"Πράγματι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή στην Ελλάδα για το εργασιακό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
και απαντήσαμε εντός του χρονικού διαστήματος που μας έθεσε. Απάντηση έπρεπε να δώσουμε, δεδομένου ότι η συμμόρφωση έρχεται αργότερα¨.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή , κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου.
Υπενθυμίζεται , όπως ήδη έχει δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ το esos, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)4013], λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στο χώρο των σχολείων, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα όσον αφορά την άδεια μητρότητας και την αναρρωτική άδεια.
Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Διαφορές αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών
Σχετικά με τις διαφορές αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών, η Ζέττα Μακρή είπε τα εξής:
Διαφορές: Διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το αντικείμενο, τη διάρκεια απασχόλησης, τις καλυπτόμενες ανάγκες, τις απολαβές, την πηγή χρηματοδότησης, τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης. Άρα, κατά την άποψη του υπουργείου μας δεν τίθεται θέμα και ζήτημα παραβίασης της αρχής της διάκρισης και πάντοτε λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας, που στην υφιστάμενη νομοθεσία υιοθετείται.
Η θέση του υπουργείου: Θα σας πω , για τη θέση του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαγορεύει τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, αλλά ουδόλως επιτάσσει την ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων ορισμένου χρόνου και εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση.
Και, πράγματι, οι αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση. Θα σας πω τις διαφοροποιήσεις. Οι προσωρινοί αναπληρωτές προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καλύπτουν οργανικές θέσεις.
Άδειες: Στις άδειες που δίνονται, πρέπει να υπάρχει ενεργός σύμβαση εργασίας. Στους αναπληρωτές δεν υπάρχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένας αναπληρωτής μπορεί να μην ξαναπροσληφθεί.
Προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ: Υπάρχει κι άλλη διαφορά. Όσο οι προσωρινοί αναπληρωτές πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, προσλαμβάνονται για την κάλυψη συγκεκριμένης θέσης και για να εγκριθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας τους επιλέξιμη θα πρέπει να την υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη θέση.
Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ασκούν εκπαιδευτικά, αλλά και διοικητικά καθήκοντα. Ο μισθός τους είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διάρκεια σύμβασης: Η σύμβαση των προσωρινών αναπληρωτών δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα διδακτικό έτος από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου.
Συνάπτεται η σύμβαση αυτή όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία στη σχολική μονάδα που τοποθετούνται και λήγει αυτοδίκαια με τη λήξη του διδακτικού έτους. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μόνιμη θέση που υπάρχει μέχρι την κατάργηση της οργανικής τους θέσης.
Μισθοί: Οι προσωρινοί αναπληρωτές έχουν σταθερές αποδοχές κάθε μήνα, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μισθό που διαμορφώνεται ανά διετία με βάση τα μισθολογικά τους κλιμάκια.
Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όχι όμως οι προσωρινοί αναπληρωτές.
Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν εξαιρούνται καθόλου, όσες φορές κι αν μας προσληφθούν.
Οι μόνιμοι προσλαμβάνονται ως δόκιμοι, μονιμοποιούνται μετά από αξιολόγηση που επαναλαμβάνεται περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Μετακινήσεις-μεταθέσεις: Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να μετατεθούν για κάλυψη εκπαιδευτικών λειτουργικών κενών ή αναγκών που προκύπτουν μετά την πρόσληψή τους. Είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν εκεί που έχουν προσληφθεί. Οι μόνιμοι και μετατίθενται και αποσπώνται.
Όταν αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται διάκριση μεταξύ εργαζομένων ορισμένου χρόνου και αορίστου, εννοείται συστήνει το αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Τι δεν καταλαβαίνει η κ. Υφυπουργός. Λίγος σεβασμός δεν ενοχλεί.