Οι σημερινές αποδοχές των μελών ΔΕΠ είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2003 (!)

Πίνακες

12/11/2024

Ενημερώθηκε: 13/11/2024, 11:00

Άκουσε το άρθρο

Οι σημερινές αποδοχές των μελών ΔΕΠ είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2003 (!), καθώς το πρόσφατο μισθολόγιο (2023) τις επανέφερε στα επίπεδα του 2012, που είναι το μισθολόγιο του 2003 με τις περικοπές των ετών 2010-2012, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσίασε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ. 

Οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ το 2004 ήταν 3,9 έως 5,5 φορές μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό. 

Σήμερα είναι 2,1 έως 2,9. Η αναλογία είναι χαμηλότερη και από την περίοδο 2010-2016. 

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητούν ΝΕΟ μισθολόγιο, με αξιοπρεπείς αποδοχές, ανάλογες του λειτουργήματος και ανταγωνιστικές με εκείνες στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. 

Δείτε τους πίνακες που ακολουθούν

Η ΠΟΣΔΕΠ στη σημερινή (12/11/2024) συνέντευξη τύπου παρουσίασε τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών, για 

  • νέο μισθολόγιο αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, που πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματος τους και ανταγωνιστικά συγκριτικά με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και τις αποδοχές άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, καθώς και για τα  ειδικότερα αιτήματα που αναφέρονται στην από 19-9-2024 απόφαση της ΕΓ,
  • σημαντική αύξηση του προσωπικού, όλων των κατηγοριών, στα Πανεπιστήμια με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων,
  • γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, τακτικής και έκτακτης, των Πανεπιστημίων ώστε να αντιμετωπισθούν επαρκώς τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, να εκσυγχρονισθούν και να επεκταθούν οι υλικοτεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί ουσιαστικά, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, το πλέγμα παρεμβάσεων φοιτητικής μέριμνας.

Μετά τη συνέντευξη η διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, με συμμετοχή μελών ΔΣ Συλλόγων ΔΕΠ, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τριμελής αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ συναντήθηκε με τον κ. Απ. Χριστοδουλάκη, διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Αθ. Πετραλιά. Η ΠΟΣΔΕΠ υποστήριξε αναλυτικά τα οικονομικά αιτήματα των πανεπιστημιακών και το Υπουργείο δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και να επανέλθει. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (11)

Χαρίλαος
|

Όλων οι μσθοί είνια μικρότεροι από αυτόύς του 2003.

Να δυναμώσει ο κλάδος
|

Ως παρατηρητής μου φαίνεται πως οι καθηγητές έχουν πολύ δίκιο. Το αίτιο όμως γι' αυτή την αδικία ίσως και να είναι το ότι αντί οι καθηγητές να υποστηρίξουν πάνω απ' όλα τον κλάδο τους ως ΔΕΠ, αρκετοί ίσως υποστηρίζουν περισσότερο τα Τμήματά τους και τους αποφοίτους τους, με αποτέλεσμα το διεκδικητικό "κεφάλαιο" για τον κλάδο των ΔΕΠ να είναι μειωμένο, και να προηγούνται οι διεκδικήσεις του εκάστοτε Τμήματος και των προπτυχιακών αποφοίτων τους, αντί να προωθείται ως προτεραιότητα συνολικά η βέλτιστη αντιμετώπιση των μελών ΔΕΠ από την εκάστοτε κυβέρνηση.

@ΔΕΠ εξωτερικού
|

ΔΕΠ εσωτερικού εδώ :). Κανένας καθηγητής δε γυρίζει σε καθηγητική θέση στην Ελλάδα γιατί οι μισθοί είναι καλοί, γιατί είναι χάλια. Αν δεν έχεις άλλους λόγους, οικογενειακούς, προσωπικούς, κλπ, δε γυρνάει κανένας, ακριβώς γιατί η διαφορά στο εργασιακό περιβάλον και το επίπεδο μισθών είναι χαώδης. Κατα τ'αλλα μας ζαλίζουν με θεωρίες για το brain gain.... Α, και αν ποτέ σκεφτείς ξανά για κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας κλπ, δες τι γίνεται και με καταλήψεις, καταστροφές και ξύλο, παίζουν και αυτά ρόλο στην όλη "ατμόσφαιρα".

@ΔΕΠ εξωτερικού
|

μαζί με την ανάλογη προϋπηρεσία φτανεις τα 2000... αλλα είναι μονιμη δημοσιοϋπαλληλική θέση, χωρίς κριτήρια αποδοτικότητας, ελάχιστες ωρες εργασίας κλπ ...

και οι δάσκαλοι στο σχολείο έχουν χαμηλούς μισθούς και η γιατροί και οι νοσοκόμες του ΕΣΥ και γενικά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που ζεί με βασικό μισθό.

Η φοροδιαφυγή συνεχίζει να πετάει και η οικονομία να βουτάει. Αλλα εμείς φτιαχνουμε πανεπιστημιακά τμήματα σε κάθε χωριουδάκι για να επιδοτήσουμε τους τοπικούς ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων και σουβλακερί. Σε τετοιες επιδοτήσεις σπαταλούνται και τα χρήματα για την έρευνα...

ΔΕΠ εξωτερικού
|

Μου πρότειναν πρόσφατα να επιστρέψω στην Ελλάδα σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή σε κεντρικό ΑΕΙ της Αθήνας. Ρώτησα το μισθό, δηλαδή τα καθαρά. Μου είπαν ότι θα παίρνω 1650 ευρώ το μήνα. Τους διδακτορικούς μου φοιτητές στην Αγγλία τους πληρώνω 1600 λίρες το μήνα (περίπου 1900 ευρώ υποτροφία), ενώ τους μεταδιδάκτορες 2100-2300 λίρες το μήνα (περίπου 2450-2680 ευρώ καθαρά). Το κόστος ζωής στην πόλη που μένω στη βόρεια Αγγλία είναι περίπου ίδιο ή έως 20% ακριβότερο από την Αθήνα. Ρώτησα επίσης ποιο είναι το πακέτο έναρξης (startup package, δηλ προϋπολογισμός για συνέδρια ταξίδια κτλ) και άρχισαν να γελάνε με τα χωρατά μου. Όταν προσλήφθηκα στην τωρινή μου θέση πήρα 15000 λίρες για 3 χρόνια για έξοδα έρευνας (ταξίδια, συνέδρια, συνεργασίες).

Alvy Singer
|

Είναι πραγματικά ντροπιαστική η μισθολογική μεταχείριση των μελών ΔΕΠ. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Οι μετακλητοί των υπουργών αμείβονται με τα διπλάσια από έναν πρωτοβάθμιο καθηγητή.

@Polar_Fish
|

Σωστά, να τα κλείσουμε όλα. Όποιος θέλει σε ιδιωτικό, ε;

ΠΕ19
|

Γιατί οι αποδοχές των εκπαιδευτικών πού είναι μικρότερες και από αυτές του 1995 !!!!
Με πόσα χρόνια δουλειάς αγόραζες αυτοκίνητο το 2000 και με πόσα τώρα ?????

ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

Κάντε μία έρευνα να μας πείτε που είναι οι αποδοχές των καθηγητών σε σχέση με το μέσο εισόδημα παγκοσμίως. Στην ελλάδα οι καθηγητές παίρνουν αναλογικά με το κόστος ζωής, τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, μην πω και από πολλές χώρες στον κόσμο. Παράλληλα τους ζητούν και ανταγωνίζονται χώρες σε όλο τον κόσμο.

Polar_Fish
|

Το κράτος δεν χρειάζεται ΑΕΙ. Θέλει μονο εργαζόμενους εποχιακούς στον τουρισμό και στα αγροτικά. Δειτε τι έγινε στα Βαλκάνια.

2003
|

Εποχή αστακομακαρανόδας δηλαδή

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ