Ο Κ. Πιερρακάκης για τις αλλαγές στις σχολικές εκδρομές, τις διαγραφές φοιτητών, τις φοιτητικές εστίες και τα σχολικά κτήρια

"Η πρώτη αίσθηση είναι ότι, μιλάμε για 300.000 διαγραφές φοιτητών. Θα δούμε τον αριθμό στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς"-"Θέμα ημερών οι μεταγραφές των φοιτητών"

04/11/2024

Ενημερώθηκε: 04/11/2024, 12:49

Άκουσε το άρθρο

«Δυστυχώς το σχολείο δεν γνωρίζει αυτό που γίνεται, διότι η διαμεσολάβηση γίνεται μεταξύ των ιδιοκτητών και του 15μελούς. Παροτρύνω τους γονείς, αν μαθαίνουν πως γίνεται κάτι τέτοιο, να απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές»,  δήλωσε ο υπουγός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τα ποτά «μπόμπες» και εξήγησε ως προς τις ευθύνες ότι, «το σχολείο ρυθμίζει τα θέματα μέσα στο σχολείο. Είμαστε σε συνεργασία όλοι φορείς. Όλα τα θέματα, όπως αυτά της βίας, θέλουν συνεργασία και συντονισμό των φορέων».

Εκδρομές

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο στη σχολική κοινότητα και σε αυτό που έρχεται για τις εκδρομές, «φτιάχνουμε πλαίσιο για τις εκδρομές. Το πλαίσιο για τη σχολική λειτουργία αγκαλιάστηκε από τη σχολική κοινότητα. 

"Πολύ σύντομα θα υπάρχει νέο πλαίσιο για τις εκδρομές  και θα δοθούν εργαλεία   στους εκπαιδευτικούς", είπε σχετικά, ενώ μιλώντας για το θέμα της βίας είπε ότι, στην πλατφόρμα που φτιάχτηκε πρόσφατα από το υπουργείο έχουν δηλωθεί 624 περιστατικά, «κυρίως από γονείς. Κάποια περιστατικά τα χειρίζεται το σχολείο, αν είναι πιο «πάνω» το περιστατικό, τότε πάει πιο πάνω, στην Περιφέρεια».

Σχολικά κτήρια

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, κρινόμαστε στο αν τα αναγνωρίζουμε και στο πόσο γρήγορα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ένα από αυτά είναι τα προβλήματα με τα σχολικά κτήρια. Τυπικά η ευθύνη για τα σχολικά κτήρια ανήκει στους Δήμους, όμως κι εμείς σαν Κράτος, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Για αυτό και ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για το πρόγραμμα ανακαίνισης των σχολικών κτηρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», με προϋπολογισμό 250.000 εκατομμύρια.  Θα έχουμε και ιδιώτες δωρητές, έχουμε έναν δωρητή που θα φτιάξει όλη την Γκράβα. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια».

Φοιτητικές Εστίες

Αναφορικά με τις φοιτητικές εστίες, σημείωσε πως, «ο αριθμός των κλινών το 2019 ήταν γύρω στις 9.000 κλίνες. Τώρα τις διπλασιάζουμε, γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση σε φοιτητικές εστίες. Δίνονται μεγαλύτερη δυνατότητα διαχείρισης στα πανεπιστήμια. Αυτό προέβλεπε το νομοσχέδιο για την παιδεία: περισσότερα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» και πρόσθεσε ότι, η ανέγερση των νέων εστιών, για τον διπλασιασμό των κλινών, θα γίνει το 2027- 2028.

Διαγραφές φοιτητών

Για τους «αιώνιους» φοιτητές ξεκαθάρισε ότι, βάσει του νομοσχεδίου, για το οποίο είπε πως έχει «πολύ αναλυτικές προβλέψεις» δικαιολογείται παράταση των σπουδών, έως και τα διπλάσια χρόνια για ιατρικούς, επαγγελματικούς λόγους και για αθλητές. «Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες στις οποίες μπορείς ακόμα και να διπλασιάσεις τον χρόνο των σπουδών σου», είπε και σημείωσε πως, «η διαφορά με τα ξένα ΑΕΙ είναι ότι πληρώνουν και διακόπτουν τις σπουδές τους, όταν σταματούν».

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζονται τα πανεπιστήμια από τον αριθμό των αιώνιων φοιτητών, εξήγησε ότι, «ο αριθμός των φοιτητών επιδρά στην αξιολόγηση των ΑΕΙ στις διεθνής κατατάξεις. Αλλά, δίνεται και το λάθος μήνυμα. Είναι θέμα το οποίο συμβολίζει μία κουλτούρα. Τα πανεπιστήμιά μας δεν πρέπει να εκπέμπουν χαλαρότητα, αλλά δυναμισμό».

Όσο για τον αριθμό των «αιώνιων» είπε πως, «η πρώτη αίσθηση είναι ότι, μιλάμε για 300.000 φοιτητές, σε σύνολο διπλάσιων. Θα δούμε τον αριθμό στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς».

Σχολικές δραστηριότητες 

Τέλος, ερωτηθείς για το πρόγραμμα για τις επιπλέον σχολικές δραστηριότητες στη σχολική κοινότητα, απάντησε ότι, οι μαθητές θα παίρνουν ένα χαρτί της προσφοράς τους και των δυνατοτήτων τους, είπε για τις επιπλέον δραστηριότητες στη σχολική κοινότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δεντροφύτευση και την αιμοδοσία.
 

Σχόλια (9)

@Γιώργος
|

Είμαι γονέας μαθητών. Πολύ σωστά τα λέτε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρούνται οι εκπαιδευτικοί με το υφιστάμενο καθεστώς. Διοργάνωση από το σύλλογο γονέων, με σύμφωνη γνώμη των διδασκόντων ως προς το πρόγραμμα της εκδρομής (για να μην είναι τελείως κουκουρούκου) και από κει και πέρα συνοδοί οι γονείς, ξεναγοί όπως προβλέπεται, και ΑΝ θέλουν κάποιοι διδάσκοντες να συμμετέχουν ας συμμετέχουν με αμιγώς εκπαιδευτικό ρόλο και όχι παιδονόμοι εκτός του σχολείου.

Γιώργος
|

Σκεφτείτε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν, βάσει της νομοθεσίας, κανένα ρόλο σε ξεναγήσεις αρχαιολογικών χώρων, μουσείων ή εκθέσεων τέχνης. Η ξενάγηση γίνεται υποχρεωτικά από επαγγελματίες ξεναγούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: οι εκπαιδευτικοί στις εκδρομές είναι μόνο συνοδοί των μαθητών. Χρειάζονται μόνο για να τους προσέχουν, να τους πηγαίνουν στο νοσοκομείο όταν μεθούν και να επιλύουν τις διαφορές.

ΝΟΜΙΖΩ ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ρόλο.
ΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ή επαγγελματίες του τουρισμού.

@Γιωργος
|

"Με γονείς, επιστροφή 11 με 12 και χωρίς αλκοόλ δεν θα πηγαίνει κανείς". Σωστό! Τότε ας μη γίνονται! Αν θέλουν να τα οργανώσουν μόνοι τους και εκτός σχολείου, ας τα κάνουν με ευθύνη των γονιών τους. Το σχολείο δεν πρέπει να εμπλέκεται καθόλου στην περίπτωση αυτή.

Γιώργος
|

Τέλος τα πάρτυ με ευθύνη του σχολείου.
1. Κατάργηση των δεκαπενταμελών. Δεν έχουν ρόλο. Αρκούν τα προεδρεία των τμημάτων
2. Όχι συμμετοχή εκπαιδευτικών στις εκδρομές.
3. Οι εκδρομές να οργανώνονται και να πραγματοποιούνται με ευθύνη του συλλόγου γονέων.
4. Αν πραγματοποιηθεί η εκδρομή, να τηρείται ο νόμος για την κατανάλωση αλκόολ και για επιστροφή στις 11-12μμ, με έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή
Με γονείς, χωρίς αλκόολ και επιστροφή στις 11 με 12 δεν θα θέλει να πάει κανείς.

Αλέκος
|

Τι θα γινει με το νόμο Κεραμεως για την εκλογή μελων ΔΕΠ ? 2.5 χρόνια μετά παίρνει όλο παρατάσεις καθώς ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί.... Τα πανεπιστήμια βγάζουν γνωστικά πεδία αλα καρτ και κανείς δεν ξέρει πως θα εφαρμοστεί αυτό το πράγμα από 1/1....πάλι παράταση αλλιώς προσφυγές αφού αποκλείεται να τρέξει σωστά

Πλατάρος Γιάννης
|

Τα εργαλεία που θα σωθούν , τα νέα, είναι τα εξής δύο:
1. Προληπτικός αποκλεισμός από εκδρομή σε παραβατικούς μαθητές
2. Επιστροφή οίκαδε, μεσούσης της εκδρομής.
Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που έχουν συνοδούς ανηλίκων που πετάνε μόνοι τους . Αν δεν βολεύει το αεροπλάνο θα πηγαίνει ο γονιός. Αν δεν πηγαίνει ο γονιός γυρνάνε όλοι πίσω. Κατά 99% υπάρχει και συνομωσία σιωπής ...

ApoTel
|

Δήλωση του υπουργού: "Πολύ σύντομα θα υπάρχει νέο πλαίσιο για τις εκδρομές, κι έκανε λόγο για εργαλεία που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς...".

Κύριε Υπουργέ τα σχολεία ήδη έχουν προγραμματίσει τις εκδρομές τους με το ισχύον πλαίσιο. Οι περισσότερες 5ήμερες θα γίνουν τον Δεκέμβριο.
Όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία λένε πως δεν πρόκειται να ισχύσει η απόφαση φέτος.

Τι ισχύει τελικά;

Φιλόλογος πρώην
|

Πολύ ενδιαφέρουσα η δήλωση του υπουργού: "Πολύ σύντομα θα υπάρχει νέο πλαίσιο για τις εκδρομές, κι έκανε λόγο για εργαλεία που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς...".
Ελπίζω επιτέλους να δούμε ένα λογικό και ρεαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει ορθολογικά τα δύο φλέγοντα ζητήματα, δηλαδή τη μεταφορά της ευθύνης ανηλίκων σε άλλο όργανο (γονείς) και την αποζημίωση των συνοδών εκπαιδευτικών για παροχή εργασίας εκτός έδρας. Αν δε ρυθμιστούν οι σοβαρές αυτές εκκρεμότητες, οι σχολικές εκδρομές βαίνουν μοιραία προς κατάργηση.

TASOS
|

ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ