Υπ. Οικονομικών: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για τη μισθολογική εξέλιξη των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών

"Ο μισθός των μαθητών των Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ. κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μισθό των μαθητών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας"

14/11/2024

Άκουσε το άρθρο

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επεξεργάζονται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την μισθολογική εξέλιξη  των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ..

Αυτό αναφέρει γραπτή απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθ. Πετραλιά, προς τη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Κ. Κεφαλογιάννη.

Ο Αθ. Πετραλιάς σημειώνει στην απάντηση  ότι  ο μισθός των μαθητών των Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ. κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μισθό των μαθητών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όσον αφορά τα αιτήματα    μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο  υφυπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει: "Όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, ο  εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετήσιου Προϋπολογισμού και τα εκάστοτε υφιστάμενα δημοσιονομικά περιθώρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής".

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση του Βουλευτή
     

Σχόλια (19)

9:42
|

Είτε ονομαστεί μισθός, είτε όχι ως γονέας παιδιού σε ΑΣΕΙ πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κανένα από τα κλασικά επιδόματα και διευκολύνσεις που δίνονται στους πολίτες φοιτητές.Δεν δικαιούμαστε ούτε Α21 ούτε επιδόματα κι ας σπουδάζουμε παιδί. Ούτε καν τις φοιτητικές προσφορές από εταιρείες.

"μηνιαίες αποδοχές"= ΟΧΙ μισθός
|

Στους οργανισμούς τον ΑΣΕΙ, αναφέρονται "μηνιαίες αποδοχές" και "ειδικές μισθολογικές διατάξεις". Τώρα αυτό το λες μισθό, σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο; Απάντηση: ΟΧΙ
- ΠΔ 50/2018: Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Άρθρο 90, Διοικητική Μέριμνα
1. Όλες οι δαπάνες εκπαίδευσης, διατροφής, ιματισμού, διδάκτρων των Ευελπίδων βαρύνουν το Δημόσιο.
2. Οι Ευέλπιδες δικαιούνται μηνιαίες αποδοχές οι οποίες καθορίζονται με ειδικές μισθολογικές διατάξεις.
- ΠΔ 15/2013 Οργανισμός Σχολής Ικάρων, Άρθρο 75, Διοικητική Μέριμνα
1. Όλα τα έξοδα, εκπαίδευσης, διατροφής, ιματισμού κ.λπ. των Ικάρων βαρύνουν το Δημόσιο.
2. Οι Ίκαροι δικαιούνται: α. Μηνιαίως αποδοχές οι οποίες καθορίζονται με ειδικές μισθολογικές διατάξεις. β. Πτητικό επίδομα (για την Κατεύθυνση Ιπταμένων), ..., του οποίου το ύψος, οι προϋποθέσεις και οι όροι καταβολής καθορίζονται με ειδικές διατάξεις Νόμων – Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
- ΠΔ 61/2010, Οργανισμός Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Άρθρο 67, Διοικητική Μέριμνα
1. Όλα τα έξοδα, εκπαίδευσης, διατροφής, ιματισμού κ.λ.π. των Ναυτικών Δοκίμων βαρύνουν το Δημόσιο.
2. Οι Ναυτικοί Δόκιμοι δικαιούνται μηνιαίες αποδοχές οι οποίες καθορίζονται με ειδικές μισθολογικές διατάξεις.

@@@
|

Το δίπλωμά μου έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η απάντηση είναι παντελώς άκυρη. Όταν είσαι στο δημόσιο σε ολόκληρο πλανήτη πληρώνεσαι αναλόγως. Εκτός από... μάντεψε που! Εννοείται φυσικά πως η απάντηση που θα ακολουθήσει θα είναι... "πήγαινε εκεί που σε πληρώνουν"! Σαν να λέμε: το δημόσιο δεν έχει ανάγκη όσους έχει προσόντα!

@@
|

Δεν έχει καμία σημασία τι πτυχία έχεις, αλλά το πόση ζήτηση έχουν στην αγορά εργασίας.

Polar_Fish
|

Ο στρατός ειναι πάντα ελκυστικός και δεν ειναι θέμα χρημάτων. Οσο και να αυξησεις τους μισθους, αν η οικονομία ειναι πληθωριστική, πάντα ο μισθωτός θα ειναι υπο πίεση. Στην ουσία οταν εισαι στο στρατό απλά ανήκεις στο στρατό, δεν ανήκεις πουθενά αλλού και αυτό είναι μια σημαντική απόφαση για τον τρόπο ζωής που θα ακολουθήσεις.

@
|

Οι "ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί" των στρατιωτικών στους οποίους αναφέρονται κάποιοι και ζητούν μάλιστα και ... γενναία αύξηση είναι για τους χαμηλόβαθμους (δεν αναφέρομαι καν σε αξιωματικούς) τουλάχιστον 20% υψηλότεροι από τον μισθό μου με τα ίδια χαρακτηριστικά (χρόνια, οικογένεια, περιοχή) με δίπλωμα ΕΜΠ και μεταπτυχιακές σπουδές. Στο δημόσιο. Στην Ελλάδα. Φαντάζομαι σε ΚΑΜΙΑ άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα για τα περί φοιτητών και μη φοιτητών που ο ένας χρειάζεται χρόνια ολόκληρα σκληρής δουλειάς, άπειρων εξόδων για να έχει στο τέλος μηδενική ανταπόδοση δε χρειάζεται κάτι πλην της κοινής λογικής. Ελπίζω απλά αν δημοσιευτεί το μήνυμα, να μην υπάρξουν απαντήσεις για τις ... ιδιαιτερότητες και τις ....δυσκολίες του κάθε επαγγέλματος γιατί απλά, όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει...

Κοσμας Αθανασόπουλος
|

Οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών ορκίζονται με την κατάταξη τους ως πρωτοετείς καθώς ανηκουν στο ένοπλο δυναμικό της χώρας και εκπαιδεύονται από την πρώτη ημέρα καθώς σε περίοδο τυχόν επιχειρήσεων αναλαμβάνουν αποστολή. Με το πέρας των Σπουδων τους ορκίζονται εκ νέου δεύτερη φορά όταν ονομάζονται αξιωματικοί ή υπαξκοι.
Τα έτη φοίτησης στις σχολές αποτελούν συντάξιμη στρατιωτική υπηρεσία.

Να μια "Απάντηση στο ερώτημα της ημέρας";
|

Από όσες απαντήσεις προσπάθησαν να δοθούν αυτή φαίνεται να είναι η μόνη που ευσταθεί: Δηλαδή ότι "διορίζονται αυτομάτως γιαυτό και εισπράττουν μισθό τελούν υπό ειδικό μισθολογικό καθεστώς το οποίο υπάρχει μόνο στις ΕΔ".
Παρακαλώ πολύ να δοθεί η αναφορά στο εγχειρίδιο, κανονισμό, νόμο ή ότι άλλο υφίσταται που αναφέρει α) τον αυτόματο διορισμό και β) αναφέρει την αμοιβή τους ως "μισθό", για τους σπουδαστές των ΑΣΕΙ.
Όπως αναφέρθηκα αρχικά, είναι άκρως ενδιαφέρουσα η νομική υπόσταση αυτού, καθόσον φαίνεται ότι ενώ τελούν υπό καθεστώς μαθητείας (όπως και οι υπότροφοι που έχουν ορκιστεί όταν πήραν το πτυχίο τους) αυτοί "αυτομάτως διορίζονται" και επομένως αμείβονται με "μισθό" ή και αντιστρόφως: δίνοντάς τους "μισθό" τότε "αυτομάτως Διορίζονται". Υπό αυτό το καθεστώς, ως "διορισμένοι" και "μισθοδοτούμενοι" πρέπει να έχουν εξαρχής το δικαίωμα να αναγνωριστούν τα χρόνια "μαθητείας"(σπουδών) ως προϋπηρεσία και ως συντάξιμα αν τους γίνονται κρατήσεις για αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.
|

Τα πράγματα είναι απλά. Οι μαθητές των παραγωγικών Σχολών δεν είναι απλά μαθητές - φοιτητές. Μετά την ορκομωσία τους είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο στην ειρήνη όσο και σε περίοδο κρίσης η πολέμου. Το γεγονός ότι είναι εκπαιδευόμενοι δεν τους κάνει να χάνουν την ιδιότητα τους.

Αύξηση μισθών
|

Για να γίνουν ελκυστικές οι στρατιώτες σχολές χρειάζεται γενναία αύξηση των μισθών των στελεχών και όχι των σπουδαστών. Ως εν ενέργεια στρατιωτικοί καλούνται να ζήσουν και ανταπεξελθουν στο κόστος ζωής με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς.

Απάντηση στο ερώτημα της ημέρας
|

Οι Σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών με την εισαγωγή τους σε αυτές διορίζονται αυτομάτως γιαυτό και εισπράτουν μισθό τελούν υπό ειδικό μισθολογικό καθεστώς το οποίο υπάρχει μόνο στις ΕΔ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
|

Υπηρετούντες είναι και οι έφεδροι στρατιώτες. Αλλά συνήθως οι γονείς "ξηλώνονται" κανονικά για να μπορέσουν τα παιδιά τους να τελειώσουν τη θητεία. Ψάξτε λίγο πόσα καταστήματα με "πακέτα" (με ποικίλα κόστη) για την αρχή και μόνο της θητείας (φόρμες, φανέλες, κάλτσες, σάκος) υπάρχουν και ευημερούν. Δεν μιλάμε για σουβλάκια, λουκάνικα με την καντίνα απέναντι από το συρματόπλεγμα.

@Σταύρος
|

Με μια ορκωμοσία στην αρχή του πρώτου έτους δεν γίνεσαι στρατιωτικός. Στο τέλος των σπουδών, ναι.

Άχαστος
|

Όπως ειπώθηκε, είναι υπηρετούντες στρατιωτικοί οι οποίοι σε περίπτωση πολέμου είναι αυτομάτως διαθέσιμοι για τις ένοπλες δυνάμεις ( άντρες και γυναίκες) σε αντίθεση με τους απλούς συνομιλήκους τους φοιτητές οι οποίοι εφόσον δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους δεν καλούνται( και λογικό είναι).
Τώρα αυτό σας πείραξε;

@Σταύρος
|

Αυτό ερωτώ, τι υπηρεσία προσφέρουν που είναι παροχή έργου προς κάποιον εργοδότη, ώστε να παίρνουν μισθό (αντί για υποτροφία ή άλλο βοήθημα). Για παράδειγμα οι μεταπτυχιακοί ή υποψήφιοι διδάκτορες των πανεπιστημίων παρέχουν διδακτικό και ερευνητικό έργο, αμειβόμενοι με υποτροφίες, όχι μισθό (που σημαίνει συντάξιμα έτη για εργαζόμενο με μισθό).
Το ζήτημα λοιπόν είναι αν τα χρήματα που λαμβάνουν οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ είναι μισθός (συγκεκριμένο στο εργασιακό δίκαιο) ή πχ επίδομα διαβίωσης. Κατά το εργασιακό δίκαιο (η άποψη μου) δεν μπορεί να είναι μισθός.

Σταύρος
|

Μισθό παίρνουν επειδή είναι υπηρετούντες στρατιωτικοί, είναι απλό. Δίνουν στρατιωτικο όρκο εξ αρχής, δεν είναι απλοι φοιτητές.

@ 14 Νοε 2024 13:48
|

Γιατί παίρνουν μισθό, δεν μας λες όμως εσύ που ξέρεις. Για πες το μας και αυτό.

Γιατί παίρνουν μισθό - αμα δεν ξέρεις μην μιλάς
|

Οι μαθητές,πληρώνουν κανονικά για την αναγνώριση των ετών της σχολής...εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον,...

Γιατί παίρνουν μισθό;
|

Η καταβολή μισθού γίνεται έναντι της παροχής έργου στον εργοδότη. Οι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ. τι έργο προσφέρουν στο ΥΠΕΘΑ ή/και στο ΥΠΑΙΘΑ, για τον μισθό τους;
Γιατί οι σπουδαστές στην υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν δικαιούνται ούτε μισθό, αλλά ούτε αναγνωρίζονται τα χρόνια σπουδών ως συντάξιμα (παρά μόνο με εξαγορά τους);
Η ερώτηση είναι νομική και όχι πολιτική ή άλλης φύσεως. Συγκεκριμένα: μπορούν οι φοιτητές να προσφύγουν με ένδικα μέσα στην Ε.Ε. για την μη-καταβολή μισθού και την μη-αναγνώριση των προβλεπόμενων ετών φοίτησης ως συντάξιμα όπως των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ.;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ