Με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές (μάνατζερ ) των ΑΕΙ θα συναντηθεί ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης

Τι θα συζητήσουν

01/11/2024

Ενημερώθηκε: 04/11/2024, 11:02

Άκουσε το άρθρο

Την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές  (μάνατζερ ) των ΑΕΙ θα έχει, τη Δευτέρα , ο  Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos o   Εκτελεστικοί Διευθυντές των ΑΕΙ θέσουν στον υπουργό Παιδείας  τους προβληματισμούς τους και θέματα που κρίνουν  ότι πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να επιλυθούν ζητήματα και δυσκολίες που έχουν διαπιστωθεί από τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους.

Ειδικότερα:

Αποσαφήνιση ευθυνών: Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές θα ζητήσουν από τον υπουργό  να αποσαφηνιστούν περαιτέρω και να προσδιοριστούν σαφώς οι τομείς ευθύνης τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 4957/2022, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΑΕΙ προΐσταται των οργανικών μονάδων του, συντονίζει και εποπτεύει το έργο τους, μεριμνά για την ομαλή και αποτελεσματική διοικητική και οικονομική λειτουργία του Ιδρύματος και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου και της ετήσιας στοχοθεσίας του. Μαζί με τον Πρύτανη αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του νέου μοντέλου διοίκησης όπως την οραματίστηκε ο νομοθέτης του Ν. 4957/2022, καθώς επικουρεί το Συμβούλιο Διοίκησης και τον Πρύτανη κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και εισηγείται επί θεμάτων σχετικών με την οργάνωση, τη λειτουργία και τον συντονισμό των δράσεων των ΑΕΙ. Επίσης, μετέχει στα συλλογικά όργανα, στα οποία προεδρεύει ο Πρύτανης ή ο αρμόδιος Αντιπρύτανης, και συνεργάζεται με τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.  

Μηνιαίες Αποδοχές: Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές σχετικά με τις αποδοχές τους θα προτείνουν  την εξής τροποποίηση:

«Η παρ. 7 του άρθρου 17 του Ν. 4957/2022 αντικαθίσταται ως εξής: Το ύψος των αποδοχών των Εκτελεστικών Διευθυντών των ΑΕΙ καθορίζεται στο μισθό που αντιστοιχεί στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ) της κατηγορίας τους, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β του Ν. 4354/2015 (Α’ 176) πολλαπλασιαζόμενου με τον συντελεστή 1,3. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής λαμβάνει το επίδομα Προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης του αρ. 16 του ως άνω νόμου.»

Οι Εκτελιστικοί Διευθυντές θεωρούν ότι θεωρούμε ότι παρότι είναι οι ανώτερος ιεραρχικά προϊστάμενοι όλου του διοικητικού προσωπικού του ΑΕΙ, πλην της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, εκ παραδρομής ο μηνιαίος μισθός του είναι κατώτερος από αυτόν του Γενικού Διευθυντή του οποίου προΐσταται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 9, του Ν. 4354/2015 «οι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, καθώς και οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, κατατάσσονται στο καταληκτικό Μ.Κ. της κατηγορίας τους, πολλαπλασιαζόμενου του αντίστοιχου βασικού μισθού με το συντελεστή 1,2. Το ανωτέρω ποσό στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ». Ως εκ τούτου θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξει διόρθωση στην αντίφαση ο Εκτελεστικός Διευθυντής να έχει μηνιαίο μισθό μικρότερο από αυτόν του Γενικού Διευθυντή παρ’ όλο του ό,τι είναι προϊστάμενός του. 

Βαθμολογική μας εξέλιξη: Ένα ακόμα θέμα που   προβληματίζει τους Εκτελεστικούς Διευθυντές είναι η έλλειψη πρόβλεψης για την «επόμενη μέρα» από τη λήξη της θητείας τους .

Θεωρούν  ότι είναι δίκαιο η εμπειρία μας στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή να λαμβάνεται υπόψη, μετά το πέρας της θητείας μας, για τη βαθμολογική μας εξέλιξη και, εφόσον προερχόμαστε από το Δημόσιο, να μας δίδεται θέση ευθύνης στον οργανισμό προέλευσης. 
Εαν αυτό δεν δύναται να καταστεί εφικτό σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές θέσεις, τουλάχιστον να θεωρούνται  ότι κατέχουν ομοιόβαθμη θέση.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές προτείνουν, σε αναλογία αντίστοιχων παλαιότερων προβλέψεων για τους Γραμματείς των ΑΕΙ,  την προσθήκη της παρακάτω παραγράφου στο άρθρο 17 του Ν.4957/2022:

«Η θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή των ΑΕΙ λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη και λογίζεται σε κάθε περίπτωση ως προϋπηρεσία σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 46 του Ν.1832/1989 (Α’ 54) έχουν ανάλογη εφαρμογή για τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των ΑΕΙ.»

Σχόλια (6)

Νόμος-Πλαίσιο: 0-2
|

ΠΡΟΣ: @Άλλη μια "τρύπα"
Σχετικά με το "Ο κεντρικός σχεδιασμός σε κάτι τόσο πολύπλοκο όσο η ανώτατη παιδεία μιας χώρας δεν μπορεί να πετύχει": Τι προτείνεις, το Αγγλοσαξονικό σχεδιασμό, τον Σουηδικό, τον ποιόν σχεδιασμό;
Ο λόγος που διατηρούν τον "κεντρικό σχεδιασμό" όλοι οι κυβερνώντες είναι για να: α) διορίζουν ημέτερους σε θέσεις δημόσιες, β) να εισάγουν ανεξέλεγκτους αριθμούς μαθητών στα πανεπιστήμια με ένα κεντρικό σύστημα αδιάβλητων εξετάσεων το οποίο καταστρατηγούν με αθρόες εισαγωγές από το παράθυρο (ειδικές κατηγορίες) και μεταγραφές, γ) να λειτουργούν σε κάθε πόλη και Δήμο κι από κάποιο τμήμα, δ) με εκατοντάδες μεταπτυχιακά προγράμματα, επί παντός επιστητού, να απασχολούν χιλιάδες πτυχιούχους που δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.
Τα πανεπιστήμια μας είναι δημόσιες υπηρεσίες, και ούτως εχόντων των πραγμάτων χρειάζονται ένα ορθολογικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο επιβάλλεται από τον εκάστοτε κυβερνώντα με "χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς" από ξενικά προϊόντα.

Νόμος-Πλαίσιο: 0-2
|

ΠΡΟΣ: @Άλλη μια "τρύπα"
Σχετικά με το "Ο κεντρικός σχεδιασμός σε κάτι τόσο πολύπλοκο όσο η ανώτατη παιδεία μιας χώρας δεν μπορεί να πετύχει": Τι προτείνεις, το Αγγλοσαξονικό σχεδιασμό, τον Σουηδικό, τον ποιόν σχεδιασμό;
Ο λόγος που διατηρούν τον "κεντρικό σχεδιασμό" όλοι οι κυβερνώντες είναι για να: α) διορίζουν ημέτερους σε θέσεις δημόσιες, β) να εισάγουν ανεξέλεγκτους αριθμούς μαθητών στα πανεπιστήμια με ένα κεντρικό σύστημα αδιάβλητων εξετάσεων το οποίο καταστρατηγούν με αθρόες εισαγωγές από το παράθυρο (ειδικές κατηγορίες) και μεταγραφές, γ) να λειτουργούν σε κάθε πόλη και Δήμο κι από κάποιο τμήμα, δ) με εκατοντάδες μεταπτυχιακά προγράμματα, επί παντός επιστητού, να απασχολούν χιλιάδες πτυχιούχους που δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.
Τα πανεπιστήμια μας είναι δημόσιες υπηρεσίες, και ούτως εχόντων των πραγμάτων χρειάζονται ένα ορθολογικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο επιβάλλεται από το εκάστοτε κυβερνώντα με "χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς" από ξενικά προϊόντα.

@Άλλη μια "τρύπα"
|

Ξέρεις καμια άλλη χώρα που όλα τα ΑΕΙ χορεύουν στο χορό που βαράει ένα υπουργείο; Που διοικούνται όλα έτσι κεντρικά; Δεν εννοώ την πρώην ΕΣΣΔ ή τίποτα στα βάθη της Ασίας, κάτι πιο πρόσφατο, Ευρωπαϊκό κατά προτίμηση. Ο κεντρικός σχεδιασμός σε κάτι τόσο πολύπλοκο όσο η ανώτατη παιδεία μιας χώρας δεν μπορεί να πετύχει. Στην Ελλάδα δε θέλουμε να το καταλάβουμε. Οπότε θα πηγαίνουμε από αγκύλωση σε αγκύλωση και από πρόβλημα σε πρόβλημα. Χορτάσαμε Νόμους-πλαίσια.

Άλλη μια "τρύπα"
|

στον αποτυχημένο νόμο πλαίσιο, και αυτός ο θεσμός. Υπουργέ, πρέπει να το καταλάβεις ότι είναι ανάγκη να εκδοθεί ένας νέος νόμος πλαίσιο, που να αντικαθιστά πλήρως τον υπάρχοντα γιατί είναι γεμάτο "ατέλειες" (ειδικά ως προς τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων). Γεμάτος προβλήματα είναι ο νόμος πλαίσιο της Κεραμέως, που δεν επιλύονται με διορθωτικές παρεμβάσεις.

Μου αρέσει
|

Μου αρέσει η συνταγματικά κατοχυρωμένη "αυτοδιοίκηση" των ΑΕΙ, εκτός απ'το κομμάτι που το Υπουργείο αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι τη δομή της διοίκησης - φασόν το ίδιο για όλα τα ΑΕΙ υποχρεωτικά όποτε πούμε, που κανονίζει το πότε θα γίνουν εκλογές για όργανα διοίκησης, που πρέπει να υπογράφει και να έχει τον τελικό λόγο σε χίλιες δυό ενέργειες της διοίκησης, που βάζει αυθαίρετα όσους εισακτέους θέλει άσχετα με το τι λένε οι διοικήσεις, και μερικά άλλα. Τώρα ήρθε και η ώρα του τζένεραλ μάνατζερ, υπομονή, κάποιος επόμενος υπουργός θα τα αλλάξει όλα πάλι. Εκτός από αυτά όμως, το "αυτοδιοίκητο" εμπνέει εμπιστοσύνη και θαυμασμό.

Perry Senior
|

Καλή κίνηση του Πιερρακάκη να τους δεχθεί, αρκεί να συζητήσει μαζί τους και τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ, όχι μόνον τα μισθολογικά τους και τις προαγωγές τους. Το θέμα με τον τομέα ευθύνης τους σε σχέση με το Συμβούλιο και τους Αντιπρυτάνεις είναι σημαντικό. Έχουν όμως όλα τα ΑΕΙ εκτελεστικό διευθυντή?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ