«Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ»: 24 ερωτήσεις-απαντήσεις

Ο μοναδικός περιορισμός στο ύψος των προτεινόμενων δαπανών ανά κατηγορία είναι ότι «...κάθε ΑΕΙ μπορεί να υποβάλει όσες προτάσεις επιθυμεί υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν ξεπερνούν το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά».

11/11/2024

Ενημερώθηκε: 11/11/2024, 18:32

Άκουσε το άρθρο

Για την αποσαφήνιση και διευκρίνιση σημείων της Αναλυτικής Πρόσκλησης υποβολής Προτάσεων για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» ,το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε τις ακόλουθες 24 ερωτήσεις-απαντήσεις:  

1. Ερώτηση: Πού υποβάλλονται οι προτάσεις;

Απάντηση: Οι προτάσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση epiteliki@minedu.gov.gr από τις 02/09/2024 09:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως τις 29/11/2024 16:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

2. Ερώτηση: Ποια η διάρκεια του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των προτάσεων;

Απάντηση: Η ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας δαπανών είναι 31/12/2025. Σε περίπτωση παράτασης του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο διαθέσιμος για υλοποίηση χρόνος των προτάσεων παρατείνεται αντιστοίχως, χωρίς αύξηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου. Επισημαίνεται ότι ημερομηνία ενάρξεως της επιλεξιμότητας των δαπανών είναι η ημερομηνία έκδοσης της Εγκριτικής Απόφασης.

3. Ερώτηση: Πότε θεωρείται ένα έργο ολοκληρωμένο στην περίπτωση που περιλαμβάνονται σε αυτό μόνον δαπάνες προετοιμασίας του Π.Μ.Σ.;

Απάντηση: Στην περίπτωση αυτή ένα έργο θεωρείται ολοκληρωμένο και λειτουργικό εφόσον υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίησή του από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), όπως αυτό τεκμηριώνεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου καταθέσεως αυτών.

4. Ερώτηση: Είναι επιλέξιμες δαπάνες Αμοιβών Μελών ΔΕΠ και λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού κατά τον α’ χρόνο λειτουργία του Π.Μ.Σ. ή μόνον προετοιμασίας αυτού;

Απάντηση: Είναι επιλέξιμες και δαπάνες λειτουργίας ενός Π.Μ.Σ. εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προετοιμασίας και λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων και οι δαπάνες αυτές πραγματοποιηθούν εντός της χρονικής περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών του ΤΑΑ, ήτοι έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

5. Ερώτηση: Τι θεωρείται υψηλή, μεσαία και χαμηλή ωριμότητα για τη συνεργασία με το αλλοδαπό πανεπιστήμιο;

Απάντηση: Χαμηλής ωριμότητας θεωρείται η συνεργασία με αλλοδαπό πανεπιστήμιο που τεκμηριώνεται με την κατάθεση μόνον ανεπίσημης επικοινωνίας και συμφωνίας με αυτό, π.χ. έγγραφη επικοινωνία μέσω ανταλλαγής e-mails, και όχι με επίσημο έγγραφο. Μεσαίας ωριμότητας θεωρείται η συνεργασία με αλλοδαπό πανεπιστήμιο που τεκμηριώνεται με την κατάθεση υπογεγραμμένης επιστολής προθέσεως συνεργασίας (LETTER OF INTENT - LoI), εν ισχύ κατά την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής αποφάσεως έγκρισης. Υψηλή ωριμότητας θεωρείται η συνεργασία με αλλοδαπό πανεπιστήμιο που τεκμηριώνεται με την κατάθεση υπογεγραμμένου Μνημονίου Συνεργασίας (MEMORANDUM OF UNDERSTANDING – MoU), εν ισχύ κατά την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής αποφάσεως έγκρισης. Ακολούθως, μετά την έκδοση απόφαση έγκρισης, θα ζητηθεί η προσκόμιση συγκεκριμένης συμβατικής δεσμεύσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων στο οποίο θα εξειδικεύονται οι όροι συνεργασίας και οι απαραίτητες ενέργειες των συμβαλλομένων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

6. Ερώτηση: Ποιός είναι ο δικαιούχος; Το αλλοδαπό πανεπιστήμιο μπορεί να θεωρηθεί συνδικαιούχος;

Απάντηση: Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι. της χώρας. Αντικείμενο της Πρόσκλησης είναι η ενίσχυση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δια της οργανώσεως κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τις ανάγκες οργάνωσης, σχεδιασμού και υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών για την εφαρμογή τέτοιων ΠΜΣ στην Ελλάδα.

Οι ΕΛΚΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων μπορούν να καλύψουν τυχόν δαπάνες του αλλοδαπού συμβαλλομένου πανεπιστημίου για την προετοιμασία του κοινού Π.Μ.Σ. (Joint Master ή Dual Master). Για παράδειγμα, οι δαπάνες πιστοποίησης του Π.Μ.Σ. για το αλλοδαπό πανεπιστήμιο από την οικεία αρχή πιστοποίησής του είναι επιλέξιμη δαπάνη την οποία ο ΕΛΚΕ του Ελληνικού Πανεπιστημίου θα καταβάλλει. Παραδοτέο αυτής είναι τα αποδεικτικά έγγραφα της πιστοποίησης. Ομοίως, δαπάνες μετακίνησης και φιλοξενίας προσωπικού των συμβαλλομένων πανεπιστημίων στην έδρα του αντισυμβαλλομένου για τους ίδιους σκοπούς είναι επιλέξιμες και πληρώνονται από τον ΕΛΚΕ του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Τα ανωτέρω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα.

7. Ερώτηση: Η πρόταση πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα;

Απάντηση: Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης υποβάλλονται στην ελληνική γλώσσα. Δεν απαιτείται ωστόσο η μετάφραση συνοδευτικών δικαιολογητικών που είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.

8. Ερώτηση: Mπορεί το συνεργαζόμενο ΑΕΙ να είναι εκτός ΕΕ π.χ. από την Κίνα;

Απάντηση: Ναι μπορεί να είναι εκτός ΕΕ. Δεν είναι επιλέξιμη μόνον η συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ρωσίας και Λευκορωσίας, σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/576 του Συμβουλίου της 8ης Απριλίου 2022 σε τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014.

9. Ερώτηση: Υπάρχει min max Π/Υ ανά τμήμα εντός ΑΕΙ (στο όριο των 15 εκατ. € ανά ΑΕΙ); 

Απάντηση: Σύμφωνα με το κεφάλαιο 3 της Πρόσκλησης δεν τίθεται κατώτατος προϋπολογισμός ανά πρόταση. Κάθε ΑΕΙ μπορεί να υποβάλει όσες προτάσεις επιθυμεί υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

10. Ερώτηση: Τα αναφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορεί να αφορούν και σε Προγράμματα διδακτορικών σπουδών (Joint PhD) μιας και τα PhDs αφορούν σε μεταπτυχιακές σπουδές 2ου επιπέδου;

Απάντηση: Η πρόσκληση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτισμένων με νέα, ειδικά αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα, και για τη δημιουργία επιστημόνων προσανατολισμένων σε νέες κατευθύνσεις. Δεν είναι επιλέξιμη η χρηματοδότηση Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών.

11. Ερώτηση: Από ποιον υποβάλλεται μια πρόταση;

Απάντηση: Η πρόταση ή οι προτάσεις ενός ΑΕΙ υποβάλλονται από επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του νομίμου εκπροσώπου του ΕΛΚΕ του ΑΕΙ. Η απόφαση για την έγκριση αιτήσεως υποβολής των προτάσεων εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο του ΕΛΚΕ.

12. Ερώτηση: Ο ΕΛΚΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου βρίσκεται στους δυνητικούς δικαιούχους της πρόσκλησης υποβολής Προτάσεων;

Απάντηση: Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου όπως και οι λοιποί Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας των λοιπών ΑΕΙ είναι δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της εν λόγω πρόσκλησης.

13. Ερώτηση: Ποιο είναι το αρμόδιο Όργανο για την έγκριση υποβολής της πρότασης; Η ΓΣ του τμήματος η Κοσμητεία ή η Σύγκλητος του ΑΕΙ;

Απάντηση: Το αρμόδιο όργανο για την έγκριση υποβολής της πρότασης είναι η Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διαδικασίες του Ιδρύματος.

14. Ερώτηση: Μπορεί να υπάρξει μία έκθεση ΥΓΟΣ για όλες τις προτάσεις που πιθανώς κατεβάσει το πανεπιστήμιο ή πρέπει να είναι ξεχωριστές για κάθε πρόταση;

Απάντηση: Κάθε πρόταση πρέπει να υποβάλλεται με ξεχωριστή Έκθεση ΥΓΟΣ.

15. Ερώτηση: Κάθε πρόταση πανεπιστημίου για κοινό ΠΜΣ υποβάλλεται διακριτά ή θα πρέπει όλες οι προτάσεις του ιδίου πανεπιστημίου να υποβληθούν ως μια ενιαία πρόταση με παραρτήματα;

Απάντηση: Κάθε πρόταση πανεπιστημίου για κοινό ΠΜΣ υποβάλλεται διακριτά.

16. Ερώτηση: Πόσο αυστηρή είναι η προϋπόθεση για τη θέση του Αλλοδαπού Πανεπιστημίου στις διεθνείς κατατάξεις;

Απάντηση: Είναι κριτήριο αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων.

17. Ερώτηση: Τι είδους Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών εμπίπτουν στην Πρόσκληση;

Απάντηση: Η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master). Διευκρινίζεται ότι:

(α) Ως joint master νοείται ένα ΠΜΣ στο οποίο ο τίτλος σπουδών απονέμεται από κοινού από τα πανεπιστήμια που το υλοποιούν.

(β) Ως dual master νοείται ένα ΠΜΣ που υλοποιείται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια αλλά το καθένα από αυτά χορηγεί στους συμμετέχοντες φοιτητές διακριτό τίτλο σπουδών μεταπτυχιακών σπουδών.

Και στις δυο περιπτώσεις είναι επιλέξιμες δαπάνες για αμοιβές διδακτικού ή λοιπού προσωπικού από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια τόσο στη φάση προετοιμασίας του ΠΜΣ όσο και σε εκείνη της υλοποίησης.

18. Ερώτηση: Είναι επιτρεπτή η χορήγηση – αντί τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών- βεβαίωσης (certificate) ή άλλου αποδεικτικού φοίτησης από το αλλοδαπό συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο;

Απάντηση: Δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση βεβαίωσης (certificate) ή άλλου αποδεικτικού φοίτησης από το αλλοδαπό συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο. Αποδεκτή είναι αποκλειστικά η χορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (κοινού και από τα δύο πανεπιστήμια ή δυο διακριτών, ενός από το κάθε συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο).

19. Ερώτηση: Υπάρχει περιορισμός στο ύψος των προτεινόμενων δαπανών ανά κατηγορία;

Απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι «...κάθε ΑΕΙ μπορεί να υποβάλει όσες προτάσεις επιθυμεί υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν ξεπερνούν το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά».

20. Ερώτηση: Μπορούν να συμμετέχουν 2 ελληνικά ΑΕΙ και ένα ή περισσότερα του εξωτερικού στην ίδια πρόταση;

Απάντηση: Δεν προβλέπεται από την Πρόσκληση η δυνατότητα υποβολής κοινής πρότασης από συνδικαιούχους (ήτοι, πχ δυο ΕΛΚΕ).

21. Ερώτηση: Αρκεί να συμμετέχουν (ως προς τη διδασκαλία) οι Καθηγητές του εξωτερικού εξ αποστάσεως (π.χ. μέσω πλατφόρμα σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης);

Απάντηση: Η μέθοδος υλοποίησης της διδασκαλίας εναπόκειται στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης κατά την πιστοποίηση του ΠΜΣ.

22. Ερώτηση: Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες διαμόρφωσης χώρων, κτιριολογικές μελέτες, μελέτες εξοπλισμού, αρχιτεκτονικά σχέδια, κατασκευαστικές μελέτες, μελέτες διαμόρφωσης χώρων και οικοδομικά. Εάν δεν προχωρήσουμε, λόγω περιορισμένης διάρκειας του έργου, στην ενοικίαση/αγορά νέων χώρων και οι μελέτες αυτές, οι δαπάνες αυτές θα είναι επιλέξιμες;
Απάντηση: Όχι, οι δαπάνες μελετών δεν είναι επιλέξιμες εφόσον δεν υλοποιηθούν τα σχετικά έργα.

23. Ερώτηση: Στις δαπάνες είναι επιλέξιμη η συνδρομή σε διεθνή βάση δεδομένων όπως η Bloomberg/Compustat ως προμήθεια άυλου ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού; Επιπλέον, η προσθήκη ειδικού εξοπλισμού όπως σταθμοί χρηματιστηριακών συναλλαγών (trading terminals) είναι επιλέξιμη ως δαπάνη; Επιπροσθέτως, είναι επιλέξιμες οι συνδρομές λογισμικών;

Απάντηση: Ναι, είναι επιλέξιμες δαπάνες εφόσον είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του ΠΜΣ.

24. Ερώτηση: Τι είδους δαπάνες του συνεργαζομένου πανεπιστημίου της αλλοδαπής είναι επιλέξιμες και πως καταβάλλονται;

Απάντηση: Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης είναι επιλέξιμες οι δαπάνες του αλλοδαπού πανεπιστημίου που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή του στην προετοιμασία του ΠΜΣ. Ενδεικτικά, είναι επιλέξιμες δαπάνες προσωπικού που θα απασχοληθεί στην κατάρτιση του αναλυτικού προγράμματος και διδακτικού υλικού (είτε σε συνεργασία με το προσωπικό του ελληνικού πανεπιστημίου είτε όχι), άλλες δαπάνες προετοιμασίας του υλικού (π.χ. παραγωγής του διδακτικού υλικού), δαπάνες μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής διδακτικού και λοιπού προσωπικού που συμμετέχει στην από κοινού προετοιμασία του ΠΜΣ, δαπάνες δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (royalty fee), δαπάνες international offices κ.λπ. Επιπλέον, είναι επιλέξιμες δαπάνες πιστοποίησης του ΠΜΣ από πλευράς του αλλοδαπού πανεπιστημίου, όταν αυτή απαιτείται. Επιτρέπεται η συμμετοχή στελεχών του αλλοδαπού πανεπιστημίου στη συνδιοργάνωση ενεργειών δημοσιότητας ή άλλων προωθητικών ενεργειών και είναι επιλέξιμες οι σχετικές δαπάνες (π.χ. έξοδα μετακινήσεων, διαμονής κ.λπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι αμοιβές για την υλοποίηση ή τη δημοσιότητα του κοινού ΠΜΣ από το αλλοδαπό πανεπιστήμιο.
Οι δαπάνες του αλλοδαπού πανεπιστημίου περιλαμβάνονται και καταγράφονται στον (μοναδικό) προϋπολογισμό της προτάσεως, ο οποίος καταρτίζεται από τον ΕΛΚΕ του ελληνικού πανεπιστημίου βάσει του υποδείγματος «Αναλυτικός Προϋπολογισμός της προσφερόμενης πρότασης» που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Πανεπιστήμια Αριστείας (SUB.2) – Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η πληρωμή των δαπανών του αλλοδαπού πανεπιστημίου γίνεται με τη μεταβίβαση σε αυτό από τον ΕΛΚΕ των αντιστοίχων χρηματικών ποσών συνολικά (lump sum), επί τη παραλαβή από τον ΕΛΚΕ των σχετικών παραδοτέων του αλλοδαπού πανεπιστημίου. Συνιστάται η αποστολή των παραδοτέων του αλλοδαπού πανεπιστημίου και η καταβολή των σχετικών χρηματικών ποσών να γίνει ως εξής: μία καταβολή που αφορά το σύνολο των δαπανών προετοιμασίας, με παραδοτέο την κατάσταση των συμμετεχόντων, τις καταβληθείσες αμοιβές τους και τα λοιπά έξοδα του αλλοδαπού πανεπιστημίου, και μία καταβολή που αφορά την πιστοποίηση του ΠΜΣ από την πλευρά του, εάν και εφ’ όσον αυτή απαιτείται, με παραδοτέο τα αποδεικτικά της πιστοποίησης. Δεν είναι απαραίτητα τα παραστατικά δαπανών του αλλοδαπού πανεπιστημίου.

 

Σχόλια (1)

ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

όλα αυτά μέχρι 31.12.25. ΕΛΛΑΔΑΡΑ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ