Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές Λυκείου θα προάγονται στην επόμενη τάξη με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα

Πρόκειται για απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο πολυδιαφημιζόμενο «αναβαθμισμένο απολυτήριο ΓΕΛ»

31/10/2024

Άκουσε το άρθρο

Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές Λυκείου θα προάγονται στην επόμενη τάξη με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε  σε  καμία νομοθετική αλλαγή, προκειμένου να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο, που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόκειται για  απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των βασικών μαθημάτων, στηριγμένη στο   πολυδιαφημιζόμενο  «αναβαθμισμένο  απολυτήριο  ΓΕΛ».

Αυτό το φαινόμενο διαπιστώθηκε το έτος 2022 με την εφαρμογή των τροποποιητικών διατάξεων του 2019 της  πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Τα σχολικά έτη της καραντίνας 2019-20 και 2020-21, επειδή δεν έγιναν οι γραπτές εξετάσεις και η προαγωγή των μαθητών έγινε με τις προφορικές βαθμολογίες το φαινόμενο αυτό δεν είχε εντοπιστεί.

Ωστόσο, από το σχολικό έτος 2021-22, με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι προφορικοί βαθμοί "παρασύρθηκαν"   προ τα κάτω  από τις  βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το μεγάλο πρόβλημα με την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στα Λύκεια.

Ετσι και κατά το τρέχον σχολικό έτος θα δούμε φαινόμενα προαγωγής μαθητών , όπως τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:

Μαθητής της Γ Λυκείου απολύεται και λαμβάνει Απολυτήριο με βαθμό 11,7 έχοντας τις ακόλουθες βαθμολογίες:

Εαν κάποιος μαθητής έχει 08 σε κάθε ένα από τα: άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική, χημεία, βιολογία, αρχαία, λογοτεχνία κι έκθεση, καθώς επίσης 12 σε γυμναστική, αγγλικά και θρησκευτικά,
βγάζει μέσο όρο 10 και περνά στην επόμενη τάξη.  

Με 12 μαθήματα με βαθμούς από 5,  έως 9 και 8 μαθήματα από 10 έως 12, 3 και ένα 18άρι στη Φυσική Αγωγής μαθητής της Α Λυκείου προάγεται με βαθμό 10.

Με 7 μαθήματα από 5,5 έως 8,4  ο μαθητής προάγεται  με βαθμό 11,8

Υπολογισμός αποτελεσμάτων στην Α', Β' και Γ' Λυκείου

Το 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου ετοίμασε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μαθητές  της Α', Β' και Γ' Λυκείου ή οι εκπαιδευτικοί βάζοντας τις βαθμολογίες του Α και Β τετραμήνου καθώς και τους βαθμολογίες των γραπτών εξετάσεων, εκδίδουν τον Μέσο Όρο βαθμολογίας.

Μπορείτε να έχετε τα δικά σας παραδείγματα, βάζοντας εσείς βαθμούς.

Κάνετε τη δοκιμή, πατώντας αντίστοιχα παρακάτω:

Σχόλια (18)

A.T.
|

Η ύλη των μαθημάτων του Γυμνασίου είναι μη αντίστοιχη του επιπέδου του μέσου μαθητή που τελειώνει το δημοτικό σχολείο. Μήπως θα έπρεπε να χαμηλώσει λίγο ο πήχης επιχειρώντας ταυτόχρονα την πραγματική κατάκτηση των προσφερόμενων γνώσεων, αντί για την πλασματική, αποσπασματική και επιφανειακή παράδοση της ύλης που παρουσιάζεται στα σχολικά κείμενα; Έχουν φορτωθεί τα παιδιά με ένα σωρό μαθήματα στο γυμνάσιο, αλλά, τελικά, τί μαθαίνουν;

ΔΕΠ
|

Ναι αλλά ετσι κοιτάξτε τι μεγάλα ποσοστά αποφοίτησης που έχουμε! Μπράβο που το σχεδίασαν έτσι. Τώρα όλοι αυτοί οι φωστήρες θα μπουν και στα ΑΕΙ με το καλό, όπου οι καθηγητές τραβάμε τα μαλλιά μας με αυτά που βλέπουμε στους πρωτοετείς.

Αγγελικη Βλαχακη
|

Τα παιδιά μας φτάνοντας μέχρι το λύκειο δεν έχουν τις απαραίτητες στοιχειώδες γνώσεις ούτε πολλαπλασιασμό δεν ξέρουν Όλα ίσωμα κάτι πρέπει να γίνει Τα παιδιά μας χρειαζονται σωστή μόρφωση για να προχωρήσουν στη ζωη τους Εφαρμόστε επιτέλους το εθνικό απολυτήριο Το λέγατε πράξτε το επιτέλους

Δημήτρης
|

Ποια κεραμέως από το 2001 ισχύει αυτό

Προεδρικό Διάταγμα 86/2001 (Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου), άρθρο 32, Παρ. 1
«Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον 9,5, ο οποίος υπολογίζεται στο εξής από το σύνολο των βαθμών των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων, συνυπολογιζομένου και του προφορικού βαθμού, είτε αυτά εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο σχολικής μονάδας»

KX
|

Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα. Όποιος γονιός θέλει το παιδί του να έχει κάποιο στοιχειώδες επίπεδο θα το καθοδηγήσει αναλόγως. Όποιος δεν θέλει απλώς θα αδιαφορεί. Από το κράτος μην περιμένετε τίποτα. Είναι αδιάφορο για να μην πω ότι προτιμά αμόρφωτους πολίτες.

@ Μήπως πρέπει να επανέλθουν οι εισαγωγικές εξετάσεις
|

είναι πιο απλό και ήρεμο : προαιρετική η εγγραφή , κόβεσαι σε 2 μαθήματα ; στον τόπο , ξανά την επομένη κόβεσαι; για δύο χρόνια εκτός και μετά πάλι αιτηση. Αλλά : σοβαρός σύλλογος ενιαίος , βαθμοί κλίμακα από 3-8 φουλ (δίκαια και όχι μαθητοπατερικά) και εσπερινά πιο σοβαρά (απλώς άλλο ωράριο , όχι μαθητοπατερισμός και φιλανθρωπια για τα καημένα, έτσι είναι η ζωή) και όχι άλλες εξετάσεις επαλ κλπ για αει , κόψιμο τα παραθυράκια ! ίδιο σχολείο , απλώς εύρος ωρών για εργαζόμενους, μείωση ωρών για ΟΛΟΥΣ , σοβαρά μαθηματα και ύλη και χρόνος για προσωπική ΜΕΛΕΤΗ

Κώστας
|

Μήπως πρέπει να επανέλθουν οι εισαγωγικές εξετάσεις από Γυμνάσιο σε Λύκειο. Τι νόημα έχει η προαγωγή κάποιου ανεπίδεκτου μάθησης, σε βαθμίδα μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης; Τελείωσες το Γυμνάσιο "σπρωχτός"; Πήγαινε παιδάκι μου να μάθεις κάποια τέχνη, τόσες σχολές υπάρχουν, τόσες ανάγκες για τεχνίτες υπάρχουν, προς τι να ταλαιπώρησε εσύ, προς τι να ταλαιπωρείς και τους άλλους;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
|

Ας κλείναμε ιδιωτικά φροντιστήριο, και να βλέπαμε ποίοι μαθητές θα έπιαναν έστω τη βάση στα βασικά μαθήματα..δε νομίζω ο μαθητής του 8,είναι χειρότερος από υον μαθητή του14 που απλώς οι γονείς του ,έχουν 300 ευρώ το μήνα για φροντιστήριο

Δ..
|

Σ'' αυτή τη χώρα έχουμε ένα θέμα με την "Αλήθεια". Ειδικά με την "Αλήθεια" που αφορά εμάς τους ίδιους. Μας νοιάζει να γίνει η δουλειά μας (εν προκειμένω να περάσουμε την τάξη) αδιαφορώντας για το "πώς" θα γίνει αυτό.
Η σχολική τάξη που παρακολουθεί κάποιος μαθητής πλέον έχει γίνει ταυτόσημη με την ηλικία του. Όχι με το επίπεδο της γνώσης που κατέχει. Κανένας δεν μένει στην ίδια τάξη για πολλούς και διάφορους λόγους. Και για αυτό το λόγο πολλοί μαθητές "δεν προσπαθούν καθόλου". Γιατί να προσπαθήσουν; Αφού δεν τους κοστίζει καθόλου. "Κάτι" θα γίνει και θα περάσουν στην επόμενη τάξη...
Αν πραγματικά θέλουμε να δώσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξουν εξετάσεις στοιχειώδους επάρκειας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Και φυσικά όχι από τους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου. Εξετάσεις όχι "αριστείας" και "βαθμών" αλλά εξετάσεις στοιχειώδους επάρκειας (δηλαδή εύκολες, χωρίς βαθμολογίες πέραν της βάσης) όπου θα κρίνεται μόνο η επάρκεια ή η μη επάρκεια του μαθητή και θα πιστοποιούν ότι ο μαθητής είναι σε θέση να παρακολουθήσει στην επόμενη σχολική βαθμίδα. Βέβαια για να γίνει μια τέτοια αλλαγή υπάρχει κόστος σε πολλά επίπεδα. Κι ό,τι κοστίζει μάλλον το αποφεύγουμε...
Διαφορετικά ας δεχτούμε ότι θα έχουμε (όπως και έχουμε) στα Λύκεια μαθητές που δεν γνωρίζουν διαίρεση και πολλαπλασιασμό ούτε στοιχειώδη γραφή ακόμα και ανάγνωση. Δηλαδή, υπάρχουν μέσα στις τάξεις μαθητές που αντικειμενικά αδυνατούν γνωστικά να παρακολουθήσουν το μάθημα (με τις όποιες συνέπειες στο κλίμα της τάξης). Απλά υπάρχουν μέσα στην τάξη ως φυσική παρουσία και μόνο (στην καλύτερη περίπτωση) .
Βέβαια κάποιος θα υποστηρίξει (και σωστά) ότι το σχολείο δεν είναι μόνο "γνώση" αλλά είναι και "κοινωνικοποίηση" κι άλλα πράγματα. Και όντως έτσι είναι. Το σχολείο είναι και φορέας κοινωνικοποίησης. Αλλά πόσο παιδαγωγικό είναι όλα αυτά να λειτουργούν ως "άλλοθι " στην αγραμματοσύνη;

Εντάξει είμαστε;
|

Κατά τα άλλα 1 στους 4 πήρε αριστείο.
Οι πραγματικοί αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι..

Τεο
|

Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί αυτά που προσφέρει το λύκειο δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Συνεπώς, με ένα κουτσουρεμενο σύστημα, το ΓΕΛ πολύ σωστά δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να πάρει απολυτήριο ώστε να συνεχίσει μια ειδικότητα που τον ενδιαφέρει στα ΣΑΕΚ. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τα επαλ γιατί, όπως είδαμε να ισχύει και φέτος, πολλές ειδικότητες "κόπηκαν" από το υπουργείο με την απαγόρευση ολιγομελων τμημάτων.

Ιωαννης
|

Μια χαρα κανει το υπουργειο δεν ειναι ολοι μαθηταραδες τι να κανουμε

Αγορά Εργασίας
|

Συμφωνώ ότι κανονικά πολλά παιδιά δεν θα χρειαζόταν να πάνε στο Λύκειο αλλά υπάρχει και το πρόβλημα ότι ένας απόφοιτος Γυμνασίου θα ζοριστεί να βρεί μια εργασία που κανονικά δεν θα έπρεπε διότι στο Γυμνάσιο τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν λογισμικό γραφείου. Που πλέον για εργασίες που έχουν σχέση με λογισμικό γραφείου οι εταιρίες ζητάνε πτυχίο Πανεπιστημίου. Οπότε έχουμε πρόβλημα! Ποια είναι η πιο εύκολη λύση; Να έχουν όλοι πτυχίο Πανεπιστημίου ή να αλλάξει η αγορά εργασίας παγκοσμίως; Διότι το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού.

Μήτσος
|

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ένα γενναίο ΕΜΕΙΣ που θα γράψει μια αληθινή αντιπρόταση. Η «αντιπρόταση» λοιπόν θα είναι μια νέα συλλογική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:
1. Την αποτελεσματική/ανατροφοδοτική επιστημονική υποστήριξη του δασκάλου και του καθηγητή, μετά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται μέσα στην τάξη.
2. Μια αποτελεσματική ενισχυτική διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια για να μειωθούν τα προβλήματα της Δευτεροβάθμιας.
3. Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στο σχολείο για να βρεθεί παιδαγωγικός χρόνος και για τον διευθυντή.
4. Αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών ώστε να βρεθεί ο χρόνος που απαιτείται για την βαθιά κατανόηση των βασικών εννοιών και στόχων.
5. Να γίνει επιτέλους πράξη ό,τι είναι αυτονόητο. Π.χ. Όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου.
6. Λίγο λάδι, έστω δυο κουταλιές της σούπας, στο ψωμί του δασκάλου. Άμα πέσει ο δάσκαλος, ποιος θα τον αντικαταστήσει;

γιάννης
|

το φαινόμενο να μην πηγαίνει κανείς μαθητής ή πάρα πολύ ελάχιστοι σε όλη την Ελλάδα που παραπέμπονται για Σεπτέμβριο δείχνει τη κατάντια του εκπ συστήματος. αυτοί οι .....μαθητές θα βρουν αύριο ένα καλό κομματικό μέσο και θα απολαύσουν τους ...καρπούς.
Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ τι έχουν να πούν;

Α.Κ
|

Μα αυτο νοιαζει πολλους το φαινομαι!!

Β.Η.
|

Η αντιπρόταση ποια είναι; Να επαναλάβουν την τάξη; Για ποιο λόγο; Είναι προφανές ότι πρόκειται για μαθητές που δεν ενδιαφέρονται και απλώς έρχονται με το ζόρι στο σχολείο γιατί "έτσι πρέπει" η για να έχουν ένα απολυτήριο.

Μήτσος
|

- Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Πρωτοβάθμια. Πιστοί στην παράδοση προσπαθούμε συνεχώς να προβάλλουμε το ρήμα φαίνομαι.
- Είναι ολοφάνερο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ