Διάταξη "κλειδί" ανοίγει την πόρτα στο ΕΚΠΑ για να μπει η ΑΣΠΑΙΤΕ

Η ΑΣΠΑΙΤΕ αποκτά και πάλι στην ιδιοκτησία της από το ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο "φιλέτο" στο Μαρούσι, δίπλα στο υπουργείο Παιδείας, για το οποίο μέχρι σήμερα είχε μόνο την επικαρπία.

06/11/2024

Ενημερώθηκε: 06/11/2024, 21:16

Άκουσε το άρθρο

Με διάταξη την οποία φέρνουν άμεσα στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, το ακίνητο-φιλέτο στο Μαρούσι, δίπλα στο υπουργείο Παιδείας,   μεταβιβάζεται κατά πλήρη κυριότητα στην   Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).

Πρόκειται για το ακίνητο "φιλέτο" της Σχολής- ανεκτίμητης αξίας, το οποίο το έτος 2012, με απόφαση της τότε Κυβέρνησης, είχε περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και παρέμεινε η   επικαρπία στην ΑΣΠΑΙΤΕ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των τμημάτων  της Σχολής.

Το ακίνητο  "φιλέτο" , το οποίο  θα περάσει στη ιδιοκτησία του ΕΚΠΑ με την ταυτόχρονη απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ, ήταν η αιτία  που χάλασαν οι μέχρι τώρα "αρραβώνες" με .άλλα ΑΕΙ , καθώς κατά τις συζητήσεις προέκυπτε ότι η "προίκα" της Σχολής ήταν "άνθρακας" καθώς ιδιοκτήτης της ήταν το ΤΑΠΕΔ κα η Σχολή είχε μόνο την επικαρπία. 

Μόλις η συγκεκριμένη διάταξη ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας θα φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο απορρόφησης της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ, μετά τους αλλεπάλληλους "αρραβώνες"  της Σχολής με άλλα ΑΕΙ,από την εποχή του Κ. Γαβρόγλου μέχρι υπουργίας της Ν. Κεραμέως ,   οι οποίες στην πορεία "χάλασαν".

Σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες του esos, με το Σχέδιο Νόμου το οποίο έχει έτοιμο ο Κυριάκος Πιερρακάκης :

  1. Η ΑΣΠΑΙΤΕ απορροφάται ως τμήμα  Μηχανικών  Eκπαιδευτικών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  2. Εντάσσεται,  στη Σχολή Επιστημών  Αγωγής   του ΕΚΠΑ (σ.σ.  έχει οριστικοποιηθεί ).
  3. Οι εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο Μαρούσι, μεταβιβάζονται στο ΕΚΠΑ, όπου θα μεταφερθούν κάποιες Σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου.

Για τα παραπάνω η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση.

Προηγήθηκε σχετικής εισήγηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Αρχικά η  Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ είχε εισηγηθεί  προς την ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας  την  ενταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ ως μονοτμηματική Σχολή στο ΕΚΠΑ πενταετούς κύκλου σπουδών (όπως είναι στην παρούσα φάση) με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών». Απ΄ότι φαίνεται  δεν έγινε δεκτή η πρόταση ως Σχολή (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εισήγηση). 

Προσωπική του "μάχη" υφυπουργού της Κυβέρνησης

Τον Οκτώβρη του 2022, υφυπουργός της Κυβέρνησης, καταγόμενος από την Μακεδονία,  είχε δώσει την προσωπική του "μάχη" για να απορροφηθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ.

Ήδη ο συγκεκριμένος υφυπουργός βρίσκονταν σε συνεχείς άτυπες   επαφές με τον πρόεδρο της ΑΣΠΑΙΤΕ Γ. Χατζαράκη και το ΕΚΠΑ.

Υπήρξε και προσπάθεια από τον υφυπουργό  να προσεγγίσει το ΕΜΠ, αλλά   απέτυχε  

Η πρόταση του μέλους της Κυβέρνησης ήταν  να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ ως μονοτμηματική Σχολή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Ο υφυπουργός συναντήθηκε, τότε,  δύο φορές  με την  τότε υπουργό    Παιδείας Ν. Κεραμέως.

 Η Σχολή με την υψηλή βάση εισαγωγής

Θυμίζουμε ότι κάποτε η ΑΣΠΑΙΤΕ είχε βάση εισαγωγής υψηλή και αίγλη τεχνολόγων εκπαιδευτικών.

Πέντε  προτάσεις από Πανεπιστήμια

Η ΑΣΠΑΙΤΕ , παρά το γεγονός ότι, επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου  είχε πέντε  προτάσεις από Πανεπιστήμια να την απορροφήσουν δεν είχε καμία θετικό αποτέλεσμα.

1η Πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Διαβάστε εδώ)

2η Πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαβάστε εδώ)

3η Πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  (Διαβάστε εδώ)

4η Πρόταση του Πανεπιστημίου Πειραιά (Διαβάστε εδώ)

5η Πρόταση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Διαβάστε εδώ)

Σχόλια (5)

Polar_Fish
|

Οταν η ΑΣΠΑΙΤΕ ενταχθεί στο ΕΚΠΑ δεν θα υπάρχει ΑΣΠΑΙΤΕ. Να το έχουν υπόψιν τους οι παλιοί απόφοιτοι. Το πρόβλημα ομως ειναι οτι το νέο τμημα θα ειναι τμημα εκπαιδευτών και μπορεί να μην εχουν τεχνολογικά δικαιώματα.

Αρθούρος
|

Η κυβέρνηση αύξησε τα εξάμηνα των Α.Σ.Τ.Ε. που είναι κι αυτές ανώτερης εκπαίδευσης σαν την Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. και εδρεύουν σε Άγιο Νικόλαο και Ρόδο βάζοντας κι αυτές τις μονοτμηματικές σχολές στην τροχιά των ανωτατοποιήσεων.
Μετά την ανωτατοποίηση των σχολών Καλλιτεχνικών και Παραστατικών Σπουδών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε ενιαίο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Σπουδών από την παρούσα κυβέρνηση, μένουν ακόμα και οι δύο Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ηρακλείου γιά ουσιαστική ένταξή τους σε Πανεπιστήμια και φυσικά οι πάμπολλες σχολές Υπαξιωματικών των Σωμάτων Ασφάλειας και των τριών Όπλων που αναμένουν ανωτατοποίηση και μάλλον συγχώνευση με τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές σε ενιαίο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο.
Ακολουθούν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού που μπορούν κι εκείνες να ενταχτούν στα Πανεπιστήμια των γεωγραφικών περιφερειών όπου ανήκουν.
Στην αναμονή ένταξης σε κάποιο πανεπιστήμιο επίσης είναι και η Α.Σ.Κ.Τ. με τα δύο της τμήματα και επιτέλους εκείνο το τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας να ενταχτεί στο ΠΑΔΑ ως μη εκπληρωμένη υπόσχεση στη συμφωνία μεταξύ του ΠΑΔΑ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας που λειτουργούσε ως μεταπτυχιακή. Το τελευταίο τμήμα έχει δοθεί υπόσχεση εδώ και πολύ καιρό από την ίδια την κυβέρνηση ότι θα ιδρυθεί. Στην ίδια συνάφεια, μπορεί επίσης να μετασχηματιστεί το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής που ακόμα λειτουργεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με το αδιαβάθμητο Παιδαγωγικό Τμήμα της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ., σε Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων το οποίο είχε και ζητηθεί από το ΕΚΠΑ και ενταχθεί στο νομοσχέδιο των 38 τμημάτων του Γαβρόγλου.
Τέλος, στην ίδια κατηγορία μπορεί να υπαχθεί και το Χαροκόπειο που έχει κι αυτό 4 τμήματα όπως η Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. και να ενσωματωθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που έχει συναφή αντικείμενα σπουδών, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης τμημάτων του Γεωπονικού και σύμφωνα με τα νέα τμήματα στο Γεωπονικό σύμφωνα με το νομοσχέδιο των 38 τμημάτων του Γαβρόγλου.
Όταν με το καλό ανωτατοποιηθούν, συγχωνευθούν με μεγαλύτερα πανεπιστήμια όλες αυτές οι μονοτμηματικές ή διτμηματικές μονοθεματικές σχολές, θα μπεί κάποια τάξη στην πανσπερμία είτε των αδιαβάθμητων είτε των ανώτερων είτε των επαγγελματικών σχολών με λίγα τμήματα, τότε θα ισχυροποιηθούν κι άλλο τα επαρχιακά πανεπιστήμια. Επίσης, θα κινηθούμε με πιό αποφασιστικό ρυθμό στην ελάττωση των τόσων πολλών ιδρυμάτων στο χώρο της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζοντας την ιστορία των συγχωνεύσεων που ξεκίνησε το 2013 με την "Αθηνά" και συνεχίστηκε το 2019 με το Γαβρόγλου.

Ερωτημα
|

Πόσες άλλες μόνο τμηματικές σχολές αντέχουμε; Γιατί δεν καταργούν κάποιες; Πόσες θα συντηρούμε;

Μήτσος
|

Σιγά τη νύφη. Μόνο για τη προίκα τη θέλουν.

Πέτρος
|

Μήπως μπορούμε να μάθουμε πως προχωράει το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του ΥΠΕΠΘ;; Μήπως υπάρχει κάποια καθυστέρηση;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ