Τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της πρακτικής άσκησης όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 69 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141) δεν ταυτίζεται με αυτά της διενεργούμενης πρακτικής άσκησης από τα Παιδαγωγικά Τμήματα, για τον λόγο δε αυτόν δεν υπάγεται στο άρθρο 69 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141) αλλά ρυθμίζεται από τον οδηγό σπουδών του κάθε Παιδαγωγικού Τμήματος.
Τη διευκρίνιση αυτή κάνει ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Νίκος Παπαϊωάννου, με εγκύκλιο την οποία απέστειλε σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων.
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο
Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141) προβλέπεται ότι «Στα προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου δύναται να προβλέπεται η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών, ως υποχρεωτική ή προαιρετική εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών που στοχεύει στην πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών επιστημονικών γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών και την εξοικείωση των φοιτητών με πιθανούς χώρους εργασίας. Η πρακτική άσκηση φοιτητών διεξάγεται σε δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχειρήσεις, εφεξής καλούμενους «φορείς υποδοχής», υπό την εποπτεία διδάσκοντος του προγράμματος σπουδών (...)».
2. Σημειώνεται συναφώς ότι η πρακτική άσκηση που προβλέπεται και υλοποιείται από τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Α.Ε.Ι. παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με την πρακτική άσκηση που περιγράφεται στο αρ. 69 του ν. 4957/2022. Ειδικότερα, αποτελεί εκπαιδευτική διαδικασία εντός μαθημάτων του οικείου προγράμματος σπουδών, στο πλαίσιο της οποίας οι φοιτητές ασκούνται συνδυαστικά, στο πανεπιστήμιο και στο σχολείο, παρακολουθώντας τη διδασκαλία και εφαρμόζοντας θεωρητικές γνώσεις υπό την καθοδήγηση καθηγητών και εποπτών. Επιπλέον, πραγματοποιείται κάποια ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου ή κάποιες εβδομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου ή και γενικότερα μέχρι το πέρας των προπτυχιακών σπουδών.
3. Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της πρακτικής άσκησης όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 69 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141) δεν ταυτίζεται με αυτά της διενεργούμενης πρακτικής άσκησης από τα Παιδαγωγικά Τμήματα, για τον λόγο δε αυτόν δεν υπάγεται στο άρθρο 69 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141) αλλά ρυθμίζεται από τον οδηγό σπουδών του κάθε Παιδαγωγικού Τμήματος.
Μπορεί και να είναι έτσι κύριε ή κυρία "Διαβάστε καλύτερα την εγκύκλιο". Εκείνο που δεν σκεφτήκατε να σχολιάσετε είναι α) τις πολύωρες και πολυήμερες πρακτικές των φοιτητών/τριών στα σχολεία και β) ότι με την εγκύκλιο που υπερασπίζεστε στρώνεται το χαλί κυρίως στα ιδιωτικά σχολεία για τη διαφοροποίηση των φοιτητών σε θέματα πρακτικής άσκησης. Έχουν αργήσει οι φοιτητές/τριες των Παιδ/κών σχολών στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα σε φοιτητές που εργάζονται κάνοντας πρακτική άσκηση.