“Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων και Στελεχών Εκπαιδευτικών Οργανισμών σε Θέματα Κοινωνικά Ευάλωτων Ομάδων”, είναι ο τίτλος του μοριοδοτούμενο επιμορφωτικού προγράμματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, συνολικής διάρκειας 500 ωρών /36 εβδομάδων (Μονάδες ECTS: 20), στο οποίο Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Κουτρουβίδης.
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 11 Νοεμβρίου και η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 7 του ίδιου μήνα.
Για το τι σημαίνει το πρόγραμμα για όσους το παρακολουθήσουν και ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων , μιλάει στο esos ο Παναγιώτης Κουτρουβίδης.
Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα ;
Παναγιώτης Κουτρουβίδης: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτές ενηλίκων, επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε οργανισμούς διά βίου εκπαίδευσης που αναπτύσσουν δράσεις οι οποίες απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες. Επίσης απευθύνεται σε κάθε άλλο εκπαιδευτικό , εκπαιδευτή ή στέλεχος οργανισμού που επιθυμεί να έρθει σε επαφή και να μάθει πτυχές (το προφίλ και τις ανάγκες -εκπαιδευτικές και άλλες) , εκπαιδευόμενων που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Το πρόγραμμα θα προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών αυτών των εκπαιδευόμενων. Πιστεύουμε ότι η παρακολούθηση του προγράμματος, μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή πιθανών στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με τις δυνατότητες εκπαίδευσης αυτών των ομάδων πληθυσμού.
Ποια είναι η δομή του προγράμματος και πως υλοποιείται;
Παναγιώτης Κουτρουβίδης: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 500 ωρών ( 36 εκπαιδευτικών εβδομάδων/ περίπου 9 μηνών) , που υλοποιείται με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Από τις ώρες αυτές οι 50 είναι με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι ώρες αυτές αφορούν συμβουλευτικές/εκπαιδευτικές συναντήσεις με του διδάσκοντες του προγράμματος καθώς και υλοποίηση/αξιολόγηση μικροδιδασκαλιών. Οι υπόλοιπες (450) είναι ασύγχρονης εκπαίδευσης, καθώς οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με εκπαιδευτικό υλικό (επιστημονικά κείμενα, εκπαιδευτικά video, παρουσιάσεις ppt) με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών αλλά και αναλυτικού οδηγού μελέτης. Η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτές και το εκπαιδευτικό υλικό γίνεται μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας του εκπαιδευτικού οργανισμού meafora. Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μικροδιδασκαλία, αφού εκπαιδευτούν σε αυτή, καθώς και μικρή ατομική εργασία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης».
Τι έχει να «κερδίσει» κάποιος εκπαιδευόμενος από το πρόγραμμα;
Παναγιώτης Κουτρουβίδης: Η παρακολούθηση του προγράμματος δίνει 20 ECTS (πιστωτικές μονάδες), ενώ μοριοδοτείται σε όλες τις προκηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας.
Οι εκπαιδευόμενοι θα έρθουν σε επαφή με τον «θαυμαστό κόσμο» της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, (θεωρίες, γενικές αρχές , διδακτικές τεχνικές , την αξιοποίηση της ομάδας , κλπ). Ταυτόχρονα θα προσεγγίσουν τον «αόρατο κόσμο» των ευάλωτων ομάδων και των αναγκών τους- εκπαιδευτικών και άλλων- με εστίαση στις ομάδες των ατόμων με αναπηρία και των απεξαρτημένων/πρώην χρηστών παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών. Το «ταξίδι» αυτό, θα δώσει στους εκπαιδευόμενους σημαντικά εφόδια που μπορούν να τα αξιοποιήσουν στην εργασία τους , είτε εργάζονται με ευάλωτες ομάδες , είτε όχι, ενώ θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια άλλη ματιά και να υιοθετήσουν μια (πιθανά) άλλη συμπεριληπτική στάση για τις ομάδες αυτές των συνανθρώπων μας.
Θα εκπαιδευτούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μικροδιδασκαλιών σύμφωνα με τις απαιτήσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, ώστε όσες/οι το επιθυμούν, να έχουν την απαραίτητή θεωρητική και πρακτική προετοιμασία γι΄ αυτές.
Σε τι διαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από άλλα αντίστοιχα;
Παναγιώτης Κουτρουβίδης: Το ΕΑΠ (καθώς το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΑΠ) , διαθέτουν εξαιρετική και ίσως μοναδική τεχνογνωσία στην υλοποίηση προγραμμάτων ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, πεδίο που πρώτο αυτό έχει οργανώσει και είναι πρωτοπόρο , με εξαιρετική διεθνή αξιολόγηση.
Οι εκπαιδευτές του προγράμματος είναι επιστήμονες με πολυετή και σημαντική εμπειρία στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων και ειδικότερα αυτό των ευάλωτων ομάδων, με θεωρητική κατάρτιση, αλλά και εκπαιδευτική εμπειρία με ανάλογους πληθυσμούς. Πρόκειται για επιστήμονες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην θεμελίωση της εκπαίδευσης ενηλίκων στους πληθυσμούς των απεξαρτημένων και των ατόμων με αναπηρία, έχοντας έρθει «αντιμέτωποι» με σχεδόν όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις στο πεδίο αυτό.
Η διάρθρωση των ενοτήτων, ο λεπτομερής οδηγός μελέτης και οι αυξημένες ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης/συμβουλευτικής καθιστούν το πρόγραμμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και αποδοτικό.
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα mefora, είναι ιδιαίτερα λειτουργική και φιλική σε όποιον/α τη χρησιμοποιεί , δίνει δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των εκπαιδευόμενων αλλά και με τους εκπαιδευτές, ενώ θα έχουμε και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη , από εξαιρετικούς συνεργάτες για όποιον την χρειαστεί.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.