Καθοριστική για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Πανεπιστημίων η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων στον Μυστρά

Η επικοινωνία του Κυριάκου Πιερακάκη με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων χαρακτηρίζεται ως άριστη.

07/11/2024

Ενημερώθηκε: 07/11/2024, 11:55

Άκουσε το άρθρο

Μια από τις πιο κρίσιμες και καθοριστικές για το θεσμικό και  οικονομικό σκέλος των Πανεπιστημίων   είναι η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων , η οποία θα πραγματοποιηθεί  το τετραήμερο από 10 έως 13 Δεκεμβρίου , στο Μυστρά, με οικοδεσπότη τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Κατσή.

Οι Πρυτάνεις, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, θα θέσουν στον υπουργό Παιδείας:

Α. Αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης, καθώς η "ψαλίδα" των λειτουργικών εξόδων των Πανεπιστημίων έχει ανοίξει, σε σχέση με το ύψος της ετήσιας    χρηματοδότησης

Β. Αίτημα νέων διορθωτικών νομοθετικών  παρεμβάσεων σε στο νόμο "Κεραμέως", σε σημεία  του νόμου "Κεραμέως" , όπου κατά την εφαρμογή του έχουν διαπιστωθεί στρεβλώσεις

Η επικοινωνία του Κυριάκου Πιερακάκη με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων χαρακτηρίζεται ως άριστη.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη συνάντηση  με  το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων  (Αθανάσιος Κατσής,  Στυλιανός Κατρανίδης,  και Χριστίνα Κουλούρη ), δεσμεύτηκε να εξετάσει τις δυνατότητες επίλυσης  θεσμικών και οικονομικών θεμάτων    των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Παράλληλα   ο υπουργός Παιδείας  προέτρεψε  τις διοικήσεις των ΑΕΙ, μέσω  του Προεδρείου της Συνόδου,   να υποβάλουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια και συναφή αιτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο νόμο "Κεραμέως" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήδη έχουν γίνει με νομοθετικές παρεμβάσεις, από τον νυν υπουργό Παιδείας, στη Βουλή, πάνω από 90 τροποποιήσεις, ύστερα από σχετικά αιτήματα την  ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ. 

ΠΟΣΔΕΠ: Ο νόμος «Κεραμέως» 4957/2022, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Ο νόμος «Κεραμέως» 4957/2022, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση δυόμιση χρόνια μετά την ψήφισή του» τονίζει σε   ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, και  ζητά να καταργηθεί το υφιστάμενο  σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών το οποίο χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικό  και  υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης .

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ υπογραμμίζει:

Οι εκλογές: Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) σε μια σειρά πανεπιστημίων (Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Ιόνιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) κατέδειξαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και με τον τρόπο εφαρμογής της ταξινομικής ψήφου.

Στρεβλώσεις της βούλησης των εκλεκτόρων: Αναφερόμαστε στα κενά διοίκησης που δημιουργήθηκαν από τις «ισοπαλίες» μεταξύ ομάδων συμβούλων, στις στρεβλώσεις της βούλησης των εκλεκτόρων με εκλογές υποψηφίων ακόμη και μηδενικές πρώτες προτιμήσεις, όπως και στην αμφισβήτηση του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, καθώς είναι πρακτικά αδύνατος ο ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας από τις κεντρικές εφορευτικές επιτροπές.
Προβλήματα αδιαφάνειας : Ακόμα χειρότερα είναι όμως τα προβλήματα αδιαφάνειας και πλήρους αδυναμίας ελέγχου των εκλεγμένων διοικήσεων που προέκυψαν από το ν. 4957. Η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολύ περισσότερο η συμμετοχή της, επαφίεται στον πατριωτισμό των διοικήσεων.

Αποδυναμώθηκαν ο Σύγκλητοι: Οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων έχουν αποδυναμωθεί πλήρως και ενημερώνονται πλημμελώς για τις αποφάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης. Οι πρυτάνεις με τα ΣΔ μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, κάνοντας κατάχρηση της απόλυτης πλειοψηφίας των εσωτερικών και των εξωτερικών συμβούλων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθειες δίωξης και απειλές σε όσους ασκούν δημόσια κριτική στη διοίκηση.  

Η περίπτωση του ΠΑΔΑ: Η περίπτωση αμφισβήτησης του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από μέλη του ΣΔ που επικαλέστηκαν τον ισχύοντα νόμο, ανέδειξε και αυτή τις προχειρότητές του και την θεμελιώδη αντίφαση στο ρόλο του ΣΔ ως όργανο που ελέγχει και ελέγχεται ταυτόχρονα, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες και διακυβεύοντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. 

Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να καταργηθεί το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του._


 

Σχόλια (4)

Meng
|

Η ΚΥΑ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των 5ετων σχολών μηχανικων με Inrergrated Master (πρώην Τει) ποτέ θα εκδοθεί?

Νικος
|

Τελικα με ποιο συστημα θα γινουν οι εκλογεςς ΔΕΠ απο 1/1/2025?
θέλουμε να κάνουμε εξέλιξη πόσοι συνάδελφοι και κανένας δεν μας απαντάει για το πως θα υλοποιηθεί στην πράξη ο νόμο Κεραμέως για εκλογές/εξέλιξη ΔΕΠ...

Θα ρισκάρουμε τις καριέρες μας επειδή κανείς δεν ασχολείται?

αποφοιτος
|

με τα επαγγελματικά δικαιώματα υπάρχει κάτι νεότερο;

Φτάνει πια
|

Αυτό το κεντρικό μοντέλο δεν υπάρχει πουθενά σε δυτική χώρα, όχι στον 21ο αιώνα, ούτε στο 19ο. Ξεκολλήστε. Δώστε ένα προϋπολογισμό στην αρχή της χρονιάς σε κάθε ΑΕΙ, βάλτε 5 κριτήρια ποιότητας, και με βάση αυτά μειώνεται ή αυξάνεται το budget, αναλόγως του πόσο καλά τα πάει το ΑΕΙ. Δεν υπάρχει περιπτωση να φτιάξετε "μη-προβληματικό" νόμοσχέδιο/πλαίσιο/κατασκεύασμα που να καλύπτει 25 ΑΕΙ σε όλη τη χώρα, με διαφορετικές συνθήκες, προσανατολισμό, κλπ το καθένα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ