτε να εργάζονται μεχρι τον 8ο ; μεσα στα νεύρα; πρέπει να προστατευτούν οι 9 μήνες που κρίνουν (μαζί με τους πρώτους μήνες όλη τη ζωή)

DIMITRA BALATSOUKA
|

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μόνο οι γυναίκες στο δημόσιο μπορούν να κάνουν παιδιά.
Κανένας λόγος για το ελεύθερο επάγγελμα!
Εκεί οι γυναίκες είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Επιπλέον η εγκυμοσύνη πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι ασθένεια.
Μια γυναίκα με καλή εγκυμοσύνη μπορεί να δουλεύει τουλάχιστον μέχρι τον 7ο μήνα κύησης.

MM
|

@Απορία
Πόσο δίκιο έχετε!
«Είναι απαράδεκτο να δικαιούσαι μακροχρόνια άδεια απο την 1η μέρα, νεοδιόριστος, ΜΕ απόδοχές.»
Αλλά, για μια στιγμή! Σχεδόν όλοι αυτοί που διορίστηκαν τον Σεπτέμβρη (άντε τέλη Αυγούστου) δεν δούλευαν αναπληρωτές μέχρι τέλος Ιούνη και απολύθηκαν; Όπως και πολλούς ακόμη Ιούνηδες τα προηγούμενα χρόνια...
Επίσης για το «ο έλληνας ΔΥ το παραξηλώνει και το εκμεταλλεύεται όσο μπορεί» πάλι θα συμφωνήσω μαζί σας καθώς οι ΔΥ κάνουν καμιά δεκαριά παιδιά ο καθένας, πολλά περισσότερα από ό,τι οι ΙΥ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι λοιποί εργαζόμενοι. Ή μήπως όχι;

Νικος
|

Να τος ο πρώτος ενάντιος της ανάπαυσης του εργαζομενου!!!! Εμφανίστηκε στο 4ο μήνυμα με το όνομα Απορια. Ακόμη και το ίδιο το κράτος το καταλαβαίνει και δίνει άδεια για μεγαλώσεις το παιδι σου και αυτός λέει όχι!! Εγώ έχω μια άλλη απορία κύριε Απορία: είσαστε η υπήρξατε ποτέ υπάλληλος η/και γονέας? Μάλλον κάποιος εργένης manager - golden boy σε εργοστάσιο της Κίνας πρέπει να είσαστε εσείς για να διατυπώνετε αυτές τις απόψεις.

Ηλίας
|

Είναι απαράδεκτο να δικαιούσαι μακροχρόνια άδεια απο την 1η μέρα, νεοδιόριστος,

@Απορία
|

Είναι γνωστή η συνταγή. Έχω συναδέλφισες που "στα χαρτιά" έχουν προσληφθεί εδώ και 10 χρόνια, στην πραγματικότητα έχουν δουλέψει για 5, αλλά πληρώθηκαν για 10. Άδειες κύησης και ανατροφής κυρίως. Δε λέμε να μην υπάρχουν αλλά δεν μπορεί ο εργοδότης-φορολογούμενος να πληρώνει για κάτι που δε λαμβάνει. Κανένας ιδιωτικός οργανισμός δε θα το άντεχε και δεν τον αντέχει αυτό, κανένας μας δε θα το υποστήριζε αν έπρεπε να πληρώνει το κόστος από την τσέπη του. Όταν ομως πληρώνει "το κράτος" είμαστε όλοι λαρτζ. Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος από που έρχονται τα λεφτά ή σου λέει "κόψε από αλλού".

αλλαγή
|

Δεν πρέπει να επιτρέπεται να διακιούσαι άδεια μόλις διορίζεσαι εκτός αν είσαι στον 8ο μήνα της κύησης όπως στα άλλα ευρωπαικά κράτη. Επίσης ούτε να παίρνεις τα μόρια σα να υπηρετείς στα δυσπρόσιτα ενώ είσαι αλλού και κάθεσαι.

Πειραματικός
|

@Απορία
Αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι οι νεοδιόριστοι δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα!
Πολλοί έχουν δουλέψει χρόνια ολόκληρα, απολυόμενοι κάθε καλοκαίρι, με ελάχιστα δικαιώματα στις άδειες λόγω του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος των αναπληρωτών.

Νίκη Σταυρουλάκη
|

Γιατί να κοπούν οι άδειες για τις εξωσωματικές;;; Την επόμενη φορά προτού γράψεις ασυναρτησίες, φρόντισε να ενημερωθείς για την διαδικασία της εξωσωματικής! Μάθε ότι είναι απαραίτητη η κατάκλιση για δέκα μέρες τουλάχιστον μετά από την εμβρυομεταφορά. Πώς θα επιτευχθεί η κύηση, αν προκληθεί αποβολή;;;;

Απορία
|

Είναι απαράδεκτο να δικαιούσαι μακροχρόνια άδεια απο την 1η μέρα, νεοδιόριστος, ΜΕ απόδοχές. Θα έπρεπε να πρέπει να εργαστείς πρώτα για κάποιο διάστημα και μετά αυτά. Δε μιλάω για άδειες για λόγους υγείας, ατυχήματα κλπ. Ο σκοπός της άδειας είναι καλός, ανατροφή παιδιού, λοχεία, κλπ. αλλά όπως πολλά, ο έλληνας ΔΥ το παραξηλώνει και το εκμεταλλεύεται όσο μπορεί. Υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει, δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώνει κάποιον για να κάθεται σπίτι του χωρίς να έχει δουλέψει ούτε μια μέρα ως τότε.

Νίκος
|

Γιατί δηλαδή, στις άλλες υπηρεσίες δεν παίρνουν. Το ότι κάθε κυβέρνηση στο συγκεκριμένο υπουργείο έχει καβούρια στις τσέπες, δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε παιδιά.

τα νόμιμα
|

η άδεια κύησης πρέπει να επανεξεταστεί για το καλό της κοινωνίας : πλήρης αποχή από την εργασία (δημόσιο και όσο είναι δυνατόν στον ιδιωτικό τομέα) κατά την κύηση , 9 μήνες ηρεμίας είναι η βάση για τη ζωή και την κοινωνία όλη, και μετά άλλοι εννέα τουλάχιστον. Οι μόνιμες με μισθό (ίσως μειωμένο 6 μήνες) και όλα τα μόρια, οι αναπληρώτριες με όλα τα μόρια επίσης (να μη χανουν σειρά) αλλά με λίγα χρήματα , ώστε με αυτά να υπάρχει πραγματικός αναπληρωτής (αναπληρώνουν λέμε). Κομμένες παντου όμως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις τότε λόγω ανήλικου (17χρονου ! ) . Κομμένες οι άδειες για εξωσωματικές (και οι ομο- να τις παίρνουν δηλαδή ! ) και περιορισμός των αδειών για πατέρα , η μάνα έχει φόρτο, ο πατέρας κανένα μήνα , άντε δύο το πολύ , ο δεύτερος ανευ αποδοχών. Τέλος , να επανεξεταστούν οι αμεα στα σχολεία , καλοί για άλλες δουλειές , όμως η περιγραφή εργασίας δεν είναι μόνο διδασκαλία, εφημερίες ποιος θα κάνει; τρέξιμο; κάπου να σοβαρευτούμε . καλός ο δικαιωματισμός αλλά έχει ξεφύγει το πράγμα και σε λίγο θα έχουμε περισσότερες ειδικές κατηγορίες σε μεταθέσεις και τοποθετήσεις και σχολεία παρά μαθητές ! ήδη πολλοί προφορικά εξεταζόμενοι σε παιδαγωγικά ! έλεος κάπου ! άλλο ενσυναίσθηση και ειδίκευση , αλλά μόνο προφορικά τι θα διδάξει αυτός ο δάσκαλος; Επανεξέταση πολλά με πιο λογική διευθέτηση . να αλλάξει το πλαίσιο αδειων (οι 10 μέρες να είναι ανοιχτές , δεν είναι το σχολείο παρκιγκ) , καθώς και πιο ελεύθερες (μόνο με βεβαίωση σπουδών για το ν+2) οι άδειες εξετάσεων, είναι γελοιο το σύστημα ! Και πιο γελοιο ότι δεν δίνονται για διδακτορικά που έχουν ίσως ταξίδια στο εξωτερικό ή πιο σοβαρή εργασία ! Εκτός τόπου και χρόνου οι άνθρωποι !

Μαρίνα Αργυρίου
|

Και πολύ καλά έκαναν !!! Μπράβο τους που παρά τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ