Δεδομένα για τον έμφυλο χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα, από το πληροφοριακό σύστημα της ΕΘΑΑΕ (ΟΠΕΣΠ) και την επικείμενη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρουσίαασε ο Πρόεδρος της Αρχής Καθ. Περικλής Α. Μήτκας στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π.) .
Τα σχετικά στοιχεία για το 2022 και 2023, τόνισε ο Π. Μήτκας, δείχνουν ότι παρατηρούνται διάφορες τάσεις ως προς τη διάσταση του φύλου στον χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, τα δεδομένα δείχνουν αριθμητική υπεροχή των γυναικών μεταξύ των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, ειδικά στην ηλικία 25-34.
Η υπεροχή των γυναικών είναι εμφανής και στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ στις διδακτορικές σπουδές τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα.
Η εικόνα των ποσοστών μεταξύ ενεργών φοιτητών και φοιτητριών αλλάζει ανά τομέα εκπαίδευσης, όπου μόνο στις σπουδές μηχανικού και πληροφορικής καταγράφεται σημαντική υπεροχή των ανδρών, με τις γυναίκες να υπερτερούν σημαντικά στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, τις επιστήμες της εκπαίδευσης και στις επιστήμες υγείας, ενώ παρόμοια ποσοστά μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών εμφανίζονται στις επιστήμες της διοίκησης επιχειρήσεων και νομικής αλλά και στις φυσικές επιστήμες.
Στον συνολικό ενεργό φοιτητικό πληθυσμό καταγράφεται υπεροχή των γυναικών, οι οποίες, επιπλέον, αποφοιτούν με μεγαλύτερους ρυθμούς από τους άνδρες.
Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ αναφέρθηκε και στα ποσοστά ανδρών και γυναικών πανεπιστημιακών στα ελληνικά ΑΕΙ, όπου είναι εμφανής η έντονη παρουσία των ανδρών στην κατηγορία των μελών ΔΕΠ.
Ωστόσο, , όπως είπε, οι αλλαγές στα ποσοστά αυτά πραγματοποιούνται ευνοήτως με αργό ρυθμό, αν και ήδη διαφαίνεται, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια τάση εξισορρόπησης ως προς το φύλο στους πανεπιστημιακούς ηλικίας κάτω των 35 ετών, όπου υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι παρά την πλειοψηφία των γυναικών στην αποφοίτηση κ κατοχή μεταπτυχιακων, δεν υπάρχει η αντίστοιχη αντιπροσωπευση στα μέλη ΔΕΠ. Τι δικαιολογία προβάλλετε δηλ που σας φαίνεται κ περιττή η έρευνα; Ότι οι γυναίκες δεν κάνουν αίτηση για πρόσληψη ή ότι είναι "χαζές" κ να μην υπάρχει ποσοστωση γιατί οι άντρες μέλη ΔΕΠ είναι πιο άξιοι κ γι αυτό προσλαμβανονται; Προφανώς κ η Ελλάδα βρίθει ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Δείτε την Ιαπωνία που επί δεκαετίες σχολές ιατρικής ακύρωναν σκόπιμα τις γυναίκες από τις εξετάσεις εισαγωγής παρόλο που πετυχαιναν στα τεστ κ ξεπερνούσαν τις επιδόσεις των αντρών υποψηφίων. Όσο για το γιατί υπάρχουν περισσότεροι άνδρες υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί φορτηγων κλπ, για σκεφτείτε τι γίνεται όταν εισέλθει μια γυναίκα στον κλάδο, ποια είναι η αντιμετώπιση της από τους άντρες του επαγγέλματος κ ότι το προβάλουν κ ως είδηση (!). Άρθρα κ ρεπορτάζ όπως "η μοναδική γυναίκα στην πολεμική αεροπορία!" κλπ κλπ.