ΔΕΠ εξωτερικού γράφει στο esos

13/11/2024

Άκουσε το άρθρο

Μου πρότειναν πρόσφατα να επιστρέψω στην Ελλάδα σε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή σε κεντρικό ΑΕΙ της Αθήνας. 

Ρώτησα το μισθό, δηλαδή τα καθαρά. 

Μου είπαν ότι θα παίρνω 1650 ευρώ το μήνα. 

Τους διδακτορικούς μου φοιτητές στην Αγγλία τους πληρώνω 1600 λίρες το μήνα (περίπου 1900 ευρώ υποτροφία), ενώ τους μεταδιδάκτορες 2100-2300 λίρες το μήνα (περίπου 2450-2680 ευρώ καθαρά). 

Το κόστος ζωής στην πόλη που μένω στη βόρεια Αγγλία είναι περίπου ίδιο ή έως 20% ακριβότερο από την Αθήνα. 

Ρώτησα επίσης ποιο είναι το πακέτο έναρξης (startup package, δηλ προϋπολογισμός για συνέδρια ταξίδια κτλ) και άρχισαν να γελάνε με τα χωρατά μου. 

Όταν προσλήφθηκα στην τωρινή μου θέση πήρα 15000 λίρες για 3 χρόνια για έξοδα έρευνας (ταξίδια, συνέδρια, συνεργασίες).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (42)

@@ Polar_Fish |
|

Όλοι έχουμε εμπειρίες συναδέλφων που έφυγαν (χωρίς να υπολογίζουμε και αυτούς που έμειναν). Κάποιοι έφυγαν κυρίως λόγω του μισθού, κυρίως νεοδιορισμένοι χωρίς προϋπηρεσία, με οικογένεια και σύζυγο χωρίς μισθό (κατα πόσο όμως είναι σωστό να πληρώνει ο φορολογούμενος μισθούς στους ΔΕΠ που να καλύπτουν και μη εργαζόμενο σύζυγο, οταν ο ίδιος πρέπει πολλές φορες για να τα βγάλει πέρα να δουλέυει extra). Ποτέ δεν ήταν οι μισθοί των ΔΕΠ ίσοι ή κοντα με τους ευρωπαϊκούς, θυμάμαι στα 90's, οτι ο μισθός μου ως υποψήφιος διδάκτορας στο εξωτερικό ήταν όσο ενός επίκουρου καθηγητή εδω (οσο περίπου και τώρα, δεν ξέρω ποια ήταν η ισοτιμία το 2003).
Κάποιοι ομως φύγαν και κυρίως λόγω έλλειψης χρηματοδότησης της έρευνας (πήγαν πχ σε πανεπιστήμια που ο μισθός τους καλύπτεται κυρίως απο τα ερευνητικά προγράμματα τους). Κάποιοι απο αυτούς που έφυγαν, επέστρεψαν αφού δεν τα βρήκαν τόσο ευνοϊκά τα πράγματα στο εξωτερικό απο ότι περίμεναν.

@ ΔΕΠ | 17 Νοε 2024 12:56
|

Κι όμως ξέρω αρκετούς ΔΕΠ και του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ που έφυγαν και πήγαν σε πανεπιστήμια "τύπου Essex". Αυτοί που γράφουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ο μισθός για να επιστρέψει κάποιος, έχουν δικά τους σπίτια ή άλλα εισοδήματα εκτός του μισθού;

@ ΔΕΠ | 17 Νοε 2024 12:06
|

άλλο το "βγάζω λεφτά" και άλλο τον "δεν επιβιώνω" με το μισθό που δίνεται ώστε να επιστρέψω.

ΔΕΠ
|

Αν κάτι προσπάθησα να αναδείξω είναι ότι ο μισθός δεν είναι Ο περιοριστικός παράγοντας.

Μιλώντας για έρευνα: Αν αφήσεις ως επιλογή, πχ το ΕΜΠ, για να πας στο Imperial ή στο Oxbridge ναι πας σε καλύτερο περιβάλλον. Αλλά πχ στο Essex;

Η επιλογή είναι σύνθετη!

ΔΕΠ
|

Όπως πολύ σωστά λεει κάποιος συνάδελφος, υπάρχει κι επικουρική και εφάπαξ με το University Superannuation Scheme (USS). Εκείνο όμως που ΔΕΝ λέει είναι ότι αυτό απαιτεί επιπλέον κρατήσεις και η αναλογία (το 2 προς 1) που επικαλείται ο συγγραφέας πλέον δεν ισχύει. Επίσης, πλέον η συνταξιοδότηση από το USS είναι τα 65 - τα περί 57-60 αφορούν μεταβατικές περιπτώσεις που είχαν κάνει δήλωση συνταξιοδότησης πριν το 2020. Η κρατική σύνταξη (που είναι άθλια) ξεκινάει στα 66 αλλά μπορείς να ξεκινήσεις να παίρνεις κάποια benefits στα 57 (με ελάχιστη σύνταξη δια βίου).

Αυτά συνοπτικά περί Αγγλίας.

Περί Ελλάδος τώρα. Από το μισθό μας γίνονται κρατήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική (ΜΤΠΥ υποχρεωτικά και το ταμείο που αντιστοιχεί στο αντικείμενο μας), εφάπαξ (τέως ΤΠΔΥ) και προφανώς υγεία. Μπορούμε, ως δημόσιοι λειτουργοί, να τύχουμε υψηλότερων κρατήσεων (αν θέλουμε, όπως το USS) υπέρ του ΤΕΑ/ΥΠΟΙΚ και να λάβουμε υψηλότερο εφάπαξ στη συνταξιοδότηση. Οι κρατήσεις αυτές μειώνουν το φορολογητέο και ο φόρος στη λήξη είναι μικρός.

Γενικά μιλώντας, όποιος δεν έχει καταλάβει ότι δεν γίνεσαι πανεπιστημιακός για να βγάλεις λεφτά, δεν έχει καταλάβει τίποτα.

@ @@ Polar_Fish | 15 Νοε 2024 19:03 | 16 Νοε 2024 16:55
|

Δε βγάζω μόνο συμπεράσματα από το άρθρο ή σχόλιο. Βγάζω συμπεράσματα από την εμπειρία μου 20 χρόνια σε ΑΕΙ της Αθήνας. Από το 2009 και μετά άρχισε πάλι μια φυγή πολλών αξιόλογων καθηγητών. Μερικοί από τους καλύτερους στην ερευντική μου περιοχή έφυγαν μέχρι το 2015 και κανείς δεν ξαναγύρισε. Από το 2019 και μετά που άρχισαν πάλι να αχνοφαίνονται θέσεις γυρίζουν, στη μεγαλύτερη πλειονότητα, είτε αυτοί που το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα (έχουν σπίτι/περιουσία), είτε αυτοί που δεν έχουν μόνιμη θέση στο εξωτερικό. Σε όλες τις θέσεις από το 2019 και μετά που ήμουν εκλέκτορας είχαμε πολλούς υποψηφίους (15-35 ανάλογα τη βαθμίδα) εκ των οποίων μόνο 2-3 κάθε φορά ήταν από το εξωτερικό και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν σε μια από τις δυο κατηγορίες.

@ Polar_Fish | 16 Νοε 2024 14:13
|

Διαφωνώ: είναι οι μισθοί.

@@ Polar_Fish | 15 Νοε 2024 19:03
|

" αυτό που λέει το άρθρο"
Δεν είναι άρθρο αυτό. Ήταν ανώνυμο σχόλιο σε άλλο άρθρο, που αναρτήθηκε ως άρθρο. Είναι προσωπική εμπειρία ενός ατόμου και όχι μελέτη που αναφέρει πόσοι και ποιοί δεν επιστρέφουν ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν είναι πολλοί κλπ.

Polar_Fish
|

Mπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι πολλοι δεν επιστρέφουν λόγω μισθών. Αλλά παράλληλα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι δεν ειναι εφικτό να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι στο εξωτερικό και ότι συνεχώς επιστρέφουν επιστήμονες από το εξωτερικό. Το κυριο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τοσο οι μισθοί, ειναι η έλλειψη σταθερών και περιοδικών καναλιών υποστήριξης της έρευνας.

Εδώ ξενιτεύονται οι αλλοδαποί
|

Ποιος θα επιστρέψει?! Ανέκδοτα λέμε?
Από τη γενιά μου ξενιτεύτηκαν πτυχιούχοι ήδη από τη δεκαετία του '90 και ελάχιστοι επέστρεψαν. Έκαναν οικογένειες και τώρα θα βγουν στη σύνταξη. Στην Ελλάδα έρχονται πλέον καμιά εβδομάδα μόνο για διακοπές-τουρισμό.... κι εκείνο όχι κάθε χρόνο.
Και δεν είναι ΜΟΝΟ οικονομικό το θέμα. Εδώ δεν επιστρέφουν πια συνταξιούχοι οικονομικοί μετανάστες του '70-'80, γιατί εκεί που ζουν έχουν πχ καλύτερο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Να μιλήσουμε για την ποιότητα ζωής? Για την ασφάλεια του πολίτη? Για τη γραφειοκρατία?

@ Polar_Fish | 15 Νοε 2024 19:03
|

Μα αυτό που λέει το άρθρο είναι ότι πολλοί ΔΕΝ επιστρέφουν λόγω των μισθών. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που έχουν εξασφαλισμένη στέγη κτλ και επιστρέφουν. Όμως οι μισθοί δεν είναι ανταγωνιστικοί. Να συμφωνήσουμε σε αυτό τουλάχιστον;

Polar_Fish
|

Σωστά η Κύπρος έχει καλύτερη οικονομία. Εχετε δουλέψει στο Πανεπιστημιο Αιγαίου? Τι έχουν απέναντι? Γερμανικές και Ελβετικές σημαίες? Αρα τι πρέπει να κάνουμε? Να βελτιώσουμε την οικονομία και ολα τα άλλα ερχονται από μόνα τους. Οπως ανεφερα σε προηγούμενη ανάρτηση, υπάρχουν πολλοι νέοι ερευνητές που επιστρέφουν στην Ελλάδα στα ελληνικά ΑΕΙ με τους μισθους που έχουν, ενώ έχουν θέση στο εξωτερικό.

Αγγλία
|

@@ ΔΕΠ |15 Νοε 2024 07:31

Δεν είναι αλήθεια αυτό: στο ΗΒ πληρώνεις για σύνταξη στο USS που είναι ανάλογη του ποσού που έχει κρατηθεί. Μπορείς να πάρεις σύνταξη από τα 57 και δεν υπάρχει υποχρεωτικό όριο συνταξιοδότησης. Συνήθως οι περισσότεροι καθηγητές στο πανεπιστήμιο συνταξιοδοτούνται μεταξύ 65-70. Η σύνταξη είναι ανάλογη του ποσού που έχει κρατηθεί από τους μισθούς διαχρονικά, οπότε η σύνταξη στα 57 είναι πολύ μικρότερη από αυτή στα 67 κ.ο.κ. Στα 67 επίσης παίρνει κανείς επιπροσθέτως και την κρατική σύνταξη που παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως που είναι περίπου 1000 ευρώ το μήνα με τη σημερινή ισοτιμία.

@ @@ ΔΕΠ | 15 Νοε 2024 07:31
|

Κάνετε λάθος: στο ΗΒ έχει και εφαπαξ το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα.

@ΔΕΠ εξωτερικου
|

απο που προκύπτει οτι καποιος θα έχει την ανεση να στησει το δικο του εργαστηριο στα ιδιωτικά; πέρα απο τους μισθούς και το κέρδος του ιδιωκτήτη, δεν φτανουν τα δίδακτρα για έρευνα.

@Polar Fish
|

Η Κύπρος πληρώνει καλύτερα γιατί έχει μια πιο ισχυρή οικονομία από την Ελλάδα και γιατί το να βλέπεις από το γραφείο σου την Τουρκική σημαία στην απέναντι πλαγιά είναι ισχυρότατο αντικίνητρο.

@@ ΔΕΠ
|

Η παρατήρηση μου είχε να κάνει με το ότι οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες και απλά μόνο βάσει καθαρού μισθού.

Άλλη παράμετρος: Στις κρατήσεις στο ΗΒ περιλαμβάνεται μόνο κράτηση για τη βασική σύνταξη (με % αναπλήρωσης σημαντικά χαμηλότερο από την Ελλάδα), στην Ελλάδα για επικουρική και για εφάπαξ. Τα βάζουμε στο τραπέζι ή όχι;

Polar_Fish
|

@@Polar_Fish
Το άρθρο του essos ειναι κείμενο καθηγητη στο ΗΒ. Το σχόλιο μου αφορά στο ΗΒ όπου φυσικά υπάρχουν δίδακτρα. Δεν αναφέρθηκα σε άλλες χώρες. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την Ελβετία και την Γερμανία, ας μιλήσουμε. Αληθεια η οικονομια των χωρών αυτών ειναι ίδια με τη δική μας? Γιατι συγκρίνουμε μονο τα χρήματα που λαμβάνουν οι καθηγητές μόνο και όχι οι υδραυλικοί. Γιατί να μην έχουν τις ιδιες απολαβές και αυτοί στην Ελλάδα? Το point είναι να μη γίνονται συγκρίσεις με βάση τους μισθούς. Να γίνεται συγκριση οικονομιών. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Κύπρος πληρώνει καλύτερα. Πως γίνεται αυτό? Αν ειναι να κουβεντιάσουμε ας δουμε τα πράγματα οπως ειναι. Το γεγονός οτι ένας αποφοιτος ελληνικου ΑΕΙ γίνεται καθηγητής στο ΜΙΤ ή στο Harvard, δε σημαίνει οτι το ελληνικο ΑΕΙ απο το οποίο αποφοίτησε είναι ΜΙΤ ή Ηarvard, και δε σημαίνει οτι η Ελλάδα είναι ΗΠΑ. Ας το χωνέψουμε αυτό.

@ ΔΕΠ | 14 Νοε 2024 19:58
|

Δηλαδή αν κάποιος δεν επιστρέφει στον τόπο κατοικίας της ...γιαγιάς, καλώς ας κάτσει εκεί που κάθεται; Πάλι τα μπλέκεις. Ο άνθρωπος γράφει ότι ο μισθός 2ης βαθμίδας για να έρθει από το εξωτερικό στην Αθήνα είναι τόσο χαμηλός που δε θα βγαίνει! Βάλτα κάτω: 600 ευρώ ενοικιο, 300 λογαριασμοί (στην καλύτερη) και αυτοκίνητο πες 1000 στην καλύτερη. Αν έχει οικογένεια (που θ' αφήσει ο/η σύντροφός του τη δουλειά που κάνει εκεί για να επιστρέψει) θα τη με 650 ευρώ το μήνα για σουπερμαρκετ, κοινόχρηστα, κτλ; Προφανώς πολλοί ζουν με τόσα, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Οπότε δύσκολα γυρίζουν αν δεν έχουν ήδη σπίτι, γιαγιά ή σύντροφο με δουλειά. Αν συμπεριφερόμαστε έτσι στους ανθρώπους που διδάσκουν τους αυριανούς επιστήμονες, ανθρώπους που διαπρέπουν (είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα), το μέλλον μας διαγράφεται δυσοίωνο κατά την ταπεινή μου γνώμη.

ΔΕΠ
|

Οποιαδήποτε σύγκριση προϋποθέτει να ορίσουμε τα κριτήρια.

Πχ, Αν Β. Αγγλία σημαίνει Leeds η ζωή έξω από το Πανεπιστήμιο κάνει την Καστοριά (πόσο μάλλον την Αθήνα) να φαίνεται Μύκονος το καλοκαίρι. Ενδιαφέρει κάτι τέτοιο το συγγραφέα;

Άλλο θέμα: έχει παιδιά; Η Ελληνίδα γιαγιά είναι δωρεάν, η nanny αμείβεται καλύτερα από επίκουρο καθηγητή. Σημειώνω ότι στο Τμήμα μου έχουμε φέρει δύο επίκουρους από το εξωτερικό (1 μάλιστα από Αγγλία) και λόγω αυτού του θέματος τονίζουν ότι τα λεφτά τους φτάνουν για πολύ περισσότερα στην Ελλάδα.

Συνθήκες εργασίας: Δεν υπάρχουν καταλήψεις, κλπ. Και ναι υπάρχει research support που στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Επίσης, στη χώρα μας ευδοκιμούν οι παρεξηγημένες μεγαλοφυΐες που δυσκολεύουν τη ζωή.

Οικονομικά: πέραν του θέματος με γιαγιά κλπ, η σύγκριση είναι πολύ δύσκολη. Οι συγκρίσεις που βλέπω δείχνουν ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί super market ούτε στην Αθήνα ούτε στο εξωτερικό. Και δεν εννοώ τις τιμές επικεφαλίδας. Εννοώ να κάνουν τα ψώνια ενός μήνα στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

ΔΕΠ εξωτερικου
|

Περιμενετε να ιδρυθουν τα ιδιωτικα Πανεπιστημια στην Ελλαδα και τοτε ελατε... θα ειναι ενα μεγαλο κινητρο... σιγουρα καλυτεροι μισθοι, σιγουρα θα εχετε την ανεση να στησετε το δικο σας εργαστηριο, την ευελιξια να κρατησετε ισως μερικως και τη θεση στο εργαστηριο σας στην Αγγλια.. να στησετε την εταιρια, start up, spin off, institute, εντος του Πανεπιστημιου, οτι δλδ γινεται εν πολλοις και στα Πανεπιστημια στα οποια θητευσατε και στην υπολοιπη Ευρωπη ασχετα αν ειναι υπο δημοσια διοικηση...

@ Polar_Fish | 13 Νοε 2024 21:41
|

Να πάρουμε την Ελβετία ή τη Γερμανία που έχουν υποτυπώδη ή καθόλου δίδακτρα. Στην Ελβετία μαθητής παίρνει είχε 5000+ το μήνα καθαρά ως postdoc και γνωστός έχει μισθό τουλάχιστον 140 χιλιάδες ευρώ μεικτά, δηλ 8 χιλιαρικάκια το μήνα καθαρά. Στη Γερμανία ένας τυπικός μισθός W2 professor (αναπληρωτής καθηγητής) κατά μέσο όρο παίρνει 4000 καθαρά. Αν, όπως γράφετε, στην Ελλάδα κάποιος επιστρέφει για προσωπικούς και όχι για επαγγελματικούς λόγους, τότε η ποιότητα, αναπόφευκτα, θα υστερεί.

Μήτσος
|

@ΠΕ81
Πρώτον: 1,900Χ12 δεν κάνει 19200...

Δεύτερον: Γράφεις για να γράφεις. Δηλαδή το πνέυμα του άρθρου είναι ότι τα λεφτά που δίνουν στην Ελλάδα στους καθηγητές είναι λίγα και εσύ προσπαθείς να πεις ότι τα λεφτά που δίνουν στους διδακτορικούς και στους μεταδιδακτορικούς στην Αγγλία είναι λίγα για εκεί.

ΟΚ, μη πας Αγγλία για θέση ΠΕ81, μείνε Ελλάδα...

Polar_Fish
|

Η Ελλάδα προφανως δεν ειναι ΗΒ που σημαινει οτι δεν υπάρχουν διδακτρα στα ΑΕΙ. Αλλιως πως θα εβρισκε χρήματα το ΑΕΙ να πληρώσει τους μισθούς. Ειναι λάθος οι συγκρίσεις. Στην Ελλάδα επιστρέφεις για προσωπικούς λόγους και δεν επιστρέφεις παλι για προσωπικούς λογους.

@ ΠΕ81 | 13 Νοε 2024 12:56
|

Τα έχεις μπλέξει λίγο ε; Μόλις άνοιξα την ιστοσελίδα του Imperial College στο Λονδίνο και είδα προκήρυξη για Research Assistant (δηλαδή μεταδιδάκτορα) δίνουν £48,056 - £56,345 per annum μεικτά. Κάνε αναγωγή και είναι 2800-3100 λίρες καθαρά περίπου (ή 3200-3650 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία λίρα/ευρώ=1.2). Ανάλογα την περιοχή υπάρχουν άλλοι μισθοί. Ενώ εδώ στο Ελλάντα είτε είσαι στο Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας είτε στο ΟΠΑ τον ίδιο μισθό.

@ Καραισκάκης | 13 Νοε 2024 14:03
|

Ξέρεις ποιος/α είναι και δεν τον/ην χρ(ε)ιάζεσαι; Αν κρίνω από την ορθογραφία σου μάλλον χρειάζεσαι δάσκαλο σε δημοτικό.

@ ΠΕ81 | 13 Νοε 2024 12:56
|

Το μάτι μου. Οι διδακτορικοί είναι φοιτητές: φοιτητές που πληρώνονται, και πληρώνονται καλύτερα από Αναπληρωτές Καθηγητές στην Ελλάδα απ' ότι λέει το άρθρο. Για τους postdoc που λέει το άρθρο το ποσό αυτό είναι καθαρά και αντιστοιχεί σε 34-38 χιλιάρικα μεικτά. Οι διδακτορικοί φοιτητές στην Αγγλία είναι συνήθως μεταξύ 22-27 ετών και οι postdoc 26-32, άντε βια 35. Στο Λονδίνο και τριγύρω είναι πράγματι πολύ ακριβά αλλά εκεί λαμβάνουν 6-8 χιλιάδες το χρόνο έξτρα ως "London Allowance". Συνεπώς, να τα μετρήσουμε: σαν postoc στο Λονδίνο (που είναι 2 φορές ακριβότερο από την Αθήνα στη διαμονή αλλά όχι στο supermarket) θα παίρνατε 3200 καθαρά. Ακόμα και 2200 να έχει το σπίτι σας και οι λογαριασμοί σας, σας μένουν 1000 το μήνα να φάτε και να διασκεδάσετε.... Πόσα είπαμε ότι βγάζετε ως ΠΕ81;

@Rita
|

Κλασσική περίπτωση ατόμου του να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Όταν μείνετε εσείς ή τα παιδιά σας χωρίς δουλειά θέλω να δω τα σχόλια σας. Το χειρότερο όλων είναι αυτή ακριβώς η νοοτροπία, χειρότερο και από τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας...

@λεφτά_βρίσκονται
|

"θα έπρεπε ο εν λόγω καθηγητής να υποβάλει τα χαρτιά του, να περάσει από εκλεκτορικό και αν θεωρηθεί ο καλύτερος υποψήφιος για την θέση, να επιλέγει."
Δυστυχώς βλέπουμε αρκετές εκλογές που έχουν γίνει με εκλεκτορικά να ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ στα δικαστήρια μετά από αγωγές υποψηφίων.

@@@Λεφτά_βρίσκονται
|

ποιός και πως θα πάρει πρόγραμμα. Έχεις διαβάσει τις καταγγελίες της ΠΟΣΔΕΠ ή ζεις σε άλλο κόσμό;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ