Υπουργός Άμυνας: Θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, με προσαρμογή εισακτέων τα επόμενα έτη

Εξετάζεται η χορήγηση σημαντικής αύξησης στην αποζημίωση των σπουδαστών παραγωγικών σχολώ

29/10/2024

Ενημερώθηκε: 30/10/2024, 08:12

Άκουσε το άρθρο

Η κάλυψη των κενών θέσεων εισακτέων σπουδαστών ακαδημαϊκού έτους 2024 - 2025 θα πραγματοποιηθεί με την προσαρμογή του αριθμού των εισακτέων τα επόμενα έτη.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, και σημείωσε:

  • Η αναβάθμιση των σπουδών στις στρατιωτικές σχολές αποτελεί διαρκή επιδίωξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την παραγωγή στελεχών που θα εκπληρώνουν ευδοκίμως την αποστολή τους και θα ανταποκρίνονται πλήρως στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και υπηρεσιακές ανάγκες.
  • Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αφενός αποφασίστηκε η διεύρυνση της δυνατότητας εισαγωγής των υποψήφιων σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές από τρία επιστημονικά πεδία (κατευθύνσεις) και από τα ΕΠΑΛ σε ποσοστό 10%, αφετέρου εξετάζεται η χορήγηση σημαντικής αύξησης στην αποζημίωση των σπουδαστών παραγωγικών σχολών.
  • Πάγια πολιτική του ΥΠΕΘΑ είναι η δίκαιη αντιμετώπιση των ζητημάτων του προσωπικού, κατόπιν εμπεριστατωμένης επιτελικής επεξεργασίας των προτάσεων που υποβάλλονται και βάσει κριτηρίων που άπτονται τόσο των οικονομικών παραμέτρων κάθε περίπτωσης όσο και της εξασφάλισης της ισονομίας, της ιεραρχίας και της υπηρεσιακής ομαλότητας, ενώ τα ζητήματα που άπτονται της μισθολογικής πολιτικής εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
     

Σχόλια (7)

Polar_Fish
|

Επειδη γράφονται διάφορα ως σχόλια, ας δουμε τα πράγματα ρεαλιστικα. Δεν είναι ακριβές αυτο που γράφεται, δηλαδη ότι υπάρχει απροθυμία και έλλειψη των νέων για τις στρατιωτικές σχολές. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο γιαυτό το θέμα που να έχει εκτεθεί δημόσια. Το μόνο πράγμα που ξέρουμε είναι οτι υπάρχουν κενές θέσεις. Δεν γνωρίζουμε πόσοι υποψήφιοι πέρασαν τα τεστ και τα αγωνίσματα για να μπορέσουν να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές. Αυτό που συμβαίνει είναι απλά οτι οι υποψήφιοι με καλές βαθμολογίες δεν ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές σχολές ή αλλιώς ότι όσοι ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές σχολές δεν πιάνουν όλοι καλές βαθμολογίες ώστε να καλυφθούν οι θέσεις. Υπάρχει το περιθώριο να γίνουν αρκετές βελτιωσεις για να γινει ελκυστική μια σταδιοδρομία στο στρατό και δεν ειναι μονο το θέμα των χρημάτων και τα σπίτια.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ
|

Βελτιώστε τις συνθήκες εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές και εξαλείψτε τη βαναυσότητα που επικρατεί με μεθόδους μόνιμης στρατιωτικοποίησης. Ο στρατός έχει ανάγκη από στρατιώτες επιστημονικά καταρτισμένους και ΟΧΙ διαλυμένους ψυχολογικά...Αλήθεια κανείς δεν μιλάει για τις παραιτήσεις φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές και τα ποσοστά παραίτησης κάθε χρόνο( Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Εκεί κρύβεται ΟΛΗ η αλήθεια, γιατί οι νέοι δεν επιλέγουν την τελευταία 15ετία αυτές τις σχολές!!!

Γιώργος
|

Γιατί δεν αυξάνεται το όριο ηλικίας στα 28 ή τουλάχιστον στα 26;

Polar_Fish
|

Απλά κάντε το. Το να το λετε δημόσια δεν έχει καμμία αξία. Ο ΕΣ εχει μια εσωτερική δομήκ και αυτός καλύτερα από όλους γνωρίζει τις ανάγκες του.

Qwerty
|

Η απροθυμία των μαθητών να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές και το μεγάλο ποσοστό αποχώρησης στελεχών από τις τάξεις του στρατού είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Το "πακέτο" απολαβών αλλά και τρόπου ζωής των στρατιωτικών δεν είναι πια ελκυστικό για τους νέους και τις νέες της χώρας.
Το πρόβλημα με τον στρατό είναι ότι αφορά την ίδια την εθνική ασφάλεια, από την οποία πηγάζουν όλα τα υπόλοιπα αγαθά. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναδειχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα η προσέλκυση προσωπικού, με παροχή αντίστοιχων κινήτρων, όπως αμοιβές, στέγαση, ακαδημαϊκή ισοτιμία παραγωγικών σχολών, ιατρική περίθαλψη κλπ. Κίνητρα όπως αυτά που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και σταγόνα στον ωκεανό, ανεπαρκή να αντιστρέψουν το ρεύμα φυγής και την απροθυμία κατάταξης. Φρόντισε, μάλιστα, να τα υποσχεθεί από του ... παραχρόνου (ζήσε Μάη μου....), για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός και να τα κατανείμει άνισα ανάμεσα σε μαθητές σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών...
Τι γίνεται, όμως, με τις συνθήκες εργασίας όσων ήδη υπηρετούν ή των μαθητών παραγωγικών σχολών όταν αποφοιτήσουν; Χαμηλοί μισθοί, απλήρωτα δωδεκάωρα υπηρεσίας, υπέρογκα ενοίκια, δυσκολία επαγγελματικής απασχόλησης του συζύγου ή συντρόφου στον ίδιο τόπο αν δεν είναι δημόσιος υπάλληλος ή στρατιωτικός.
Το κακό με τον στρατό είναι ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο ...μαϊμουδιές δε χωράνε και τα κυβερνητικά κολπάκια δεν πιάνουν. Παίζεις εν ου παικτοίς, γιατί μιλάμε για την ίδια την επιβίωση της χώρας. Οι απέναντι και βλέπουν και ακούνε και, το κυριότερο, έχουν τεράστια υπομονή και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Αν οι Έλληνες επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν ελεύθεροι πρέπει να πληρώσουν το αντίστοιχο τίμημα εν καιρώ ειρήνης. Ας γίνει κακούργημα η φοροδιαφυγή ακόμη και μικρών ποσών, ας επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στους φοροδιαφεύγοντες με αποκλεισμό από το επάγγελμα και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, να δούμε αν "λεφτά υπάρχουν", όχι μόνο για τον στρατό αλλά και για διάφορους τομείς κοινής ωφέλειας, όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πολιτική.

bob mastoras
|

Δεν θα ήταν πρόσφορη επιλογή το άνοιγμα θέσεων σε παραγωγικές σχολές αποφοίτων άλλων σχολών με συντομότερη διάρκεια σπουδών (πχ 2 έτη); Αφού μέχρι τώρα έμπαιναν από την θετική κατεύθυνση, απόφοιτοι σχολών θετικής. Με περιορισμό στην ηλικία (πχ 25 έτη).

Μήτσος
|

Δε φτάνουν. Κτίστε κατοικίες για τους αξιωματικούς και τους δασκάλους που φυλάνε τα σύνορα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ