Εκδρομές: Δεν έχουν νομική ισχύ οι δηλώσεις γονέων

Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη της επίβλεψης των μαθητών όπως και στην επιτήρηση σε διάλειμμα

01/11/2024

Ενημερώθηκε: 01/11/2024, 09:52

Άκουσε το άρθρο

"Τυχόν δηλώσεις που δίνονται από τους γονείς ότι επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν στην εκδρομή, και με αυτό τον τρόπο καμία ευθύνη δεν υπάρχει στους εκπαιδευτικούς, νομική ισχύ δεν έχουν".

Αυτό  έχει ξεκαθαρίσει ήδη στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή , κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, ενώ τόνισε τα εξής:

Η ευθύνη των εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη της επίβλεψης, όπως την έχουν κατά τη διάρκεια της σχολικής διαδικασίας, την επίβλεψη της επιτήρησης όταν τα παιδιά είναι σε διάλειμμα, την έχουν πολύ περισσότερο όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εκδρομή.  

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Υπουργικής  Απόφασης για τις εκδρομές, δεν ανατρέπει τα παραπάνω.
 

Σχόλια (55)

Δημήτρης Πατιυχεας
|

Εκτός από τα προηγούμενα που συμφωνώ απόλυτα να προσθέσω μια ακόμα παράμετρο
Πολλοί γονείς αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά εκδρομή εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Αυτά καταδικάζονται να περιφέρονται άσκοπα στο σχολείο , με απουσίες αν λείπουν. Έτσι στοχοποιούνται επιπλέον από τα μικρότερα αφού όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα.
Μια λύση καμία συνοδεία σε εκδρομές

ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΑΤΕΡΑ ΕΝ ΖΩΗ
|

Ένσταση στα αναφερόμενα του άρθρου 25 του Σχεδίου της Υ.Α. με θέμα: «Εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών/ τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της Επικράτειας». Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με την ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων οι οποίοι ασκούν τη γονική μέριμνα ανεξάρτητα αν η επιμέλεια ασκείται αποκλειστικά από τον ένα γονέα στο παιδί, ισότιμη συμμετοχή των γονέων στη σχολική ζωή ανηλίκων μαθητών μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων τους.
Όπως επιτάσσεται από (α) τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού που κυρώθηκε με το Ν.2101/1992 στην Ελλάδα, (β) τον Κανονισμό (ΕΚ) 2201/2003 Συμβούλιο, και (γ) το
Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2079/2015, το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε μια
σειρά διευκρινιστικών εγκυκλίων για την αντιμετώπιση των γονέων εντός των
εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ειδικότερα με διευκρινιστικές εγκυκλίους το ΥΠΕΘΑ οριοθετεί tη σύννομη και ισότιμη αντιμετώπιση των γονέων μετά τη διάσπαση της
συμβίωσής τους σε σχέση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, σε πλήρη
ευθυγράμμιση με τους νόμους της χώρας και σχετικών υπερνομοθετικών διατάξεων.
[Βλέπετε:
1.Αρ.Πρωτ.Φ1/169086/ΓΔ4/24-12-2021/ΥΠΑΙΘ2)
2.Αρ. Πρωτ. : 88147/ΓΔ4/30-05-2018/ΥΠΠΕΘ
3. Αρ.Πρωτ.Φ.7/517/127893/Γ1/13-10-2010/ΥΠΔΒΜΘ ΑΔΑ: 4ΙΚΖ9-ΕΚ ]
Όμως με το σχέδιο Υ.Α. με θέμα: «Εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών/ τριών
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της Επικράτειας» και
ιδιαίτερα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 25 είναι σε πλήρη αντίθεση με την ανωτέρω
νομοθεσία και το πνεύμα και γράμμα του ν.4800/2021.
Το ΥΠΑΙΘΑ, με το Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, «Εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών/
τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της Επικράτειας» ανατρέπει και αμφισβητεί τους ισχύοντες νόμους που ρυθμίζουν σχέσεις οικογένειας, τέκνων και γονέων, και που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Γιώργος.
|

Σαν γονέας δεν έχω στείλει ποτέ εκδρομή το παιδί μου μόνο του.
Σαν νέος καθηγητής έχω συνοδεύσει σε μια εκπαιδευτική εκδρομή, και τα πράγματα ήταν δύσκολα έως επικίνδυνα.
Δεν νομίζω να συνοδεύσω ξανά μαθητές σε εκδρομή, και με αυτά που ακούω βλέπω αλλά και ζω....!?
Κάτι δεν πάει καλά γενικότερα.

Αριστεία μόνο
|

Κυρία Ζέτα μας, 1ον οι συνθήκες επίβλεψης στην εκδρομή είναι πολύ διαφορετικές από την αυλή του σχολείου και 2ον θα έπρεπε να θωρακίσετε νομικά τους εκπαιδευτικούς απέναντι σε ατυχή συμβάντα και όχι να επιμένετε στον καταλογισμό ευθυνών που δεν τους αναλογούν. Αλλά μην κοροιδευομαστε, απέναντι μας είστε. Τουλάχιστον, σκεφτείτε τον τζίρο που κάνουν τα τουριστικά γραφεία...

Katerina
|

Κανένας από εμάς τους εκπαιδευτικους να μη δεχτεί να συνοδεύει σε εκδρομές, ούτε καν σε σχολικό περίπατο....αυτή είναι η λύση ..δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση, το ξέχνα αυτό η ηγεσία του υπουργείου παιδειας

@ Δ
|

Δεν είναι καθόλου υποθετική η ιστορία σου, φίλε μου, έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα σε εκδρομή σχολείου , δυστυχώς...

@Πλατάρος Γιάννης
|

Τότε αγαπητέ, να συνοδεύετε εσείς με χαρά.
Γιατί να μπει κάποιος στη διαδικασία να γίνει κατηγορούμενος, να ελέγχεται και να απολογείται; Να αποδείξει δηλαδή ότι δεν είναι ελέφαντας;Ακόμη κι αν αθωωθεί.
Η ψυχολογική και οικογενειακή ταλαιπωρία δε μετράει;
Όχι, εκδρομές τέλος αφού δε δύναται να αλλάξει το νομικό πλαίσιο

Άχαστος
|

Οι πολυήμερες εκδρομές γίνονται 4ήμερες με διοργάνωση και συνοδεία από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.2 καθημερινές συν Σαββατοκύριακο.
Τις 2 εργάσιμες μέρες,να διαμορφώνεται το πρόγραμμα έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που είχαν μάθημα στις τάξεις που λείπουν, να παρακολουθούν σεμινάρια του/ της συμβούλου, τα οποία αντί να γίνονται άλλες μέρες και να χάνεται μάθημα, θα γίνονται τότε.
Και είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Γιατί αν δε το δεχτούν οι γονείς, κάποιον λάκκο έχει η φάβα.
Πάντως, να κυνηγάμε και να ψυχαγωγούμε τα παιδιά τους επί 5 24ωρα και ειδικά Σαββατοκύριακα, δεν έχουμε υποχρέωση

Αγγλικού
|

Εκδρομές μονο με τη συνοδεία των γονέων το Σαββατοκύριακο. Καμία εκδρομή εν ώρα σχολικού ωραρίου.

Δ..
|

Προς τον Πλαταρος Γιάννης

Με πραγματικά φιλική διάθεση θα σου αφηγηθώ μια υποθετική ιστορία.

-Υποθετική σχολική εκδρομή.
- Υποθετικός μαθητής με υποθετικό πρόβλημα υγείας που εμφανίστηκε στο λεωφορείο.
- Υποθετικοί εκπαιδευτικοί πάνε στο νοσοκομείο μακρινής πόλης μαζί με τον υποθετικό μαθητή που έχει υποθετικό πρόβλημα
- Υποθετικός γιατρός λέει "εντάξει, τον είδαμε, είναι εντάξει, μπορείτε να φύγετε" αλλά δεν το δίνει γραπτά (έχει σημασία! Δεν μπορεί κάποιος να τον υποχρεώσει να το δώσει γραπτά).
- Υποθετικά στο λεωφορείο ο μαθητής υποτροπιάζει και τελικά το πρόβλημα που είχε του "κοστίζει" (όχι βέβαια τη ζωή του. Κι ευτυχώς! Υποθετικά πάντα).
- Πάλι υποθετικά ας πούμε ότι στην επιστροφή από την εκδρομή οι γονείς του μαθητή καταφεύγουν δικαστικά εναντίον του εκπαιδευτικού - αρχηγού της εκδρομής.
- Στο υποθετικό δικαστήριο ο υποθετικός γιατρός ισχυρίζεται ότι δεν τους είπε ποτέ να φύγουν (νομίζω ότι είναι κατανοητό γιατί) αλλά ότι έφυγαν από το νοσοκομείο "ιδία βουλήσει".
- Ο υποθετικός εκπαιδευτικός - αρχηγός της εκδρομής καταδικάζεται (υποθετικά, μην ξεχνιόμαστε) από το υποθετικό δικαστήριο με τις οποίες ποινικές ή αστικές συνέπειες για αυτόν.

Σου άρεσε φίλε μου αυτή η υποθετική ιστορία;

-

Δ..
|

Έχω πολλά χρόνια στην υπηρεσία και εκδρομές με διανυκτέρευση πλέον δεν πάω εδώ και αρκετά χρόνια. Πήγα στα πρώτα χρόνια, είδα τί γίνεται, συνειδητοποίησα το μέγεθος της ευθύνης για πράγματα που ξεφεύγουν από μένα, άκουσα και για κάποιους συναδέλφους που "τραβιόταν" στα δικαστήρια και έτσι σιγά σιγά το εγκατέλειψα το σπορ. Είναι δύσκολο να αρνηθείς όταν στο ζητάνε οι μαθητές σου, αλλά έχω κι εγώ παιδιά και δεν σκοπεύω να βάλω "το κεφάλι μου στο ντορβά".
Το υπουργείο στο θέμα των εκδρομών αντιμετωπίζει τους μαθητές ως μη νοήμονα, ως άβουλα κι ανεύθυνα όντα. Και παρά το ότι τους έχει δώσει δικαίωμα ψήφου στα 17, τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη ακόμα κι αν δεν τηρήσουν τους κανόνες του σχολείου για μία εκδρομή. Τους μαθαίνει ότι για ό,τι συμβεί "φταίνε οι άλλοι"! Οι μαθητές για το υπουργείο δεν φταίνε ποτέ για ό,τι συμβεί ακόμα και με δική τους υπαιτιότητα! Είναι παιδιά! Αυτό και μόνο διαγράφει κάθε δική τους ευθύνη!
Ευχαριστώ, λοιπόν, αλλά δεν θα πάρω άλλο. Όχι πλέον συμμετοχή εκδρομές (ειδικά με διανυκτέρευση) και το συνιστώ σε συναδέλφους.

Και κάτι ακόμα: Το "σοφιστικο" επιχείρημα της εξομοίωσης της επίβλεψης των μαθητών σε διάλειμμα (δηλαδή σε ελεγχόμενο περιβάλλον με ελεγχόμενα άτομα) με την επίβλεψη σε μια εκδρομή με διανυκτέρευση είναι πολύ φτηνό!!! Είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες!

ΠΑΣΧΑΛΗΣ
|

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ. ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΣΎΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΛΗΟΨΗΦΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ . ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΠΟΠΟΙΗΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ. ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΕΙΔΉ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Φιλόλογος πρώην
|

@Χουρδάκης Μιχαήλ
Δεν καταλαβαίνω γιατί επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα, ενώ σου έχω ήδη απαντήσει υπενθυμίζοντάς σου ότι εγώ προσωπικά έχω καταθέσει επανειλημμένα πολύ αναλυτικές και πολύ συγκεκριμένες αντιπροτάσεις για τις σχολικές εκδρομές εδώ μέσα στο esos. Αν χρειαστεί, μπορώ πανεύκολα είτε να τις επαναλάβω, είτε να παραθέσω σχετικούς συνδέσμους. Δεν είναι όμως ωραίο να δημιουργούμε εντυπώσεις με παραπλανητικά σχόλια.

Ελπίδα
|

@Σώστης | 2 Νοε 2024 09:11
Είσαι σίγουρος πως όποιος δικαιούται να ψηφίζει για βουλευτές και κυβερνήσεις στην Ελλάδα ή "πιάνει τιμόνι", πρέπει αυτόματα να θεωρείται και υπεύθυνο άτομο?
Παρακινδυνευμένη γενίκευση, νομίζω...

P
|

Εμείς σαν σύλλογος γονέων παλιά , στο ξενοδοχείο το βράδυ 21:00 6:00 στείλαμε security να βοηθάει τους καθηγητές.

Θέμις
|

Δεν τις θέλουμε αυτές τις εκ"δρομές". Ευχαριστώ

Σώστης
|

@εξυπακούεται, καθόλου έτσι δεν είναι. Για παιδιά Λυκείου τα οποία μπορούν να οδηγούν μηχανάκι, τώρα και αυτοκίνητο, να ψηφίζουν, να εγάζονται είναι τουλάχιστον βλακεία να φέρουν την ευθύνη οι εκπαιδευτικοί για εκείνους στο σχολείο ή στις εκδρομές! Βρείτε άλλο σημείο στον κόσμο που μηνύουν καθηγητές και διευθυντές, επειδή κάτι συνέβη στο βλαστάρι τους σε ημέρα σχολείου ή εκδρομής. Πουθενά! Αλλαγή του νομικού πλαισίου!! Δεν φέρουν ευθύνη οι εκπαιδευτικοί παρά μόνο για την ποιότητα του μαθήματός τους και τη δική τους συμπεριφορά προς παιδιά και γονείς και εκπαιδευτικούς και κτήριο. Μόνο! Για νήπια και παιδιά δημοτικού λογικό είναι να υπάρχει αυξημένη ευθύνη των δασκάλων για αυτό είναι απαραίτητο το βοηθητικό προσωπικό: πόσα μάτια χέρια έχουν οι δάσκαλοι πια! Για παιδιά γυμνασίου -λυκείου είναι παράλογο!!!

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Οι εκδρομές έχουν λεφτά (ίσως το μόνο κερδοφόρο σημείο ενός σχολείου) οπότε δεν θα καταργηθούν ότι και να λέμε (και σωστά).

Από εκεί και ύστερα, οπως έχω πει, περιμένω από κάποιον να διατυπώσει το σχέδιο νόμου που θα ήθελε.

Εγω σε ότι διαφωνώ με τον οποιονδήποτε, έχω να προτάξω αντιπρόταση.

Εδώ δεν έχω.

Αφού αφού
|

Αφού δεν μπορουτε να το πουτε...
Ούτε να μιμηθειτε πρότυπα άλλων χωρών δεν μπορείτε η δεν θέλετε; Ντροπη πια!

Γονεας
|

Δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία αποδοχής ελαττωματικής εργασίας. Και αν υπάρξει είναι άκυρη.Αυτό σας λέει η υφυπουργός.

Νικος
|

Συνόδεψτε εσείς σε εκδρομές συνάδελφοι.. για ποτέ θα βρεθείτε στο αυτόφωρο χαμπάρι δεν θα πάρετε.

Φιλόλογος πρώην
|

@Πλατάρος Γιάννης
Βρε άνθρωπε, σου το επισημαίνει με έμφαση ο Μήτσος, σου το έχω εξηγήσει αμέτρητες φορές κι εγώ ότι ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ, κατηγορώντας κιόλας συνεχώς τους άλλους ότι δεν καταλαβαίνουν, ενώ ο μόνος που (κάνει ότι) δεν καταλαβαίνει είσαι εσύ και μόνο, λες και απολαμβάνεις την αγωνία των συναδέλφων σου και δε νοιάζεσαι να βρεθεί μια λύση που να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη! Τι να πω πια;

ΧΨ@Πλαταρος Γιαννης
|

Για την πρώτη σου παρατήρηση συμφωνώ.
Για την δεύτερη όμως: Δεν ζητάει κανείς απαλλαγή ευθυνών.
Από την απαλλαγή ευθυνών μέχρι :όλες οι ευθύνες στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις.
Δεν είναι σωστό να παραποιουμε τα δεδομένα για να φτάσουμε στο συμπέρασμα που θέλουμε.

Αν η αποχή των εκπαιδευτικών ήταν καθολική τότε να βλέπαμε το υπουργείο τι θα έκανε.

Ή θα άλλαζε το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις των εκπαιδευτικών.

Ή θα άφηνε το θεσμικό πλαίσιο ως έχει οπότε δεν θα γινόταν καμμία σχολική εκδρομή ( δύσκολο γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη).

Ή θα έκανε υποχρεωτική την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις σχολικές εκδρομές, οπότε αναγκαστικά θα έπρεπε να πληρώσει αποζημιώσεις, εκτός έδρας,διαμονή , σίτιση για τους συνοδούς και δεν ξέρω αν νομικά μπορούσε να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν 24ωρη επίβλεψη ανηλίκων.

Η λογική λέει ότι το υπουργείο θα διάλεγε την πρώτη επιλογή.

Αντε γεια
|

Υπαρχουν σκομη σωφρονες εκπαιδευτικοι που πανε εκδρομες η περιπατους ακομα με τετοια νομοθεσια που βαζουν τον κεφαλι τους την καριερα την οικογενεια τους στη λαιμητομο ?????καλυτερα να πιασουν ενα γυμνο ηλεκτρικο καλωδιο εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να βγουν αλωβητοι

ΜΕΛΙΝΑ.
|

Και εγώ ως γονέας σας γράφω.
Να κοπούν οι εκδρομες και κυριως οι μακρινές εκδρομές.
Δεν εχετε ιδέα τι γίνεται αυτην την εβδομαδα στο σχολείο μας.
Αλλο να σας τι λεω κσι αλλο να το βλέπετε.
Ψήφισαν για μια μακρινή εκδρομή
.
Συμπληρωθηκαν τα άτομα.
Έλα ομως οτα δόθηκαν οι δηλώσεις
δεν γυρισαν ουτε οι μισες πισω.
Γιατι καθε οικογενεια βέβαια για τους δικους τους λόγους δεν αφησαν τα παιδια τους.
Και τοτε αρχισε το σόου.....
Το τι βρίσιμο το τι φωνές γιστι κάποιοι πρέπει να πάνε εκδρομή 7ημερη και μακρινή
Προορισμο δεν αλλαζουν.
Βεβαια τι θα λένε στο κύκλο τους. Και καταλαβαινω και τους καθηγητες τωρα που πρεπει να αντιμετωπίζουν ολο αυτό.
Τωρα μια ακυρωση εκδρομής πρεπει να γινει να δούμε μετά τι θα λένε .
Δεν κοιτάνε να περνάνε καλά και με λιγοτερα θέλουν μεγαλεία λες και δεν εχουν χρόνια.

Διευθυντής ΓΕΛ
|

Βρε συνάδελφοι, θα πω κάτι που όλοι γνωρίζουμε: "νόμος της προσφοράς και της ζήτησης". Όσο υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι δείχνουν προθυμία να συνοδεύουν υπό το ισχύον, και το φερόμενο ως νέο, νομικό πλαίσιο εκδρομών - μετακινήσεων μαθητών, γιατί το υπουργείο και ο κάθε υπουργός να μεταβάλει συνολικά τους όρους, την αποζημίωση, το πλαίσιο ευθυνών κτλ.??? Βρίσκομαι προς το τέλος της εκπαιδευτικής και διευθυντικής πορείας μου πλέον και θυμάμαι τουλάχιστον επτά ΕΔΕ που έχω διενεργήσει εναντίον συναδέλφων σε εκδρομές. Σε όλες, οι καταθέσεις και τα στοιχεία ήταν εναντίον τους. Όλοι βρέθηκαν σε ανώτερα πειθαρχικά συμβούλια με βαριές ποινές και κάποιοι ακόμη τρέχουν σε ποινικές και άλλοι σε αστικές δίκες, πληρώνοντας πολλά χρήματα σε δικηγόρους, καταστρέφοντας την οικογενειακή τους ειρήνη - γαλήνη και χάνοντας στο τέλος τον ύπνο τους. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΚΑΜΊΑ. ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΆΞΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ.

@ Πλατάρος Γιάννης
|

Φυσικά εννοούσα με ευθύνη μαθητη

ΧΨ@Πλαταρος Γιαννης
|

Σίγουρα ο νόμος υπερισχύει.
Στο δεύτερο όμως, αν η αποχή των καθηγητών από τις σχολικές εκδρομές είναι καθολική, τότε το υπουργείο θα είχε 2 επιλογές.
1) Να εμμεινει στον υπάρχοντα νόμο που καθορίζει τις ευθύνες των συνοδών, οπότε να μην πραγματοποιηθεί καμμία σχολική εκδρομή.
2) Να κάνει υποχρεωτική την συμμετοχή των καθηγητών στις σχολικές εκδρομες, και κει εκτός από τα χρήματα που θα έπρεπε να πληρώσει για αποζημιώσεις,εκτός έδρας,διατροφές,διαμονή κλπ για τους συνοδούς καθηγητες θα βλέπαμε πως θα μπορούσε να καταστήσει υπεύθυνους τους συνοδούς επί 24ωρου βάσεως για συνοδία ανηλίκων.

Βέβαια τίποτε από τα δύο δεν θα έκανε (για ευνόητους λόγους)

Θα άλλαζε το θεσμικό πλαίσιο ου αφορά την ευθύνη των συνοδών.
Συνεπώς το αξίωμα ότι ο νόμος δεν αλλαζει δεν ισχύει (δεν νομίζω ότι ζητάει κανείς συνάδελφος απαλλαγή ευθυνών. Από: όλες οι ευθύνες στους συνοδούς καθηγητές μέχρι απαλλαγή ευθύνης από τους συνοδούς καθηγητές, υπάρχουν πολλες ενδιάμεσες καταστάσεις.

Δεν είναι σωστό να παραποιουμε τα δεδομένα με στόχο να φτάσουμε στο συμπέρασμα που θέλουμε.

Συνεπώς

οι πλάκες του Μωυσή
|

και οι πλάκες του Πλατάρου : επιθεώρηση (μετά λογοπαιγνίου, αλλά ΔΕΝ ΝΟΓΑΤΕ ΝΤΙΠ , ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ 1000 ΦΟΡΕΣ )
ΥΓ. ακόμα και ο πρώην μπάρμπας εξεμάνη, οφούυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ

@ Πλατάρος Γιάννης
|

Κι εσύ γιατί κανείς πως δεν καταλαβαίνεις
Το θέμα είναι πως και αν όλα γίνουν σωστά και συμβεί η Κάκια με ευθύνη καθηγητή πάλι ο καθηγητές την πληρώνει
Πχ πηδάει ένας μαθητής από το μπαλκόνι και......
Το σκάει 4 τη νύχτα και πάλι....
Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου αν συμβεί τέτοιο περιστατικό σε δύο μέρες έχει λυθεί
Φταίει ο μαθητής καμμία ευθύνη του καθηγητή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ