Ανακοίνωση «κόλαφος» των Συμβούλων Εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων

"Η αύξηση των μαθητών/τριών ανά τμήμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών"

11/11/2024

Ενημερώθηκε: 11/11/2024, 17:52

Άκουσε το άρθρο

Μετά την πρώτη εφαρμογή συγχώνευσης τμημάτων Σχολικών Μονάδων, Πανελλήνια Ένωση Συμβούλων Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΣΥ.Ε.), εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις διαδικασίες συγκρότησης τμημάτων που επικεντρώνουν σε κατώτατα όρια, συγχωνεύσεις και σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία. 

"Η  μετακίνηση μαθητών/τριών σε όμορα σχολεία μπορεί   να προκαλέσει σημαντικές συναισθηματικές δυσκολίες", τονίζουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και υπογραμμίζουν:

Άγχος και  ανασφάλεια: Άλλωστε, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο αποχωρισμός από τους συμμαθητές/τριες και από το οικείο σχολικό περιβάλλον εντείνει το άγχος και την ανασφάλεια. Η σταθερότητα και η συνέπεια θεωρούνται κρίσιμες για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, κάτι που αγνοείται στις τρέχουσες ρυθμίσεις. 

Προβλήματα στις οικογένειές: Επιπλέον, η μετακίνηση μαθητών σε απομακρυσμένα σχολεία ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, που καλούνται να διαχειριστούν τις επιπλέον ανάγκες μετακίνησης ακόμη και σε άλλους νομούς. 

Κίνδυνος για  την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών: Παράλληλα οι σχολικές αίθουσες έχουν σχεδιαστεί για έναν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η υγιεινή, η άνεση και η ασφάλεια. Η αύξηση των μαθητών/τριών ανά τμήμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι προφυλάξεις που απαιτούνται μετά την πανδημία. 

Κίνδυνος διακρίσεων : Επισημαίνεται ακόμη ότι οι διαδικασίες διαχωρισμού των μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο διακρίσεων. Μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να στιγματιστούν, γεγονός που θυμίζει τιμωρητικές πρακτικές που οδηγούν σε αποκλεισμό και εντείνουν την περιθωριοποίηση των παιδιών αυτών. Στην ειδική αγωγή, η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται σε μικρότερα τμήματα με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό και υποστήριξη. Οι συγχωνεύσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακατάλληλες συνθήκες για μαθητές/τριες που χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και εξατομικευμένη φροντίδα. 

Μετακίνηση εκπαιδευτικών: Όσον  αφορά τους/τις εκπαιδευτικούς, αιφνίδιες αλλαγές όπως η συγχώνευση τμημάτων οδηγούν στο να κρίνονται  υπεράριθμοι/ες αρκετοί/ές από αυτούς/ές, με αποτέλεσμα να  μετακινούνται σε σχολεία πολύ μακριά από τις οργανικές τους θέσεις, ακόμη και σε αποστάσεις 30-70 χιλιομέτρων. Αυτή η κατάσταση δρα υπονομευτικά στα εργασιακά τους δικαιώματα και τελικά διαταράσσει τη διδακτική διαδικασία.

Συνήγορος του Πολίτη: Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ανησυχίες της Π.Ε.ΣΥ.Ε. επιβεβαιώνονται από τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου στη με στοιχεία 52349/17-10-2024 επιστολή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο αυξημένος αριθμός μαθητών περιορίζει τη δυνατότητα παροχής εξατομικευμένης διδασκαλίας και δυσχεραίνει την πρόληψη φαινομένων όπως η σχολική βία και η παραμέληση. Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι αναγκαστικές αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος και οι μετακινήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν έντονη συναισθηματική αναστάτωση στα παιδιά, κάτι που αντίκειται στο βέλτιστο συμφέρον τους, όπως αυτό ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Ακόμη, υπογραμμίζει το γεγονός ότι τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών σε μικρές αίθουσες, χωρίς τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού μαθητών ακόμη και για παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης, υποβαθμίζουν την ποιότητα του διδακτικού έργου και αυξάνουν τις ανισότητες.

Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας: Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τις διαδικασίες συγκρότησης τμημάτων και να διασφαλίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει την ποιότητα, την ισότιμη πρόσβαση και τη σταθερότητα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Τα πολυπληθή τμήματα ενδέχεται να μετατρέψουν το σχολικό περιβάλλον σε λιγότερο ευχάριστο και δημιουργικό χώρο, όπου οι μαθητές/τριες θα αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν επαρκή προσοχή και υποστήριξη. 

Σεβασμό στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών: Ζητούμε μικρότερα τμήματα, κατάλληλες δομές στήριξης και σεβασμό στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ώστε να προστατεύσουμε την ευημερία και την πρόοδο των παιδιών μας. Θεωρούμε ότι η επίλυση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολι

Σχόλια (6)

Γιάννης
|

Τόσα Χρονια με λιγότερους μαθητές τι παραπάνω έμαθαν δηλ;

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Επειδή σε βλέπω σκεφτικό στη φωτογραφία... μη το σκέφτεσαι άλλο! Άκου τον μεγάλο Δάσκαλο* και γράψε τη μοναδική χρυσή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης. Ο Πρωθυπουργός από εσένα περιμένει να του πεις τι πρέπει να γίνει.

* Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι!

Όποιος έχει μαχαίρι
|

Κόβει και τρώει πεπόνι...
Παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσουμε πως αυτό που συμβαίνει φέτος στα σχολεία (ενδοσχολικη βία, αδιαφορία, χαμηλό επίπεδο μάθησης...) δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά...

Crazy boy
|

Όχι. Όχι. Περισσότεροι μαθητές. Όχι λιγότεροι. Θα μάθουν περισσότερα γράμματα. Όσο πιο πολλοί τόσο καλύτερα για τους ιδιώτες, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, κλπ, κλπ,.

Μήτσος
|

Από το 1980 και μετά έχουν γίνει πολλές σωστές καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Δε θα μείνω στις λανθασμένες. Αυτό που έχει ΣΗΜΑΣΊΑ τώρα είναι να βάλουμε μια «τάξη» στα σχολεία μας, τέτοια «τάξη» ώστε τα παιδιά, όταν το μεσημέρι φεύγουν για το σπίτι, να τα βλέπει ο περαστικός χαρούμενα.
Οι σύμβουλοι έχουν δίκιο. Να τους στηρίξουμε για να ανέβει το σχολείο ψηλότερα. Και σαν πρώτο μέτρο να περιοριστεί η αξιολόγηση με τις ταμπέλες - τα ξέρουμε τα στραβά μας... - και ας τους αφήσουμε να συνεργαστούν με εμπειροπόλεμους δασκάλους και καθηγητές για να κάνουν ό,τι κάνουν οι πιλότοι μας που ανήκουν στην ομάδα ΖΕΥΣ!...

Μαρία
|

Φωνές βοώντων εν τη ερήμω....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ