Τους τρεις βασικούς στόχους του Columbia Global Center , το οποίο ήδη έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα, αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο esos ο Διευθυντής του Columbia Global Center της Αθήνας Στέφανος Γκαντόλφο, ενώ τονίζει:
- Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ένα κορυφαίο κέντρο εκπαίδευσης στον κόσμο
- Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και παράγουν καινοτόμο ερευνητικό έργο
- Εάν το Columbia δεν ήταν πεπεισμένο ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει, δεν θα είχε ληφθεί στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θα είχε λάβει την απόφαση εγκατάστασης του στην Αθήνα.
- Το επίπεδο παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι ιδιαίτερα υψηλό
- Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων πρέπει να επεκταθεί από το επιστημονικό και στο διοικητικό πεδίο και κάθε Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει πολύ διαφορετικές συνθήκες ως προς τον αριθμό φοιτητών, μελών ΔΕΠ, τη γεωγραφική διασπορά κλπ. να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και δράσεων ως προς τη διοικητική του οργάνωση.
- Προς το παρόν το Columbia , εστιάζεται στη διερεύνηση του πλαισίου και των δυνατοτήτων συν-δημιουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Ελληνικά ΑΕΙ.
- Βρισκόμαστε σε πολύ ώριμο στάδιο εργασιών με διάφορα Πανεπιστήμια, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια, για τη δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
- Η θέσπιση ενός χρονικού ορίου σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια μου φαίνεται ένα σωστό μέτρο.
esos: To Columbia Global Center της Αθήνας ήδη έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι στόχοι του;
Στέφανος Γκαντόλφο: To Columbia Global Center στην Αθήνα έχει τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, να αναπτύξει συνεργασίες -που ήδη ξεκινήσαμε να υλοποιούμε- με Ελληνικά ΑΕΙ στο πεδίο της διδασκαλίας και της έρευνας, όπως παραδείγματος χάριν με νέα μεταπτυχιακά προγράμματα και στην έμπρακτη εφαρμογή της γνώσης. Δεύτερον, να υποδεχθεί φοιτητές του Columbia να κάνουν μέρος των σπουδών τους στην Αθήνα και ειδικότερα στο πεδίο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, στον οποίο το Πανεπιστήμιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση.. Τρίτον, το Κέντρο αποσκοπεί να συμμετέχει στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο, μέσα από εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια ανοιχτά στο κοινό.
esos: Ποια ήταν τα κριτήρια, πώς πείστηκε από την ελληνική Πολιτεία και τι ήταν αυτό που συνέβαλε, ώστε το Columbia να έρθει στην Ελλάδα; Ποια πρόσωπα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο;
Στέφανος Γκαντόλφο: Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ένα κορυφαίο κέντρο εκπαίδευσης στον κόσμο. Κατ’ αρχάς, έχει εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και παράγουν καινοτόμο ερευνητικό έργο. Επιπλέον, η μοναδική ιστορία της χώρας μας, αλλά και η γεωστρατηγική θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, επιτρέπουν τη μελέτη τόσο σύγχρονων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, όσο και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Και κάτι εξίσου σημαντικό: έχουμε ελευθερία λόγου, σκέψης και έρευνας, καθώς και συνθήκες ασφάλειας – κάτι που συχνά ξεχνάμε, αλλά αν δούμε τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Τέλος, η μοναδική ομορφιά της χώρας μας, οι καλές καιρικές συνθήκες και η ποιότητα ζωής συνθέτουν μια πραγματικότητα που κάνουν την Ελλάδα ουσιωδώς ελκυστική.
Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας διαδραμάτισε η τ. Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία μέσω προσωπικής προσπάθειας και καίριων θεσμικών μεταρρυθμίσεων πέτυχε το στοίχημα της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το εκπαιδευτικό άνοιγμα της χώρας μας στον κόσμο. Επίσης, κομβικό ρόλο έπαιξαν οι απόφοιτοι του Columbia, οι οποίοι για πολλά χρόνια καλούσαν το Πανεπιστήμιο να ανοίξει ένα Global Center στην Αθήνα.
esos: Ως Columbia, θεωρείτε ότι η χώρα μας έχει να προσφέρει στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα;
Στέφανος Γκαντόλφο: Βεβαίως! Εάν το Πανεπιστήμιο δεν ήταν πεπεισμένο ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει, δεν θα είχε ληφθεί αυτή η απόφαση.
esos: Τι είναι αυτό που δεν έχουν κάνει τα ελληνικά Πανεπιστήμια ώστε να ανέβουν μερικές "σκάλες" πιο πάνω στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα;
Στέφανος Γκαντόλφο: Υπάρχουν αδιαμφησβήτητα μεγάλοι θύλακες αριστείας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που για διάφορους λόγους δεν αποτυπώνονται στις παγκόσμιες κατατάξεις. Ένα γεγονός που έχει να κάνει τόσο με την πραγματικότητα των Ελληνικών ΑΕΙ και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όσο και με τον τρόπο μοριοδότησης στις διεθνείς κατατάξεις. Πιστεύω ότι το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων πρέπει να επεκταθεί από το επιστημονικό και στο διοικητικό πεδίο και κάθε Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει πολύ διαφορετικές συνθήκες ως προς τον αριθμό φοιτητών, μελών ΔΕΠ, τη γεωγραφική διασπορά κλπ. να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και δράσεων ως προς τη διοικητική του οργάνωση.
esos: Υπάρχει στα σχέδια του Columbia Global Center η ίδρυση αυτόνομου Μεταπτυχιακού;
Στέφανος Γκαντόλφο: To Global Center στο Παρίσι είναι το μόνο από τα 11 κέντρα το οποίο σήμερα προσφέρει ένα αυτόνομο μεταπτυχιακό, το οποίο διδάσκεται εξ ολοκλήρου εκεί. Όπως καταλαβαίνετε, η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί ενδελεχή προγραμματισμό για να εξασφαλιστεί η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του προγράμματος, ενώ υπάρχουν επίσης διαδικασίες αδειοδότησης εκ μέρους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που δημιουργούν ένα σύνθετο τοπίο. Ωστόσο, συζητούμε και εξετάζουμε με τους εταίρους μας αν και πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.
esos: Απ΄ ότι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει στα σχέδια του Columbia Global Center η ίδρυση ενός προπτυχιακού προγράμματος. Ποιοι είναι οι λόγοι;
Στέφανος Γκαντόλφο: Το πλήρες όνομα του Πανεπιστήμιου είναι The University of Columbia in the City of New York και αυτός ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλο βάρος στην ταυτότητα του Πανεπιστημίου. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι ανοιχτό προς τον υπόλοιπο κόσμο – εξού και τα Global Centers – αλλά η παροχή προπτυχιακής εκπαίδευσης στην Νέα Υόρκη κατά βάση αποτελεί συνειδητή, στρατηγική απόφαση του Πανεπιστημίου.
esos: Θα σκεφτόσασταν την ίδρυση κοινού προπτυχιακού ξενόγλωσσου προγράμματος με ελληνικό ΑΕΙ;
Στέφανος Γκαντόλφο: Προς το παρόν, εστιάζουμε στη διερεύνηση του πλαισίου και των δυνατοτήτων συν-δημιουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Ελληνικά ΑΕΙ.
esos: Αυτές τις ημέρες γίνεται συζήτηση για τις επικείμενες διαγραφές 300.000 και πλέον φοιτητών από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, επειδή ξεπέρασαν το προβλεπόμενο χρονικό όριο σπουδών. Θα θέλαμε ένα σχόλιο.
Στέφανος Γκαντόλφο: Στην Αμερική το σύστημα είναι πολύ διαφορετικό: εάν ένας φοιτητής δεν περάσει 2 ή 3 μαθήματα, τότε διαγράφεται από το Πανεπιστήμιο - και αυτό μάλιστα σ’ ένα πλαίσιο όπου οι φοιτητές κατά κανόνα καταβάλλουν δίδακτρα. Η θέσπιση ενός χρονικού ορίου σπουδών μου φαίνεται ένα σωστό μέτρο. Αφ’ ενός για τους ίδιους τους νέους που πρέπει να βγαίνουν εγκαίρως και με εφόδια στην αγορά εργασίας. Αφ’ ετέρου, και επιστρέφοντας στο ζήτημα των κατατάξεων, βασικό κριτήριο αποτελεί η αναλογία φοιτητών προς εκπαιδευτικό προσωπικό και εκεί, λόγω του πλασματικά μεγάλου αριθμού φοιτητών, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υστερούν.
esos: Με ποια Πανεπιστήμια συζητά το Columbia Global Center για συνεργασία και ποιες κατηγορίες συνεργασιών;
Στέφανος Γκαντόλφο: Έχουμε ήδη συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω των προγραμμάτων μας που αφορούν την ψυχική υγεία και την νοσηλευτική αντίστοιχα. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε πολύ ώριμο στάδιο εργασιών με διάφορα Πανεπιστήμια, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια, για τη δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερα Ελληνικά πανεπιστήμια και να δημιουργήσουμε ωφέλιμα και καινοτόμα προγράμματα.
esos: Υπάρχει κάποιο ή κάποια από τα ελληνικά Πανεπιστήμια που θα λέγατε ότι "αυτό ή αυτά μπορούν να γίνουν μέρος της κοινότητάς μας ή απλά θα μπορούσα να το απορροφήσω";
Στέφανος Γκαντόλφο: Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση και καμία δυνατότητα να απορροφήσουμε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο. Η βασική αρχή για όλους μας τους στόχους είναι η συνεργασία, σε μια αμοιβαία επωφελή βάση. Κύρια επιδίωξή μας είναι να γίνουμε εμείς μέρος της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεισφέροντας με τους πόρους και την τεχνογνωσία μας και αποκομίζοντας γνώση και καλές πρακτικές.
esos: Ποια άποψη έχει το Columbia για το επίπεδο παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ελληνικών Πανεπιστημίων;
Στέφανος Γκαντόλφο: Όπως σας ανέφερα και πριν, είναι ιδιαίτερα υψηλό, εξού και αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Columbia την ίδρυση του Κέντρου στην Αθήνα.
esos: Σε ποιες άλλες χώρες υπάρχουν Columbia Global Center;
Στέφανος Γκαντόλφο: Υπάρχουν έντεκα κέντρα ανά τον κόσμο:
Ιορδανία - Αμάν, Κίνα - Πεκίνο, Τουρκία - Κωνσταντινούπολη, Ινδία - Μουμπάι, Κένυα - Ναϊρόμπι, Γαλλία - Παρίσι, Βραζιλία - Ρίο, Χιλή - Σαντιάγκο, Ισραήλ - Τελ Αβίβ, Τυνησία – Τύνιδα.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.