Yπηρεσιακά Συμβούλια: Το 66% άγγιξε η αποχή το 2022 από τις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών

Στις εκλογές (σ.σ. για πρώτη φορά ηλεκτρονικές), του 2020 , ύστερα από την προτροπή για αποχή από τις εκλογές, τόσο της ΟΛΜΕ , όσο και της ΔΟΕ, αλλά και των παρατάξεων, συμπεριλαμβανόμενης της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΚΕ, η αποχή άγγιξε το 93%

02/11/2024

Ενημερώθηκε: 02/11/2024, 20:40

Άκουσε το άρθρο

Το 66% είχε αγγίξει η αποχή, στις προηγούμενες  εκλογές, του έτους 2022,  των  εκπαιδευτικών    για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι οποίες διεξήχθησαν ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΚΥΣΔΕ συμμετείχε το    34,06%, και,

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΚΥΣΠΕ, συμμετείχε   το ΚΥΣΠΕ 33,79% των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση  είχε κάνει λόγο για  "υπερτριπλάσιο ποσοστό συμμετοχής από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση".

Το esos υπενθυμίζει, επίσης,  ότι :

  • Στις  εκλογές (σ.σ. για πρώτη φορά ηλεκτρονικές), του 2020 , ύστερα από την προτροπή  για αποχή από τις εκλογές, τόσο της ΟΛΜΕ , όσο και της ΔΟΕ, αλλά και των παρατάξεων, συμπεριλαμβανόμενης της κυβερνητικής  παράταξης, της ΔΑΚΕ, η αποχή είχε αγγίξει το 93%.
  • Σημειώνεται ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν το έτος 2022, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ , με απόφαση της πλειοψηφίας εξέδωσαν  ανακοινώσεις με τις οποίες προέτρεπαν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν τις εκλογές.
  • Δύο παρατάξεις από την ΟΛΜΕ και ΔΟΕ διαχώρισαν τη θέσης,  και όχι μόνο προέτρεπαν τους εκπαιδευτικούς σε  αποχή από τις εκλογές , αλλά δεν συμμετείχαν, με ψηφοδέλτιο,  και στις εκλογές.
  • Η συμμετοχή το 2018 και το 2016 για το ΚΥΣΔΕ ήταν 76,69% και 78,29% αντίστοιχα.
  • Η συμμετοχή το 2018 και το 2016 για το ΚΥΣΠΕ ήταν 89,31% και 88,33% αντίστοιχα.
  • Ανάλογα είναι και για τα προηγούμενα έτη. Δηλαδή με τις δια ζώσης εκλογές με άδεια σε εργάσιμη ημέρα από το 2003 και μετά έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και για τους 2 κλάδους με υψηλότερη συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια.
  • Πριν το 2003 οι εκλογές αυτές γίνονταν το Σάββατο και η συμμετοχή ήταν γύρω στο 50% έως 55% και στους 2 κλάδους.
  • Οι εκπαιδευτικοί για την 24ωρη άδεια είχαν υποχρέωση, σύμφωνα με τις τότε εγκυκλίους, να προσκομίζουν, στο σχολείο τους, βεβαίωση συμμετοχής στις εκλογές, από την Εφορευτική Επιτροπή.
     

Σχόλια (5)

musicandis
|

Την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, σε μέρα εργάσιμη, το μάθημα δεν χάνετε! Είναι ένα μάθημα δημοκρατίας και συμμετοχής των δασκάλων στις δημοκρατικές διαδικασίες, βιωματικό για τους μαθητές. Βλέπουν τους δασκάλους τους να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες του επαγγελματικού τους κλάδου!
Οι μαθητές το ξέρουν ότι οι δάσκαλοι ψηφίζουν τη μέρα εκείνη!
Κάπου έλεος με το να μη χαθεί μια ώρα μάθημα από την ύλη.
Αλλά η Υψηλή Πύλη δεν το γουστάρει το μάθημα της Δημοκρατίας…. Γιατί να μορφώσουμε Πολίτες;

@Ωπα
|

Δια ζώσης το Σάββατο, ούτε μάθημα θα χάνεται, ούτε το σύστημα θα κρασαρει και η συμμετοχή θα είναι πολλαπλασια

Ρίτα
|

OK, μην παραπονεθείτε λοιπόν σε λίγο καιρό που και οι εθνικές εκλογές θα είναι ηλεκτρονικές.

Ωπα!
|

Ηλεκτρονικές εκλογές; Αυτό σημαίνει ότι δε θα κλείνουν τα σχολεία και δε θα χάνονται ώρες για να ψηφίσουν δάσκαλοι και καθηγητές; Απαράδεκτο.

Υγεια
|

Δεν πειράζει, έτσι είναι οι δημοκρατίες. Το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν όσοι κάνουν τον κόπο να ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι θα γκρινιάζουν αργότερα όταν δε θα τους αρέσει το αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ