Υφ. Παιδείας: Το ΔΠΘ δεν ζήτησε ποτέ την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στο Σουφλί

04/11/2024

Άκουσε το άρθρο

"Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  δεν ζήτησε ποτέ την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στο Σουφλί ούτε υπάρχει και αντίστοιχη γνώμη της ΕΘΑΑΕ". 

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή , κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ»   Παράσχου Παπαδάκη  και τόνισε τα εξής:

ΚΕΔΙΒΙΜ: Ζήτησε ,όμως, το ΔΠΘ,  επειδή έχει εξαιρετικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο, την ίδρυση ΚΕΔΙΒΙΜ, παραρτήματος κέντρου δια βίου μάθησης στο Σουφλί. Υπέβαλε σχετικό αίτημα στο Δήμο Σουφλίου, ζήτησε να διερευνήσει ο δήμος τη δυνατότητα παραχώρησης ενός κτηρίου του δήμου ή τμήματος κτηρίου που να είναι ακατάλληλο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του πανεπιστημιακού ιδρύματος και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα συμβάλλει και θα εξυπηρετήσει αυτά που και εσείς επισημαίνετε, την υποστήριξη στους εκπαιδευόμενους και στην τοπική κοινωνία κατ’ επέκταση.

Μεταπτυχιακό: Επίσης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης έχει ήδη ετοιμάσει τη δημιουργία διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Σουφλί. Το αντικείμενο αυτού του προγράμματος θα είναι η Πολιτική Προστασία και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η τυπική διαδικασία για να ακολουθήσει η λειτουργία του.

Δεν  έγινε ως χατίρι: Θα το ξέρετε πολύ καλά, ο πρόσφατος νόμος, ο ν.5094 του 2024, ενίσχυσε το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικότερα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, στο οποίο εντάχθηκαν τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ιδρύθηκαν σχολές, τμήματα, εισαγωγικές κατευθύνσεις και οι αλλαγές αυτές στόχευσαν και ορθά στην ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και στη συνολική αναβάθμιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κι εδώ σας λέω,  , ότι είναι κάτι που δεν έγινε ως χατίρι, είναι κάτι το οποίο το κέρδισε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την επιστημονική του παρουσία. 

Σχόλια (4)

ΔΠΘ
|

@Αλέκος
Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ξάνθης, για να μετονομαστεί σε Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα και ακολούθως να τροποποιήσει τα προγράμματα σπουδών του. Στα τρία πρώτα έτη παρέχει γενική γνώση, εμπεριέχοντας στο πρόγραμμά του μαθήματα παρεμφερή με αυτά του αντίστοιχου τμήματος των Χανίων, και μετά δίνεται η δυνατότητα εξειδίκευσης, είτε με κατεύθυνση στων Χημικών Μηχανικών είτε στων Μηχανικών Περιβάλλοντος. Οπότε είναι καθαρά θέμα του τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής να ζητήσει τη μετονομασία, που θα επιφέρει και μερική τροποποίηση του προγράμματος σπουδών, μιας και πολλά μαθήματα και των δύο κατευθύνσεων διδάσκονται ήδη στο τμήμα της Ξάνθης.

@ Αλέκος
|

Των Χανίων έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και ανάλογα την επιλογή γίνεσαι ή Χημικός Μηχανικός, ή Μηχανικός Περιβάλλοντος.

Αλέκος
|

Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ έχει ελάχιστους μηχανικούς και ακόμα λιγότερους Χημικους Μηχανικούς. Έχει κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση?

Παραδοσιάκα το συγκεκριμενο τμήμα ήταν πιο κοντά με τους πολιτικούς μηχανικούς ενώ της Κρήτης με τους Χημικούς Μηχανικούς

ΔΠΘ
|

Μήπως με την ευκαιρία της αναβάθμισης του ΔΠΘ, εκείνο το έρμο το Μηχανικών Περιβάλλοντος, που μαζί με αυτό της Κρήτης είναι τα μοναδικά από τα παραδοσιακά τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, πρέπει να μετονομαστεί όπως το αντίστοιχο στα Χανιά (Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος); Πλέον μετατρέπονται και άλλα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος σε ισότιμα, με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, και αυτό ίσως είναι λίγο άδικο για τα παραδοσιακά τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών. Της Ξάνθης δηλαδή να μετονομαστεί, γιατί της Κρήτης έχει ήδη γίνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ